Търси се кръв от група АВ отрицателна за София

• 3 688
  • 36
  •   1
Отговори
# 15
Желая ти успех, но това е най-рядката кръвна група.

Звучи гадно, но пред всяка клиника за кръводаряване има търговци на кръв. Ако няма друг начин, те са на разположение.

Скрит текст:
Отдавна дарявам кръв.  Ще разкажа една стара случка. Отивах да дарявам. Един от "брокерите" ми предложи кръв, аз наивно казах, "не благодаря, аз дарявам А-". След процедурата брокерът ме чакаше, за да ми предложи сделка - каза, че групата е от редките и търси донори срещу заплащане. Искаше да си дам телефона и когато има нужда, той ще ме вика. Беше отвратително - почна от определена сума, вървеше след мене и вдигаше мизата. Накрая каза, добре за мене ще остане само Х, другото е (двойно на първата сума) е за тебе. Отказах. Ако някой се нуждае - даравям. Това е.  

# 16
  • Варна
Включвам се най-вече за да повдигна темата. Успех, момиче, не мога да помогна с кръв.
Но ми стана ужасяващо-това ли е начина преди операция. Казват-търси си кръв. Значи идва един такъв момент-къде спешен, къде не, когато трябва да се вземеш в ръце и да се подсигуриш с кръв.
Дано не разбера, но ми стана тъжно.

# 17
Не знам от кога не се прави и не разбирам какво значение има тази информация за авторката. При спешни случаи, ако няма друг избор, е допустимо преливане на една единица (300 мл) от съвместима кръвна група.....
Точно така, кръв от друга, но задължително съвместима кръвна група е допустимо само до определен обем! За по-големи количества - вече не, защото става опасно - антителата от приетата кръв вече стават доста като концентрация и започват да "слепват" кръвните клетки на собствената кръв (образно казано). Изяснявам го, защото споменавайки за АВ- като за универсален приемател, иначе излиза, че на авторката всякаква кръвна група ще й свърши работа, а това не е така, особено ако се наложи да й се прелее повече кръв.
За съжаление, и аз не мога да помогна, не съм от тази кръвна група и никой от семейството ми не е.
Успех и всичко да мине леко!

# 18
Наскоро имаше репортаж в Господарите, кръвта беше с цена 200 лв. Иначе AB- е съвместима с А-, В-, АВ- и 0-, няма проблем да се е прелее кръв от тези групи, ако няма точно AB-. Само нулева отрицателна може да взима от същата група с отрицателен резус фактор и никоя друга, при всички останали има възможност да се избира между две, три, четири или повече.

# 19
  • София
Аз съм ,но не мога да  дарявам едно зарад татуировки и заради други ред причини,но желая успех и  хората от трази група сме позитивни и усмихнати. Grinning

# 20
Включвам се най-вече за да повдигна темата. Успех, момиче, не мога да помогна с кръв.
Но ми стана ужасяващо-това ли е начина преди операция.зват-търси си кръв. Значи идва едн такъв моментъде спеш, къде не, когато трябва да се вземеш в ръце и да се подсигуриш с кръв.

Не е толкова страшно. Колеги или приятели правят този жест обикновено. Кръвната им група не е от значение , авторке, наистина ли трябва ти да търсиш човек АБ-? За съжаление аз съм плюс. Увери се все пак какво искат в болницата - кръв или бележки. Попитай и дали нямат списък д платени кръводарители, някои болници имат такава практика.

# 21
Не е толкова страшно за тези, на които им се е наложило инцидентно. За хората, които се нуждаят от регулярни кръвопреливания, си е страшно. Хроничната липса на безвъзмездни кръводарители и тоталната незаинтересованост на държавата към проблема са причините за това положение.

# 22
Но ми стана ужасяващо-това ли е начина преди операция.зват-търси си кръв. Значи идва едн такъв моментъде спеш, къде не, когато трябва да се вземеш в ръце и да се подсигуриш с кръв.

Не е толкова страшно. Колеги или приятели правят този жест обикновено. Кръвната им група не е от значение , авторке, наистина ли трябва ти да търсиш човек АБ-? За съжаление аз съм плюс. Увери се все пак какво искат в болницата - кръв или бележки. Попитай и дали нямат списък д платени кръводарители, някои болници имат такава практика.

Iiris, права си - на 83% - толкова са хората с Rh+.
Но ако попадаш в тези 17%, които са с отрицателен резус фактор, ТРЯБВА да намериш същата кръвна група. Правилата са неписани, но се спазват твърдо.

Логиката е следната: с фактор + са много хора и има резерви. Затова не искат същата група, така де може кръводарителят да е от по-рядка.
Но ако резусът факторът е "-", искат точно същата. Казват, че няма резерва. Искала съм да даря А- за 0- - не се съгласяват.
Цена от 200 лв е много ниска. Последно трябваха 2 банки за бабата на ММ група А+, която е често срещана. Аз дарих 1 банка А-. За  втората банка лелята на ММ плати 350 лв!
И знаете ли защо - не приемат "отложено плащане", нито "авансово". Аз бях готова да даря пак след 6 месеца - не става. Дарявала съм и преди - и това не се брои,  то е "имал, дал".
Бях дарила безвъзмездно и след 2 седмици с мой роднина имаше нужда от кръв (не мога пак да дам толкова скоро). Мислех, че се зачита - НЕ, пак не се брои. Купихме.
И понеже съм единствен кръводарител за 17 близки роднини (повечето с рядка група), спрях да давам безвъзмездно - вече само когато се наложи.

# 23
Ясно. Не знаех че с отрицателен фактор така се усложнява положението
Авторке, желая ти успех. И дано да има повече кръводарители за всички нуждаещи се...

# 24
Благодаря на всички за вниманието . Кръв все още не намираме.

Последна редакция: нд, 25 окт 2015, 06:37 от bobb

# 25
# 26
Съжалявам, че чак сега виждам темата..
Аз съм АБ-

Бих дарила, но след малко летя за чужбина.
Връщам се на 30.10. Ако след това мога да помогна - свържи се с мен.

Стискам палци!

# 27
Много ти благодаря.  Задължително ще се възползам,  ако не се справя. Благодаря

# 28
Да повдигна малко темата с надеждата,  че ще се намери някой по скоро да откликне

# 29
  • Beyond the Frontiers
Аз съм ,но не мога да  дарявам едно зарад татуировки и заради други ред причини,но желая успех и  хората от трази група сме позитивни и усмихнати. Grinning

До колкото знам това не е вярно - http://ncth.bg/kak-da-pomogna/faq
Татуировките не ограничават кръводаряването. Все пак на място всеки е изследван точно за рисковите болести, които можеш да хванеш при татуиране.

П.П. аз съм А- , разбрах, че търсят спешно такава в София за две жени в кома, едната родилка.

Общи условия

Активация на акаунт