Математически турнири - 34

• 91 831
  • 753
  •   1
Отговори
# 75
# 76
# 77
Аз имам въпрос:детето не е написало нищо на въпроса дали да се публикува резултата му.Как биха постъпили организаторите,дали ще му го публикуват или направо да им пиша?Има ли някой с подобна дилема?

# 78
Ето къде сте били  Mr. Green Викам си в ден на състезание само 16 поста не може да бъде
..След като разясних какво е "пренебрежимо кратки" получихме верният отговор  ooooh!

# 79
# 80
# 81
Здравейте!

Втори клас е синът ми затова имам питане към родителите на второкласниците. При излизането на отговорите установих, че на зад.9 и двамата със сина ми определяме, че децата явили се и на двата турнира са 17, но дадения отговор 15. Не знам как да обясня на детето защо са 15 тъй като за мен верния отговор беше 17. Моля за помощ  Embarassed.
В задачата с тортата отново не мога да обясня защо точно таткото е казал истината. За мен изречението с облизаните лапички означава, че таткото заявява че котката е изяла тортата, което автоматично го оневинява според условието на задачата и така го разбира и детето, но се оказва че това е единствената истина заявена от членовете на семейството, следователно таткото е лакомникът в къщи. Как да обясня защо?
Докато решавахме тестове от предишни години попаднахме на задача която ако решим ще научим в кой ден от седмицата е роден Батман. Оказа се че това е много важна информация от гледна точка на 8г. ми син и иска отговор, а аз не мога да го дам. По принцип в отговорите са дали, че с 3 въпроса на които Батман ще ми отговори вярно с ДА или НЕ ще разбера, но втори ден не мога да се сетя кои са въпросите и оттам да обясня задачата, а и да дам "важната" информация на детето. Моля подскажете  Embarassed

# 82
Някой може ли да пусне тук задачите за 3-4 клас  Praynig
Благодаря!

# 83
  • Варна
Рори,пиша през таблет и ми е мн.трудно, затова само на първото питане:
От 27 деца 6 не са ходили на никое състезание. Значи 21 са ходили на някое. От тези 21,  19  са на ЧХ. Значи точно 2 деца са ходили само на ИС. Но на ИС са били общо 17. Тогава 17-2=15 са били и на ЧХ.

# 84
Докато решавахме тестове от предишни години попаднахме на задача която ако решим ще научим в кой ден от седмицата е роден Батман. Оказа се че това е много важна информация от гледна точка на 8г. ми син и иска отговор, а аз не мога да го дам. По принцип в отговорите са дали, че с 3 въпроса на които Батман ще ми отговори вярно с ДА или НЕ ще разбера, но втори ден не мога да се сетя кои са въпросите и оттам да обясня задачата, а и да дам "важната" информация на детето. Моля подскажете  Embarassed
Кога  е роден Батман.
Скрит текст:
Много често задачи от предходни години вече са решавани във форума.

Предварителни резултати -Габрово

Последна редакция: сб, 31 окт 2015, 21:46 от Анонимен

# 85
Аз за лъжата не мога подробно, но най-общо пробвай подред варианти за този с истината и тортата и ще видиш, че само един става.

За другата има 19+17+6=42-27=15 деца са броени два пъти. Мисля това е типичен вариант за тези задачи.

# 86
Благодаря за отговорите и решенията!

Тази задача със състезанията ИС и ЧХ като тип е една от най-често срещните в темите за състезанията още от първи клас и досега ги отмятахме като "лесните" задачи, но незнайно защо и двамата сме решили че няма начин някое дете явило се на ИС да не се е явило на ЧХ и до там с решението  Joy.
Но пък колкото и да чета "признанията" на набедените лакомници има три твърденията които може да са истина или лъжа според зависи и не мога да откроя това на таткото като неоспорима истина. Ако е изял тортата с това, че твърди че котката се е "мила" всъщност насочва съмненията именно към нея, защото котките след като са яли се "мият". Както и да е.
Заедно с кенгурото, ЧХ ми стана фаворит сред състезанията на които детето е ходило до сега. Хубави са задачите като не броим, че националния герой ВЛ е поел по вечния път, а децата още от детската градина знаят че е бил обесен защото се е борил за свободата на България и дефакто тогава е приключил живота му. В тази задача моят син виждайки четирицифрените числа указващи годините на раждане и поемане по пътя решава че задачата не е по силите му тъй като те са учили да събират и изваждат само двуцифрени числа при това без преминаване на десетицата /това аз го обяснявах както мога/, че вечните ловни полета изобщо не ги е обмислял и направо я е игнорирал без дори да се замисли върху условието  Laughing

Имам молба към бургазлии.
Чета че си имаме регионално състезание Николай Чудотворец във връзка с празника на града, но това само в публикуваните календари за учебната година. Не можах да намеря информация от кой клас деца могат да участват в него, кога се провежда, къде се записват желаещите, някакъв регламент, къде има примерни задачи и т.н. Моля за информация или линк към такава.
Харесва ми идеята децата да отбелязват празника на града си и по този начин.

Прави ми впечатление, че детето допуска една и съща грешка вече на няколко състезания. Принципно решава задачата правилно, но ... при решаването й подменя едно от зададените от автора числа. В една задача на МБГ например трябваше да се делят 10 книги между няколко деца, а той решил че книгите са 20 и така решавал задачата - вярно решение с грешен отговор. Вчера едва в къщи разбра, че за равен мач отборите получават по 1 точка. Незнайно как като е чел условието е прочел че равният мач носи 2т. Как да преборя този навик да подменя числата в условието на задачата? Сега се смеем с това, после се ядосва че е решил вярно задачата но в крайна сметка е грешна и няма точки, но следващия път го прави отново. Ако не се справи с този навик сега от 4 кл. нататък ще започне да затъва в грешните числа които сам си измисля и от силен и забавен предмет математиката ще се превърне в кошмар. Случвало ли се е при вашите деца и как ги отучихте от този навик.

# 87
Моят син на тази задача с Левски незнайно защо е решил да изпише всички години и накрая ги е преброил 45, вместо 35. Иначе, работа с календари ще ви трябва, такива задачи има и на СМТ. Наистина, състезанията са много над училищното ниво, в Детска академия например повечето задачи на Предизвикателство за второкласници бяха с умножение и деление. Имаше например задача: колко е последната цифра на произведението 2.3.4.5.6?
Иначе, тази задача с тортата е супер - пробват се всички отговори и който води до логическо противоречие, отпада.

# 88
  • София
Задачата с тортата:
Само ЕДИН казва истината и ТОЙ е изял тортата.
Котката казва: Мая беше
Ако котката е изяла тортата, то тогава лъже, че е Мая, има противоречие, не казва истината, значи не е котката.
Щом не е тя, значи твърдението и е лъжа, че е Мая, оттам и Мая отпада.
По същата логика Баткото казва, че е бабата, значи отпадат и те двамата.
Следователно, остава единствен бащата, а твърдението му, че котката си ближе лапите е вярно. А поне нашата котка си ближе лапите не само когато е яла  Grinning

# 89
Моят син на тази задача с Левски незнайно защо е решил да изпише всички години и накрая ги е преброил 45, вместо 35. Иначе, работа с календари ще ви трябва, такива задачи има и на СМТ. Наистина, състезанията са много над училищното ниво, в Детска академия например повечето задачи на Предизвикателство за второкласници бяха с умножение и деление. Имаше например задача: колко е последната цифра на произведението 2.3.4.5.6?
Иначе, тази задача с тортата е супер - пробват се всички отговори и който води до логическо противоречие, отпада.

В случая не питат за произведение, а само за последна цифра. Последна цифра на произведение с 5 може да бъде само 0 (когато умножаваме с четно) или 5 (когато умножаваме с нечетно), тъй като сред множителите има четни числа, които при умножение с нечетно, в случая 3, дават като произведение четно число, със сигурност имаме четно число умножено по 5, т.е. отговорът е 0.

А има и по-лесен начин - 2х5=10, а всяко число, умножено х10 дава произведение кръгло число.

Таблицата за умножение и деление се учи във 2-ри клас, но на нас ни беше зададена като "домашно" за лятната ваканция преди 2-ри клас.

Последна редакция: нд, 01 ное 2015, 10:35 от mariposa de noche

Общи условия

Активация на акаунт