ДЕВЕТИ клас - тема 55

• 38 155
  • 302
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Благодаря!  Hug

# 106
  • Русе
elan, ако толкова иска в АК, мисля че има прием и след 8 и 9 клас
http://www.vr.mikc.bg/node/751
Има да. Но ново училище в 10 кл, когато дипломата вече се гради и то точно това ми се струва, че не е добър вариант. Гледам беше извадила някакви примерни тестове. Изпита е през април май - ако реши, но както казах мисля че не е добър вариант. А и ако трябва да съм честна не съм сигурна в нивото на английския й. В този ред на мисли, някой има ли идея как може да се провери ниво - онлайн примерно или... Ходих в няколко школи - "Аха, ами тя девети клас, ще я сложим при 9-ти клас. Питам ги - "Няма ли да направи някакъв тест за определяне на нивото или някой да поговори с нея, да и даде задачи и да определи в каква група трябва да е?"; "Ами няма нужда - при 9-ти клас . То има от нейното училище - при тях" Shocked
Почвам вече да си мисля, че аз нещо не съм наред - "Прекалено амбициозна съм била". Не е ли нормално като плащаш 900лв за курс да искаш и успеваемост , а не стадно отношение.

Последна редакция: вт, 26 яну 2016, 12:50 от elan

# 107
Аз съм много объркана, като гледам около мен колко млади хора завършили в чужбина, владеещи по два езика, има, а в момента работят нещо, за което не се изисква никаква квалификация, езиците не се ползват изобщо...

...това ми изглежда тотално сбъркано...не намирам никакво обяснение на подобна ситуация.

# 108
Аз съм много объркана, като гледам около мен колко млади хора завършили в чужбина, владеещи по два езика, има, а в момента работят нещо, за което не се изисква никаква квалификация, езиците не се ползват изобщо...

Аз също имам такива примери наоколо и.... не знам какво да мисля.
Например дете завършило право в Англия, там не си намира работа, в България една година е без работа, сега започна в някаква кантора.
Друго, завършило "управление на човешките ресурси" в Испания, сега е в някаква автотранспортна фирма.
Вярно е, че следването в чужбина не е панацея и има много субективни фактори.
Може би избраният университет трябва да е от най-елитните за специалността, която избираш и програмата, по която се учи да е наистина добра, иначе не си заслужава нито времето, нито парите.
Още съм пълен лаик, само чета и се чудя. Може би тези, които имат вече студенти, могат да са полезни.

# 109
elan,
В Аво бел правят тест за ниво. Мисля, че наистина са добри.

# 110
  • София
Скрит текст:
Дори и тези, които имат студенти, едва ли могат да са полезни кой знае колко.. Как може човек да каже как ще се развият нещата след завършването? Въпрос е на много фактори, далеч не само на завършен едикой си университет/специалност у нас или в чужбина. Въпрос е на мотивация, на личностни качества, на късмет дори. Моята дъщеря е едва 1 курс и дори още не е държала първите си изпити, та определено не е показател за каквото и да е. Но  виждам, че ученето е много, ама наистина много. Системата не е  като тук, не можеш просто да си позволиш да учиш стабилно само преди сесията както ставаше поне по мое време в нашите  ВУЗ, в смисъл да си кажеш, че през идните 10-15 дни до изпита ще си съдереш з*****а от четене. В нейната специалност по две от четирите дисциплини за семестъра  има ежеседмични обемни домашни, които се предават в определен срок и от чието оценяване накрая на семестъра зависи допускането или недопускането до изпит. Тоест няма как да покриеш поне долната граница и съответно да се явиш на изпита, ако не работиш системно през цялото време. Колкото до парите, с 3 деца сме далеч от представата за финансово цъфнали и вързали. И въпреки това се намират начини да се заделят средства, с допълнителната  уговорка, че и самото дете от един момент ще се включи с почасова работа, подпомагайки  родителите си. Има деца, на които не стигат  сигурно и 1000 евро на месец, има и такива, които успяват добре да се справят и с доста по-скромен бюджет. Та няма правило около колко се върти издръжката... Знам, че някои едва ли ще повярват, но сумата, с която може при добро управление на средствата, без излишни изхвърляния, да се справи навън едно дете, се харчи в общия случай за него неусетно и тук. Simple Smile

# 111
  • Русе
Абсолютно съгласна съм с Русалката.
Благодаря Бебенка, ще го погледна дано има тест он-лайн, защото не сме от София. А тук Индията си е наистина дива. Представям си какво е в по-малките градове.

# 112
  • София
Моята засега се е насочила към медицина, казвам засега.Тук медицинското образование е на ниво, предпочитам да си завърши в България, а след това ако иска да специализира в чужбина.Чудя се откога трябва да започне с подготовката, може би от догодина лятото.Биологията и химията ги учи в момента на АЕ, та не е в полза много.Надявам се да се стегне повече с ученето.

# 113
  • Русе
За медицина и двамата медици и един студент по медицина (семейството на брат ми) е категорично - медицина тук - магистратура навън. Племенника ми е сега първи курс във Варна. Според тях е напълно излишно даването на много пари независимо къде - нашето образование било много добро.

# 114
  • София
Благодаря ти, това е и моето мнение Hug

# 115
Едно време се носеше като легенда лаф на преподавател от ТУ: "Като знам какви инженери произвеждаме се страхувам да отида на лекар". Стига да имам финансова възможност и децата ми да имат желание да учат, за момент не се замислям да ги пратя в чужбина. Може и да има 2-3 специалности в България, които са равностойни като ниво на придобити знания и умения на западните университети, като цяло българското образования бавно, но сигурно загива според мен.

# 116
Едно време се носеше като легенда лаф на преподавател от ТУ: "Като знам какви инженери произвеждаме се страхувам да отида на лекар". Стига да имам финансова възможност и децата ми да имат желание да учат, за момент не се замислям да ги пратя в чужбина. Може и да има 2-3 специалности в България, които са равностойни като ниво на придобити знания и умения на западните университети, като цяло българското образования бавно, но сигурно загива според мен.

мхм, и според мен.

# 117
  • Русе
Искрено ми се иска да вярвам, че не е така и че няма да бъде така, но факт е че скоро писах курсова работа за струдент по IT, ще питате защо аз - учебника, който им беше даден беше от 1978г. на руски език. Изводите оставам да вас. Въпреки всичко си мисля, че вероятно има специалности из университетите, които са добри и подготвят качествени кадри. Въпросът е кои са и каде са. Много ми е трудно да се ориентирам в лудницата - цял свят, много университети и училища, по различни системи в различни страни, на различни езици, с различно ниво на образование. Искам да помогна на детето при избора на страна, университет и език. Къде ще е добре, къде ще има перспектива, къде качеството е добро....... тотално съм омотана. Финансовата страна стой от - 1 до 3-те години в зависимост от това къде, а ако успее да се пребори, не ми се ще финансовата част да я спре..... ЕЕЕЕЕ колко беше лесно дно време - две рокли в магазина,  два вида сирене, два вида кашкавал, 4-5 университета.

# 118
elan, по-лошото на курсовите работи е, че никой не гледа съдържанието, а по броя на страниците се ориентират каква оценка да пишат преподавателите Simple Smile

# 119
  • Русе
и това е вярно някъде. Но аз имах предвид друго - IT, софтуер, учебник от миналия век на руски. Дори не е преблема в руския - а годината на издаване на учебника.  #2gunfire

Общи условия

Активация на акаунт