Синът ми ме влудява!

• 30 783
  • 340
  •   1
Отговори
# 150
  • София - Рим и обратно

Утро, защо толкова си се вторачила в това правене на неща заедно?

Защото психоложката така ме посъветва.

Аха. После ме питайте защо не ходя по психоложки да ми пълнят главата с клишета от книжки за личностно развитие и да ми вменяват чувство за вина.

Присъединявам се към отбора на "закъсалите" родителки с пуберски бацил вкъщи Simple Smile. НАправо се чудя как може да са толкова еднакви. Само дето на Утро щерката поне е отличничка, а на моята успехът й е...колкото изкара от лежанка ooooh!. Ако само на 50% си включи мощностите, ще има само 6, показала го е, ама не и не...
Но ние пък ходим на кино и театър заедно Grinning.
Бърди и нашия доведен татко страда от някакви идеалистични идеи, като например - да й възложим купуването на вода или разтребването на миялна, без подсещане hahaha.

# 151
  • София
Хаха, Кафе  Laughing Hug Доведен е и нашия татко, дали пък заради това имат още някакви идеали  Joy Сигурна съм, че докато малките ни щерки стигнат до тая възраст, вече идеалите ще са избледнели Simple Smile

И се присъединявам към успеха 'от лежанка' (много сладък израз) и че ако включи едни 50% оторе ще е фурия. Нищо, в деветокласната тема казаха, че в 10 клас ставало по-добре  Sunglasses

# 152
Мнението ми за помагането вкъщи е противоречиво.  Rolling Eyes
Не съм съгласна, че на тази възраст може нищо да не похваща и аз да й изхвърлям боклуците в коша или пък да й прибирам дрехите в гардероба и да й оправям леглото.
Вижте, баща й е по-педантичен - той се сърди, че не била измила чиниите, не раздигнала неща, които ние сме оставили. Не смятам, че е редно да отговаря за цялото домакинство и не го очаквам от нея. Но наистина поне за своите неща може да се грижи.

Извинявам я, че има ужасно много да учи. / В немската гимнация е, в специалния клас/. Но така или иначе тези дейности отнемат минути. Щом може да учи с включен фейсбук и със слушалките с музиката в ушите, значи може да отдели 5-10 минути и да си оправи своите неща.

От 10 дена я чакам да си изхвърли едно пликче от маска за лице, което е оставила на мивката в банята. Напомням през ден. Все още  си е там. Да видим до кога!  Thinking

# 153
Прабаба ми, която е била голяма къщовница, едно време са я питали защо не е учила баба ми още от момиче да е също толкова маниакална и способна къщовница. Та тя казала- нейното отзад идва, тоест- ще има време да  е къщовница. И наистина, когато й дойде времето, баба ми стана също толкова организирана.

След това обаче въобще не се и опита да ме учи на организираност, със същия аргумент, че "нейното отзад идва". Еми- неволята накрая учи. Като приключа с децата, ще съм развила такава организация и поглед, че ще стигна същото ниво на подреденост. То обаче се случва на 50, не на 15. А в студентските години какъв е мундарлък...

# 154
  • София
Утро, аз съм на твоето мнение, и на мен ми се иска, и според мен трябва да е така. И аз подсещам, карам се понякога (дребното ми прави идеална имитация като застане на вратата на стаята на брат си на Ф и почне да му дудне защо не си е оправил стаята и кога ще я оправи  Laughing).
Все се надявам, че в един момент ще му светне, но истината е, че е трудно и донякъде нереалистично да го очакваме от тях (което не означава да спрем да го изискваме, точно обратното).
Просто не позволявай това да те сдухва и да ви разваля отношенията.

# 155
The Siren of Titan Не е въпроса да се учи на домакинстване. Няма какво толкова да му се учи.
Въпросът е, че в една къща има ежедневни домакински дейности, в които 16-годишните нищо не им пречи да се включват с каквото могат. Особено при днешния начин на живот, когато и двамата родители са от сутрин до вечер на работа.
И пак казвам - само нейните неща искам да си оправя. Това ще ми е достатъчна помощ. Не искам да ми върши моята домакинска работа.

# 156
# 157
Мнението ми за помагането вкъщи е противоречиво.  Rolling Eyes

А, така си и мислех.
Та те именно на това разчитат- да се разколебаем и да омекнем. И всичко да си правим сами, пък техният живот да е като на краска особа. Ама ако ги оставим, ще вземат и да си повярват и после не само на нас, а и на тях и иде много нагорница.
Познавам достатъчно такива принцеси и принцове.  Laughing И не, не им е дошло времето да се сетя на по 40 години и горница. Големи мъки са.
Дръж фронта и не се давай! Постави задачи и на двете деца и стриктно следи да си ги изпълняват. Понеже пък ако изискваш само от едното, това е още по- лошо за семейния комфорт.

# 158
# 159
  • София
Ако работят с уай-фай, може и да е добра, у нас няма да върви.
Пък и ми се струва като за 8-10 годишни, с 15-16 годишен да се държиш по тоя начин ...

А и, утро, ако правилно съм разбрала, когато й кажеш да направи това и онова, тя го прави? Казвай си, не се тормози, че не се сещат сами и толкоз  Hug

# 160

Пък и ми се струва като за 8-10 годишни, с 15-16 годишен да се държиш по тоя начин ...

Е, тъкмо да не забравят какво сме им поръчали!

# 161
The Siren of Titan Не е въпроса да се учи на домакинстване. Няма какво толкова да му се учи.
Въпросът е, че в една къща има ежедневни домакински дейности, в които 16-годишните нищо не им пречи да се включват с каквото могат. Особено при днешния начин на живот, когато и двамата родители са от сутрин до вечер на работа.
И пак казвам - само нейните неща искам да си оправя. Това ще ми е достатъчна помощ. Не искам да ми върши моята домакинска работа.

Нищо не им пречи, но обикновено си правят оглушки или откровено си казват, че не искат. И какво правиш тогава?
Или хабиш нерви, сили и енергия в безсмислена битка, защото на пуберите инатите са по-големи от тези на родителите им, или си снижаваш чистофайническите критерии, или стискаш зъби и преставаш да влизаш в стаята им, за да не се нервираш.
Като започнат да канят гаджета вкъщи, ще си почистят, не се притеснявай.  Mr. Green
Абе, ще видите накрая колко ще ви олекне, когато се изнесат от къщи. Този пубертет не е измислен случайно - така на родителите не им е чак толкова мъчно, когато децата си тръгнат.  Laughing

# 162

Нищо не им пречи, но обикновено си правят оглушки или откровено си казват, че не искат. И какво правиш тогава?
Или хабиш нерви, сили и енергия в безсмислена битка, защото на пуберите инатите са по-големи от тези на родителите им, или си снижаваш чистофайническите критерии, или стискаш зъби и преставаш да влизаш в стаята им, за да не се нервираш.

Така е. Просто сондирам мнения какво правят другите в такива ситуации. Защото не ми се струва възпитателно накрая да разчистя аз. Не искам и прекалено да досаждам с изисквания.

Ще чакам по-добри времена явно.  Whistling

Този пубертет не е измислен случайно - така на родителите не им е чак толкова мъчно, когато децата си тръгнат.  Laughing

Ама такава ли била работата?! Аз ако знаех, толкова нерви щях да си спестя през годините на този пубертет.  Crazy
Има доза истина!  Embarassed

# 163
  • София
Този пубертет не е измислен случайно - така на родителите не им е чак толкова мъчно, когато децата си тръгнат.  Laughing

Hug Laughing

Иначе моят син и наличието на гадже не го накара да си оправя стаята.  Laughing

# 164
Скрит текст:
Мнението ми за помагането вкъщи е противоречиво.  Rolling Eyes
Не съм съгласна, че на тази възраст може нищо да не похваща и аз да й изхвърлям боклуците в коша или пък да й прибирам дрехите в гардероба и да й оправям леглото.
Вижте, баща й е по-педантичен - той се сърди, че не била измила чиниите, не раздигнала неща, които ние сме оставили. Не смятам, че е редно да отговаря за цялото домакинство и не го очаквам от нея. Но наистина поне за своите неща може да се грижи.

Извинявам я, че има ужасно много да учи. / В немската гимнация е, в специалния клас/. Но така или иначе тези дейности отнемат минути. Щом може да учи с включен фейсбук и със слушалките с музиката в ушите, значи може да отдели 5-10 минути и да си оправи своите неща.
От 10 дена я чакам да си изхвърли едно пликче от маска за лице, което е оставила на мивката в банята. Напомням през ден. Все още  си е там. Да видим до кога!  Thinking
Аз в тоя случай хич няма да чакам 10 дена и да се нервя, просто ще го оставя върху клавиатурата й.Или на леглото й, да го хвърля когато иска.    Laughing
При моите синове бяха други "боклуци", но това е метода ми.Добър, лош, върши работа.
Писала съм в други теми, че тяхната стая съм чистила основно веднъж на 2-3 месеца.През останалото време те имат грижата, ако си почистят, ще е чисто, ако ги мързи, ще си стоят в кочината.Не позволявах да се яде в детската, сега отвреме-навреме малкия (големия се изнесе) си взима плод, ядки.Е, заседяват му се купички по 2-3 дни на бюрото....   Laughing  аз не ги "виждам", щом на него му допречат, си ги принася в кухнята.
По същия начин процедирах с мръсни дрехи.Не пера това, което не е в коша за пране.След няколко пъти "Къде ми е еди коя си тениска/дънки...?" и отговор от моя страна "Ами, в коша нямаше подобни дрехи, та няма откъде аз да знам къде са, търси ги там, където си ги оставил." се научиха къде се слагат мръсните дрехи.
Ама аз съм от лошите майки....    Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт