Уред за сушене на плодове и зеленчуци - 2

  • 160 666
  • 763
  •   2
Отговори
# 195
  • Pazardjik
  • Мнения: 272
Момичета , някоя сушилала ли е хинап ?

# 196
  • София
  • Мнения: 2 298
Момичета , някоя сушилала ли е хинап ?

Аз не съм, но като напишеш в гугъл "сушене на хинап", попадаш на линкове за технологията. Ето първото, което се отвори:

"Набраният хинап трябва да се измие преди да се изсуши. Не могат да се сушат натъртени плодове, както и такива, по които има клонки и листа.

Първата стъпка е хинапът да бъде сварен на водна баня. Сипвате в голяма и дълбока тенджера вода и върху нея поставяте по-малка, в която ще бъде хинапът.

След като отберете годните за сушене плодове, трябва да ги поставите в в по-малката тенджера и да ги покриете с вода - необходимо е само да покриете плодовете с вода, а не да пълните тенджерата с течност.
Захлупете по-малката тенджера с плодове и я поставете на водната баня. Оставете водата от дълбоката тенджера да заври. Това отнема около 20 минути.

След като водата заври, прегледайте плодовете дали са достатъчно омекнали и ако са, махнете похлупака и поръсете хинапа с половин чаена чаша захар. Нежно разбъркайте плодовете и захарта, докато захарта напълно се разтопи.

Махнете хинапа от горещия котлон и го оставете да изстине.

След като плодовете изстинат, най-подходящо е да ги изсушите в дехидратор при температура от 60 градуса по Целзий."

# 197
  • София
  • Мнения: 17 674
Аз пък не бях и чувала за съществуването му...  Blush

# 198
  • София
  • Мнения: 3 381
Ще ми припомняте ли дали трябва да слагам капачка  ли марля на буркан в който мисля да съхранявам сушените плодове(да не мухлясат).И може ли да ги държа в пликове(лидълски) за хляб.

# 199
  • Мнения: 226
Аз процедирам така - почиствам добре чушките от дръжките и семето, измивам, отцеждам и суша. След като нямат дръжки и има един добър по размер отвор, защо трябва да се дупчат? Но и на мен ми е интересно, така че нека кажат опитните момичета и момчета!  chef

и аз не дупча червените чушки за пълнене и стават супер. правя ги за втора година. почиствам от семките, редя в тавичките. Разстоянието между скаричките е много малко и в началото не се затваря, но постепенно чушките омекват и скаричките се наместват Simple Smile

# 200
  • Мнения: 5 459
Чери, а после как съхраняваш чушките. Добре ли изсъхват? Струва ми се, че ще им трябва няколко дни!!!

# 201
  • Мнения: 226
Чери, а после как съхраняваш чушките. Добре ли изсъхват? Струва ми се, че ще им трябва няколко дни!!!
Съхранявам чушките в хартиен плик и в хладилника. Миналогодишните извадих за Коледа и си бяха ок. Суших ги до сухо. Време не съм засичала, но не ми се вижда да е много... newsm78 около два дена за по-големите (вечер я спирам) . По-малките като че ли по-раничко извадих. от време на време ги обръщах и размествах тавичките. Ако се правя с качването на снимки, ще опитам да покажа, но след няколко дена, защото сега са ми далечко  Grinning

# 202
  • Мнения: 5 459
Ще се радвам да качиш снимка. Аз още не съм стигнала до чушките. За сега изсуших 15 кг барбарони и по 10 кг сливи и праскови. Пролетта суших ягоди и череши. Мисля скоро да преминавам към чушките.

# 203
  • Мнения: 818
Момичета,суша домати Рома,но някои почерняха отгоре.Защо се получи така

# 204
  • Добрич
  • Мнения: 6 279
Случвало ми се е с плодове, когато са презрели.

# 205
  • Мнения: 818
Случвало ми се е с плодове, когато са презрели.

ами не,не бяха презрели-твърдички си бяха.Първият ми опит беше с по-меки домати ,суших ги на 45 градуса и направо вкиснаха.Сега суша на 70.

# 206
  • София
  • Мнения: 2 298
Момичета,суша домати Рома,но някои почерняха отгоре.Защо се получи така

На каква температура ги печеш ? На мене миналата година ми се случи побеляване на някои, като прокисване, установих, че трябва да не е много ниска температурата, когато времето е влажно, за да се изсушат по-бързо.
Но почерняването е вероятно от самите домати.

# 207
  • Мнения: 818
на 70 градуса суша,изглеждат все едно съм ги препекла.С предната партида нямах такъв проблем,но пък и доматите бяха от друг магазин  newsm78

# 208
  • Мнения: 5 459
На мен домати рома никога не са ми потъмнявали, но суша винаги на 70. Даже вече не ги режа на тънко, а направо на половинки. Вчера намерих една торбичка от миналата година. Перфектни са.

# 209
  • София
  • Мнения: 2 298
Бамбинкамалинка,
От доматите е, температурата е ок, и аз суша на 60 при много топло и на 70 при по-хладно време. Рома, режа по дължина на половинки и по-едрите на четвъртинки. До сега съм купувала от тези "промишлените" както ги наричам. Тази година на Женския пазар намерих едно момче със сергия собствено производство от село до София, има и домати Рома. Е, аромата им няма нищо общо с другите. Вечер като се прибирам от работа ми е почти на път и грабвам по 5 кила за една сушилня, след няколко дни пак така.
Една сушилна замина за експеримент за лютеница със сушени домати, стана супер. Една в бурканчета с олио и босилек. Една - смлени с печен патладжан в разфасовки във фризера, добавям ги към мусака. Но ще продължа да действам - за още в бурканчета и за такива в натурален вид, за готвене.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 13:12 от nati_nat

Общи условия

Активация на акаунт