Синът ми ме влудява!

• 30 768
  • 340
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Нещо не разбрах - как може сам да се оптише от едно училище и да се запише в друго  newsm78 newsm78 newsm78

# 211
Не знам дали е ларж. За мен ларж е:
- въобще да не се говори за училище, то да е по подразбиране. Да се говори за това, че животът не е само училище и да мислите какво ще става 5 години напред, вкл. да съдействате за намиране на стаж, чиракуване, изобщо- дейности за възрастни. Да допуснете, че ако има постижения в някоя област, то е напълно ОК дори да зареди четворки в училище.
- да й дадете да управлява някаква част от домашния бюджет- примерно плащане на сметки. Да я научите да управлява финанси, вкл. с електронно банкиране.
- да НЕ я улеснявате за покупки, напротив, само да й дадете 1-2 жокера как сама да се справи.
- пускането на дискотека е ОК, но пускането с важни задачи - пратки, писма, банкиране, може да са по-полезни.

Вашето не е ларж, а малко бие на инфантилизиране.

Да сте ларж значи да я виждате като възрастен и да й помагате за живота на възрастен, а не на прораснало дете. Грижете се за възрастния в нея, не за детето. 16 хич не е малко, в някои аспекти на разбирането си е съвсем възрастна, тя е момиче, според изследванията вече има зрелостта на мъж на 25 поне.

# 212
Селската чест е за тези на които им пука какво ще кажат другите. Аз не живея според мнението на другите нищо че живея на село. А класовите различия можеш да ги обясняваш само в час по литература, в съвременният свят са отживелица.
Гледането по специфичен начин е патент на майка ми и не действа. Аз залагам на говоренето, т.е смятам че обсъждането на грешките води до по добри резултати. Обаче има грешки, за които е добре да се говори предварително и които не трябва да се допускат - примерно една бира и шофиране. Това ми беше мисълта когато споменах затягането на повода.

# 213
The Siren of Titan, аз не разбрах кое точно е инфантилизираното в изброените от мен примери. Ще те помоля да се обосновеш, защото едни такива заядливи "бомби" никак не са ми по вкуса. Щом си изразила някакво мнение, редно е да го обосновеш!

А не мислиш ли, че ако съответния тийн възприема плащането на сметки, електронното банкиране и изпращането на писма за бреме, ефекта ще е обратен? Трябва да има някакво желание все пак, някаква мотивация.

Аз достатъчно се държа с дъщеря ми като възрастен. И за взаимоотношения с момчета си говорим, и за алкохол. Може би трябва да ида да им светя, за да не се държа инфантилно, а?!

За 5 години напред не мога да мисля, защото нейно височество не е сигурна какво би желала да следва. Изчаквам я. Нали не трябва да я насилвам и да й се меся в избора?!  Какво чиракуване, кви пет лева???

# 214
  • София
Значи, ако това е ларж, ние сме там на голям процент, само дето за училище много говорим, защото доста го мързи, а колкото и да е подготвен на живота, факт е, че без читави оценки не може да получи по-нататък добро образование. Все пак, когато говорим обикновено гледам да слагаме нещата в перспектива - напоследък говорим за евентуална бъдеща реализация, университет, начина да постигне това и т.н.

По отношение на справяне с живота - ще се справи, за много неща съм го оставила да се справя сам, успя на няколко пъти и да се препъне и да му помогна да коригира нещата, което също му беше доста полезно. Сега си е загубил личната карта и днес след училище ще отиде сам до РПУ-то да види дали може да подаде молба за преиздаване без родител.

А, да, сметки и банкиране не му оставям в ръчичките, правили сме няколко опита с пари, рано му е още. Засега си получава джобните на седмична база, дотолкова му стига акъла  Laughing

# 215
Не и се впрягай на Мамасита, тя е всеизвестна с маниите си към високата класа. Децата и са далече от пубертета, но тя има 1 000 теории как се възпитават тези на плебеите.

# 216
  • Пловдив
Аз нямам голяма представа от маниите на потребителките, но знам, че никой, който не е бил в тази ситуация(не само за тийновете,а за всичко по принцип) не би трябвало да се изказва категорично. Може да изкаже определено мнение, но не и категорично такова. Отстрани винаги много лесно се говори, а и ние българите го имаме този манталитет- от всичко разбираме и всичко знаем и много обичаме да даваме "компетентно" мнение по въпроси, които хич не са ни ясни. Така, че който няма деца в тази възраст не може да бъде никакъв капацитет и да дава акъли.

# 217

А не мислиш ли, че ако съответния тийн възприема плащането на сметки, електронното банкиране и изпращането на писма за бреме, ефекта ще е обратен? Трябва да има някакво желание все пак, някаква мотивация.

Зависи как ще го поднесеш. Може да е като Том Сойер с боядисването на оградата.

Хм, говорене за "момчета". Не си спомням с мен да са си говорили за момчета. По-скоро ми говореха дългосрочно, за мъже. Оттам нататък ме оставиха сама да си направя изводите и по отношение на момчетата.

"без читави оценки не може да получи по-нататък добро образование"

Това въобще не е сигурно.

Интересно, че доста майки не виждат отвъд оценките и ученето. Въобще не отчитат хилядите случаи на перфектно справящите се академично, които обаче на 27 още се чудят как се намира работа...

Ми чиракуване- стаж, в разни НПО-та, в редакции, каквото и да е. Може да й даде представа какво да следва.

# 218
  • София
Да се справи в живота без добър успех няма как да се случи или поне не в поприще, в което искам да го видя (някой дилър или сводник и с тройки може да е минал и да изкарва добри пари, ама не ми е мечта за моето дете).

А до това:
в разни НПО-та, в редакции,
не бих искала и с пръчка да се докосва.

# 219
  • Варна
Бърди,нали не мислиш,че тройкаджиите са сводници и дилъри всичките  или пък отличниците са непременно "оправили" се в живота ,моля те?!  Laughing
При нас въпрос аз или баща му къде искаме да го видим изобщо не стои. Възпитаваме според нашите ценности и все си мисля ,че няма да изпадне ,само защото успеха му в у-ще не е отличен.  Wink

# 220
  • София
Хаха, не, разбира се Simple Smile

Просто не мога да се сетя за хубава доходна професия, която можеш да упражняваш, ако си завършил с диплома 3.

# 221
Да се справи в живота без добър успех няма как да се случи или поне не в поприще, в което искам да го видя (някой дилър или сводник и с тройки може да е минал и да изкарва добри пари, ама не ми е мечта за моето дете).

Е, как бе - сервитьор, барман, продавач - консултант. Такива завидни професии има.

И аз също съм на мнение, че без добри оценки в училище, впоследствие няма много голям шанс да бъде приет сносна специалност или поне не в сносно учебно заведение. Пък и дори да има определени интереси и насока какво иска да кандидатства, това не означава, че всичко останало трябва да се загърби и да не се държи ниво. То затова има висше образование, където вече учиш това, което си си избрал и искаш. Средното образование е еднакво за всички.

# 222
  • Варна
Че може ТИР да кара човека бре .  Mr. Green

# 223
  • Варна
Сори, няма срамна професия( с тези изключения там престъпните де)  . Сам избира ,работи си я ,не му харесва ,пренасочва се ..Не сме до 9то коляно професори у дома де ,сигурно затова така разсъждавам.  Peace

# 224

Просто не мога да се сетя за хубава доходна професия, която можеш да упражняваш, ако си завършил с диплома 3.

Аз пък се сещам. Дори се сещам и за хубави, доходни професии, упражнявани от хора изобщо без диплома.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт