Работа, CV-та, HR-и, съвети - 48-ма тема

• 56 750
  • 760
  •   1
Отговори
# 660
Нещо не ми е ясно- няма ли работодателя последната дума в избора на служител?
След като не иска жена с малки деца - няма да я назначи, ще си избере девойче  или дама с пораснали деца.
Все пак той плаща заплата и решава.
Считащата се за ощетена  може да пусне сигнал в Комисията за защита от  дискриминация. Но за какво - провежда се подбор и тя не отговаря на изискванията.
Следващия път работодателя няма да каже в прав текст защо не одобрява жена с малки деца.
Ще намери друг недостатък в обучение или досегашен трудов стаж.

Ами не, няма право на последна дума, когато тя е дискриминираща по пол, етнос и т.н. Имаме си закони все още, то остана и съвсем поне проформа да не се спазват. Не можеш да провеждаш подбор по противозаконни признаци.  Ми то по тая логика той като плаща, може да те накара да работиш 20 часов работен ден, що ще се оплакваш?

# 661

Следващия път работодателя няма да каже в прав текст защо не одобрява жена с малки деца.

Ако го глобят затова, следващия път може да не попита дали кандидата има деца или не, а да задава въпроси, свързани с длъжността. В идеалния случай, нали  Mr. Green

# 662
Не съм сигурна, но в КЗД май трябва да се предостави доказателство, че в действителност това са те питали и че не са те избрали точно поради тази причина, а от устно интервю какво доказателство....ако все пак някой е чувал за прецедент и глобен/осъден работодател, моля споделете, темата е интересна.

# 663
  • София
Я го глобят, я не. Все пак и доказателства трябва да има.
Дори и да му наложат да я назначи - има изпитателен срок и ще намерят начин да я отстранят.
Кой ще търпи вечно отсъстваща заради  градински сополи служителка?
Или другите да опъват и заради нея докато е в болнични?
Така другите служители ще си потърсят нова работа.

# 664
  • София
Ох, майките и работодателите ...
За една година /детето тогава тръгна на градина/ съм отсъствала 3 дни, единият от които заради мен лично.
През това време една девойка без деца отнасяше поне по един петък в месеца.
Така че си е до човека.
Но работодателите не искат да го разберат това и си карат по сигурната схема - ако има 2 кандидатки, които стават, избират тази без деца.

Последна редакция: пт, 11 дек 2015, 21:25 от L'Agent

# 665
Aisha, не мисля, че може да му/и наложат да наеме някого, а и тя едва ли иска да отиде на работа там вече, по-скоро въпросът е принципен. Но мисля, че може да наложат глоба заради критериите, които са в рамката на забранените от закона. И другия път като идват на интервюта, да се въздържи от тъпи въпроси.
Аз така си представям един работещ закон, а иначе предполагам, че в реалността случващите се неща са други  Tired

# 666
  • София
Не съм сигурна, но в КЗД май трябва да се предостави доказателство, че в действителност това са те питали и че не са те избрали точно поради тази причина, а от устно интервю какво доказателство....ако все пак някой е чувал за прецедент и глобен/осъден работодател, моля споделете, темата е интересна.

При такива казуси - да, трябва да има сравнима ситуация, но това много лесно се доказва.

И моля ви се, има си Закон за защита от дискриминация. Със сигурност причини като стара си, млада си, имаш/няма деца са си откровена такава.

Изобщо няма смисъл да бъде обсъждан този въпрос смятам. Наглите хора са нагли със и без деца, работливите са работливи отново със или без деца. Това го казвам от позицията на неродила.

# 667
Ама аз не споря, напълно съм съгласна с това, че е дискриминация. Просто се замислих, че трудно се доказва според мен, но не съм правист и затова ми беше интересно дали има вече такъв решен случай.

# 668
  • Другата България
Наистина трудно се доказва.

# 669
Jobs отричат, не продават база данни на всеки, но от сигурен източник знам, че за определени компании го правят. Искат да го направят и съвсем легитимно, но не знам кога.
Jobtiger и предишни сайтове също го правят. Аз лично съм купувала база данни. Чувди сайтове много го правят.

# 670
  • SF
Ми аз нямам снимка в св-то си обикновено. Съответно те няма да знаят дали съм млада или усмихната. Но и да съм, пак няма да ми се обадят. Сериозно ти казвам.

Все едно искаш да кажеш, че биха се обадили дори на някой президент на компания, щото аз познавам млади и усмихнати такива.

Не искам това да кажа. Ако президентът на компания търси работа и си праща св-тата, да, може и да му се обадят. При разговора може и да му предложат да оглави и тяхната компания - знам ли. Глупости си пишем в момента. Мога само да предполагам. Не помня тогава каква ми е била снимката на сивито - може и да не съм била усмихната. Те как разбраха от това сиви, че съм интелигентна и амбициозна? За дама ясно - не съм джентълмен. Но останалите комплименти, с които ме ухажваха си бяха стандартно заучени.

Знам, че е лесно да се заличат, но не се бях сетила, защото не знаех, че фирмите "споделят" CV-та без знанието на кандидата.
За адрес съм писала само София.
Те споделят и на всякакви фирми, които ти пращат покани за семинари, симпозиуми, коучинги, да гледаш реклами, да участваш в каталожни търговии с пирамидални структури... Не получаваш ли такива писма на мейла? Отдолу пише, че мейлът ти е взет от база данни съгласно някакъв си закон.

# 671
  • София
Ама аз не споря, напълно съм съгласна с това, че е дискриминация. Просто се замислих, че трудно се доказва според мен, но не съм правист и затова ми беше интересно дали има вече такъв решен случай.

И аз не съм правист, но тъй као се сблъсквам постоянно със случаи на дискриминация във всякакви варианти - най-трудното в ситуацията е някой да реши да свидетелства. Много от хората пускат жалби до КЗД и се отказват, а за да има смисъл, то като го почнеш трябва да го завършиш, особено, когато вече стигне до съда. Особено ако в обявата пише "търсим млада жена за..." то това е откровена дискриминация и един скриншот от страницата е достатъчен повод за жалба. Не са изключения фирмите, които са достатъчно глупави, за да го напишат. По-скоро за мен са изключение хората, които се сещат, че това не е редно.

# 672

Те споделят и на всякакви фирми, които ти пращат покани за семинари, симпозиуми, коучинги, да гледаш реклами, да участваш в каталожни търговии с пирамидални структури... Не получаваш ли такива писма на мейла? Отдолу пише, че мейлът ти е взет от база данни съгласно някакъв си закон.

Аз много внимавам къде си пиша мейла. Като не бях наясно със спама, съм получавала подобни неща. Сега дори и да получавам, отиват директно в спама, а аз там не ровя. Ползвам пощи само с добра спам защита, а и внимавам къде си пиша мейлите.  Т.е. по мейл са ми писали преди много време, но по СВ не са ме търсили за подобни неща.

# 673
И аз получавам такива писма на мейла, но не са от джобс, тъй като съм съвсем отскоро регистрирана. По-скоро мисля, че ФБ има пръст там, като лайквам разни страници, явно. Sunglasses

# 674
Понеже вчера бях отсъстваща заради градински сополи служителка, работих от вкъщи. Разболявал се е само веднъж повече, колкото да преценя да взема болничен. Останалите пъти по 2-3 дни работя от вкъщи. 4 пъти засега от септември  Joy
Понеже заплатата нещо взема да не ми стига  Blush, тръгнах на интервюта, но хич не са очаровани, като кажа, че държа да има възможност за работа от вкъщи Crazy Аз не че разбирам каква е разликата дали ще обсъждаме по скайпа с колегите в офиса или от вкъщи и съответно дали ще тествам от моя монитор или техния, ама голямо цупене пада  Laughing
Та ще си седя тук на ниската заплата с други благини и тва е  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт