ДЕВЕТИ клас - тема 55

• 38 166
  • 302
  •   1
Отговори
# 135
 В момента моите изучават В2 и по двата езика . Лятото ще работят С1 извънкласно, другата година ще продължат с С1 сертификатно ниво. Ще се явят на изпит когато са готови за това - САЕ и Тойфел.  За В2  сертификат по немски ще се явяват в училище след 10 клас - мисля, че е част от учебната програма . Но по английски няма да се явяват на В2. Чак когато са готови за САЕ, ще се пробват  да покрият С1.  Големия ми син си е харесал специалност за която се провежда изпит по език и не е нужен сертификат.  Та нещата търпят промени във времето.

# 136
  • София
Моята е в Британика, ниво FCE.Чудя се дали сега лятото да се яви на този изпит или направо догодина на CAE.Някой има ли опит?

# 137
  • София
Моята е в Британика, ниво FCE.Чудя се дали сега лятото да се яви на този изпит или направо догодина на CAE.Някой има ли опит?
Да, аз имам опит. И аз бях изкушена да пратя големия си син на FCE, но удържах и се радвам. Този сертификат според мен е само за гъделичкане на самочувствието. Но доста пари за това самочувствие, излишно.
Дори и САЕ пропуснахме, направо на СРЕ се яви. И то в 11 клас. По-рано е излишно, освен ако няма някаква конкретна друга причина, а не университет. Според мен след 11 клас е най-доброто време за сертификат. Някои приятели на сина ми така и не заминаха, защото се забавиха със сертификата, оставили го за след 12 клас. Да ама тогава и матури подготвят, и кандидатстване, и ...

# 138
  • Русе
А защо на CAE или CPE, а не на IELTS? Нали повечето университети него искат. По френски имат пробни изпити без сертификат, по английски няма ли?Цената послено като гледах беше 40лв. не получаваш сертификат, но се запознаваш с формата. Моята ще ходи на Френски това лято.

# 139
напълно подкрепям Sash
Ще следваме същата схема. Моите не са се и замисляли за  СРЕ, но САЕ  с С1 ще им е достатъчно да учат нагоре, ако решат да е с английски.  Наистина след 11 клас е най-доброто време, още повечече последно четох - САЕ се подкепя от Кейбридж  до 2 години след издаването. Повечето университети изискват  сертификат с давност под 2 години.  Въпреки, че на теория сертификатите на Кеймбридж се водят доживотни. Разбира се, СРЕ  е наистина доживотен, но това е много високо ниво. Браво на сина на Sash !
При нас сертификата по немски  е по-голямото предизвикателство. Както и ограниченото време в което ще трябва да се защитават сертификати и по двата езика, ако искат да кандидатстват веднага след 12 клас.
Все още ми е малко мътно как ще се  съчетаят във времето подготовката за сертификатите и по двата езика, както и самото физическо явяване на защита. Големия ми син няма да се яви на ДСД в училище - при него и двата сертификата ще са извънучилищно. За малкия все още имам надежда, че ще успее да влезе в ДСД паралелка. Поне него да не мисля по немски. Макар че от деца минали по този път знам, че Тойфел е едва ли не за предпочитане пред трудния и изискващ много повече подготовка ДСД. А и двата са с еднаква тежест при кандидатстване. Но... това засега е само в кръга на моите предположения. Ще видим как ще се случат нещата в действителност. Ако наистина имам едно дете ДСД и едно извън ще имам на разположение три години да наблюдавам и съпоставям двете форми на подготовка и двата вида сертификати. Ще споделям наблюденията си с всички които се колебаят между двата сертификата.

# 140
  • София
Благодаря на всички! Hug Аз мисля догодина да се яви евентуално на CAE, защото след това ще започваме с подготовката по биология и химия.Много ще й стане и сертификат да гони.Принципно ако специализира в чужбина след години, да кажем 6-7, този сертификат ще й важи ли?  Втория език й е немски, в момента само в училище го учи, обмислям някакъв курс лятото.

# 141
  • София
напълно подкрепям Sash
 Макар че от деца минали по този път знам, че Тойфел е едва ли не за предпочитане пред трудния и изискващ много повече подготовка ДСД. А и двата са с еднаква тежест при кандидатстване. Но... това засега е само в кръга на моите предположения. Ще видим как ще се случат нещата в действителност. Ако наистина имам едно дете ДСД и едно извън ще имам на разположение три години да наблюдавам и съпоставям двете форми на подготовка и двата вида сертификати. Ще споделям наблюденията си с всички които се колебаят между двата сертификата.

Г.Д, нещо в поста ти ме обърква.... Какво е общото между Тойфел и ДСД , та да ги сравняваш? Ако единият ти син ще държи изпит за сертификат по немски навън, то не става дума в никакъв случай за Тойфел... Има варианти като DAF и DSH. Ако си визирала някой от тях, не съм много съгласна, че са непременно по-леки от ДСД.  Познавам дете, завършило истинския лайстунг на НЕГ, но кандидатствало преди две години с бг дипломата си заради идеята за по-висок успех. Корифей беше по немски и въпреки това на ДАФ едва докара четворка на елемента Писане, при това от втори опит. Първият път имаше 3 точки на тази част. Тоест не е гаранция, че като пишеш правилно и богато откъм словесен багаж, оценката ще е висока. При ДСД алгоритъмът е ясен и  се набива елемент по елемент в главите на децата още от 10 клас. Една година учат частта с предаването на съдържанието на статията, на другата описват графиките, после пък наблягат на аргументацията и  изразяването на собствено мнение. Има си файлове и с готови изрази за всяка част. Отделно и темите (големите, не безкрайните им възможни аспекти) са ясни предврително. А устната част, поне според мен, е силно зубърски изпит. Да, вложил си много труд в папката, в обработката на информацията, в резюмирането й и онагледяването й с графики, ама после си го изпяваш наученото пред комисията като дипломнаа работа... Питат и странични неща, наистина, но не е толкова страшно. Peace Тази година чух за НЕГ, че от близо 140 явили се на ДСД има само трима/четирима с В2. Всичко останало е на макс... Е, разбира се, сега всичко зависи от това как са се представили на писмения, резултатите от който ще дойдат сигурно до месец.

Последна редакция: пт, 19 фев 2016, 17:53 от пенсионирана русалка

# 142
Пълно куку съм, Русалка. Просто трябва да се смени Тойфел с Тест Даф и всичко ще си дойде на мястото..... ама като пиша и работя едновременно, така става.....съжалявам момичета, напоследък все ви обърквам. Ще си самозабраня да се изказвам .

# 143
  • София
Каква самозабрана те гони... Laughing Просто реших, че нещо не разбирам написаното, затова попитах.  Hug Дано не се сърдиш.

Последна редакция: нд, 21 фев 2016, 17:30 от пенсионирана русалка

# 144
За мен и грешките са добре дошли. Тъкмо ще запомня по-добре.
На нас ще ни е за първи път ДСД-то. Дъщеря ми е по-малка. Наистина в нашето училище учителите казват, че няма драма ако не вземеш ДСД и се явиш в Гьоте за ДАФ. Надявам се това да не демотивира моя човек. Все си мисля, че  е добре да се ползва всичко, което така или иначе правиш в училище.
Нищо не знам за сертификатите по английски. Ние сме изчезващ вид - с немски и руски и сега наваксваме с английски в АВО. Надявам се в 11 кл. да се явим за сертификат ако нивото му е достатъчно добро...? Засега само самочувствието ни е за сертификат.

# 145
  • Русе
Днес бях на представяне на европейско образование на Интеграл. Доста ме успокоиха откъм такси, възможности за работа, заеми, връщането им и т.н. Момичето което говори по финансовата е тема учи магистратура в Англия.

# 146
  • София
За мен и грешките са добре дошли. Тъкмо ще запомня по-добре.
На нас ще ни е за първи път ДСД-то. Дъщеря ми е по-малка. Наистина в нашето училище учителите казват, че няма драма ако не вземеш ДСД и се явиш в Гьоте за ДАФ. Надявам се това да не демотивира моя човек. Все си мисля, че  е добре да се ползва всичко, което така или иначе правиш в училище.
Нищо не знам за сертификатите по английски. Ние сме изчезващ вид - с немски и руски и сега наваксваме с английски в АВО. Надявам се в 11 кл. да се явим за сертификат ако нивото му е достатъчно добро...? Засега само самочувствието ни е за сертификат.

Bebenka, преди не разбрах написаното от  ГД. Сега написаното от  теб. Mr. Green Сигурно нещо съм преуморена.... Embarassed Какво ще рече, че ДСД ви е за 1 път? И също какво значение има, че дъщеря ти е по-малка? ДСД се държи за първи и последен път през първия срок на 12 клас. Няма опция за явяване нито по-рано, нито по-късно, нито повторно. Дори дъщеря ти да е от тръгналите по-рано на училище, ще го държи със съучениците си, възрастта не е фактор. Моята голяма девойка тръгна на точно 6 години на училище и си държа ДСД на 17, без значение, че масово дванадесетокласниците около нея  бяха на 18 и нещо, а някои дори и вече навършили 19. Да, иначе не е кой знае каква голяма драма, ако не вземеш ДСД. И все пак...Ако детето е в такава паралелка, подготовката върви по този формат още от 10 клас. И за да се яви на ДАФ навън, трябва да се готви специално за по-различен формат. Peace А това значи разход и на време, и на средства. И най-вече, ако не го вземеш, разполагаш с твърде ограничено време за ДАФ, ако смяташ веднага след училище примерно да учиш навън/ съответно навреме да представиш на университета сертификат.

Последна редакция: вт, 23 фев 2016, 18:01 от пенсионирана русалка

# 147
Днес бях на представяне на европейско образование на Интеграл. Доста ме успокоиха откъм такси, възможности за работа, заеми, връщането им и т.н. Момичето което говори по финансовата е тема учи магистратура в Англия.

Разкажи подробности, моля. В Пловдив няма да правят сега. Правихте ли тест за професионално ориентиране? В рамките на изложението вървеше с отстъпка, мисля?

# 148
  • Русе
Подробности от един момент нататък т.к. изтървах началото (почнали по-рано). Може да се тегли заем, който е с малка лихва. Не мога да кача снимки(не знам защо).  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1304192906261371&set … ype=3&theater. Нямало проблем да си намериш работа можеш да работиш 20 часа на седмица със средна заплата 7лири на час. Може през лятото за ходят на бригада (както и нашите студенти). Има и още някаква помощ в рамките на 1500лири, за която много не разбрах как се взема, но момичето обясни, че лятото ходила на бригада с парите от нея живеела до януари февруари, после вземала тази помощ с която изкарвала още месец и половина и работела в кампуса взела е заем за бакалавър и сега взела заем за магистър.
Това което ме успокои много е, че може да се издържа сама. Дори да се плати обучението, то има възможност детето да се оправя само там без допълнителна финансова помощ от тук. През втората година може да се излезе на свободен наем, което било доста по-евтино.
Говориха и за това как се пише мотивационно писмо - уж ги знаеш нещата, пък като ги чуеш си казваш "ей вярно, ммда логично да е така", като например да не се пишат клишета и т.н.
Интересно беше и това, че всички университети са въвели програма, която веднага намира в текста преписани или копирани изрази от интернет, която се използвала при мотивационните писма и при изпитите по-нататък. И ако открият такова нещо е вероятно да не ти прочетат писмото или да те скъсат на изпит. Това е за Великобритания. За немско говорящите не слушах особено задълбочено защото не ме интересува, там имаше разлика в броя часове , които може да се работи и че образованието е с ниски такси или безплатно(в темата има доста майки, които могат да дадат инфо от първа ръка  Peace). За Франция не знаеха нищо. Cry, но поне ми обещаха да ме свържат с колежка от Сф офис, която се занимава с френските унита. За САЩ единственото, което разбрах е, че искат банкова гаранция в двоен размер сумата, която е необходима за първата година.
В общи линии беше интересно, като за първи път ходене на такъв семинар. То е рано още, нещата могат да се променят до наше време имайки предвид какво се случва из Европата. 
Това е от мен дано съм била полезна на непросветените като мен.

# 149
  • дядовата ръкавичка
elan, благодаря за споделеното!

Общи условия

Активация на акаунт