ДЕВЕТИ клас - тема 55

• 38 145
  • 302
  •   1
Отговори
# 90
  • дядовата ръкавичка
Момичета, бихте ли разтълкували ФМИ и СИ (КН разбрах, че е компютърни науки)? Абсолютен невежа съм в областта, а синът на този етап твърди, че това искал да учи, най му се удавало ... след спорта  Wink. Доколкото разбирам от поста на Русалката за тези най-желани специалности се изискват отлични оценки от у-ще и приемните изпити?

# 91
Момичета, бихте ли разтълкували ФМИ и СИ (КН разбрах, че е компютърни науки)? Абсолютен невежа съм в областта, а синът на този етап твърди, че това искал да учи, най му се удавало ... след спорта  Wink. Доколкото разбирам от поста на Русалката за тези най-желани специалности се изискват отлични оценки от у-ще и приемните изпити?
Факултет по математика и информатика, Софтуерно инженерство.

# 92
  • дядовата ръкавичка
Мерси, Дидева, за първото се досетих, като се посъбудих, но за СИ нямаше да ми хрумне. Следване извън БГ не е опция за нас, поне на този етап, освен ако сам не си заработи издръжката.  В училището му обаче са много надъхани, всичките искали да учат в Германия.

Последна редакция: вт, 26 яну 2016, 09:20 от Айяла

# 93
  • София
От това, което към момента съм проучила, в Шотландия следването е безплатно (бакалавър) за учащи от ЕС. Харесва ми идеята за учене там, трябва диплома и изпит по език основно. За издръжка съм му казала, че бих могла да го издържам първата година, от втората трябва сам, такова ни е условието засега.
Решил е, че иска да продължи с химия, откъде дойде тая страст сега, не знам, ама много се надявам да не му мине догодина  Laughing
Че до 11 клас колко вода има да изтече ....

# 94
  • някъде ... тук ...
Интересно ми е да ви чета.
Така или иначе, деветокласникът живее на общежитие - оправя се добре, нищо че е само на 70 км от нас. Последната новост е, че вече имат и пералня. Записват се кой кога ще пере, само прах си купуват Simple Smile
Успехът му е между 5 и 5.50. Наредил е едни четворки по английски. Сетил се сега, че иска повече. Щял да говори с госпожата, да го изпита пак. По специалните предмети (електротехника и градивни елементи) са на лекционен принцип и в началото му беше трудно да свикне - пишат и преписват някакви лекции. На първото контролно бяха масово с тройки, но после се оправиха нещата Simple Smile Стимулът за над 5.50 е планински велосипед, ама след края на учебната година Crazy
За по-нагоре още няма идея. За чужбина не ми се мисли, не е и споменавал. Имат квота за прием в ТУ, ама кой знае на къде ще го завее в следващите години.

# 95
ние още не сме мислили сериозно за по-нататък, защото сме главно на етап да изчакаме прословутото осъзнаване в десети клас, даже в моите среди се коментира, че това се случва чак през втория срок за момчетата  Laughing така или иначе след всички тия бежански събития и атентати от последните месеци Европа определено вече не ми изглежда толкова привлекателна, както преди... дано да отмине това усещане

иначе също смятам за оптимален варианта следване тук и магистратура в чужбина, откъм финансова и практична полза, освен ако не се усилят интересите, за които тук няма подходящо обучение [примерно в Швейцария и в Германия има университети, в които FIFA поддържа програма за спортен мениджмънт, а той се интересува много от това - футболът като бизнес, освен като игра]

Бърди, в квартала имаме няколко познати семейства, чиито деца отидоха в Шотландия, точно заради безплатната част в самото обучение, но животът покрай това изобщо не е евтин.... но досега така и не успяха да ми обяснят що-годе задоволително какъв точно е смисълът да се финансира начинанието "следване в непретенциозен шотландски университет", който не блести с нищо, освен заради простото усещане, че детето е в чужбина; та всякакви размисли на тази тема биха ми били интересни, защото е възможно нещо да ми убягва Simple Smile

# 96
  • Пловдив
ЕлиТ, къде учи синът ти? Системно програмиране ли е?

Ученето в чужбина вероятно има смисъл най-вече от гледна точка на изграждане на самостоятелно мислене и справяне в различни ситуации. Определено действа много стресово, но пък удволетворението на децата - справих се, също е много ценно.

Смятам, обаче, че бакалавър в бг и дори магистър също са опция, ако специалността и университета са читави. Все пак си имаме и такива още. Имам познато дете, завърши бакалавър микробиология, половин година по Еразъм беше във Франция да си работи дипломната работа за магистратурата. Харесаха го и му предложиха да остане за докторантура. Мисълта ми е, че когато детето е амбицирано - варианти и успешни пътища много.

Бърди, какво с химия искате да учите? Имам информация за една катедра в СУ - инжинерна химия и фармация (нещо от сорта беше), която е доста добре финансово, работят по съвместни проекти с чужди фирми - там нивото е високо, науката върви и студентите им са супер реализирани.  Peace Ако ви интересува ще погледна коя точно беше катедрата и какви бак. специалности имаше.

# 97
Олелееееее, като ви чета страх ме хваща.Само моята тийнейджърка ли все още е неориентирана  newsm78 Толкова много ме  е ядосала, че думи нямам. Много и падна успеха този срок. В езикова гимназия с англ. и испански, а доживях да има 3 по англ. за срока. Не и харесвала учителката, не обяснявала както трябва и т.н.Добре ама как другите имат хубави оценки, а тя не. Ядосвам се, викам, скарахме се, че не трябва да допуска такива неща.А за учене след училище още нищо не е вълнува.Днес очаквам да ми каже и още някоя  срочна оценка и там какви ли изненади ме чакат?

# 98
  • София
Поля, къде прочете за толкова много  ориентирани тийнейджъри, та стигна до извода, че само дъщеря ти няма яснота.. hahaha Прибавям моментално към нея моите две девойки, които знаят само едно - не искат нищо хуманитарно. Ама докато добият яснота какво искат, което да не е хуманитарно, колко хляб има да изядат..

# 99
  • някъде ... тук ...
иланг - иланг, в Правец, мрежи Simple Smile

Докато твърдо държеше на хардуера, напоследък го забелязвам, че ми обяснява някакви неща на "китайски" за програмиране, приложения и т.н. Инженер човек съм, но не в тази област  Laughing

# 100
  • Русе
Ние май сме единствени дето ИТ изобщо не ни влекат - направо мрази всичко свързано с компютри. Ориентирала се е към режисура. Актьорството, като че ли отиде по-назад.  За България изобщо не се говори, освен, ако евентуално решала медицина, но в най-краен случай. Аз като я гледам ще е или нещо свързано с изкуство или като втори вариант журналистика или международни отношения. Яко заляга на езиците. Не мога да намеря читав учител по английски( вярно, читав по моите представи:)) Като дестинации - Канада, САЩ, Франция, Англия. Заделям всяка стотинка.
Онзи ден ми вика " Ти като искаше да ходя в Американския що не ме наби и да ме закараш, ами ме слушаш какво ти говоря?"  #Crazy

# 101
  • Пловдив
Поне майките да се поориентираме, че ако чакам на моето, дето вечно е отнесени от вихъра и лигата - до никъде няма да я докараме. Все се надявах, че в горния курс ще стане по-осъзнат и организиран, ма не би.
Преди контролни по химия ме чака да учим заедно. Защото добре съм обяснявала. В 9 ч вечерта за един час ако ще учител на годината да си няма как да му налееш в тиквата 6-7 урока. Хем му се ядосвам, че се е докарал до това положение, хем стоя и обяснявам- То сигурно и аз съм за бой.
Сега дочул, че ако не започнеш да разбираш органичната химия нататък става все по - зле и решил да учи от време на време. Ще го видя на другото контролно кво разбрал, кво не.  ooooh!

Онзи ден ми вика " Ти като искаше да ходя в Американския що не ме наби и да ме закараш, ами ме слушаш какво ти говоря?"  #Crazy
хахаха То сигурно не е смешно, ама ако пък беше я натирила - цял живот мрънкане - това ти ми го избра. Няма угодия.

# 102
  • София
Сиси, да, погледни за катедрата, моля те, иска ми се да видя с какво се кандидатства  Peace Решил е, че химията му е интересна, но от друга страна не е за медицина, защото не е държелив на кръв и страдание, та сме загледали разни алтернативи като фармации, биохимии, биотехнологии, знам ли и аз какво. Аз работя във фирма, която се занимава с клинични изследвания и за хора с такова образование и езици има хляб в нашия бранш.

Антеа - аз бях писала по-нагоре, че и за мен оптималното е бакалавъра да си го изкара тук, но от друга страна ако наистина иска в чужбина и положи усилия, аз също съм склонна да положа усилия. За издръжката чета и аз тежки суми, затова сме си говорили, че мога максимум година да го издържам - виждам, че масово започват да работят децата по-нататък и се справят. Честно казано, той е оправно момче (като за момче  Laughing) и си мисля, че би се справил.
От втора страна, баща му (бившият ми мъж) се изнесе в Англия да живее и работи преди едно известно време и макар че от него до сега издръжка не съм видяла, е казал на детето, че ще му помага за издръжката. Аз лично на "таз кълка не лежа", ама какво пък, да видим  Laughing
И последното е, че ако иска да учи химия и фармация и след това да остане да живее в УК (щото, няма какво да си кривя душата, това е крайната цел), е по-добре да я е завършил там, за да си му важи дипломата.

На мен ще ми е най-лесно да си остане тук де  Laughing Изобщо, ама изобщо не го ръчкам за учене в чужбина.

# 103
  • дядовата ръкавичка
elan, ако толкова иска в АК, мисля че има прием и след 8 и 9 клас
http://www.vr.mikc.bg/node/751

Аз съм много объркана, като гледам около мен колко млади хора завършили в чужбина, владеещи по два езика, има, а в момента работят нещо, за което не се изисква никаква квалификация, езиците не се ползват изобщо...

# 104
  • Пловдив
Бърди, https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/fakulteti/f … ist_rski_programi
фармацията директно е изход магистър.
А бакалавърските програми са https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/fakulteti/f … lav_rski_programi

А това е катедрата, за която говоря https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/fakulteti/f … chno_inzhenerstvo

Общи условия

Активация на акаунт