Кога бебетата започват видимо да разбират думите?

• 13 655
  • 82
  •   1
Отговори
# 30
Дъщеря ми е на 9 месеца. Когато й кажа"ела при мама", вдига ръчички да я взема, знае си името, разбира когато й пея песничка с оригинален текст или си го съчинявам аз. Като й помахаш маха й тя, а понякога просто като види познат човек и му маха в поздрав. Играе сама на "дзак" с одеялото. Имитира интонацията ми, понякога повтаря срички, които й казвам. Когато й кажа "дай на мама", понякога ми дава ръчичка и каквото има в нея.

На годинка, година й нещо вече разбират доста, но само когато си поискат.

# 31
  • София
Това са все признаци на разбиране.

# 32
  • най-шареното място
Да, но покритериите от предните постове, това е свръхнадарено дете! Simple Smile

Андариел бебе е до 12 месеца. Наистина остават рядко сами. Контактите се затварят да. Но това е малка част от нещата, кото влизат в "обезопасяване" врати, чекмеджета, ръбове, препарати... Докато са бебета не е така важно. От легло падат около 6ти месец като се търкалят. А преградка не знам как може да прескочи - тя е поне 50-60cm. После идват пипанията като проходят около годинка.

# 33
  • София
Ом, ако обичаш! Може да не знаеш как прескачат, но съм го виждала с очите си. Джеки Чан ряпа да яде! Не ми обяснявай кога и как можели и не можели да паднат! Във всеки случай е по-добре е да се обезопаси средата, отколкото после да се виси в Пирогов. И бебе на 2 дни може да падне от леглото, колкото и да ти е странно.

Съвсем нормално развито дете. Имитирането на интонацията на речта на възрастните, бъбленето, жестовете за чао, подаването на предмет са съвсем в реда на нещата. Как ще се появят първите думи около годинката, ако не повтаря срички и интонация? Как ще проговори и ще върви нормална комуникация без жестовете? Нещата са си измислени от природата. При положение, че възрастният казва "дай на мама", той обикновено, съвсем неосъзнато прави и съответните жестове и мимики, които улесняват детето в разбирането, подсказват му какво да направи, това е комуникация.

# 34
  • най-шареното място
Андариел, аз не съм виждала, тъкмо проходило дете /или още неуспяло/, което да може да се прескочи ограда на нивото на врата/ушите си на мускули.  Извинявай! Не знаех че има такива атлети. Да са живи и здрави!

# 35
Бебетата осъзнават думи месеци преди да са проговорили. Оказва се, че след 6 -тия месец детето разпознава значението на много думи. Това обаче не означава отговор или реакция. След 14 - тия месец бебетата започват да разбират заобикалящия ги свят чрез думите, които знаят. Тогава се появява павишено осъзнаване на речта. Ако говорите на детето си още докато е бебе, това ще му помогне по-лесно да усвои езика.

# 36
  • София
Според мен не е говорене НА бебето, а говорене С бебето, т.е. да тече комуникация. Очевидно е, че бебето няма да отговори с човешки думи, но ще изръмжи, ще изписука или ще ревне, но да има диалог със средствата, които всеки от двамата владее - родителят чрез говора и езика и жестове, а бебето чрез звукове, мимика и жестове. Когато моите бяха бебета така сме си "мучали", дори само с интонация и някоя вкарана дума от мен.

Разпознаването е предпоставка за разбирането, но разбирането е по-сложен процес. Разбирането в в някаква степен вече е правене на разлика между два вербални сигнала примерно, между две команди - дай топката  и къде е топката. В първия случай трябва да се сети, че трябва да намери топката, да я вземе и да я подаде (или да я ритне, но пак да има подаване), а в другия случай е достатъчно посочване.

# 37
Децата да не са кучета, че да изпълняват команди и като им кажеш  да, не, ела, донеси топката и да го правят. Нали трябва да им се обясни. Само да креснеш Не няма особен ефект. Обяснява се до дупка. Иначе "не", какво "не"?? На вас само ако някой ви крещи не наляво и надясно и ви гледа ядосано как ще реагирате?

# 38
  • София
ок, да не му казваме команда, а инструкция! Все тая! Детето трябва да чуе, да преработи, и да реагира по определен начин. Не знам откъде го измъкна това с крещенето и да сравняваш децата с кучета. Ами ,като са в такава малка възраст по какво ще разбереш, че разбират? По какво ще разбереш, че учат? Основно е чрез изпълнение на инструкции, при това кратки. Затова му казваш "дай топката", защото това е минималната инструкция - две думи. "Не"-то е забрана, може пак да се сметне за команда/инструкция. Какво точно ще обясниш до дупка на бебе на месеци или годинка? То не може още да преработи целия непрекъснат речев поток! С малките деца, особено с бебета, не се обяснява надълго и нашироко до дупка, а се показва с жест, съчетан с реплика от една, две, три думи. То повече не може да поеме, останалото отива на вятъра. А Не-то има ефект със съответната интонация. И да му обясниш "недей, маме, да бъркаш в контакта, защото има ток" на едно бебе на годинка, то ще те разбере толкова, колкото ако му рецитираш Шекспир.

# 39
И не само това- когато даваш команди от 1-2 думи, ако поудължиш малко гласните, има повече ефект.

А това си е точно похват от трениране на кучета. Затова не казвам само "дай", а нещо като даа-ай.

# 40
  • най-шареното място
Зависи от много неща, но най-вече колко очакваш от детето и как се държиш с него.
Малко бебе може да разбере много - къде чрез думи, къде - интонация, къде  или напрежение.
Много "глупави и незрели" ги изкарваме само защото не правят каквото им се каже.
По тази логика и "големите" са "глупави и незрели" поне половината време. Simple Smile

# 41
  • София
Не са глупави, просто са незрели, нямат капацитет. Бебетата и децата не са малки възрастни. Очевидно не можеш да сравняваш незрелите мозъчни структури на бебе на 9 месеца с тези на година и половина-две или  3-годишно, да не говорим за 5-годишно. Това с разбирането на малка възраст е измамно, макар и да гали родителското самолюбие. Бебетата и малките деца разбират точно толкова, колкото са им възможностите спрямо възрастта при равни други условия. Дори само физически има разлика в грамажа на мозъка през различните възрастни и броят и свързването на невроните. Все едно да очакваш процесор отпреди десет години да върши работа като процесор от последно поколение.Е, няма как да стане!

# 42
  • най-шареното място
Много е забавно да ми обясняваш какво мисля. Мерси!

Интересното е, че не можеш да имаш опит с разбирането от страна на малки деца, ако не го очакваш от тях. Тогава не им говориш адекватно. Съотвено няма как во да видиш като реакция. И нищо общо няма със собствените деца и самолюбието, което тяхната гениалност /несъмнено заради перфектното ДНК и безупречна грижа, които водят до блестящите показатели/ гали

Но за процесорите си много права - не очаквам аз като дете да съм била развита колкото сегашните деца. Обратното би било страшно.

# 43
  • София
Ти сериозно ли си го написала всичко това? Нямам никаква представа какво мислиш, а чета какво си написала.
 Съвсем интуитивно възрастните променят, по-скоро опростяват речта си, когато общуват с бебета и малки деца. За справка т.нар. motherese talk (не се сещам какъв съответстващ термин има на български). Същевременно амплитудите в контрастите при говора се засилват, също се подсилват мимиките и жестовете, съпровождащи речта на майката.

Относно разбирането на децата и възрастта на започване на "истинското4 разбиране, можеш да направиш "рекламация на касата", т.е. да се обадиш на всички изследователи в областта на детското развитие, и да им пратиш последното си мнение от настоящата тема.

# 44
  • най-шареното място
Мисля, че не се разбрахме. Напълно съгласна съм, че децата не разбират много от това, което им говорят хора, вярващи, че децата разбират малко, ако изобщо разбират.
Не вярвам да има много изследвания на обратното. Повече от това не съм написала.

Общи условия

Активация на акаунт