Частни училища - информативна тема 10

• 96 542
  • 741
  •   1
Отговори
# 645
Толкова глупости отдавна не бях чела ooooh!

# 646

Татко Мецан, ти сериозно ли? Училището на Шотева, а не на Блис. Точно от теб не го очаквах.  Laughing Какво точно съм се вързала и "признала" по случай, с който дори нямам общо? Училището на ДЕТЕТО на Блис ми е твърде далечно, просто коментирах една практика. Не съм навътре в случая. Иначе, ако забелязваш, аз съм на същото мнение - като цитираното от теб в първата част горе. Аз по-скоро се включих на базата на моя разговор в СС, когато ни казаха, че изключват за нисък успех. Не помня след кой клас. Тогава, лично аз, много се скандализирах. Ама, минали работи.

Била съм в 3 училища на проучвателни срещи. СС, Питагор и ПБ. И в трите без изключение на срещите казаха, че при нарушаване на дисциплината и нисък успех изключват. Без да се уточнява класа. Дали ще го има като клауза в договора или просто няма да дадат договор за следващата година е само въпрос на техника.  Mr. Green И знам, че реално се случва и в трите. Толкова по въпроса.

# 647
  • София
Практиката в повечето ЧУ е да се сключва договор за една година. Обикновено през май се подписва договор за следващата година. Мисля, че във всяко училище и във всяка възрастова група се случва да се стигне до неподновяване на договора. В някои училища може би това става по-често, отколкото в други. Може да е въпрос на това, по какви критерии е бил извършен приемът /например не са успели да преценят добре дали детето се вписва при тях или не/, а може и да зависи и от (не)умение и (не)желание на учителите да работят с трудни класове /труден клас може да бъде този, в който има деца, които или много изостават, или много изпреварват средното темпо, или при системна агресия в класа от страна на някое дете, или при липса на добро семейно възпитание и пр./. Не знам какви изводи и обобщения могат изобщо да се правят от неподновяване на нечий договор - това може да е плюс на училището, или негов минус - зависи от конкретните обстоятелства.

# 648
Практиката в повечето ЧУ е да се сключва договор за една година. Обикновено през май се подписва договор за следващата година. Мисля, че във всяко училище и във всяка възрастова група се случва да се стигне до неподновяване на договора. В някои училища може би това става по-често, отколкото в други. Може да е въпрос на това, по какви критерии е бил извършен приемът /например не са успели да преценят добре дали детето се вписва при тях или не/, а може и да зависи и от (не)умение и (не)желание на учителите да работят с трудни класове /труден клас може да бъде този, в който има деца, които или много изостават, или много изпреварват средното темпо, или при системна агресия в класа от страна на някое дете, или при липса на добро семейно възпитание и пр./. Не знам какви изводи и обобщения могат изобщо да се правят от неподновяване на нечий договор - това може да е плюс на училището, или негов минус - зависи от конкретните обстоятелства.

Peace А аз лично не знам училище в което договора да е за целия срок на обучение.

# 649
Една от причините, освен отвращението, което придобих тази година към ДУ, да искам да запиша детето си в частно училище сега са точно клаузите за изключване при лошо поведение и нисък успех...неща, които в момента много пречат на сина ми и мен в ДУ. Преди години, когато разбрах, че АК колеж процедират така бях очарована и подкрепям и прегръщам тази философия. Относно от кой клас - по преценка на училището, според мен след всеки клас трябва да има  реорганизация.

А относно как майките, които искат да възпитават и обучават децата си с разходки и Алиса - чудесно е и го подкрепям, аз също го правя, но понеже става дума за частни училища и техния критерии за подбор...със сигурност не им задават въпроси от тези произведения. Тоест, ако искаш да станеш лекар отиваш и решаваш задачи по химия, а не правиш анализ на "Под игото" и не защото едното е по-малко възпитаващо и обучаващо, а защото са различни и всеки преценява, според желанията и възможностите си, каква подготовка да даде.

# 650
  • София

изключване при лошо поведение и нисък успех...неща, които в момента много пречат на сина ми и мен в ДУ.

За мен е много погрешно да се слага знак за равенството м/у двете неща. Лошото поведение пречи на всички. Ниският успех би трябвало да касае най-вече родителите на детето. Мисля, че очакванията и усилията децата да са равни по успеваемост, не водят до нещо положително. Харесвам училища, които знаят, че това не е възможно и приемат децата с техните силни и слаби страни и работят, именно като имат предвид техните различия.

# 651
Мисля, че очакванията и усилията децата да са равни по успеваемост, не водят до нещо положително.

Силно се съмнявам, че има такива очаквания. Не сме извадени под калъп.

# 652
  • София
Мисля, че очакванията и усилията децата да са равни по успеваемост, не водят до нещо положително.

Силно се съмнявам, че има такива очаквания. Не сме извадени под калъп.

Срещала съм родители с такива очаквания, немалко. Именно в ЧУ. Очакванията им се базират на родителска гордост, а и на това, че плащат такса. Те нямат нагласата да приемат факта, че плащат,  а въпреки това има по-добре справящи се деца /вкл. и такива в държавни училища/. Нещо повече, търсят си "правата", т.е. и тяхното дете да има висока успеваемост, щом е в ЧУ. И започват да поставят изисквания към учителя за това как той да води учебния процес, какви и колко домашни да дава или да не дава с аргумента "Нали не искате да ми кажете, че  моето дете е по-глупаво от Х." , "Излиза, че вие тук не можете да го / я научите". На учителите им е трудно да отговорят на така поставени въпроси Mr. Green  И някои от тях започват да се съобразяват. А това се отразява на всички останали.

# 653
Ма разбира се, че тази политика на училищата върви в комплект с натиск от амбициозни родители.
Каквото повикало - такова се обадило.

# 654
Имах предвид, че в групата на детето ми в момента има 2 ученика, които са страшно агресивни и тормозят всички останали; нищо не може да се направи нито от директорката, нито от учителите. Родителите отказват да приемат, че има проблем и не взимат никакви мерки. Почти във всички класове на познати в ДУ има по един или повече такива тормозители. За жалост наскоро чух за такова дете и в ЧУ. И не говоря за разглезено непослушно дете, а дете, което има сериозен проблем с агресията, в следствие, на която има счупен крак и др. Относно ниските оценки...учителите отделят много време на деца, които се справят зле с материала и то не в отделно време, а в общите часове. Резултат - другите играят и гледат през прозореца...
А кой каква политика харесва си е негова работа, аз споделих моите предпочитания и обясних защо са такива. Писна ми от псевдо-либерални родители, за които амбициозността е вещерско явление, което трябва да се охули и изтръгне своевременно, а проблемът е по-скоро в неправилното тълкуване. Добре, че всеки си има свои деца и може да избере за тях училище измежду много...има и за амбициозни и за всякакви.

# 655
А относно как майките, които искат да възпитават и обучават децата си с разходки и Алиса - чудесно е и го подкрепям, аз също го правя, но понеже става дума за частни училища и техния критерии за подбор...със сигурност не им задават въпроси от тези произведения. Тоест, ако искаш да станеш лекар отиваш и решаваш задачи по химия, а не правиш анализ на "Под игото" и не защото едното е по-малко възпитаващо и обучаващо, а защото са различни и всеки преценява, според желанията и възможностите си, каква подготовка да даде.
Не бих искала така буквално да бъда разбирана. Не очаквам да препитват децата върху Алиса или Малкия принц - посочвам произволно произведенията, които са приети за световна класика и културно наследство... По-скоро те в случая не са в качеството си на произведения, които да си наизустил, а нещо като метод, начин, с помощта на който да избереш да градиш общата култура, да развиваш мисленето, логиката, богатството на речника и опитността на едно дете... Логическото мислене - да го развиваш също чрез друг вид математически игри и занимания. Горните разсъждения - също условни, разбирам - бих приела за по-големи деца. Иначе не виждам нищо лошо в логиката им.

Последна редакция: вт, 29 мар 2016, 09:59 от summmertime

# 656
Пламито, за съжаление си права, че вече не се преценява при кандидатстването в частните училища потенциала на детето, а това, на което е обучено или както се казва напомпано - по Азбуките или други материали, но не трябва да е така. Защото това е прием за първи клас или за предучилищна, а не в университета, където вече може да се иска насоченост и специализация. И не е въпрос на добре организирана майка, респ. баща минаването на Азбуките по три пъти, защото по принцип, в повечето семейства работят и двамата родители, прибират се вечер в 18ч. или по-късно, почват се обичайните домакински задължения, детето е било от 8 до 18ч. на градина,
извинявайте, но според вас колко родители и колко деца биха имали сили вечер дори и за 15 странички от въпросните задачи. Радвам се, че вие сте успели, но не слагайте всички под един аршин.
И дано не съм права, но това, че децата са подбрани по горния изпитен метод, не гарантира, че сред тях няма да има агресивни и тормозители и че именно те ще бъдат изключени дори и от ЧУ, защото обикновено това са децата със "специалния" прием.

Последна редакция: пн, 28 мар 2016, 20:42 от MianaNia

# 657
Абсолютно уместни, реалистични и трезви забележки и наблюдения, MianaNia! Напълно подкрепям. А като добавиш и спортовете и други вечерни занимания, които са обичайна практика поне 2-3 пъти в седмицата...

# 658
Аз пък съм на мнение че съвсем други неща се търсят. А не напомпване от Азбуките. Ако идеята беше само това то тогава децата нямаха да преседяват един ден в училище. И всичките деца посещавали определени ДГ щяха да влизат в съответните училища.
Системната работа с дете обаче води до невероятни резултати. Всеки желаещ родител би имал време да работи с детето си. Всичко е въпрос на организация. Сина ми се е запалил по вид моделизъм....вместо да циркулирам между печката и масата....сглобяваме всички у дома.

# 659
Аз пък съм на мнение че съвсем други неща се търсят. А не напомпване от Азбуките. Ако идеята беше само това то тогава децата нямаха да преседяват един ден в училище. И всичките деца посещавали определени ДГ щяха да влизат в съответните училища.
Системната работа с дете обаче води до невероятни резултати. Всеки желаещ родител би имал време да работи с детето си. Всичко е въпрос на организация. Сина ми се е запалил по вид моделизъм....вместо да циркулирам между печката и масата....сглобяваме всички у дома.

Това от личен опит ли? Защото моите впечатления пак от личен опит са точно в обратната насока. В крайна сметка видовете тестчета и задачки не са неограничени видове. Та по този повод и изпитчетата и задачките в ЧУ удивително си приличат. И е интересно, че именно в Питагор споменаха, че от конкретни детски градини децата постигат успехи при тях. И това им наблюдение е трайно.  Mr. Green
Да не говорим, че една известна потребителка в тази тема (която вече не пише) беше споменала, че директора на ЧДГ в която е било детето й я е попитал дали и къде ще кандидатства за да знаят точно как да го готвят.

И тук не ставаше въпрос за моделизъм или шах. А за минаване на книгите за кандидатстване за НУКК цели 3 пъти + ходене на частни уроци на.... 6 г. Че то детето ги е наизустило тези задачи. Моделът на решаване е един. Схване ли се схемата не е никакъв проблем после. А мама като е показала и след това като са минати още поне 3 пъти... никаква логика и собствено мислене не е това.
Миналата година като ви говорех, че има уроци за кандидатстване за ПУК и 1 клас ми се подигравахте...  hahaha Joy

Последна редакция: пн, 28 мар 2016, 21:57 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт