Боледуване на децата ни - тема 30

• 36 218
  • 727
  •   1
Отговори
# 510
Фелисити на спешен кабинет обикновено изписват АБ. И на моя син преди 2 години във Влас УНГ му изписа АБ. Нормално е. Това дете го вижда за първи път и най-вероятно за последен. Щом родителите са притеснени и го водят там значи има нещо. Няма кой да рискува детето да се влоши след 2 часа.

Моето наблюдение е, че в последните години, био еко и т.н. масово завладя света. То не са шумки, билки и какви ли не бъркочи с които се лекуваме. Хубава е но когато стигнем до бактериална инфекция аз лично се замислям. У Америка, нали от там тръгва. Почнаха да оставят организма да се бори сам. Тук имаше една Американска мама, дето детето й беше 10 дни с температура. Е ходи да се моли за АБ....и накрая дететос е влоши.
Да и бабите са се лекували без АБ. И среднта продължителност на живота е била 40 години.
И баща ми се е лекувал без АБ. Било вирус ...морил го 1 седмица. Ако знаете какви поражения има на сърцето не е истина.
Вероятно и голяма част от вас са се сблъсквали със друга здравна система. И сами знаете, че примерно Холандката, Австрийската и Американската са доста по- зле от нашата.
А и българите имаме една народна черта. Ако ти го каже български доктор, ще го ругаеш ще го мислищ ама виж ако ти го каже германец....ей...така е.

# 511
  • София
Силве и Дани - много се радвам за добрите новини при вас!

Zaiobaio, благодаря, че сподели твоите впечатления - на мен ми е интересно как се случват нещата в чужбина. Разкажи повече - по-чист ли е въздухът, имате ли възможност да гледате малки деца навън (в къща ли живеете?), другите деца, с които твоите контактуват, боледуват ли? На мен например в София ми е трудно да изляза до парка, защото имам три деца, с които не мога да вървя по тротоара, защото на него има спрели коли, а с три деца на платното е кофти (не че с едно не е !!!). Как да ги гледам здравословно  Sad

Ако искаш обратна връзка от БГ  Heart Eyes - според мен тя е в посока, че не се дават антибиотици без причина (съгласна съм с Hope). Просто в БГ не е коренно различно от Швейцария, както си написала. Статистически погледнато - от 10 случая, ще има 1, 2 или 3 на прекаляване с антибиотика по вина на доктор и/или майка, баща. Вярно - тази статистика трябва да стане 0, защото има доктори в БГ, които лесно дават антибиотик, без да направят изследвания и да аргументират достатъчно добре решението да предпишат антибиотик. Също така в България има аптеки, в които се продават антибиотици, без да държат на рецепта - което май е незаконно (или поне беше преди)!?

По повод бронхита, и на нас ни се случи тази седмица, и в тази връзка направих проучвания дали е трябвало да пием антибиотик, защото се притесних, че ни го изписаха. Информацията, която имам, е че с нашата форма и фаза на бронхит, АБ е бил задължителен. Очевидно има и по-леки форми, които се лекуват без АБ - от това са боледували за щастие (или нещастие) твоите момичета.

Последна редакция: пн, 23 ное 2015, 08:03 от Ashia

# 512
  • София
Hope, в България не сме много по-различни от Америка. Хубаво си го беше написала преди, че и тук вече не дават антибиотик просто ей така, а само при нужда. Да ти кажа, аз съм живяла в Америка - там най-редовно ми лекуваха едно заболяване само с антибиотик. Неудобното беше, че трябваше да ми го предписват всеки път и да се търкалям до здравния център, но е било за мое добро Simple Smile))))

# 513
Аschia....това за Америка съм го чувала. На еднн семинар ни предстваиха системата в Америка.
Не го твърдя от личен опит, ама то е същото с обратната информация от БГ Peace

Здрави деца ви желая...и ние покрай тях Hug

# 514
Аз пък съм съгласна със Zaiobajo - не знам в София какво ви е мнозинството лекари, но при нас единици са тези, които премислят и се опитват да избягат от АБ. Аз се радвам, че един от тях се оказа и нашият педиатър. Но такива неща съм чувала покрай себе си, от познати хора - за една Т - АБ, за зачервено гърло - АБ, за спазъм - АБ. Та Хоуп, не са измислици-премислици това  Confused
Обаче дано започнат да си дават сметка, че бактериите стават все по-резистентни  и наистина след едно известно време, няма да има много АБ, които им действат.
Същата работа (според мен) е  прекомерната употреба на АБ капки, като хората си мислят, че щом са локални, са много  по-ОК. Ами не е точно така, изкл. случаите, когато наистина положението е драматично, но в повечето случаи се касае за деца, които след излекуване пак се връщат в градинската джунгла и бактерията рецидивира. Дали е много хубаво всеки месец да се капят АБ? И тези постоянни призиви тук за пускане на секрет за какво ли не, не ги разбирам, простете  Crazy
Някой по-назад питаше за бронхити, лекувани без АБ - ние сме рекордьори в това отношение. Но ги кара без Т моята, прави спазъм, кашлицата е ужасна, но минават с инхалации Вентолин (пулмикорт), ФР, компресите, Флудитек.
Силве, радвам се, че девойката се подобрява с хубави темпове  Hug
Кристина от около седмица чува зле  Tired При липса на каквито и да е други сиптоми, което ми се вижда странно и не ми харесва. Тази вечер ще отидем за направление за УНГ, но досега винаги този номер го е правила бри задна хрема, а сега хрема няма - никаква. Само инцидентни, ама наистина инцидентни прокашляния, чувам нещо като храчка да има, но най-много 2-3 пъти за няколко дни  Rolling Eyes Силве, на първо четене да имаш някаква идея на какво може да се дължи  newsm78 То и ти цяла УНГ стана, та се обръщам към теб  bouquet Hug

Тета, Дев, оздравявайте  bouquet  bouquet

# 515
Моето мнение е, че здравеопазването в България е катастрофа. Може би в София единствено е малко по-различно. Не твърдя, че в чужбина всичко е цветя и рози, а и зависи коя чужбина. В Щатите може и по-зле да е от при нас. Имам познати, които се хвалеха как се били специализирали да дават нурофен преди влизане в детската, но почти не могат да отсъстват от работа.
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 23 ное 2015, 23:01 от Пролетен дъждец

# 516
  • София

Скрит текст:
По едно време си мислех, че тъй като в България е по-мръсно навсякъде и затова има повече вируси и бактерии. По това време и на двете места я гледах вкъщи.

Според мен трябва да се разбере причината за различната степен на боледуване в БГ и чужбина - с цел в България да стане по-добре. Защо нашите деца боледуват толкова често? Дъждец, вярно ли е, че в чужбина децата не боледуват, или просто твоето не е боледувало?

# 517
  • София
Температура и подут лимфен възел на тила,  отстрани на главата долу към врата, говори ли ви нещо?  Лекарката ни е чак следобед..

# 518
  • На брега на реката
До сега сме нямали случай да не изпише АБ за малката ми дъщеря. Изследвания веднъж пусна доброволно, останалото е било мое или на УНГто ми решение. Ако питате защо не сменям лл - поради липса на алтернатива. Тия, за които се носят препоръки и добри отзиви, са претрупани от поциенти и се чака много. Радвам се, ако в София не се изписват АБ като бонбончета, но в много други градове това е факт. Както казах, аз досаждам и питам, но чета и се информирам и все пак ходя често и на втори консулт. Особено след бисептол  ooooh!
Колкото до пълната доза АБ, според мен шири някакво погрешно мнение, че дадеш ли и малко АБ, болестта ще си повлияе бързо. Давам пример от преди някалко месеца - малката поддържа Т 39,8 и не смъква 4 дни под 38,5. Нищо друго нама като симптоматика! Педи държи на АБ, аз настоявам на изследвания. Показват вирусна инфекция, но се наложи едната вечер да стигнем с УНГто и до детското отделение, за да поставим на малката урбазон. Само това смъкно трайно Т. Едва склонихме и двамата на АБто по препоръка на завеждащата отделението. Още на следващия ден малката се опъпчи, Т спря и видимо нищо й нямаше. Диагноза - розеола. Бясна бях, криво ми беше заради натиска да давам чудодейния АБ. Съветите към мен бяха на двете крайности - видиш ли АБ веднага с 1 доза е подействал и спирай го щом знаеш, че е вирус. От други чувам - аз чакам да се подобри от АБ и го спирам, така приема по-малко химии. За самоизписването пък няма да коментирам. Не знам необразовани ли са, мързи ги да четат ли, безрезервно вярват на всяка дума на лл може би, но отговорността на детето ми е предимно,да не кажа изцяло моя. Наречете ме мнителна, но вече не вярвам толкова на лл. Ще се радвам да се пржменят нещата към по-добро, но защо ли се съмнявам...

# 519
При нас като че ли проблем с пускане на изследвания няма, въпросът идва когато педи почва да ги коментира. Например, "Ниско ЦРП, ама левкоцитите са малко над горната граница, пък и моноцитите са завишени - това може да говори за наслагване и на бактериална инфекция. Следователно - Клацид". Друг педиатър пък ми казва "Ми какво като са леко завишени левкоцитите, гледа се и общата картина, ЦРП-то е ниско, а то е показателно. Все пак може да има вирус дори и с високо ЦРП. Пак повтарям , гледа се цялата клиника" Следователно, вирусче.
И аз като нямам опит и все още знам как изкарва болестите детето ми, нямам наблюдения, и двете ми звучат логични и не знам на кого да се доверя.
Иначе, например,  нашата педи и за двата ни вируса ни изписа Суметролим и Клацид. С уточнение, че за нея това не са 'чисти' вируси, съмнява се и за наслагване на бактерия.
Ходи ги разбери... докато не се сдобиеш с бесценен опит, чудиш се на кого да вярваш.

# 520
Аз затова винаги питам педи дали според нея е вирусно или бактериално, за да преценя има ли или няма нужда от АБ. Обикновено са вирусни нещата при нас, в повечето случаи де, та не се налага АБ..
Понякога сме пускали и кръвни изследвания, за да определим точно вида на инфекцията - вирус или бактерия. Ако покаже бактерия, аз лично съм за АБ.
Досега сме пили АБ за гнойна ангина, за една бактериална инфекция, доказана с кръвни изследвания, и двата пъти в болницата - въпреки, че и двата пъти изследванията показваха чиста вирусна инфекция, с отрицателен ЦРП и левкоцити в норма, но там протокола, знаете, е такъв. И тази пролет, пак със сериозна бактериална инфекция, доказана с кръвни изследвания, тогава така и не разбрах къде е инфекцията, но според мен беше някакъв синузит или ангина, според второто мнение.

Та мисълта ми е, че се преценява по общото състояние на детето, и по изследванията, но поне аз винаги държа да имам обосновка / доказателство за нуждата от орален АБ. Добре, че педи ме изтърпява и ми отговаря търпеливо на въпросите.

На мен затова ми е полезно всяко споделено мнение тук, всеки частен случай как се е развил, защото ми дава ценна информация, опит, поглед и т.н., за да мога да взема по-правилно решение при едно боледуване на детето ми, съвместно с педиатъра, разбира се...

Извинете, стана дълто...

ПП...Аз днес съм по-добре, няма я болката в гърлото при преглъщане, Т нямам от събота късен следобед..та се надявам да вървя към оздравяване. Дев, бързо оздравяване ти пожелавам..

# 521
Момичета,нямам съмнения за нищо...При нас кашлянето е от време на време като е по скоро като от задавяне,понякога има и нещо като храчка на гърлото и като се изкашля(сухо) се оправя.Няма Т,жизнен е,храни се и кашлянето му не е страшно,но все съм си мислила,че един от симптомите на бронхитите е кашлицата и се учудих.А и не е зле да съм информирана по този въпрос-никога не се знае!

Моят рядко кашля, но кагото се появи кашлица, веднага тичам при педи. Ето последният път - кашлица, без Т, на прегледа се оказа задна хрема и т.нар. сополива кашлица, тоест кашлица от задния сопол. За първи път ни поставят тази диагноза Mr. Green Обикновено при задна хрема, а тя е честа при нас, кашлица не се появява.. Т. мисля , че нямаше тогава, но аз за всеки случай отидох на преглед. По-добре едно излишно разкарване до доктора, отколкото после усложнения, притеснения, скубане на коси.. Peace

Та аз Яни я разбирам, че разпитва при кой как е минало, защото и аз съм същата Laughing Искам да знам и да съм наясно с нещата..за да вземам обосновани решения.

# 522
  • София
Zaiobaio, като гледам какво пишат майките тук за предпочитанията на докторите относно лечение с АБ, започвам да си мисля, че София и България са две различни неща, което е много кофти да си го помисли човек въобще, защото не трябва да е така. В София на моите деца никой няма да предпише АБ ей така. На дъщерята не са предписвали в София АБ никога. На сина - два пъти за бронхит (втория път с рентгенова снимка доказано на граница с пневмония, за което и в чужбина лекуват с АБ) и аз му дръпнах едно чудене, тръшкане и разпитване дали е трябвало да се дава АБ (в смисъл бях против) ... И двамата са на 4 + години. Имаме ЛЛ, педиатри в още две болници, детски пулмолог и специалист УНГ. Е това, ако не е статистика. За съотношението 1, 2, 3 :10 (грешно даден АБ : вярно даден АБ) се коригирам след дадената обратна връзка във форума.  Outta Joint Моите впечатления са от София и от други майки, които гледат децата си в София. За останалата "България", какво да кажа - освен, че е хубаво, че родителите стават все по-информирани  bouquet

# 523
Мдааа, много обичам да ме нападат хора, които едно на ръка, че не ме познават, но дори не са изчели внимателно написаното...   Crazy И не знам защо неутралното споделяне на мнение непременно се приема лично...  newsm78

Благодаря за включването на всички ви, момичета. Както изглежда, положението в България въобще не е за подценяване. Далеч съм от мисълта, че там няма добри лекари. Нашата софийска педиатърка е страхотна, швейцарският й колега е напълно съгласен с всичките й решения. А тя един единствен път в живота на дъщерите ми им е изписала антибиотик, както споменах вече. Швейцарецът каза, че би дал същия в същата доза за същото време.  Peace

Тази есен бяхме отново в България по случай триседмична ваканция. Хлапетата веднага лепнаха вирус, който се прехвърли после при мен и се усложни заради прясната операция. Те го изкараха само с няколко дози Ибупрофен, капки Ксилометазолин и за една седмица слагахме спрей Биопарокс в носа, но за съжаление не свърши работа. По едно време кашляха доста, но дадохме сироп за потискане, за да спят, нищо повече. Бяхме при българската педиатърка, жената прецени, че не са за АБ. После минахме и през швейцарците, като се прибрахме - и продължихме на Ксилометазолин и то само за седмица, после спираме и минаваме на Синупрет сироп. И така, докато мина. Повече от месец кашляха и изкарваха брутални жълто-зелени сополи. Колко български лекари биха имали това търпение? В София със сигурност се срещат (като нашата педиатърка, която много обичаме и й имаме 100% доверие). Но София не е България. А това с изписването на АБ, за да не се усложни детето след 2 часа е меко казано (айде да замълча)... Кой АБ действа толкова бързо? Аз съм изпила тонове, не помня някога някой да е имал такова мигновено действие...

При мен същият вирус със същия секрет от носа директно мина на антибиотик ЗА ЕДИН МЕСЕЦ, докато беше видимо, че няма нищо повече. Не са пускали проба има ли нужда или не, беше ясно, че става въпрос за бактериална инфекция, по купища неща. И беше много рисково да не я третираме агресивно заради операцията. Пуснаха ми секрет на 8-мия ден от лечението, защото не изглеждаше да има подобрение... Говорим за швейцарците. БОЛЕСТИТЕ ПРИ ДЕЦАТА НЕ СА КАТО БОЛЕСТИТЕ ПРИ ВЪЗРАСТНИТЕ, не знам защо постоянно се сравняват. Педиатрите изрично обръщат внимание на това, че няма база за сравнение.

И между другото, от лабораторни изследвания знам, че при мен бактериите са резистентни към повечето антибиотици. Това е меко казано плашещо. А аз съм изпила толкова АБ през живота си - бедна ви е фантазията... Затова лично смятам, че всяка информация по темата няма как да е излишна. Споделянето със сигурност ще подразни един, но може да е от полза на друг.  Peace

# 524
Ами аз не виждам нещо по-различно да е изписала швейцарската педиатърка... И тук при кашлица от сополи не се изписва орален АБ. Аз лично писах преди малко, че при такава сополива кашлица не сме пили АБ, нямало е и намек за изписване на орален такъв.
А иначе Биопарокса, който сте пръскали, е с АБ Peace

А този ксилометазолин повече от 5 дена не се слага Peace Вие сте го капали 7 дена, че после пак Shocked

Общи условия

Активация на акаунт