Излишен ли е 12-ти клас?

• 22 533
  • 444
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Решението е лесно - съкращава се плявата в материала и всичко се събира в три години.  вече дори не мога да му хвана края какво учат и по някакъв доста странен начин, така да го кажа, правят го ненаучаемо.

По някои предмети съм напълно  съгласна, че това може да стане, но определено не по всички. Пак казвам, плява в математиката  едва ли има кой знае колко, кое да редуцират, но така че да бъде разбран минимумът, необходим за успешен старт в унито? Дори и при сегашния хорариум има значителен брой деца, неовладели  като хората материала (при това не говорим за някакви безхаберници),  какво остава при намаляване на броя часове? 12 клас имат по 5-6 часа  профил седмично...

Последна редакция: пт, 30 окт 2015, 13:31 от пенсионирана русалка

# 76
  • София
Не казвам, че трябва до 30 да се дондуркат, но на 18 не им ли е рано да се сблъскват толкова сериозно с живота? Според мен работата трябва да се започне при започване на висшето, а именно- след 19. Докато са ученици имат правото да си несериозни. Grinning А всички тези изброени отговорности едва ли ясно се осъзнават. И аз съм виждала тинейджъри да се прибират на сутринта от кръчмата, пияни до козирката, но все пак съм против отменянето на 12. клас. Това, че на нас ни е трудно, задължително трябва да означава и че на тях трябва да им е така ли?  Peace

Хайде сега да повторим отново...
Да видим правилно ли сме разбрали.

Достатъчно пораснали са, за да:
-изберат парламент.
-изберат кмет.
-решат да или не на обявяване на война.
-да убиват врага на бойното поле.
-да създават, отглеждат и решават съдбата на собствените си деца.
-да дарят кръв или дори орган или част от орган.
-да управляват тежки машини.
-да шофират.

Не са достатъчно пораснали, за да:
-решат дали им се учи математика, биология или френски
-постъпят на работа в хлебозавод.

# 77
Излишни елементи има по всеки предмет, когато говорим за базова грамотност и необходим задължителен минимум.
От там- насетне който в каквато материя желае да се специализира, нека си учи задълбочено.
За един бъдещ кандидат по медицина пък химията и биологията са си наред в пълнота, за юриста са други предмети, за ИТ специалиста- трети и т.н.
...
Кандидатстването за ВУЗ и по- специално подготовката не е никакъв аргумент. Първо условията ще са еднакви за всички и, второ, не е нужно да се заделя цяла година, в която един брадат мъж и една достатъчно голяма жена да се готвят специално за изпити.

# 78
  • София
Кои се готвят, пак да мина на въпроса относно целесъобразността? Готвят се сигурно 20 процента. А какво да се прави с останалите 80 процента, които нямат търпение да свършат училище? А кой е казал, че влизането в университет трябва да е лесно и специално да имат година време да се подготвят? Те деца ще раждат вече, имат право да се женят, да гласуват, че и в затвора да влизат, ние още ги държим в клас на по 19 години! Още малко и ще започнат бебешки колички да строяват пред училището! За мен единайсти клас е напълно приемливо - хем неучещите ще избутат някак още една година за диплома, вместо да се отказват заради пуберски прищевки, хем кандидатстващите ще се готвят така. Средното образование не е длъжно да улеснява кандидатстването на мераклиите кандидат-висшисти.

# 79
  • София
Аз искам след 4 клас отличниците да имат право да продължат в задочна форма на обучение.
Ангажираните деца с професионален спорт, шоубизнес нямат време да ходят редовно на училище.
Като запиша моите деца на спорт, изкуство и английски направо не им остава време за ходене на училище. Когато са болни сами си попълват учебните тетрадки и нямат нужда от надзиратели. За да попълнят тетрадките се налага да си прочетат и урока. Отличниците нямат проблем с това и се справят сами. В училище по музика не свирят на музикални инструменти и часовете се обезсмислят. По физическо не се спортува определен спорт, а и английски не се научава писмено и говоримо. Нямат и часове по природни науки, в които да гледат документални филми. А иначе имат време учителите да правят реклама на ваксини, презервативи и дамски превръзки в държавното училище. Това не е добра среда за моите деца, но искам да имат диплома за средно. Не желая децата ми да ходят до тоалетна само в междучасията, а по всяко време. Не желая децата ми да слушат крясъци и скандали ежедневно. Задочно обучение след 4 клас ми изглежда най-добрия вариант. З

а висшето пак задочно или дистанционно.

Почакай, поспри се.
Какви учебни тетрадки!?
Или, може би, си искала да кажеш да е възможно обучението ДО 4ти клас да е задочно?
Тогава ще бъде много трудно да свикнат, вече твърде големи, с порядките в училище, с децата /класовете/, изобщо...
А ако наистина си говорела за СЛЕД 4ти клас... какви учебни тетрадки дириш да попълваш? Кога? В 9ти клас ли? Или в 10ти? И какво е това, дето толкова лесно ще го разберат и сами - логаритмите ли, или спина на електрона?

# 80
В 9ти клас ли? Или в 10ти? И какво е това, дето толкова лесно ще го разберат и сами - логаритмите ли, или спина на електрона?
[/color]
Късметлии са като моето, с майка филолог, баща математик, и чичо физик  Mr. Green Laughing

Това да се завършва средно в 10 и после 11-12 да са със специални предмети, който с каквото иска да се занимава като студент - много добре ми звучи.  Simple Smile

# 81

Почакай, поспри се.
Какви учебни тетрадки!?

А ако наистина си говорела за СЛЕД 4ти клас... какви учебни тетрадки дириш да попълваш?

От чисто любопитство и аз се заинтересувах и се оказа,че сагата с учебните тетрадки далече не свършва в ІV клас Rolling Eyes

http://bukvara.com/upload/cache/bae044891672a3234c60a8ca9c81523b.jpg

http://s1emagst.akamaized.net/products/1871/1870684/images/res_8 … 350x350c_mtf0.jpg

http://www.book.store.bg/prdimg/25370/uchebna-tetradka-po-biolog … na-podgotovka.jpg

# 82
  • София

Почакай, поспри се.
Какви учебни тетрадки!?

А ако наистина си говорела за СЛЕД 4ти клас... какви учебни тетрадки дириш да попълваш?

От чисто любопитство и аз се заинтересувах и се оказа,че сагата с учебните тетрадки далече не свършва в ІV клас Rolling Eyes

http://s1emagst.akamaized.net/products/1871/1870684/images/res_8 … 350x350c_mtf0.jpg

http://www.book.store.bg/prdimg/25370/uchebna-tetradka-po-biolog … na-podgotovka.jpg

Shocked

Е, сега вече не ме учудва, че майките искат да третират пълнолетните си вече деца като малки дечица...
И защо не?
Че то всички така ги третират - какви са тези шарении за попълване от гимназисти?
Интересно, дали имат подобни и по математика? С мандали? С... логаритми и производни?  Joy

# 83
  • Nice
Завърших неотдавна и в повечето ушилища в 12 клас още от средата на първия срок се започва с отсъствията под предтекст, че учениците трябва да се готвят за матурите. Учителите пък извиняват отсъствията, но реално не всеки си седи в къщи и решава матури по цял ден. Така че, ученик може да си позволи да не стъпва в училище през по-голямата част от 12 клас и да си вземе матурите накрая.
Друг е въпросът, че някои прекарват повече време в подготовка за бала, а не в подготовка на матури.

# 84
Сина ми е в 6-ти клас и имат учебни тетрадки почти по всичко, с изключение на физическо и музика............. Whistling

# 85
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:

Почакай, поспри се.
Какви учебни тетрадки!?

Shocked

Е, сега вече не ме учудва, че майките искат да третират пълнолетните си вече деца като малки дечица...
И защо не?
Че то всички така ги третират - какви са тези шарении за попълване от гимназисти?
Интересно, дали имат подобни и по математика? С мандали? С... логаритми и производни?  Joy

гле' с'я.
ако не са тези тетрадки и помагалата още от първи клас госпожата ще трябва да обяснява, да чете, да пише на дъската. а дечицата мили, от първи, че до 12 клас ще трябва да пишат цели думи! или Боже милостиви, изречения! на ръка!!
ще се изморят. очичките ще ги заболят. кръстчетата.
ми то мо'е и тендовагинит да развият...

та за туй - тетрадка и евентуално някое помагало, в които само ограждаш верния отговор.
и не писане на едносричен отговор или опази Боже, есе.
Не, не и НЕ! тест и само слагаш "тикче" на отговора, който смяташ за верен.

ПС във втори клас има тетрадка и по музика  Peace

# 86

Почакай, поспри се.
Какви учебни тетрадки!?

О, не, не... Sunglasses Далеч не свършва в ІV-ти...
В ХІ клас попълват и контурни карти по география, оцветяват, надписват... По повечето "разказвателни" предмети си имат чинно учебни тетрадки в гимназията.

# 87
  • София
После що излизали неграмотни  Tired
Още ме побиват тръпки като се сетя за първите преводи от английски на български, които трябваше да проверявам в СУ. Масово бяха сбъркани елементарни думи, а подробности като запетайки и главни букви бяха под достойнството на 1/3 от студентите. При това идваха от елитни гимназии, с отлични или поне много добри оценки.

Не искам и да си мисля какво е нивото в не-елитните училища  #Shocked

# 88
  • София
Кофти нещо са били винаги обобщенията... Да, по някои предмети е смехотворно наличието на учебни тетрадки, но не по всички.. Фактът, че в 10 клас (не помня дали  не и в 11-ти даже) детето ми е попълвало учебна тетрадка по немски примерно, не означава непременно  липса на мисловен процес  и автоматично заграждане на отговори.  Упражненията в нея  са повече  от сериозни (все пак на този етап езикът се изучава на ниво В2-С1 в езиковите) и всичко се пише в детайли - трансформации на  изрази, упражняване на граматични конструкции, свободен отговор на  въпроси върху текст, "превод" от немски на немски със синонимни  конструкции, създаване на собствен текст... Като се има предвид, че въпросните учебни тетрадки са все на чужди издателства, то дайте да нападнем дружно и тях... Осен това примерно в една учебна тетрадка по математика за 7 клас задачите съвсем не са тестови, а  са си за пълно разписване (друг е въпросът, че предвиденото за целта място е често недостатъчно), само в края на даден дял има някое кирливо тестче със заграждане. А това, че на някой състезател  от МГ му се струват елементарни - това е друга тема. Математиката на училищно ниво е  предвидена за всички, състезателите имат друго поле за изява и при подготовка не разчитат на учебни тетрадки..

# 89
  • София
Скрит текст:

Почакай, поспри се.
Какви учебни тетрадки!?

Shocked

И защо не?
Интересно, дали имат подобни и по математика? С мандали? С... логаритми и производни?  Joy

гле' с'я.
ако не са тези тетрадки и помагалата още от първи клас госпожата ще трябва да обяснява, да чете, да пише на дъската. а дечицата мили, от първи, че до 12 клас ще трябва да пишат цели думи! или Боже милостиви, изречения! на ръка!!
ще се изморят. очичките ще ги заболят. кръстчетата.
ми то мо'е и тендовагинит да развият...

та за туй - тетрадка и евентуално някое помагало, в които само ограждаш верния отговор.
и не писане на едносричен отговор или опази Боже, есе.
Не, не и НЕ! тест и само слагаш "тикче" на отговора, който смяташ за верен.

ПС във втори клас има тетрадка и по музика  Peace

Ама за рисуване, нали?
Не за ноти.

ПП
При Врячо изобщо нямат.

ПП
Русалке, какъв е смисълът от тетрадка за попълване... с разписване?
Освен, за да се лимитира мястото - което също ми е трудно да си представя защо ще се прави...

С какво е по-добро от обикновена тетрадка?

Общи условия

Активация на акаунт