Идеи за стартиране и развитие на бизнес 23

  • 132 017
  • 776
  •   2
Отговори
# 585
  • Мнения: 190
Седейки си тази вечер и правейки шаблони за едни нещица ми хрумна нещо за което бих искала да чуя мнение,Далеч съм от мисълта че откривам топлата вода LaughingИмам чудесна техника за печат върху памучни тъкани и тъй като с това което правя в момента не запълвам изцяло капацитета й ми хрумна че мога да направя нещо като студио за тениски - мъжки,дамски и детски,изобщо тениски с уникални и различни картинки от тези които са на пазара,Какво мислите?

# 586
  • Мнения: 557
Имам чудесна техника за печат върху памучни тъкани и тъй като с това което правя в момента не запълвам изцяло капацитета й ми хрумна че мога да направя нещо като студио за тениски - мъжки,дамски и детски,изобщо тениски с уникални и различни картинки от тези които са на пазара,Какво мислите?
Нещо като Teespring, Sunfrog, ТенискиБГ и др. подобни?

# 587
  • Мнения: 241
...Имам чудесна техника за печат върху памучни тъкани и тъй като с това което правя в момента не запълвам изцяло капацитета й ми хрумна че мога да направя нещо като студио за тениски - мъжки,дамски и детски,изобщо тениски с уникални и различни картинки от тези които са на пазара...
Как може нещо да е уникално и различно, ако го има пуснато на пазара? Първо, уникално може да бъде, ако клиента ти прати негово си изображение и бройката е малка. Друг вид уникално е да не е точно тениска, а нещо от памучен плат... примерно да ми изрисуваш тентата на балкона или да си поръчам при теб плата за паравана... Изображението и уточненията са през нета, а плата  през Еконт, което ти отваря цялата държава като пазар.  Носна кърпа с късметче (е, ще трябва да поръчам цяла кутия, за да го има елемента на случаен избор) или памучен калъф за боксова круша със снимка на шефа (щото на хартия не издържа и един рунд)... Абе пускай в нета една обява, какво може да отпечаташ върху плат с едикакъв си размер, и дай еднократно 50% отстъпка за най-странните предмети и си готова с примерите за уникално приложение. То и покрай детските игри може да се измисли нещо за отпечатване върху нещо, дето после да се пере и пак да влиза в игрите... А може и декоративни кръпки за дрехи (чаршафи, одеала, пижами, плажни хавлии) да печаташ или "памучен екслибрис“ за/върху същите предмети... Така де, може да не е  уникално като идея, но със сигурност ще е  индивидуално за клиента.

# 588
  • Мнения: 838
Седейки си тази вечер и правейки шаблони за едни нещица ми хрумна нещо за което бих искала да чуя мнение,Далеч съм от мисълта че откривам топлата вода LaughingИмам чудесна техника за печат върху памучни тъкани и тъй като с това което правя в момента не запълвам изцяло капацитета й ми хрумна че мога да направя нещо като студио за тениски - мъжки,дамски и детски,изобщо тениски с уникални и различни картинки от тези които са на пазара,Какво мислите?
Бих добавила шапки и кецове, ако техниката позволява.

# 589
  • Мнения: 5 323
Седейки си тази вечер и правейки шаблони за едни нещица ми хрумна нещо за което бих искала да чуя мнение,Далеч съм от мисълта че откривам топлата вода LaughingИмам чудесна техника за печат върху памучни тъкани и тъй като с това което правя в момента не запълвам изцяло капацитета й ми хрумна че мога да направя нещо като студио за тениски - мъжки,дамски и детски,изобщо тениски с уникални и различни картинки от тези които са на пазара,Какво мислите?
Ще може ли да се поръчва по една бройка и конкурентна ли е цената?

# 590
  • Мнения: 190
Седейки си тази вечер и правейки шаблони за едни нещица ми хрумна нещо за което бих искала да чуя мнение,Далеч съм от мисълта че откривам топлата вода LaughingИмам чудесна техника за печат върху памучни тъкани и тъй като с това което правя в момента не запълвам изцяло капацитета й ми хрумна че мога да направя нещо като студио за тениски - мъжки,дамски и детски,изобщо тениски с уникални и различни картинки от тези които са на пазара,Какво мислите?
Ще може ли да се поръчва по една бройка и конкурентна ли е цената?

разбира се

# 591
  • Мнения: 1 825
Чета темата и черпя идеи  Simple Smile
Харесва ми много да готвя. Не съм професионален готвач, никога не съм се занимавала професионално с готвене, но ми се върти идея в главата за малък бизнес в тази сфера. Т.е. топла, готвена храна за в къщи, за възрастни хора, за деца и т.н. нещо от сорта. Но като чета какви бумащини са за отваряне на такъв тип заведение и доста чуденки изникват.

# 592
  • Мнения: 1 071
Чета темата и черпя идеи  Simple Smile
Харесва ми много да готвя. Не съм професионален готвач, никога не съм се занимавала професионално с готвене, но ми се върти идея в главата за малък бизнес в тази сфера. Т.е. топла, готвена храна за в къщи, за възрастни хора, за деца и т.н. нещо от сорта. Но като чета какви бумащини са за отваряне на такъв тип заведение и доста чуденки изникват.

СПоко, не е толкова бумащината, а и е еднократно. Има фирми, освен това, които ти подготвят документите, но не е трудно и сам. По-скоро се концентрирай върху това какво точно и на кого ще предлагаш, на какъв принцип, кое ще те отличава от останалите в бранша. И после почваш сметките.

# 593
  • Мнения: 557


СПоко, не е толкова бумащината, а и е еднократно. Има фирми, освен това, които ти подготвят документите, но не е трудно и сам. По-скоро се концентрирай върху това какво точно и на кого ще предлагаш, на какъв принцип, кое ще те отличава от останалите в бранша. И после почваш сметките.

Shamsina, моите впечатления са точно противоположни - с приятелка се опитахме да проучим възможностите за нашите продукти (аз - за своя, диетичен, тя - за вегетарианско-вегънска кухня). Може би не сме си свършили домашното както трябва, но в БГ няма нормативни актове, регламентиращи тъй наречената домашна кухня. В Англия, например, стартирането на такъв бизнес изисква минимална бумащина и практически никакви инвестиции; в БГ - куп разрешителни, без консултантска фирма трудно да се оправи човек, а тези фирми,с които контактувахме, не са готови да помогнат за по-нестандартни проекти. Дано да греша, и ако имаш познати фирми, които са специалисти в тази област, моля те препоръчай (на лични).

# 594
  • Мнения: 241
...но в БГ няма нормативни актове, регламентиращи тъй наречената домашна кухня. ...
Ми реално погледнато, започнеш ли да готвиш за външни на семейството хора, и то срещу заплащане, вече не е домашна кухня, нищо че готвиш у вас. В тази посока, ако не ти разрешават да готвиш у вас за много външни хора (а и за колко ли хора ще успееш да наготвиш с домашната печка), то приготвяй комплекти за готвене, и всеки да си ги готви у тях си. Едно е да пакетираш продуктите, и съвсем друго е да продаваш сготвена храна и то топла...  Така де, като ти предлагат лимони, ти си правиш лимонада.  Wink
Вегански комплект за вечеря... ми що не? Продуктите ги има, рецептата, що да не ги врътна на моята си печка.

# 595
  • Мнения: 5 323
Скрит текст:
Седейки си тази вечер и правейки шаблони за едни нещица ми хрумна нещо за което бих искала да чуя мнение,Далеч съм от мисълта че откривам топлата вода LaughingИмам чудесна техника за печат върху памучни тъкани и тъй като с това което правя в момента не запълвам изцяло капацитета й ми хрумна че мога да направя нещо като студио за тениски - мъжки,дамски и детски,изобщо тениски с уникални и различни картинки от тези които са на пазара,Какво мислите?
Ще може ли да се поръчва по една бройка и конкурентна ли е цената?
разбира се
Йови, ако цената е наистина конкурента, замисли се за сайт, на който хората биха могли да поръчат текстилно изделие в единична бройка. Обяви и цени за повече бройки. Сметни си колко ще ти струва мастило+труд за примерно 1см2, сложи надценка и така определи цените. Дизайни в нета има, но ми се струва добра идея и да предложиш на дизайнери да направят дизайни,  които да се продават при теб срещу някаква сума. Така клиентът ще има повече възможности - с негов дизайн, с безплатен дизайн от теб, с платен дизайн от дизайнер.

# 596
  • Мнения: 1 071
fractal, за едно си права - за съжаление в БГ големият мастодонт и малките производители се третират по един и същи начин. Мисля, единствената разлика беше само в периодичността на планираните проверки, на които са подложени.
Ако си от София, най-лесния начин е да се заредиш с търпение и да отидеш в БАБХ при инспекторите, но предварително да си си прочела Закона за храните и Наредбата. Отиваш, уговаряш си среща и питаш, докато не получиш отговорите на въпросите си. Става с много настоятелност, обаче и с питане.
Недомислици иначе имаше преди няколко години, сега едва ли е по-различно.
Не искам да ти препоръчвам консултант, защото този, когото аз ползвах, в някакъв момент ме издразни много, а другите, с които в последствие съм контактувала, работеха безмислено високи такси.
А казвам, че не е трудно, защото в последствие моя приятелка отвори свое производство и подготвихме почти сами цялата документация.
Та, идеята на този пост е, СПОКО, ако искаш да правиш нещо, не бива подобни неща да те спъват. Щото после следват още по-големи предизвикателства в реалния бизнес.
И да, на пръв поглед са много бумагите, но после като влезеш в час и след първите проверки вече ще придобиеш самочувствие.
И за изискванията, всъщност си права. Дълго време работих с БГ доставчик за1 от суровините. В последствие реших да сменя и намерих доставчик от Англия - уж сме ЕС и директивите са общи, но се оказа, че той самият нямаше сертификати за произход - такива, които да отговарят на нашите изисквания. Е, след месец перипетии успя да вземе такъв документ от тяхното министерство. Дълго време след това давах този пример на инспекторите, с които в последствие вече имахме много добри отношения. Даже накрая ме хвалеха и ме даваха за пример.  Joy
 

# 597
  • Мнения: 557
Shamsina, огромно благодаря!  bouquet Това си е инфо от кухнята!

Иначе и на мен ми прави впечатление, и не мога да си обясня защо тук (БГ) спънките са повече. Там повече ли си вярват - за качеството на продуктите, за хигиената на обекта, дисциплината на производствените процеси...

Гост, благодаря за идеята (комплекти) - всъщност, и аз й бях предложила да подготви такива пакети, но и там са куп бумажки, т.е. изисквания за пакетиращ цех, пакетиране на ишлеме (като примерно Стел-Арго) на миниатюрни количества не е възможно. вегънските/веге идеи не са мои, не съм много в течение към какво точно се е ориентирала тази приятелка - кафе, ресторант, кетъринг, нещо съвсем различно и т.н. Засега имаме изкарани курсове по HACCP, и сме дотам с прогреса. Laughing

# 598
  • София/Стара Загора
  • Мнения: 2 546
Здравейте, чета ви от известно време и се радвам, че тук се обменя наистина полезна информация

Но да преминем към въпроса ми: Има ли хляб в компютърните курсове и вие на какъв бихте се записали, какво би ви накарало? Дали да са за възрастни, за деца, профилирани ли, професионални тип ЦПО. В днешно време вече децата учат в училище, възрастните също имат някакви познания....кое би било нещото, което ще привлече хора. Програмирането вече е под път и над път и не мисля, че за една налагаща се фирма ще е подходящо, а и има толкова академии, че не си заслужава

върти ми се и идея за занималня, но мисля, че вече е обсъждано и ще се върна да прочета по темите, но все пак какво очаква един родител от занималнята и кога би си дал детето и за какво време?

става въпрос за софия, а идеята е и да се отвори и един обект в стара загора също

# 599
  • Мнения: 1 071
Манди, нека го кажа така. Ако си добър търговец и имаш ясна визия за това, което ще правиш, и на ескимос хладилник ще продадеш. Сигурно може и да тръгне. Направи си проучване - виж подобните фирми какви курсове правят, къде, с какви клиенти работят. Помисли ти какво различно можеш да предложиш.
Моя позната има фирма за комп. обучения - добре е, но и тя самата е с добро име в бранша, познават я. Но докато стане добре, и на нея й беше нужно време да се наложи.

Колкото до занималня с компютри за деца, аз не бих записала моето. Може да съм ретро, но предпочитам след училище да има възможност за игра и движение.

Има и друго, за което да помислиш. Вече има разни платформи за комп. обучение на деца онлайн. Може би ако комбинираш занималня с разработка на нещо такова ще е по-практично. Но не знам, де, говоря на изуст малко...

Общи условия

Активация на акаунт