Сдружение „Фридрих Шилер“ - Тема 4 (прием 2016)

• 149 981
  • 1 188
  •   2
Отговори
# 915
Ми азимам предвид, че такива "квартални" училища, допреди Шилер са били западащи, наркомански, сирийски и т.н. Идва Шилер, инвестира 10 г. в ремонти, в повишаване на нивото, пълни го с по-будни деца. Накрая се оказва, че "местните" нямали достъп до любимото си училище...
Допреди 2-3 г. около 145-то нямаше почти никакви нови блокове и си беше празно, Шилер пълнеха по 7-8 паралелки за ПГ, включително и за 55-то. Пак и тук въпросче към 55-то - как преди Шилер не им пречеше, даже им "носеше" готови класове, а сега...

Положението е сходно със 131-во сега. Тепърва чета тук- там, че и те ще правят сдружение/я. Ама сега никой не се натиска за това у-ще... Не, че няма деца, но родителите предпочитат да ги водят през половин София. Нищо, че им е на 20- 30 - 50 метра...
Сдружението е направено още миналата година, създадено от родители, на които децата на са били приети в Шилер. Функционирало е мин. година в училище в Банкя. Сега се опитват да стъпят и в др. у-ща, но не знам до колко ще успеят. (комплексни са нещата)
Писах и преди това, че ще се изненадам положително, ако Шилер успеят да намерят училище за толкова кратко време. Би трябвало да намерят решение за тези деца, ангажиментът е главно техен, не е толкова на двете участващи у-ща. Иначе би било подвеждане и ще бъдат главния губещ, не толкова децата. Умните деца ще просперират и на др. места....
А Младост 1А преди 10 години нямаше нищо общо с това, което видях сега, блок до блок, аз мислех, че нашият квартал е пренаселен.

# 916
Здравейте, поздравления за приетите деца, а на неприетите - късмет!
Моето дете кандидатства и в сдружение "Шилер" и в дружество "Луис Карол". На теста на "Шилер" е изкарала 70,20 точки, съответно е сред неприетите деца. Приеха я в "Луис Карол" и вече я записах там. 

При подаване на документите за кандидатстване в "Шилер", ме питаха за кое от двете училища, с които работи сдружението, имам предпочитания. Тогава служителката в офиса ми каза, че през 2016/2017 г. ще бъдат обучавани деца в 4 паралелки към 145 СОУ и 2 паралелки към 55 СОУ. Написах първо желание 145 СОУ. После освен в 145 СОУ, подадох заявление и в 55 СОУ.

Когато подавах заявлението в 55 СОУ на мен поне не са ми споменавали, че няма шанс да я приемат, защото не сме от квартала в случай, че е класирана за обучение в "Шилер". Не са и длъжни да го правят, има информация на официалните сайтове на училищата. Бях прочела, разбира се, предварително критериите за прием, но предположих, че все пак има някакви договорености между двете страни, за да е определен такъв брой места за кандидатстващи деца.
Текстът на сайта на сдружението с изискването за прием в съответното училище, за да може да се обучава едно дете към "Шилер" мисля, че се появи по-късно, но не съм много сигурна за това. Thinking

Според мен трябва да се намери вариант за тези деца, които са класирани, но неприети. Надявам се в момента активно да се търси начин за решение на проблема. Късмет на всички!

Последна редакция: чт, 09 юни 2016, 11:30 от Kamani

# 917
hrs така е за съжаление. Аз за 1 път се сблъсквам с този проблем. Тъй като съм с близнаци нямах такава драма с детските градини, приемаха ни навсякъде.

Жалко е това, което се случва и дано повече деца намерят своя път напред.
Да, за съжаление всичко се случва с големи драми в България. За разлика от теб аз имах големи проблеми при приема в яслите, въпреки че съм с  близнаци. В една детска градина не успяха да ни приемат с  10 точки. Затова реших да започнем по - рано подготовка с децата ако изникне евентуален проблем  с училищата. Форумът много ми помогна, за което благодаря. Активно обсъждахме задачи и решения с много от майките.

