За образователните системи по света и у нас

• 236 694
  • 3 787
  •   1
Отговори
# 2 850
katiABV бацили си има на всякъде и по всяко време . Няма сега да спрем да живеем , само защ9то някой се 4увства разли4ен.
Стига толкова драми около твоя имунитет. Живота продължава.

# 2 851
  • София

Не е точно така. АБ се пият нормално 5-7 дена. 10 е ако детето НЕ Е не само съвсем, ами и хич здраво след 7-дневен прием. И то след преглед и преценка от лекаря.

Е, аз не съм лекарка, но споделям мнението на лекари. Та тези лекари казват, че една от причините за поява на резистентни бактерии е недостатъчния срок на пиене на антибиотици. Давали са ми пример със сливиците на децата и казват, че ако децата са били пиели антибиотиците по 10 дена при стрептококови инфекции, от операции почти няма да има нужда. То и в инструкциите към всеки антибиотик пише да не спираш като се почувстваш добре и неслучайно. Чувстваш се добре когато антибиотикът избие всички бацили там, обаче имало някакъв цикъл на размножение и затова трябвало да се продължи да се пие докато мине и той и всичко загине, защото оцелелите бацили вече стават страшни (резистентни). Затова антибиотици трябвало да се пият рядко, ама ако все пак се наложи - докрай. Според тези мои познати доктори 5 дена е крайно недостатъчно за да няма последици (за оздравяване си било ОК) и трябвало да се пие поне 7, даже 10 дена в зависимост вече там от конкретния бактерий. При някои стрептококи и седмици наред се пият и сменят, че гадовете не мрат.

Ми не, не е точно така - резистентните бактерии се появяват просто понеже съществуват АБ. Това е статистическата страна на екологията. Винаги ще оцелее някой - и този някой ще е именно резистентния, и именно той ще даде поколение. АБ не може да се взема до постигане на пълна стерилност, това би навредило повече, отколкото да донесе ползи. Нормалният срок е 5 дена (освен за някои АБ - много силно, обикновено, които се прилагат само за 3), от там насетне се увеличава не по лично усещане, а по лекарско мнение - на 7 или на 10. Много рядко се изписва АБ направо за 7 дена. За 10 - само при някои форми на болести по костите (пр. венците).

# 2 852
И аз от приятелка в Англия съм чувала, че там децата и въобще не боледуват, а в бг бяха все болни. Моят слава на бога израстна сополите.

# 2 853
katiABV бацили си има на всякъде и по всяко време . Няма сега да спрем да живеем , само защ9то някой се 4увства разли4ен.
Никой никого не спира да живее. Въпросът е колко е разумна такава система. Колко е полезно за едно дете с главоболие, температура и възпаление да търка чина в училище вместо да лежи в леглото. Това предполага и пиене на повече л-ва, за да е в кондиция организма. Ще му дадеш антипиретик и при т под 38, за да издаяни в час.

# 2 854
  • София
мноооого сте интересни с тези присъствия. много е естествено. то е като в службата. Болен си - отиваш на лекар - взимаш бележка - отсъстваш и няма проблеми ... кръшкаш и някой ти търси сметка ... Каква е целта? децата от малки да се у4ат да кръшкат ? Този пък стил на живот с болни4ните и телковете ми се вижда много тъп.

Кое точно ти се вижда тъпо? Ампутирането на крайници, трансплантирането на органи или мозъчните операции?
Или просто нямаш идея за какво иде реч, що е то ТЕЛК и с какви случаи се занимава?

# 2 855
  • София

Вместо да раздаваш съвети бих ти предложила да вземеш да минеш един курс по БЕЛ. Поне на ниво 3-4 клас. По-полезно прекарване на времето ти ще бъде - и поне ще престанеш да обиждаш хората, които уважават и обичат езика си.

# 2 856
Уау! 
Като отклоним разговора от бактериите и се  вбесяваш ? Ходила ли си на лекар да изследва този ефект?
Пролетен дъждец  ако лекарите преценят и оставят детето в къщи какъв е проблема? ако кажат, 4е е ок за да ходи на у-ще аз бих го пратила .

# 2 857
Има си изисквания детето да остане вкъщи. Видима отпадналост, болки или Т над 37,5. Учителите също пращат учениците с такива симптоми първо до медсестрата, а тя звъни на родителите.(в градината малкият казваше: ако ни се спи, ни мерят температурата) Ако родител не може да дойде, детето остава в мед.кабинет докато го приберат. Всички деца имат подписан документ за хронични заболявания, алергии и родителско съгласие на детето при нужда да бъде даден антипиретик. Очевидно това работи.

# 2 858
  • Bristol
katiABV, сигурна бях, че ще се захванеш за jet engine и wind tunnel  Laughing

Не всеки може да представи подобна материя на ниво достъпно за учениците. Ето ти дори и не можеш да си представим, как може да бъде обяснено такова нещо на 11 годишно дете. Точно това и аз споделих (ако беше наблегнала на четенето, щеше да го забележиш), че не винаги неуспяват да представят проектите си по достатъчно интересен начин, така че да завладеят децата. А точно това уж е целта на тази програма.
Много добър пример за сполучливо представени проекти в тези сфери, на нивото на детското мислене, е играта Mineshaft. Дори и само да я играе, на принципа проба-грешка ученикът научава доста неща. Има и инструкции в интернета, които могат да следват за построяване на различни съоръжения. А ако имат и възрастен до себе си, който да им обърне внимание на определени детайли, много могат да научат и то точно за такава сложна материя, но поднесена интересно и на съответното ниво.

# 2 859
  • волно калдъръмче
katiABV, сигурна бях, че ще се захванеш за jet engine и wind tunnel  Laughing

Не всеки може да представи подобна материя на ниво достъпно за учениците. Ето ти дори и не можеш да си представим, как може да бъде обяснено такива нещо на 11 годишно дете. Точно това и аз споделих (ако беше наблегнала на четенето щеше да го забележиш), че не винаги неуспяват да представят проектите си по достатъчно интересен начин, така че да завладеят децата. А точно това уж е целта на тази програма.
Много добър пример за сполучливо представени проекти в тези сфери, на нивото на детското мислене, е играта Mineshaft. Дори и само да я играе, на принципа проба-грешка ученикът научава доста неща. Има и инструкции в интернета, които могат да следват за построяване на различни съоръжения. А ако имат и възрастен до себе си, който да им обърне внимание на определени детайли, много могат да научат и то точно за такава сложна материя, но поднесена интересно и на съответното ниво.
На 11 да не са малоумници някакви? Всичко е адаптирано за възрастта.
Днешните трудно може да впечатлиш с каквото и да било. Наситени са откъм визуализации. Тази програма има много амбициозни цели, дано има успех. Нека все повече се увличат от технологиите не само като консуматори.
Винаги ми е било интересно какво толкова има в майнкрафт. Освен ориентиране, превземане на пространство и развитите на стратегически умения, какви толкова са ползите от тази игра? Сто пъти приветствам плетене, шиене, готвене и подреждане на стаята пред виртуалния ред на майнкрафт.

# 2 860
  • София
Спрете с този безумен спор за сополи и боледуване, отдавна в темите сме минали градинската възраст. Болни-здрави, не е хубаво да отсъстват от училище, защото губят материал. Колкото и да обясняваме после вкъщи, друго е детето да го чуе в клас, да участва в часа. Едно добро слушане в клас е наполовина научен урок.

# 2 861
Не всеки може да представи подобна материя на ниво достъпно за учениците. Ето ти дори и не можеш да си представим, как може да бъде обяснено такова нещо на 11 годишно дете.

Точно това па са от най-лесните и благодатни неща за обяснение на деца. Колко експерименти могат да се правят за реактивен двигател представа си нямаш. Ако не се правят у нас то е заради липсата на време в програмата.

# 2 862
  • София
Достатъчно е да гледат редовно НГ и Дискавъри, също и канал Да Винчи, и ще научат много неща. Ама май не гледат.

# 2 863
  • волно калдъръмче
Мери вече каза, там липсват педагози и се опира до услугите на тесни специалисти по материята, но неспециалисти по деца, които срещат сериозни затруднения.

То пък остава Дискавъри и Да Винчи да са им скучни и вече не знам  Mr. Green

# 2 864
  • Bristol
Точно това и аз мисля, че ако се помисли повече, може много интересно да се представи на учениците и да събуди интереса им. Идеята за такива занятия ми допада, но реализацията за сега, не. Опитвам се в къщи колкото мога да я поддържам, като активно помагам за домашните по този предмет.

Райчун, за Mineshaft, като започнеш с наличните натурални ресурси как можеш да добиеш стъкло или направиш желязо, та до проекти като атомна електроцентрала,
http://feed-the-beast.wikia.com/wiki/Nuclear_Reactor  Laughing
Това, че децата си падат основно по екшъна в играта, само подчертава колко е важно не просто да пуснем образователната игра на детето или образователната програма на твто, а и да седем и обсъждаме с тях, ако трябва дори и ние да играем. Точно това се опитват да правят с тези STEM занятия и панаири за ученици, но с участието на професионалисти, реализирали се в съответната сфера.

Общи условия

Активация на акаунт