ДЕВЕТИ клас - тема 55

• 38 157
  • 302
  •   1
Отговори
# 120
http://www.standartnews.com/balgariya-obrazovanie/daniya_plashta … otish-320549.htmlможе би вече сте попадали на това. Интересно е от гледна точка на чуденката колко скъпо е образованието в чужбина и можем ли да си го позволим. Личните ми наблюдения - не е фрапиращо по-скъпо от колкото да сте от провинцията и детето ви да учи в София, например. А и възможностите за почасова работа с адекватно заплащане са несравними. След първата година  издръжката олеква, а в един по-късен етап много от децата успяват да се самоиздържат. Прост пример: служител на почасова работа в кетърингова фирма взима 11 евро на час. Примерът е от Германия.

# 121
http://www.standartnews.com/balgariya-obrazovanie/daniya_plashta … otish-320549.htmlможе би вече сте попадали на това. Интересно е от гледна точка на чуденката колко скъпо е образованието в чужбина и можем ли да си го позволим.
Едни могат, други – не.

Личните ми наблюдения - не е фрапиращо по-скъпо от колкото да сте от провинцията и детето ви да учи в София, например.
Фрапиращо е и то много. За 1800 лв  (приблизително 900 евро, колкото пише, че е издръжката в Дания) студент в София може да живее на квартира сам в обзаведен двустаен апартамент и да се храни три пъти дневно в заведение и пак ще му остават пари за други нужди. В чужбина с тези пари е обречен на мизерия. Общежитията в България са в пъти по евтини от тези в чужбина.

А и възможностите за почасова работа с адекватно заплащане са несравними. След първата година  издръжката олеква, а в един по-късен етап много от децата успяват да се самоиздържат.
Те успяват, но и малко от тях завършват обучението си в университет. Е, ако учат политология, социология, културология и др. подобни, може и да поработват.

Прост пример: служител на почасова работа в кетърингова фирма взима 11 евро на час. Примерът е от Германия.
И аз с един пример от Германия: Български студент учил и работил там 4 години, а накрая се завърнал, щот все в първи курс си стоял.
Пък и 11 евро в България са много, но в Германия са нищо.

# 122
Ще ме прощаваш, но малко тенденциозни са репликите ти. 11 евро на час означва приблизително 200 евро на седмица. Разбира се, че едни могат, а други не. Пък било и само защото не вярват че могат. В противен случай в България нямаше да учи никой, а в чужбина щеше да прелива от български студенти.  В края на краищата - човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му.
И аз имам интересни примери - племенникът ми учИ  в Ирландия, после се премести в Дания, накрая се завърна без никакъв документ за нещо завършено....но аз си познавам детето и знам какви грешки допусна - както той, така и родителите му .
В тази тема съм с майки на деца с потенциал. Знам тези деца и успехите им от съвсем малки. Убедена съм, че голяма част от тях ще продължат образованието си извън България. И се опитвам да дам кураж - както на себе си, така и на майките от темата - че това не е непостижимо. Не задрасквай мечтата на  много  хората с червено, моля те...

# 123
  • София - Рим и обратно
Е, хайде сега, аз не искам да се заяждам, но и твоите реплики са тенденциозни, ГД, извини ме. Какво значи - децата решили да следват в България са малки и с малки мечти, без потенциал; пък другите - големи? Казвам го като родител, който има възможност да издържа детето си в чужд университет и който знае, че детето ми ще се справи успешно и тук и другаде, но не това е основното. Нека не правим измислени класификации.

# 124
G..D.. , в България учат и деца с медали от международни олимпиади по математика, информатика, физика, биология и химия. Те да не би да са без потенциал? А в чужбина отиват и деца, приети в университети с изисквания от рода на "Диплома за завършено средно образование с най-малко 4.50 и 3 по математика".  Образованието в чужбина не бива да е самоцел. По-добре ФМИ на СУ, МУ, отколкото такъв "университет" на безбожно високи цени.
Но пък всеки е свободен да взема сам решения.

# 125
  • София
Не залитайте в крайности. Peace Можещи деца с потенциал успяват и тук, и навън.  Същото важи и с обратен знак. Пълни безхаберници следват и тук , и там, а на практика само хабят парите на родителите си. Peace

За мен лично има  неща в поста на Крис Блек, с които не мога да се съглася. Има такива и в поста на ГД/респективно на Мимс-Тети. Но всеки е свободен да изрази мнението си, нали така?

Крис Блек, голямата ми дъщеря кандидатства и тук, и в чужбина.  Приеха я с максималана диплома по немската система, балът й стигаше и за желания немски факултет на ТУ. Но избра Германия. Предвид това, че децата в семейството са три, тя знае, че не може да разполага с много голяма сума на месец. За нашите възможности изпращаното ежемесечно  е маскимумът, който може да се отдели. Cредствата, които отиват за месечната й издръжака са много, ама много по-малко от цитираните от теб, точно наполовина. И те уверявам, че не мизерства. Когато разполага с време, си пазарува и си приготвя нещо. Когато е прекалено заета с проекти, домашни, подготовка за изпити, яде на стол.  Да, не троши пари за заведения, забавления навън и т.н, но там е преди всичко да учи, нали така? Поне в началото, когато е време за адаптация, за свикване с една друга, доста по-натоварваща система на обучение. А забавления, типично студентски, има и без да е налице необходимостта от  безразборно харчене навън. Събират се в общежитието, готвят заедно, гледат филми, разхождат се заедно, спортуват на преференциални цени за студенти. Другото, с което не мога да се съглася, е  това, че непременно университет, който ще те приеме с 4, е лош. Аршинът не е като тук. Системата просто не е като нашата. Входът за някои специалности е наистина широко отворен, но после този хубавец с четворките и с 3 по мат трудно ще пробие, да не кажем невъзможно. Фунията много бързо се стеснява и пристигането на изхода хич не е лесна задача.. И за това свидетелства процентът на  отказали се от следване на тежки специалности тук и на подобни там. Там е много по-висок.. Не съм съгласна и с казаното за почасовата работа. 11 евро на час хич не са малко,  дори и за  човек, който не е студент. Дори и да не оползотвори позволените му 20 часа седмично (за да не пострада следването), нещата са гъвкави, може да работи и към унито за не повече от 4-5 часа сборно на седмица. Това не е никакво изсилване, което би повлияло отрицателно на ученето. 4 седмици по толкова и ето ги натрупани 200 евро, с които може да се покрие наемът на общежитието. А той е най-същественото перо от коментираната месечна издръжка... Та нима ако беше останала тук, нямаше да се храни, да си купува при нужда лекарства...

Но... И с казаното  от другия лагер не съм напълно съгласна. Какво значи, че замира образованието ни? Да, в много специалности са пълна пародия, но има и много добри такива, в които учат безкрайно качествени деца и не може с един замах да кажем, че нищо вече не струва. Преди време бях гледала предаване по телевизията за  многократна медалистка от международни олимпиади по мат. Да не мислите, че е нямала десетки варианти пред себе си за прием в елитни чужди университети. Но не, избрала е ФМИ. Simple Smile Има и много други като нея. Вчера пък в друга тема прочетох за завършило тук право момче, което към момента вече работи в съда в Страсбург. Който иска, има какво да получи като знания и умения и тук. Да не мислите, че навън се  сбъркват да ги гонят и да има наливат в главите знание. Пак нещата опират преди всичко до  желание и потенциал на студента. Не знам Елан какъв учебник е гледала, но във ФМИ определено не се ползва остаряла литература. А познати деца в МУ ги скапват от учене. Peace А че има други специалности, в които можеше да влезеш едва ли не с 3 на матурата, никой не отрича.

Затова пожелавам на децата ни през идните години до завършване да си избистрят идеята с какво искат да се занимват, какво искат да учат. А дали ще е  навън или тук - ако са мотивирани и сериозни, все ще успеят.

Последна редакция: ср, 03 фев 2016, 21:52 от пенсионирана русалка

# 126
Ни най малко не съм искала да засегна децата които ще  продължат обучението си тук, в България. Съжалявам ако е прозвучало така.  Вероятността и моите деца един ден да изберат този вариант пред варианта следване в чужбина е 50;50. Съвсем друга беше идеята ми, пишейки горните постове. Исках само да споделя, че варианта учене навън не е чак толкова невъзможен колкото изглежда на пръв поглед. Пред мен винаги на първо място е стояло обучение такова, че да могат младите хора да го осребрят качествено точно  тук. Не навън. Но и това е въпрос на късмет до някъде. Зависи накъде ще ги "отвее вятърът". 

# 127
  • София
При мен пък винаги на първо място стои желанието на детето и благодаря на Господа, че децата ми вече знаят какво да учат. Защото не навсякъде е така. Аз на тяхната възраст не бях сигурна, че знам какво искам. Затова донякъде съм спокойна, въпреки че знам, че и на двамата никак няма да им е лесно - и на този, който е в чужбина, и на този, който ще остане тук - в България. Според мен първата стъпка към постигане на целта е да си изясниш самата цел. Не, че после е лесно де Simple Smile

# 128
  • Пловдив
Според мен първата стъпка към постигане на целта е да си изясниш самата цел. 

Много съм съгласна.  Peace Сигурна съм, че ще успеем да помогнем на децата да изберат най-доброто за тях. За това сме тук - за взаимопомощ, за идеи, за информация. Хубаво е да сме ориентирани, не се знае и какво ще е по света след 3 години.
Нашата ваканция тече ваканционно.  Бяхме на кратка семейна почивка три дни, а утре Христо заминава на екскурзия. Да го ожалиш милия.  Grinning

# 129
  • Русе
Момичета, я ме светнете, зиповете от кои години влизат в дипломата. Като гледам онази табличка дето я беше качил някой по ИТ влиза ХІІкл, а по мат ХІ?Така ли е?

# 130
Добро утро от мен.
Виждам, че има доста дечица с немски език
Попаднах на много материали за свободно теглене и пускам линк.
https://issuu.com/ciriosprint/docs

Във времето назад съм теглила различни учебници и помагала, както по немски, така и по английски за всички нива.
Ако някой има нужда, да пише на лични.

# 131
Във връзка с коментарите по повод образованието в чужбина , ето  един линк към справочника за 2015/2016г

https://issuu.com/education-and-traning-abroad/docs/all-issue-ba-guide

както и каталог на едланта 2016/2017 https://issuu.com/edlanta/docs/eef2015_catalog_light

езикови курсове

]https://issuu.com/edlanta/docs/edlanta_catalog_ezikovi_kursove_ … b_0c041b4b7484df]

Последна редакция: вт, 16 фев 2016, 10:33 от vesito70

# 132
  • Карлово
Весе,
Благодаря за линка. Наистина голяма колекция с материали.
Свалих някои и се надявам  дъщеря ми да ги оцени. Няма мотивация това момиче да овладее немския език ooooh! и на уроци ходи при амбициозна учителка, но..

# 133
Весе,
Благодаря за линка. Наистина голяма колекция с материали.
Свалих някои и се надявам  дъщеря ми да ги оцени. Няма мотивация това момиче да овладее немския език ooooh! и на уроци ходи при амбициозна учителка, но..

Wink Наличието на материали не е гаранция за усвояване на езика ... за съжаление . Но пък децата ни са умни и самостоятелни, наясно са, че без езици не става в днешния космополитен свят. Рано или късно ще са им в помощ , пък и тези учебници и помагала са скъпи. Не винаги може да се вземе всичко . Възможността да избираш от повече материали не е за пренебрегване.

# 134
  • Русе
Мами, вие как я виждате с изпитите за сертификати по езици. Кога е добре да се явят на първия сертификат. Нашата госпожа по френски иска на лято да се яви на А2 или В1 /зависи до къде ще я докарат/ за да види формата и да е подготвена за след 10кл. - когато да се пробва за В2. По английски обаче не знам дали да се яви това лято на В2 или направо догодина на IELTS или на В2 в зависимост от това кой университет какъв сертификат иска /когато вече си е избрала и конкретните университети/?
То, май аз се притеснявам повече от нея. Confused Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт