Мами, хранещи бебето с домашно приготвена храна - 2 част

• 39 054
  • 205
  •   1
Отговори
# 30
Малкото ми детенце е захранено по друг метод, но на големият ми син правех следната закуска (споделям я, понеже засега и бисквитите и бананите), когато беше на 7-8 месеца. Домашни бисквити - обикновени:
100гр олио
100гр захар
50 мл вода
2 чаши брашно
1 ч.л. сода (с малко лимон или кис.мляко)

Меси се тесто, разстила се и се реже на формички. Не става много сладко, но е за предпочитане да се замени поне захарта с "био" вариант, а най-добре и брашното. Пече се на 150 градуса.

Бисквитките си ги ръфаше или му правех закуска с 4-5 бисквитки+1 чаша кисело мляко+1 намачкан банан и много си я харесваше. Спокойно може да се направи и с купешки бебешки бисквитки и купешко кисело мляко. Лично аз не виждам нищо опасно или лошо в бананите - или поне не по-опасно от другите плодове. Предпочитам "стимулиран" да узрее в камион банан, пред консервирана с парафин ябълка...

# 31
Здравейте, някой правил ли е домашни бебешки бисквити, но да са ронливи? Нещо като масленка или чаена бисквита.
Единственият начин да накарам детето да държи нещо и да яде сам е с бисквитка.Наскоро го открих, донесоха ми едни бисквитки на Бейбилов(дм-ската марка). Но искам да му правя домашни.
Опитах доста рецепти, но стават меки, жилави или много твърди.Нито едни не се ронят.Той хваща бисквитата и като усети, че не хруска и не се рони и я хвърля. Ако аз му чупя и давам-яде.
Давам и пръчици от плод или зеленчук, но ги чопли и не се сеща да ги лапне.
Повече мазнина ли трябва да сложа(слагам масло или кокосова мазнина) или на по-ниска температура да ги пека...
Не е ял яйчен белтък и прясно мляко.
 Аз помолих баба ми да й направи най-обикновени великденски курабии-отлично решение,за мен поне-ронливи,колкото искаш...  Simple Smile  Ти явно си му давала някакви бисквити,които със сигурност съдържат нещо като яйчен жълтък и прясно мляко...

# 32
Благодаря за бързия отговор  Hug Hug Hug. За канела не бях се сещала, тя откога се дава, нали все пак е подправка.
Аз я слагам смело в десертите на почти 8 м сме.Купвала съм на слънчо десерт с тиква и канела и в грис халвата им има също канела,така че прецених че може и слагам и аз.

# 33
ЗДравейте! Искам да ви питам с какво приготвяте попара за бебето. На 8м и вече трябва да й предлагам сутрешна закуска, защото кърмата хич не й стига. Въведох глутена, сега сиренце ще предложа в обедното и мисля да започна сутрешна закусна, ноооо...

Изобщо не одобрявам купешките сухари. Пълни са с всякакви боклуци. ПО -добре да е препечен пресен хляб (не че той е много по-добре). Освен елда сварена със сиренце и маслко каква друга алтернатива имам?

Пълнозърнест хляб с квас от кога може да давам? Лично за себе си купувам такъв, но не знам за 8 месечно бебе  newsm78
Редувам попара,кус кус,овесени ядки и трите с масло и сирене .Овесените ядки са от фините и ги варя,но мисля да ги накисвам вече от вечерта.

# 34
# 35
Запис и от мен:) Каква е разлуката между обикновен хляб и сухар,че масоово попарата се прави със сухар?

# 36
Запис и от мен:) Каква е разлуката между обикновен хляб и сухар,че масоово попарата се прави със сухар?

На вкус е доста по-приятна...въпреки, че и с обикновен хляб става.
Добра алтернатива на попарата, и най-близка до нея, е траханата. Ние вкъщи много си я тачим, правим си (т.е. майка ми прави и суши), но също съм купувала от магазина на една асеновградска фирма, която е с превъзходно качество - по нищо не отстъпва на домашната, но за съжаление не се открива лесно. Трахана може да се приготви и от лимецово брашно или спелта (виждала съм онлайн да се продава, но не помня къде). С козе сиренце и пречистено масло мммм  chef

# 37
# 38

На вкус е доста по-приятна...въпреки, че и с обикновен хляб става.
Добра алтернатива на попарата, и най-близка до нея, е траханата. Ние вкъщи много си я тачим, правим си (т.е. майка ми прави и суши), но също съм купувала от магазина на една асеновградска фирма, която е с превъзходно качество - по нищо не отстъпва на домашната, но за съжаление не се открива лесно. Трахана може да се приготви и от лимецово брашно или спелта (виждала съм онлайн да се продава, но не помня къде). С козе сиренце и пречистено масло мммм  chef
Благодаря за отговора.Аз също много обичам трахана със сирене и масло даже червената още повече( с домати и малко червени чушки), но доколкото знам тя се прави със сминдух- след колко месеца мога да дам? За маслото- запичвам сама да си го правя,но какво значи "пречистено"? Попитах педито дали не е по-добре да давам козе сирене,защото не съм въвела млечни продукти.Тя препоръчвала краве,тъй като козето не съдържала фолиева киселина.И последно имаше само един вид сухари в магазиня ,купих ги,но се оказаха гръцки и не пише състав на Български:))) Имаа ли проблем да ги давам,някой ползвал ли ги е?

# 39
Сухарите са Elite ,в червена опаковка.

# 40
доколкото знам тя се прави със сминдух- след колко месеца мога да дам? За маслото- запичвам сама да си го правя,но какво значи "пречистено"?

Сминдух съвсем не е задължително - хората слагат по свой вкус подправки и най-различни пюрета от зеленчуци в тестото, а вкъщи си я правим само с кисело мляко, понеже зеленчуци в самата каша и подправки може да се добавят при самото варене по желание. Но конкретно сминдуха не е някаква заплаха. Най-популярното средство за увеличаване на кърмата е сминдух и се пие в такива количества, че накрая пелените на бебето осезаемо миришат на шарена сол Simple Smile
 Пречистено масло- имам предвид това, дето му викат "гхи" индийците, но всяка баба на село така си прави маслото - преварено и прецедено хубаво краве масло, от което е изпарена водата и са премахнати  протеиновите утайки и съответно не е алерген.

# 41
доколкото знам тя се прави със сминдух- след колко месеца мога да дам? За маслото- запичвам сама да си го правя,но какво значи "пречистено"?

Сминдух съвсем не е задължително - хората слагат по свой вкус подправки и най-различни пюрета от зеленчуци в тестото, а вкъщи си я правим само с кисело мляко, понеже зеленчуци в самата каша и подправки може да се добавят при самото варене по желание. Но конкретно сминдуха не е някаква заплаха. Най-популярното средство за увеличаване на кърмата е сминдух и се пие в такива количества, че накрая пелените на бебето осезаемо миришат на шарена сол Simple Smile
 Пречистено масло- имам предвид това, дето му викат "гхи" индийците, но всяка баба на село така си прави маслото - преварено и прецедено хубаво краве масло, от което е изпарена водата и са премахнати  протеиновите утайки и съответно не е алерген.
На водна баня ли се преварява?   ЧЧе наистина остава мляяко,аз пробвах с к. мляко и се получи,но както казваш малко попива от мляякото:/

# 42
Сухарите са Elite ,в червена опаковка.

Аз съм ползвала тези най-често,не съм имала проблеми.Редувах ги с Джиджи бебе.

# 43
Как да си приготвя каша?

# 44
Как да си приготвя каша?

Най-комунистическия вариант: разтваряш 2 супени лъжици брашно в 250 мл студено мляко и слагаш на слаб огън докато заври и се сгъсти(бъркаш непрестанно за да не загори). Добавяш бучка масло колкото орех и обезсолено сирене колкото кибритена кутийка - натрошено. Воала!- имаш базова каша като от осемдесетарска кремиковска ясла! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт