Медикаментозен аборт - моят личен опит и преживяване

• 456 339
  • 3 480
  •   1
Отговори
# 2 550
Аз днес минах преглед и не съм се изчистила. Имам около 14-15мм останала лигавица, като на топче. Утре ще пия топогин и в петък сутринта пак съм на преглед. Ако не съм се изчистила иска да прави кюретаж още в петък по обяд, пък моя лекар за инвитрото не е съгласен. Изобщо вече не знам даже как да реагирам на късмета си, да се ядосвам ли, да си поплача ли. Повтарям си, че от Турция ме предупреди, че няма да се изчистя, поне да не ме е яд. Утре съм и на работа, дано изкарам някак, надявам се да е по-леко и да не се налага да се прибирам, че дните ще ми трябват за ходене до Турция. Накрая си повтарям, че правя каквото мога и да става каквото ще. Да се ядосвам, да мисля защо на мен, полза нямам. inedica, не ги мисли годините, гледай да си колкото можеш спокойна, да си ок здравословно и да продължиш с нови опити и сили.

Последна редакция: ср, 12 юли 2023, 22:35 от desi8886

# 2 551
Аз днес минах преглед и не съм се изчистила. Имам около 14-15мм останала лигавица, като на топче. Утре ще пия топогин и в петък сутринта пак съм на преглед. Ако не съм се изчистила иска да прави кюретаж още в петък по обяд, пък моя лекар за инвитрото не е съгласен. Изобщо вече не знам даже как да реагирам на късмета си, да се ядосвам ли, да си поплача ли. Повтарям си, че от Турция ме предупреди, че няма да се изчистя, поне да не ме е яд. Утре съм и на работа, дано изкарам някак, надявам се да е по-леко и да не се налага да се прибирам, че дните ще ми трябват за ходене до Турция. Накрая си повтарям, че правя каквото мога и да става каквото ще. Да се ядосвам, да мисля защо на мен, полза нямам. inedica, не ги мисли годините, гледай да си колкото можеш спокойна, да си ок здравословно и да продължиш с нови опити и сили.
Аз също след спонтанен аборт (но без хапчета ) не се бях доизчистила добре.Прибрах се в Бг и моя репродуктивен док видя полип който отстрани си с оперативна хистероскопия.Преди хистерото 2 месеца пих противозачатъчни.

# 2 552
  • София
Извинявам се, ако въпросът е глупав, но се чудя дали е възможно да дойде цикъл след МА, ако все пак не съм се била изчистила добре?

Аз бях на лекар след МА и ми потвърди, че съм се изчистила, но параноикът в мен се чуди дали ако ми дойде, това ще е знак, че наистина всичко е ок. Предполагам да, но все пак ще се радвам на съвет. Благодаря, момичета!

# 2 553
Здравейте, може би ще бъде полезно за някого, а и по рано съм ви питала. Наложи ми се да направя медикаментозен аборт, защото бях болна от варицела. Когато бях болна идея си нямах че съм забременяла. Гениколог изчисли тъй като аз знаех и точната дата когато сме правили опит, че точно когато варицелата е  била в най острата си форма е започнало да се развива. Непосредствено риска от умствено увреждане или някакво друго е изключително голям. Взех трудното решение и изчакаха за да видят плоден сак. Учудващо ми казаха че изглежда много добре и съм 4 г.с. Все пак обсъдихме с приятеля ми че е по добре така. Тя ми даде първото хапче идея нямам какво беше и на следващият ден започна кървене, съответно я питах трябва ли да взема останалите две хапчета, отговора беше да, това не е истинското кървене. След 36 часа от първото приех останалите две. Аз по принцип много се притеснявах защото имам множество алергии към медикаменти. Хапчетата ги сложих под езика и едва не повърнах докато не се разтопиха. Устната ми започна да трепери, както и мускулите на краката ми( не знам от страх или от друго)
През цялото време се разхождах не ми се седеше на едно място. 10 Мин след хапчетата започнаха горе долу леки болки. След 15 мин вече бяха доста непоносими (моят праг на болка не е много висок и цикъла ми не е болезнен). Разхождах се клечейки по земята защото ми беше по гадно да си легна. След което реших все пак да взема обезболяващи. Беше ми преписала профинид свещички и след 5-10 Мин започна да ме отпуска болката. Накрая просто задрямах за 15 мин и когато се събудих имах нужда да отида до тоалетната. Изкарах 2 големи съсирека и доста кръв. Интересното е че превръзката ми изобщо не се пълнеше, аз усещах кога да отида в банята. И така минаха около 3-4 часа. Не беше нещо драматично, защото не ме болеше много. После пак заспах и се събудих след 2 часа подгизнала от кръв изтичах до банята и в следващият час и нещо продължавах да изкарвам всеки път когато отида големи съсиреци, но постепенно ставаха по малки. Аз лично доста ги разглеждах видях какво ли не по тях но не мисля че съм видяла плода. Но то е само 4 мм така че не знам. Явно след като ме отпусна обезболяващото започна пак да ме боли, но не като първият път, беше поносимо. Сега вече са минали 13 часа от хапчетата кръвта ми е като първи ден от менструация, болките също.  Между другото след като ме отпусна след обезболяващото имах усещането че съм адски гладна и се тъпчех с банани и тн, не знам при вас така ли е било. Лекарката ме беше предупредила че може да вдигна температура, беше ми студено след лекарствата, но температурата беше 36.7, може да не съм вдигнала заради профинид. Утре съм на преглед стискайте палци! И макар че тази тема е доста дъвкана дано да бъда полезна. Това ми е първа много желана бременност на 25г съм, правехме опити от няколко месеца.

# 2 554
Не зная някоя от пишещите тук имала ли е вече първа менструация, но ако да, ще се радвам да сподели опит.
При мен започна вчера, 27 дни след МА, но в предвид че 3 седмици беше забавянето в развитието може да не го броим като избързване. Само да споделя при мен поне кървенето е много, много силно. Не чак като при аборта, но определено чистенето продължава въпреки, че уж бях се изчистила... Четох, че е нормално да е ненормален първия цикъл. Споделям само, за да знаете какво да очаквате. Надявам се все някога да спре, че ми омръзна вече да нямам чист ден повече от месец.

# 2 555
На мен ми дойде първия МЦ след МА юни месец. Като при мен се забави, изпих топогина на 29.04, дойде ми на 10.06. Беше малко по-оскъден от обичайното, но не бих казала, че имаше голяма промяна.  За времето, в което чаках да ми дойде успях да отида на купища изследвания, за да съм подготвена за следващата бременност( всичко останало Божа работа). Няколко дни след цикъла ходих на АГ пак и си бях в овулация, всичко си работеше, както трябва.
Абортът не е приятна процедура и си е рестарт на организма. Трябва време, за да влезе всичко в норма отново. Приемайте повече вода, витамини, плодове и зеленчуци. Аз пия метилирани форми на Б12 и фолиева киселина, отделно приемах водорасли, мака, омега и тн, за да подпомогна малко възстановителния процес.
Относно самия аборт, както бях писала преди, всичко приключи за около 5 часа, при мен кървенето и болките започнаха 20-30 Мин след приема на първата таблетка топогин, като аз бях с цели три такива, предписани от лекар в Надежда😅 при мен се появи тежко разстройство и изобщо не ми се ядеше, но трябваше, защото започна много да ми премалява по едно време. Наливах се със супер много вода през цялото време. Не мисля, че съм вдигала температура, но и аз по едно време си поспах, някъде 2-3 часа след  2 хапче. На следващия ден си беше като ден от МЦ, нищо особено.

Бързо възстановяване на всички, стискам палци следващия път при всички да се наредят нещата, не губете вяра🍀

# 2 556
  • София
На мен ми дойде първия МЦ след МА юни месец. Като при мен се забави, изпих топогина на 29.04, дойде ми на 10.06. Беше малко по-оскъден от обичайното, но не бих казала, че имаше голяма промяна.  За времето, в което чаках да ми дойде успях да отида на купища изследвания, за да съм подготвена за следващата бременност( всичко останало Божа работа). Няколко дни след цикъла ходих на АГ пак и си бях в овулация, всичко си работеше, както трябва.
Абортът не е приятна процедура и си е рестарт на организма. Трябва време, за да влезе всичко в норма отново. Приемайте повече вода, витамини, плодове и зеленчуци. Аз пия метилирани форми на Б12 и фолиева киселина, отделно приемах водорасли, мака, омега и тн, за да подпомогна малко възстановителния процес.
Относно самия аборт, както бях писала преди, всичко приключи за около 5 часа, при мен кървенето и болките започнаха 20-30 Мин след приема на първата таблетка топогин, като аз бях с цели три такива, предписани от лекар в Надежда😅 при мен се появи тежко разстройство и изобщо не ми се ядеше, но трябваше, защото започна много да ми премалява по едно време. Наливах се със супер много вода през цялото време. Не мисля, че съм вдигала температура, но и аз по едно време си поспах, някъде 2-3 часа след  2 хапче. На следващия ден си беше като ден от МЦ, нищо особено.

Бързо възстановяване на всички, стискам палци следващия път при всички да се наредят нещата, не губете вяра🍀

Съжалявам за случилото се.

Може ли да споделите какви изследвания си направихте и те бяха ли по препоръка на доктор? На мен ми препоръчаха само такоза тромбофилия, но ми се иска да си направя още.

# 2 557
Вчера пих втора таблетка топогин, както писах по-горе. Бях се подготвила с превръзки тип памперс. Нямало е защо, абсолютно нищо не се случи. Нито болки, нито се усили кървенето. Имаше някакво кървене, но не по-силно от това което си беше. Съответно много се отчаях и се бях подготвила, че няма да е достатъчно, за да отърва кюретажа. Днес бях на преглед и за моя радост и изненада все пак съм се поизчистила, само около 7-8 мм е останало. Най-накрая една добра новина в последно време. Хистероскопия може да не ми се размине в Турция, но вече ми е много по-спокойно. Казаха ми, че е възможно още две седмици да ми зацапва така (за което бях подготвена от вашите коментари тук) и в случай на температура, болки и кървене да потърся лекарска помощ. Надявам се обаче да уговоря преглед в Турция в най-скоро време и да обсъдим плана за действие. Интересно и какъв ще ми е следващия цикъл и кога.

# 2 558
Деси8886, Много се радвам, че новините са добри. Знам какво притеснение е покрай тези процедури, моята АГ изобщо не ми предложи МА в началото, защото видиш ли било много психически натоварващо, а аз без това съм разстроена и може да не се изчистя, да ходя веднага на кюртаж??!! Бях супер потресена, защото предпочитам да е малко по-щадящо от подобна интервенция като кюртажа, която пък крие супер много рискове. В крайна сметка отидох в спешното в Надежда и там ми казаха изобщо да не ходя на кюртажи, да си изпия хапчетата и да се изчистя, защото МА има над 90% успеваемост. Така и направих, въпреки страховете, че може пак да се наложи кюртаж. Иначе МА горе-долу 40-50 дни закъснение го дават Ок, аз около 30 и нещо ден отидох на АГ да ме погледне, за да видим какво се случва, че де бях притеснила защо не ми идва, каза, че лигавицата е удебелена и до няколко дни трябва да започне МЦ, но поисках да ми изпише нещо, което да подпомогне процеса пих Дуфастон и ми дойде след около 10тина дни.

За мен това си остава най-безопасният начин за изчистване в ранните седмици, след това организмът се възстановява много бързо и не крие толкова рискове за самата жена( сраствания, нараняване на матката и инфекции).