# 918
Вижте, нещата са ясни за мен.
Както в 55-то преди години, така и в 145-то, към момента на влизането на Сдружението там (голяма радост беше на времето, защото преди ПГ бяха в две детски градини - в Дианабад и на Плиска и наистина можеха да се формират само 2 класа, и го правеха в 55-то, директорката си беше същата - Радост Петкова...) е имало полза от него, абсолютно материална за ръководствата на училищата - не се налага съкращение на учители поради малкото ученици, уплътняване на часовете на наличните учители, допълнителен източник на благоустрояване на сградите чрез финансиране (доброволно) на ремонтите на класните стаи от родителите на учениците в Сдружението, някой каза и го потвърждавам, че явно нарочно ни пъхаха всяка година в нова класна стая абсолютно безхаберно разсипана и всяка година на края на годината тя бе измазана, боядисана, с нови или потегнати чинове, със шкафчета (преди това липсващи), изциклен паркет , нова мивка че и дъска купувахме веднъж...
Последните няколко години драстично се увеличи населението в кварталите, всички сте свидетели, аз също го казвам от първа ръка, живял и учил съм в 32 блок и 125-то, та зная прекрасно квартала, 145-то, а сега живея недалеч от Дианабад, и 55-то ми е пред очите. Постепенно, особено след като мина оттам метрото, настроените блокове се запълниха, студенти също се заселиха и изведнъж умрелият район от Ракова нагоре живна, да не говорим колко коли и поне на 70% не софийски спират по уличките.
Така, тези хора имат деца. И имат нужда от училища и детски градини. Оказва се, обаче, че едни Сдружения, там някакви си са се договорили с директорите и са се разположили в училищата и затова там места няма. И ако искат и техните деца да са там - да държат изпит, ама то не стига, че са малко класовете, а и половината места са си за техни хора, безобразие. Я да видим ние тази работа.
И я виждаха, година след година, проверки сигнали, инспекторат, програмата се инспектираше..
Да де, ама особено тази година има драма, навсякъде. И явно от МО и общината са натиснали училищата да не се допуска да се връщат деца. Трябва всички да са доволни, избори идват... И са ги задължили да не връщат деца. 55-то си го е вписало в изискванията. И преди го имаше, но нямаше проблем с броя на децата и Шилер и Послушковци бяха добре дошли. Сега пречат...
Става като училището ЕСПА в Младост, в детската градина, помните ли историята?  Там имаше криминален привкус, но се разви пак така - закриха фградината, настаниха се ЕСПА, стояха ѝ брой години и като две поредни години наблизо живеещите и вече имащи деца родители бяха принудени да си водят децата в други градини изпищаха, след дълга сага ги принудиха да напуснат сградата.
Нищо че самата община Малдост беше в друга детска градина, или че тред 32 блок едната от двете пустееше и друсаха в нея...
Нищо ново...
За мен извода е - орташката работа вълци я яли. Само се боя да не разсипят Сдружението, защото нова сграда си е сериозно начинание. Дори и под наем. не става веднага.
А дечицата са приети и няма къде да учат...

# 919
Само ще добавя, че инструкция училищата да не връщат деца, имаше и миналата година.

# 920
Стефан, много верен анализ. И сега в Шилер има ентусиасти, но е много трудно.

# 921
Честито на приетите на второ класиране! За останалите, който чете тук - организираме писмо до МОН с молба да се намеси при решаването на въпроса, като например да увеличи бройките в паралелките на Шилер. Който желае да се включи, да пише на лични!

# 922
Ние сме приети на второ класиране! Ама  направо ми се реве като виждам колко още не са приети! Абе хора това което се случи ПРОСТО НЕ Е НОРМАЛНО!!!

# 923
  • Sofia
Елена, поздравления. Жалко, че минахте през тези отрицателни емоции. Жалко и за некласираните.

# 924
За мен остава въпросът щяха ли така и така да приемат Елена и без тези писания по форума. Струваха ли си нервите?

Последна редакция: чт, 09 юни 2016, 20:54 от malinkap

# 925
Не ви разбрах въпроса?

# 926
  • София
Аз нямам обяснение как всички момичета са приети, а около 12 момчета увисват. Не приемат ли равен брой момчета и момичета - поне от списъците оставам с такова впечатление. Ще съм ви благодарна ако получа логичен отговор Simple Smile

# 927

Не ви разбрах въпроса?
Имах предвид, че си скъсахте нервите за 1 седмица, а така или иначе детето се е справило отлично и сдружението го прие на второ класиране.

# 928
  • София
Приема е по събрани точи и при равни такива ,се взима под внимание поредността на входящия номер.

# 929
  • Sofia
Не съм проверявала, но е възможно разминаването по пол да се е получило, защото 55-то са приели повече момичета, преминали изпита, а момчетата им са основно по местоживеене.

Общи условия

Активация на акаунт