Медикаментозен аборт - моят личен опит и преживяване

• 461 235
  • 3 507
  •   3
Отговори
# 3 150
  • Варна
Да, правилно. 1 ден закъснение, една бледа черта, доста бледа. Доктора ме извика на преглед,но не се видя нищо на ехограф и изчакваме да се види,но докато изчакваме, само ще го мисля. Утре, другиден ще продължавам с тестовете.

Връщаш се от лекар без да знаеш дали си бременна ?? Първи ден закъснение? Медикаментозен аборт?? Аз ли не съм прочела правилно ...

# 3 151
В такъв случай чакаш, да. Иначе процедурата е различна, всеки лекар си преценя. Дали 1 мифегин или 2, дали 1 топогин или 2 или 3. Дали да пиеш топогина или да си го поставиш вагинално, всичко ще прецени лекаря. След приема пак стоиш и чакаш да започне действието.

# 3 152
  • София
Здравейте! Медикаментозен аборт с изписани таблетки,които се купуват и се взимат само през устата (няма поставяне вагинално), бихте ли ми казали каква е процедурата? Връщам се от доктор, но ми е първи ден закъснение и не се видя нищо и в притеснение за равих да питам за механизма на работа на таблетките... Имам един тест с бледа черта с първа урина и втори без втора черта с втора урина, но предполагам има бременност...

Първо, за да се направи този вид аборт, трябва да е доказано, че бременността е в матката, защото ако е извънматочна, това е животозастрашаващо, с таблетките само ще влошиш нещата и трябва по най-бързия начин да се прекъсне бременността оперативно.

Има много различни схеми за прием, според това кой лекар те преглежда и каква е индивидуалната ти ситуация, но класическата схема от листовките на двете лекарства за премахване на нежелана бременност в първите седмици включва 3 таблетки Мифегин, приети наведнъж с вода, и след това в рамките на 36-48 часа 1 таблетка Топогин, приета пак с вода.

Мифегин съдържа активно вещество, което е блокер на прогестерона – хормон, без който бременността не може да продължи. Това лекарство изтънява маточната лигавица и в рамките на часове отваря шийката на матката. С други думи, тялото се готви за менструация или, по-точно в случая, за помятане/изхвърляне на неразвила се бременност. Зародишът умира още на този етап.
Мифегин обикновено няма странични ефекти, освен че кървенето може да започне още преди да е дошло време за Топогин.

Топогин е лекарството, което предизвиква маточни контракции, за да се изхвърлят вече мъртвия плод и насъбралата се кръв и тъканна маса навън. При повечето жени в съвсем началните седмици се получават спазми като от тежка менструация, но има и случаи, когато е много болезнено и може да се пият Нурофен или Нимезил. Изисква се редовно клечене на тоалетната - това лекарство не може да се приема, докато сте навън или на работа.
Топогин обаче има сериозни странични ефекти и жените, които го приемат у дома, трябва много да внимават. Аз по принцип съм човек с относително ниско кръвно, оосбено сутрин, но след само една таблетка Топогин в рамките на час кръвното ми скочи от 98/60 на 150/90. Симптомите са замаяност, силно неразположение и гадене, в някои случаи и повръщане. За щастие, имам таблетки за сваляне на кръвното у нас (които понякога се налага да пия заради злоупотреба с енергийни напитки и кафета), та взех една и след половин час положението се нормализира преди да съм успяла да повърна. (Схемата с три Топогина ако я бях приложила, сигурно щях да си умра като куче вкъщи...) Но задължително следете кръвното и, при възможност, нека да има някой до вас в този период!

Последна редакция: нд, 06 окт 2024, 14:07 от Innerlane

# 3 153
Здравейте, момичета! Изминаха 2 седмици от моя медикаментозен аборт. Последните дни, имах много оскъдно кафеникаво зацапване, изглеждаше сякаш спира. Но от снощи течението се засили (да кажем, че е като за по-плътни ежедневни превръзки) и отново в цвета има примеси на ярко червена кръв. Утре ще звъня да си запиша час за преглед, но по всяка вероятност това ще е следващата седмица и до тогава ще се побъркам. На някоя от вас случвало ли се е? Дали е знак, че нещо не е наред? Иначе оплаквания нямам никакви, нищо не усещам. Ясно е, че ще чакам часа при лекар, но до тогава моля, споделете опита си.

# 3 154
Дали не е менструация ?

# 3 155
Здравейте момичета,бях си обещала,че след като се уверя след последния преглед при гинеколог ,ще оставя коментар относно как премина моя медикаментозен аборт,аз го направих по собствено женание,но дори и така отново се чувствах много тъжна ,изчетох в продължение на дни ужасно много коментари и съответно бях изключително стресирана , в този ред на мисли бих желала да кажа,че при мен нямаше непоносима болка,нито ужасно мн кървене,но имаше гадене и силна диария , за които си помогнах с деган и смекта , за всички,които са решили да го направят бих посъветвала да не се страхуват жените сме мн силни и минаваме през всякакви препядствия .

# 3 156
  • София
Здравейте, включвам се да ви следя. Вчера на втори ден от закъснението имах три положителни теста. И то след Ескапел. Днес вече бях при АГ, с вагинален още не се видя сак. Изписа ми Мифегин 3т. и след 36ч Топогин 1т да си имам рецептата. Пуснах и ЧХГ за всеки случай. Четох обаче по-нагоре, че трябва първо да е сигурно, че бременноста е вътрематочна, а при мен нищо не се видя. Дали да не отида след няколко дни пак? Или да послушам АГ и при положително ЧХГ, директно да пия хапчетата? Искам възможно по-бързо да приключа, имам две деца и категорично не съм готова за трето.

# 3 157
Много е рано да се види каквото и да е в матката на този етап. Едва след 10 дни закъснение и ЧХГ над 1000 при добър ехограф би се видяло нещо. Не бих пила Мифегин и топогин ако не е доказана вътрематочна бременност.

# 3 158
Не знам какви са тия АГ, които изписват хапчета за аборт без да изчакат да се види сакът къде се намира… ясно е, ме когато бременността е нежелана, явно желанието да се прекъсне по-рано е по-голямо, ама без да се визуализира сак в матката директно да изписват хапчета, ми е мега странно…

# 3 159
  • София
Нямам представа и аз. Не съм се сблъсквала досега и не се бях замисляла, че трябва да е потвърдена вътрематочна.
Първото ЧХГ ми излезе 414, сутринта и писах и каза да пусна още едно утре, за да видим дали се удвоява и тогава да ги пия. Май ще търся още едно мнение от друг АГ.

# 3 160
  • Благоевград
И аз препоръчвам да изчакаш, за да се види къде е сакчето. Може да е извънматочна, а тогава е опасно и не се прилага този вариант с хапчетата. Следващата или по-следващата седмица ще е пораснало достатъчно и ще го видят къде е.

# 3 161
Подкрепям съвета за изчакване и потвърждение къде е и после да се действа. В момента боря бременност с неясна локация и е малък ад.

# 3 162
Много ми е странно, че процедират по този начин, в крайна сметка МА спокойно може да се приложи и в 10г.с, ако размерите на сака и ембриона позволяват, токова да се бърза без потвърждение ми е наистина доста непрофесионално.
Иначе ЧХГ се пуска на 48часа, за да се види удвояван

# 3 163
  • София
Благодаря, момичета. След две деца си мислех, че всичко знам, но очевидно съм грешала. Запазих си час за понеделник при друг АГ за ехо.

# 3 164
  • Благоевград
Подкрепям съвета за изчакване и потвърждение къде е и после да се действа. В момента боря бременност с неясна локация и е малък ад.

Стискам палци за бързо и безболезнено решение!

Общи условия

Активация на акаунт