Малко дълъг пост стана, но исках да споделя по повод притеснението. Пожелавам на всяка една прекрасна жена тук повече никога да не ни се налага да минаваме през това! Дай боже съвсем скоро да сбъднем мечтите си 🍀

# 2 559
Съгласна съм, Миа. На мен ми беше обяснено и за двата метода. МА е по-щадящ, разбира се има и противопоказания, но все пак кюретажа е инвазивен метод и се прави "на сляпо", АГ няма видимост в случая и се осланяме на неговия опит. Смятам че е по-добре да се опита първо с МА, ако не е успешен тогава кюретаж. Не знам защо така някои АГ-та се опитват да си налагат мнението, да обяснят подробно методите и всеки да реши кое предпочита. Дано скоро сме в друга тема!

# 2 560
На мен ми бяха предложени и двата варианта. Като АГ си изказа мнението, че предпочита да се пробва с МА, въпреки предишното ми секцио (2г не бяха минали).
Единствено като минус, не знам дали щеше да се случи ако бях избрала кюртаж. Хормоните ми се разбутаха и за месец качих много килограми(постоянно бях зверски гладна) и се сдобих с ужасно акне. Ама килограмите и акнето изчезнаха за 2 месеца.

# 2 561
При мен нямаше такива проблеми да ви кажа, доста добре бях след аборта, даже смея да кажа, че отдавна не се бях чувствала така, аз трябваше да съм близо 10 гс, но ембриончето беше спряло да се развива в 7, изключително зле се чувствах през цялото време, гадене, подут корем, няколко дни преди да разбера, че вече е спрял пулса повърнах, изпъпчих се цялата и ми се появи херпес, явно тялото ми започна да индикира, че нещо не е Ок. В неделя след аборта бях като нова направо. Но да, за съжаление след медикаментите на тялото си му трябва малко време да се възстанови.

# 2 562
Здравейте. В процес на аборт с хапчета съм. Имам причини няма да навлизам в подробности. В 4г.с + 6 дни. Изпих първото хапче и утре рано трябва да стана и да изпия и Топогина. Треперя жт страх. Лекарката ме увери,че всичко ще е наред,но аз съм много притеснена по принцип за здравни неща и това ме съсипва. Знам,че е много индивидуално,но четох какви ли не неща и се наплаших жестоко а имам малко дете за което трябва да се грижа. Искам да съм силна и да покажа на себе си че ще се справя и с това,но грешката ми е че изчетох какво ли не и само се филмирам. Търся подкрепа и мила дума защото наистина имам силна нужда да чуя нещо . Благодаря ви и нека щастието дойде за всяка от вас 🐞

# 2 563
  • au bout du monde
Няма страшно. При мен мина мн леко. Никаква болка, като нормална менструация. Чак не повярвах. Дано и при теб мине леко.

# 2 564
Ами, това с четенето е фундаменталната грешка, която всички правим за съжаление… и аз четох какви ли не неща, но си бях взела твърдо решението и предпочитах да се случи по този начин, отколкото после да се чистя от упойка и да се притеснявам тази операция дали са я направили добре.
Наистина няма нищо страшно. Аз също досега не съм имала никакви здравословни проблеми и се бях наплашила, че абортът и хаповете ще ми съсипят организма, но всичко ми е наред, минаха вече три месеца от моя, супер си се чувствам, нямам никакви драми с МЦ, организмът си ми работи. Зорът е единствено първия ден от приема на топогина, след това си е като съвсем обикновен МЦ.
Съвет, пийте топогина на гладно, за да не го повърнете. Най-добре гледайте да сте легнали като го приемете и ако усетите, че ви се гади затворете очи и легнете изцяло по гръб. Като попремине малко гаденето, пийте многооо вода.
Също, топогина го приемете сутрин, не знам как някой си причинява да го пие вечер и да преживява това през нощта.
Успех, всичко ще е наред.

Общи условия

Активация на акаунт