ДЕВЕТИ клас - тема 55

• 38 135
  • 302
  •   1
Отговори
# 75
  • Русе
Направо Ви завиждам за това, че има къде да си пратите децата. Аз от миналата година търся. Ако някой има някакви контакти или идеи за френско или английско говоряща страна ще съм благодарна.

# 76
  • София
За ученето в чужбина - и аз си правех сметки за магистратура само, ама синът ми взе да приказва за Шотландия и взех да проучвам, какво да правя. Има време, ще видим, той сега да си гледа успеха, че хич не е за радост там положението.
В този ред на мисли, как човек може да намери частен учител по БЕЛ за дангалак в 9 клас?

# 77
Много се радвам, че всички са на линия.
Поуспокоих се, че водим една и съща битка.
За дипломата - твърдо съм я представила за важна и за БГ-то и за чужбина.
Мързелът ни е от най-силните качества. Малко ако се поработи и има резултат, ама.... знаете как е.
Стив Джобс е изтъкнат пример за нас - защо са ти оценки, защо ти е университет?
Ами защото не съм майката на Стив Джобс.

# 78
  • София - Рим и обратно

Колкото до това, ча магистратурите в чужбина  са по-скъпи от бакалавърските програми, в общия случай е вярно, да. Ама има нещо, кото променя малко или много  картинката. Отишлият там за магистратура има тапия поне за балкалавър и е много вероятно при желание (+ по необходимност) да си намери адекватно заплатена работа успоредно със следването и  на практика да се окаже финансово независим от родителското тяло. Докато бакалаврите през първата година-две трудно могат да направят горното. Да, почасово някои от тях работят, естествено не по специалността си, а и едва ли докарват цялата необходима сума за издръжка... Особено пък, ако учат и определени специалности, в които гърчът е наистина голям.

Е, аз смятах, че това се разбира от самосебе си, когато написах, че е по-рентабилно.

# 79
  • София
Кафе, постът ми беше към Саш, нали нейни бяха думите за по-скъпа магистратура...

# 80
  • Пловдив
На мен са ми полезни вашите дискусии за чужбинското учение. Христо има мераци, но никаква ориентация или пък отправна точка. Само знае, че искал в чужбина да учи.
Покрай мен слушам за някакви невъзможни суми, та за сега за нас е в сферата на научната фантастика неговото ходене в чужбина. Нямам и при кого да го пратя да поживее пробно.
Четох за страхотни специалности в Германия като авиопрограмиране и други такива, но за сега аз си имам цел в бг - софийски университет, компютърни науки. И за там му трябва диплома, та мрънкам активно. Успокоявам се, че имаме време, но то времето си тече бързичко.

# 81
но за сега аз си имам цел в бг - софийски университет, компютърни науки. И за там му трябва диплома, та мрънкам активно.

Никаква диплома не му трябва за СУ, а само знания по математика, тъй като има приемен изпит. От всички оценки в дипломата само тази по математика е балообразуваща, ако не се държи матура по този предмет, в противен случай се взема само оценката от матурата.

# 82
  • Пловдив
Мое недочитане явно. Но ще му спестя на синковеца новината. Съвсем ще се разхайти. Пък и кой знае какво ще им хрумне след 2-3 год. и вземат да вкарат дипломата. Не стана ли нещо подобно със 7 клас тази година?

# 83
  • София
Иланг- иланг, точно това  беше през последните две гимназиални години меракът на моята голяма  девойка и засега е стъпила на първото стъпало по пътя -  1 курс обща информатика в Германия, на по-късен етап, ако не е загубила интерес - профилиране точно в посока авиоинформатика. Mr. Green

