За образователните системи по света и у нас

• 237 981
  • 3 787
  •   1
Отговори
# 150
За да има истински успех, накрая на тунела трябва да седи мазен, сочен, голям, вкусен кокал, който е достижим за двама от десетима. Когато всеки знае, че ще гризне парче от него, защо да си дава зор?
Защо само до преди 15-на години се скъсвахме да учим, за да се доберем до ВУЗ (малцина тръгваха за чужбина тогава, НБУ беше нов и нежелан университет), който ВУЗ в София се олицетворяваше от СУ и УНСС. И да, от кварталната гимназия срещу ми от два класа само половината след четири години станаха висшисти. И лека-полека днес всеки на 22 е с диплома за висше, претенции за работа като такъв и картина на тотално западане на гимназиалното и висше образование у нас. А тенденцията вече пада и в прогимназиалното.

# 151
  • София

Спрямо това, което би могла / бих искала да бъде - т.е. спрямо идеалното - не ми харесва.

Спрямо образователните системи където и да е другаде ми харесва, даже много.
намирам образователните системи в Китай, Корея, дори Русия, за прекалено интензивни.

А Западните - за пълна загуба на време.

# 152

Спрямо това, което би могла / бих искала да бъде - т.е. спрямо идеалното - не ми харесва.

намирам образователните системи в Китай, Корея, дори Русия, за прекалено интензивни.

И това от каква позиция го казваш? Пълна загуба на време.  Joy

# 153
Аз съм доволна от "западната" с-ма и не я намирам за загуба на време.
Доволна съм, че като се каже безплатно образование - то е такова, а не да трябва да се купуват купища помагала, тетрадки, пособия и да се ремонтират учебните стаи от родителите. Униформите са на символични цени. До завършване на началното образование/11-12г./ е забранено носенето на мобилен телефон. Не се мъкнат тежки раници - носи се само кутията за храна и екип за физическо. Няма купища домашни и когато свърши в 15ч. има възможност да посещава различни клубове/кръжоци/ по интереси. Спорта е широко застъпен и достъпен за всички. По музика се учат да свирят на различни инструменти. Мисля, че се казваше домашен бит - децата си правят всичко в училище, а не родителите да се чудят как да направят на детето електрическата верига... Когато учиха за земните пластове - имаха екскурзия до скали, където нагледно виждат различни слоеве. Уроците свързани с разстения и екосистеми се провеждаха в парка. Имат си и "опитно поле", където сеят и се грижат за различни насъждения. Оценяването е външно, а не какъв й е кефа на госпожата, или кое дете харесва, или не. Има си минимум, което детето трябва да постигне и ако не успее - си има учител, който ще се занимава с него.
Много от тези неща ги имаше и в Бг образователната система, когато аз бях ученичка/преди повече от 30г..../

# 154
Моето дете сега е 2ри клас в частно училище в България и тепърва ми предстои да се сблъскаме с неприятностите на системата. Особено с разказвателните предмети, за които говори Джуди. Дотук бих казала, че на фона на нашата действителност съм доволна.
Предните две години ми харесваше това, че учат добре основните предмети и в същото време програмата беше така разпределена, че имаха и по два часа спорт на ден. Останалите предмети се учеха за забавление, но пък не се пропускаха или да се заместват за сметка на сериозните. Също така не са оценявани по тях. Навремето си спомням, че ми писаха двойка в трети клас, защото пеех Тиха нощ, свят нощ фалшиво. Та, се радвам, че това е спестено в момента.
Друг плюс е, че домашните през големите ваканции по мое мнение бяха балансирани, тоест нито твърде много, нито съвсем без хич. Така хем имат време да се занимават със свои неща или да играят, хем не забравят всичко.
През седмицата няма домашни, само за укенда. Раниците стоят в училище и се носят петък. Храната е добра. Започват сравнително късно сутрин-след осем и половина и свършват в пет без нещо следобед.

Относно целодневното обучение виждам и плюсове, и минуси. От една страна за работещи родители е перфектно, защото материалът се затвърждава и упражнява в училище. От друга в ПУК се изморяват децата, за допълнителни дейности остава малко време, темпото на запомняне на различните деца е различно. Съответно един има нужда от повече български, друг от повече математика.  Също така понеже всичко се прави в училище и ако детето се справя, може в един момент родителят да изпусне  нещата и да загуби поглед над това, което учат и евентуално да пропусне ако детето има нужда да му се дообясни нещо.

На няколко седмици получаваме информация какво са взели. Получаваме оценките от всяка седмица в дневника. Понякога целия випуск прави тестове и получаваме графика къде стои детето на фона на всички.
Често правят проекти, които са съвсем елементарни. Децата избират или им дават тема и лепят/рисуват нещо по темата и пишат/разказват с няколко изречения.
Нямат електронни медии в час, което одобрявам. Не се дават домашни от сайтове, което също ми харесва.

Това, което не ми харесва е, че няма достатъчно преподаване под формата на игра и онагледяване на нещата, а преподаването е твърде академично и често скучновато. Рядко ги водят по разни места или правят нещо по-разчупено в час. Дори и да има такива инициативи, те са ограничени във времето заради материалa, който трябва да се покрие по МОН. А той също не ми харесва. Особено по-нататък започват да се учат ненужно усложени неща, термини, които няма да им трябват, особено по български, вместо да се наблегне на писане на съчинения.
Също така по английски в началния курс бих предпочела по-различен подход на преподаване от академичния, на който попаднахме и при трите учителки.

И не на последно място се  убедих, че е много важно в началния курс на какъв учител/класен ще попадне детето. Госпожата ни в предучилищен клас не беше така опитна, както тази в първи клас.

Последна редакция: пн, 26 окт 2015, 12:21 от Пролетен дъждец

# 155
... Когато учиха за земните пластове - имаха екскурзия до скали, където нагледно виждат различни слоеве.
Много от тези неща ги имаше и в Бг образователната система, когато аз бях ученичка/преди повече от 30г..../
Сега една обикновена образователна екскурзия отнема дни подготовка, тонове документация и какво ли не.
Говоря за най-обикновена професионална гимназия, в която учат ученици от различни населени места. Първо се изисква писмено разрешение от родител, но има деца, които се прибират вкъщи веднъж в месеца, а може и по-рядко. Интересно защо в 21 век не е възможно такова разрешение да се даде по имейл. После се изисква бележка от личния лекар. Дори и да си ходят всяка седмица, децата се прибират в петък следобед и тръгват обратно в неделя, т.е трябва да отсъстват един ден от училище, за да вземат бележка от лекаря. И пак интересно защо в голямо училище с медицинско лице, то не е упълномощено за такива бележки. След това учителят трябва да отиде два пъти до регионалния инспекторат (около 250-300 км ако училището не е в областния град), не е ясно за чия сметка е пътуването. Може да се добави и още. Затова масово българските учители гледат да избягат от екскурзиите.

# 156
Ба! Отнема време.  Wink Ако е за пари, водят се и деца в яслена възраст някъде.

# 157
Явно на тукашните им отнема много повече време....в крайна сметка учебния план не е от днес за утре....За екскурзиите/ако са с преспиване/ получаваме документите 1г. по-рано - подробно е обяснено защо и как ще бъде. Имаш срок от 2м. да изразиш съгласие, или не. 2м. преди екскурзията получафаш форма, която трябва да попълниш за медицинското състояние на детето - вкл. дали има алергия към пухени възглавници, ваксини, диети и т.н. 1м. преди екскурзията има родителска среща за доизясняване и дообесняване. Когато екскурзията е дневна получаваш писмена информация 3м. по-рано и имаш 1м. срок да се съгласиш, или не. Формата за здравословното състояние на детето е също по-малка, но се попълва от родителя и се подписва, като за информацията си носи отговорност родителя. За дневните екскурзии не се прави родителска среща. В нашето училище екскурзиите са застъпени в учебния план и се знае точно в кой клас къде се ходи и по кое време.

# 158
Как така за пари?

Ние сме задължени да водим децата поне на една образователна екскурзия всеки полусрок.
Лудница е голяма, най-вече организацията около децата със СОП, но пък преживяванията си струват.
Някои деца никога не са излизали извън пределите на квартала си и за тях е много полезно.

Хареса ми забежката на Касита към обсъждането на градините, защото си има и стандартни норми за обучението на децата, както и умения, които те трябва да владеят и от преди училищната възраст.
И тук и там се пеят песни, четат приказки, учат да броят и познават цветовете, социални умения...
Нещото, което ми е най-важно и харесва тук, е времето, което се прекарва навън и сензорните игри.

# 159
Така, за пари. Едно дете отива на зелено училище, то струва за родителите му 250 лева.
На хотела се дават 200 лева, останалите се разпределят по веригата, отделно самите хотели правят промоции- безплатен втори възрастен при заведени ХХ деца, или намаление процент от цената при последващо индивидуално посещение на учител довел ХХ деца. Wink

# 160
Хлъц. Това е категорично против всякакви професионални норми.

# 161
И тук екскурзиите с преспиване са платени, но ги плащаш разсрочено за 12м. Както написах - те винаги са на едно и също място за съответната възраст, защото се правят с цел онагледяване на ученото. Един вид знаеш децата във втори клас от-до къде ще бъде, в трети и т.н. Тези екскурзии са в учебно време, в учебни дни, част от учебния процес, а не като в Бг по време на ваканциите да се организира зелено училище. Тези екскурзии никога не съвпадат с почивни дни или ваканции. Както написа zlatnata tolumba - имаме 6 дневни екскурзии и една с преспиване за учебна година, като никога не съвпадат със събота, неделя, официален празник и ваканция.
Когато родителите са работещи и няма как да гледат детето по време на ваканциите  - всичко е платено - има различни формати към клубове и организации за дневно посещение, но те не се организират от училището. Училището организира екскурзии само в учебно време.
В Бг зелените училища се организират по време на ваканциите и не са част от учебния процес.

Последна редакция: пн, 26 окт 2015, 11:59 от Ladybird_

# 162
  • Русе
  Има ли някой информация, как е организиран образователния процес на деца с таланти - спорт,математика, изкуство. Тези деца освен, че голяма част от времето прекарват в тренировки,репетиции, ходят често на лагери и на състезания. Спортните училища при нас, не осигуряват качествено образование. За участниците международните математически олимпияди, знам че също има проблем с отсъствията. Племеникът ми от началото на учебната година е имал две състезания - в Китай и Сочи.Въпреки че учи в математическа гимназия, се оказа, че системата няма механизъм за компенсиране на такива случаи.

# 163
  • София
Ох, екскурзиите ... екскурзиите в сегашния им, роден, български вид, трябва да се забранят напълно. Това категорично НЕ СА образователни екскурзии, а мероприятия, при които организиращия ги учител взима едни пари под масата от фирмите. А в по-големите класове е тотална анархия, напиват се, напушват се, кеф голям.
Ей сега, в училището на сина ми, явно някоя госпожа е решила, че й се ходи до Рим на чужди разноски, и са им пуснали едни оферти за пролетната ваканция, 8 дни, 900лв, в които не се включват още камара неща. Айде кажете ми, на такова нещо мястото му в училище ли е? Дори не мога да си представя кой родител ще се възползва от такава оферта (според сина ми, разбира се, има мнооого желаещи, само аз не давам ...).

# 164
  • София

И това от каква позиция го казваш? Пълна загуба на време.  Joy

От позицията на някой, който е бил в САЩ на 12 - 7ми клас - и е установил какво се учи там... делене на 3цифрено число на 2цифрено - това са си таман 3 изгубени години.

Просто тъжния факт е, че учебните им програми са разводнени, разлигавени и... не водещи до никъде. Не случайно голям процент от не-спортните стипендии в елитните им университети са на източно-европейци и азиатци. За сравнение, не ми е известно западноевропеец да е влязъл със стипендия в МГУ.

Общи условия

Активация на акаунт