Медикаментозен аборт - моят личен опит и преживяване

• 456 579
  • 3 481
  •   1
Отговори
# 2 535
Здравейте. Края на февруари направих МА и от тогава започна да ми идва на 31-32 дни, преди ми идваше на 25-26 дни максимум. Като продължителност също доста намаля - изключително оскъден, по 3 дни. Този месец обаче беше притеснително оскъден, можех да го изкарам целия с 2-3 превръзки. Днес ми е трети ден и е само зацапване. Миналия месец пусках хормони - всичко е в норма, даже нямам на границата.
На някоя това случвало ли се е след МА? И ако да, как се оправиха нещата или какви изследвания трябва още да пусна (освен хормоните)?

# 2 536
По принцип след аборт има аномалии в МЦ при някои жени, до 6 месеца уж всичко влиза в норма, но Вие посетихте ли гинеколог, за да споделите тези неща? За МЦ се пускат полови хормони, ако решите пуснете и ЩЖ за всеки случай.

# 2 537
Най-сигурният начин да се уверите, че всичко важно е наред - т.е.матката - е да отидете на преглед, дори да сте била вече на контролен, месец след аборта.
От опит го казвам.

Последна редакция: пн, 10 юли 2023, 14:28 от Café del Mar

# 2 538
  • София
След мисед аборт в 8ма седмица ми се наложи да премина през медикаментозен аборт. При прегледа след това се установи, че съм се изчистила и докторът ми предписа малка доза противозачатъчни "Линдинет 20" за 21дена, за да се доизчистя, ако има нещо малко останало.

На някоя от вас изписвали ли са такъв тип "терапия" след МА?

# 2 539
  • Sofia
Всъщност противозачатъчните след аборт ги изписват не за доизчистване, а за по-бързо регулиране на хормоните.
Предписват ги не само след МА, но и след кюртаж.

Последна редакция: пн, 10 юли 2023, 15:55 от Brin de muguet

# 2 540
Не се дават за доизчистване, а за по-бързо регулиране на МЦ и хормоните, както са споменали в предния коментар.

# 2 541
  • София
Благодаря ви! По-скоро аз не съм разбрала с точност, заради стреса...

# 2 542
При мен в 7г.с.+3 дни се установи, че ембрионът е спрял развитие и отговаря на 5г.с., съответно имам задържан аборт. Препоръчаха ми медикаментозен аборт и така стигнах до тук. Толкова желана бременност, инвитро...но продължавам напред. При мен схемата беше 1-1, 1 табл. мифегин+1 табл. топогин (36ч. след първата). 15 мин след приема на топогин започнах да усещам болките, след още 15 мин беше пика на болката, пребледнях, пожълтях и се препотих. 20 мин след това ме отпусна, едва имаше помен от болка. Даже се зачудих дали ще стане нещо. И после като се почна едно кървене.....ако някой иска да си спести подробности да не чете скрития текст
Скрит текст:
По 1 напоена превръзка на час, почнаха да се изхвърлят части от лигавицата, най-голямата част беше колкото по-голям лайм. При тази гледка се шокирах, не съм гледала и следила специално, просто те падат на превръзката докато стигна до банята. Някъде из сайтовете четох, че ако е повече от това за 1 ден да се обърнете към АГ специалист. Към 7 ч. вечерта кървенето намаля значително. В петък и събота (07-08.07.) кървенето беше по-слабо, в неделя се позасили,  усетя ли контракции, болка и знам че ще се изхвърли част от лигавицата
Започнах приема на мифегин на 04.07. и сега на 12.07. съм на контролен преглед тук в БГ. Моят лекар в Турция смята, че няма да съм се изчистила напълно, посъветва ме да не давам да не се съгласявам на кюретаж ако ми предложат, защото вече имам една хистероскопия при него за разширяване на маточна кухина и това крие риск от усложнения специално при мен да уточня. Виждам, че повечето сте приемали повече от едната или другата таблетка, дано тази схема ми е достатъчна.  Благодаря за споделения опит, много ми помогна, бях една идея по- подготвена емоционално, да знам какво да очаквам.

# 2 543
Много съжалявам за случилото се 😞 всичко загубили желана бременност знаем колко силна е болката, но с времето всичко отшумява. И както аз обичам да казвам жените сме уникални същества, търпим толкова много болка и се справяме с всичко, не случайно на нас се падат по-трудните неща от живота!
При мен схемата беше по-различна, предписа ми я АГ от болница Надежда, но сегашният ми АГ ми каза, че моята схема е била много хард, и че той предписва макс таблетка и половина топогин. Аз бях с 1:3, но пък се изчистих за 5 часа и на контролния преглед всички беше наред. Стискам палци при Вас бързо да се изчисти всичко и да де възстановите емоционално и физически. Всичко ще бъде наред! Стискам палци много скоро да имате отново хубава новина и да е до пухкав финал🍀

# 2 544
Моята схема беше 1:2. На 14-тия ден бях на контролен и всичко се беше изчистило, дори потвърдиха, че съвсем скоро предстои овулация. До тук чудесно. Но пустото зацапване продължава вече почти месец. Колко често се случва това?
И друго - чета на няколко места, че при МА може да се правят опити след първи цикъл, а док каза да изчакаме 3 месеца. Какъв е съвета при вас?

Последна редакция: вт, 11 юли 2023, 22:14 от inedica

# 2 545
На мен също ми казаха, че може още следващия цикъл да почнем опити. Това е едно от предимствата на МА пред кюретажа. Понеже правя инвитро при мен нещата стоят по-различно.

# 2 546
Днес ми дадоха първото хапче дори не знам какво е. Утре ми предстои да изпия още две заедно" ц*****к". На вас какви ви дадоха?

# 2 547
Всичките лекари при които ходих, защото бях при двама преди да изпия хапчетата за МА( Щерев и надежда) ми казаха изобщо да не чакаме 3-6 месеца. Ако всичко се е изчистило и няма други проблеми може спокойно да се правят нови опити след първия МЦ, имайте предвид, че той доста често идва около 40-45 ден след МА, тоест ще е минал повече от месец след аборта. Лекарят ми, при когото ходя сега, също ми каза, че няма предпоставка да се чака повече. Успех на всички с повторните опити🍀🙏

Относно хапчетата, най-често изписват мифегин (имаше и някакво друго не го помня) и топогин, първото е за спиране на прогестерона, второто - за контракции.

# 2 548
dessi8886 и miaa7, благодаря! Това е успокоявващо. В предвид възррастта ми времето не ми е приятел.

# 2 549
Разбирам напълно и съжалявам за случилото се. Следващия път всичко ще се нареди, вярвайте! Успех и кураж 🙏🍀

Общи условия

Активация на акаунт