За СУ  бяхме гледали с каката  преди две години - има два вида изпити по мат, първо и второ равнище. Единият, като по-лесен е умножен по коефициент, който понижава резултата. Не съм убедена, тъй като не съм следила баловете, ама  вероятно дори и  близка  до пълната шестица оценка  на равнище 1 след съответната промяна с коефициента не стига за прием в най-желаните специалности на ФМИ, такива като  КН и СИ. Което, ако съм права, прави необходимост явяването на равнище 2. Chris Black изглежда е навътре в нещата и ще е интересно да сподели нещо в тази посока. А предвид регламента за прием, излиза, че  ако човек през 4-те  гимназиални години (9,10,11 и 12 клас) има шестици по математика,  може би е добре е да се замисли дали е най-удачен вариант да избере като втора матура математиката, тъй като оценката от нея  тогава вече замества иначе гарантираната пълна шестица. При максимален старт като оценка от дипломата ще си иде на изпита  същият  тозичовек (на 2 равнище) и при солидна  подготовка ще се справи. Simple Smile

Иланг, съмнявам се да върнат университетите схемата с цялата диплома, ама знае ли човек. Иначе не мисли, че дълго ще го заблуждваш  твоя младеж по тази линия. Те децата чуват едно от друго, научават бързо онова, което им е изгодно и без родителите да са им казали...

Последна редакция: пн, 25 яну 2016, 21:18 от пенсионирана русалка

# 84
Русалке,  много драматично представи нещата.  През последните години остават доста незаети места,  дори във ФМИ и ТУ.  И миналата година не е била изключение. 

# 85
  • Пловдив

Иланг, съмнявам се да върнат университетите схемата с цялата диплома, ама знае ли човек. Иначе не мисли, че дълго ще го заблуждваш  твоя младеж по тази линия. Те децата чуват едно от друго, научават бързо онова, което им е изгодно и без родителите да са им казали...
За сега ще си тънем блажено в неведение, поне девети клас да се бори мотивирано за 6. Догодина ще му мисля как ще го ръчкам. То още от сега в главата му е пълно разни дразнители като гаджета, фитнес, игри и компютри, представям си как ще градира всичко.  Crossing Arms
За втора матура едва ли ще изберем нещо различно от математиката, та каквото сам си постигне-такова.

# 86
  • София
Русалке,  много драматично представи нещата.  През последните години остават доста незаети места,  дори във ФМИ и ТУ.  И миналата година не е била изключение. 

Чак пък драматично - едва ли. Свободни места сигурно е имало, но едва ли са били за упоменатите от мен  специалности КН, СИ и май Математика и информатика във ФМИ. Peace Може и да съм в заблуда, но според мен точно тези специалности са от малкото, за които има конкуренция все още..А и имам спомен за прието познато дете с бал 21 и нещо от  максимален 24  едва на второ класиране през 2014. Знам ли, може и първо да беше, а после да каза,че не е мръднал балът. Такъв непроменяем бал на две поредни класиарния не навява мисълта за незаети места Simple Smile  Говоря за СИ при конкретното дете.

Последна редакция: пн, 25 яну 2016, 22:22 от пенсионирана русалка

# 87
  • София - Рим и обратно
Кафе, постът ми беше към Саш, нали нейни бяха думите за по-скъпа магистратура...
Да, и моят Simple Smile.

# 88
  • Пловдив
Русалке, много си права. Тези са все още топ специалности. Сестра ми е докторант във фми, води упражнения на кн и казва, че комп. науки е най-желана. Ако има  желание студентът ще може да научи доста. Излизат съвсем прилични специалисти. За разлика от други вуз-ове и специалности, които все нямат материална база, пари, консумативи, тук се изискват само компютри и умове. Може би за това има някакъв успех в бранша, а и науката се развива.
Да са живи и здрави децата ни само, ще творят изкуствен интелект някой ден. Simple Smile

# 89
  • София - Рим и обратно
Нали имаше някаква статистика наскоро за най-добре реализираните специалности у нас, на първо място бяха завършилите IT в СУ - със заплати от 3К нагоре. Направи ми впечатление - в СУ, не в ТУ или другаде.

Общи условия

Активация на акаунт