Неспящо новородено?

• 8 673
  • 44
  •   1
Отговори
# 30
  • София
И моето не беше от спящите и все още не е. Първата година дремваше през деня по 2 пъти за по около 20 минути, после мина на едно спане за около час и след 2 г. тотално отказа следобедния сън. Като бебе ревеше по 5-6 часа на денонощие задължително. Нощем първите месеци ни разказваше играта, после започна да спи поне нощем, но с 5-6 будения за кърмене. Първите нощи без будене се случиха някъде след 2.5 години, не че и сега не се буди почти всяка нощ по 1-2 пъти - я за вода, я да я завия и подобни, но това вече не ми пречи. И аз бях в потрес защото бях изчела по книгите как новородените спят по около 20 часа в денонощието и си преставях една идилия, ама нещата се оказаха не точно така  Laughing

# 31
Поне да четат, преди да пишат глупави предположения, майката отдавна написа, че бебето се храни от шише и наддава в горната граница, т.е. няма неясноти около храненето.

Принципно моята спеше малко повече, плътно прилепена до тялото ми (не в слинг - там не й беше удобно), а корем върху корем, докато аз съм полегнала на фотьойл, но не става да изкараш цял ден така Simple Smile Не защото е имала особени колики или стомашен дискомфорт, просто не желаеше да спи сама в студено легло и искаше постоянен физически контакт. Това до около 3-4 месеца.

А иначе за пръв път стана след 5-6 сутринта на 3.5 години.
Докато не тръгна на училище, нито веднъж не съм я будила аз, по простата причина, че имах да си отспивам за първите Simple Smile

Това, че наддава в горната граница не значи, че детето се наяжда... Таблицата за храненето върху кутиите на АМ е ОРИЕНТИРОВЪЧНА както и това колко трябва да тежи детето в даден месец... Всяко дете е индивидуално и може да иска повече или по-малко от това, което по таблици, книги и т.н. Детето си знае най-добре. На една позната детето яде по 150 мл. АМ, а моето трябваше 4 дни да е на АМ, тъй като не трябваше да го кърмя и ядеше по 70 мл. и си заспиваше без да показва глад, въпреки че са на една възраст. По таблица момчетата на 1 месец трябва да са 3780, а момичетата 3520, ами тези които са се родили 5 кила трябва да свалят първия месец, за да са в норма ли? Мисля, че ме разбра какво искам да кажа Simple Smile

Иначе една приятелка каза, че този тип люлка много й е помогнала http://www.patilanci.bg/product/lulka-babymoov-swoon-motion-cvqt-aluminum Simple Smile Преди това малкия почти не е спал, а ако спи ще е само в ръцете й!

# 32
По таблица момчетата на 1 месец трябва да са 3780, а момичетата 3520, ами тези които са се родили 5 кила трябва да свалят първия месец, за да са в норма ли? Мисля, че ме разбра какво искам да кажа Simple Smile
Затова се работи с криви на растежа и числа-делти, а не с "трябва да тежи 3700" Grinning
Ма за това се иска малко повече опит в детското хранене (професионален и/или родителски) от 2 месеца, затова не ти се сърдя Wink

# 33
По таблица момчетата на 1 месец трябва да са 3780, а момичетата 3520, ами тези които са се родили 5 кила трябва да свалят първия месец, за да са в норма ли? Мисля, че ме разбра какво искам да кажа Simple Smile
Затова се работи с криви на растежа и числа-делти, а не с "трябва да тежи 3700" Grinning
Ма за това се иска малко повече опит в детското хранене (професионален и/или родителски) от 2 месеца, затова не ти се сърдя Wink

Дете не се гледа и храни по книга и не ти трябва опит, то само те учи как да го гледаш, как да го храниш, то само ти показва какво иска... като съм без опит да не би да съм го оставила гладно Grinning Ама изказванията са ти.. нямам думи!

# 34
Вярно е, че хората са различни.И всеки има различни нужди.
Но сънят е важен.Не случайно са дадени ориентировъчни часове на сън в различните възрасти.
И приказката "Сънят е здраве!" е много, много вярна.
Липсата на достатъчно сън оказва влияние върху здравето, влияе върху добрата работа на органите, влияе върху концентрацията и активната работа на мозъка.
Има изследвания върху деца, тези оставяни да стоят до по-късно и съответно спящи по-малко, имат по-нисък успех в училище....
Хората, които спят по-малко от нужното (за възрастен човек "нормата сън" е между 6-8 часа), по-често боледуват, по-трудно оздравяват (т.е. сънят влияе на имунната система), имат риск по-рано да се сдобият със "старческите" болести-високо кръвно, артрити и т.н.
За мен лично, за да не спи достатъчно човек, без значение дете или възрастен, има причина.
Идеалния вариант е да се открие тази причина и да се отстрани, ако е възможно.
Ако физически всичко с бебето е наред, то може да не спи, защото е гладно/жадно/превъзбудено/мокро/изнервено....
Забелязала съм, че нервните родители имат нервни бебета, спокойните родители имат спокойни бебета.
Не мисля, че е редно да стряскаме жената как едва ли не бебето и няма да е здраво и да се развие добре щом не спи... Така е съня е здраве, но за всеки организъм нуждата за сън е различна с различен интервал от време. Така както на някои хора им трябват 12 часа сън а други се наспиват от 4-5. Едва ли не се е сетила да му предложи още храна... Едва ли не му е сменила памперса... Раздразнено е и не спи от коликите, моето дете е същото изчела съм всички форуми, говорила съм с всички лекари с които мога стигнах да извода, че всъщност бебета в подобно положение са страшно много и все пораснали здрави и щастливи, така, че..... Съвета който аз мога да и дам е да се зареди със страшно много нерви, да си повтаря, че всичко е период и ще отмине.

# 35
Вярно е, че хората са различни.И всеки има различни нужди.
Но сънят е важен.Не случайно са дадени ориентировъчни часове на сън в различните възрасти.
И приказката "Сънят е здраве!" е много, много вярна.
Липсата на достатъчно сън оказва влияние върху здравето, влияе върху добрата работа на органите, влияе върху концентрацията и активната работа на мозъка.
Има изследвания върху деца, тези оставяни да стоят до по-късно и съответно спящи по-малко, имат по-нисък успех в училище....
Хората, които спят по-малко от нужното (за възрастен човек "нормата сън" е между 6-8 часа), по-често боледуват, по-трудно оздравяват (т.е. сънят влияе на имунната система), имат риск по-рано да се сдобият със "старческите" болести-високо кръвно, артрити и т.н.
За мен лично, за да не спи достатъчно човек, без значение дете или възрастен, има причина.
Идеалния вариант е да се открие тази причина и да се отстрани, ако е възможно.
Ако физически всичко с бебето е наред, то може да не спи, защото е гладно/жадно/превъзбудено/мокро/изнервено....
Забелязала съм, че нервните родители имат нервни бебета, спокойните родители имат спокойни бебета.
Като бебе синът ми спеше денонощно , а и след това си спи . Проговори след двегодишна възраст , а разбираемо след три . С този сън трябваше да се е развил максимално , но уви...много по-късно от кака си и други деца . Така , че това не е критерий.

# 36
Здравейте ..имаме си бебка на 6 седмици която по цял ден от 8-9 сутринта до 10-11 вечерта  стои будна .. като  мине през баня и се нахрани чак тогава можем да я приспим  към 10-11 както казах .. това нормално ли е.  Нали уж бебетатса спят много а моето изобщо не е така.  А гадното е че  и след 12 на обед вече започвва да се изморява и става нервна ако не съм при  нея да я занимавам или люлея започва да плаче. Още след 3тия ден започна така. В родилното спокойно ангелче беше ...но след като се прибрахме акъла ни взе.. Не я претопляме в стаята подържаме 21° не и е студено ..от какво може да е това голямо бодърство???? Thinking

А чували ли сте за липсващият триместър при новородените?Периодът на адаптация до 3 месец.Това също може да е проблем на неспокойното бебе.Говоря от опит.С първото не знаех как да го успокоявам и приспивам,оставях я да реве, но с второто вече се поразрових из нета и открих д-р Харви Карп.С прилагането на неговите тактики за успокояване и приспиване на бебе,второто дете беше лесно за усмиряване и приспиване.Горещо препоръчам на всяка мама с ревящо бебе да намери книгата на д-р Харви Карп-Най-щастливото бебе.Методите му са много прости, но и ефикасни.При нас сработиха 4 от 5.

# 37

Ми моят опит с детското хранене е доста повече от 2 месеца (макар и не с АМ), и въпреки това смятам, че е напълно възможно бебето на авторката да е гладно или най-малкото това да е част от проблема. Ако ми позволиш Laughing

Бих действала в следната последователност:

1) глад - има си признаци и наддаването е само един от тях, защото с каквито и делти да се работи, всяко дете си е индивидуално. Вкл. дългото будуване може да оказва влияние, защото със сигурност бебе, което спи 12 часа и е будно и активно 12, изразходва повече калории от бебе, което спи 18 часа и е будно 6. Съответно е гладно, съответно почва още повече да не спи и т.н. Да не говорим за вероятността педиатърката да работи с някаква таблица от 1954год. примерно.  Ако бебето се е родило дребно и/или има жълтеница, може наистина да е по-сънливо и гладът да мине незабелязан, както някой писа по-горе, но не мисля, че това правило е винаги валидно.

2) колики - не знам как се действа при АМ хранено бебе, но все пак допускам, че може да се пробва друго мляко примерно

3) друг проблем - ако не съм 100% уверена в лекарката и в себе си, бих потърсила второ мнение

Чак след тези бих приела, че бебето просто си е такова, и ще си остане такова в следващите 2-3-4 месеца (липсващия триместър) или много повече. Което си е напълно в реда на нещата, просто прави гледането по-трудно.

# 38
Имам близнаци, вече са големи мъже. Когато бяха бебета, единият спеше, но не се хранеше добре и когато беше буден ревеше постоянно. Другият беше най-спокойното, усмихнато и щастливо бебе на света, но не спеше през деня повече от половин час между 14 и 16 часа. С израстването ревльото се укроти и стана чудесно детенце, а при спокойното бебе се изяви хиперактивност с дефицит на вниманието и леко изразена дислексия. В никой случай не казвам, че с вашето бебе положението е същото, но тук адекватен съвет няма да намерите. Поговорете с педиатъра си и ако той сметне за необходимо, ще ви насочи към специалист.

# 39
  • Стара Загора
Щом се изнервя значи иска да спи, изпитва нужда за сън, но и е трудно, защото корема я боли.. Ако е  от бебетата които просто спят много малко( защото има такива) щеше да е спокойна докато будува.
И според мен нещо притеснява бебето, ако му нямаше нищо нямаше да е нервно. Търсете варианти и ще успеете да накарате детето да спи и през деня.

# 40
На нас електрическата люлка много ни помагаше. За мое съжаление, вече я израстна (тя е до 9 кг). Заспиването все още ни е трудно, но сега имаме един сън от 2 часа през деня. Всичко е до тип нервна система и се израства, но дотогава ще се измъчите да го пазите да спи. И аз съм обикаляла с часове с количката за да спи. Сега много внимаваме с дрямките в колата или количката, че после не иска да спи в къщи.

Трябва да му "хванете цаката" на спането. Моята бебка я усетих че заспива почти винаги докато я кърмя, затова на 4 месеца, започнах да я кърмя легнала на спалнята докато заспи и после се измъквах тихичко. Спеше по 3 часа! А преди това придремваше за 30тина мин. Така че гледай си бебчето и наблюдавай кога и какво го успокоява и приспива. Сега като не я кърмя вече, понякога заспива и на шише с мляко или вода. Бибероните не ги харесва, че не пускат Grinning

Успех и търпение!

# 41
  • Варна
И на мен ми звучи странно толкова малко бебенце да не спи по толкова много време. Не отричам, че може би има такива деца и че всяко дете е индивидуално, но все пак бих опитала някои неща, преди да го отпиша като неспящо. Не съм чела всички мнения назад, може да се повтарям с някои неща.

Колики.. Очевидно, това е огромна драма за повечето родители, но най-вече за горките бебета, защото това си е ужасно да те боли коремче месеци наред... На някои деца им помагат капки и подобни, на други не. Аз опитах какво ли не, синът ми имаше колики до 10.5 месец!, но докато не си отшумяха сами, нямаше мира. Единственото, което помогна бяха пробиотици изписани от гастроентерелог, но на по-късен етап и само до степен да намалят газовете, не и да ги премахнат.
През цялото време, в което синът ми имаш колики, сънят му беше ужас. Аз смятам, че да се наспива е много важно, та правех какво ли не, само и само да се понаспи. Не винаги се получаваше, но мисля, че все пак благодарение на тези ми усилия не се получи ситуацията, която се получава при вас.
Та ако са колики, май най-доброто, което можеш да направиш е да си гушкаш детенцето, да проявяваш разбиране и да се опитваш да го облекчиш както можеш. И да стискаш зъби, не ти се вярва, но отминава!

Другите дискомфорти тип пълен папмперс, топло/студено ги изключвам, вярвам, че си ги премислила. Все пак да спомена - освен да не се претопля, на детето не бива и да му е студено. Бебетата нямат тази подкожна мазнина, която имаме ние, така че при равни други условия, на тях им е по-студено отколкото на нас. Баланса е трудна работа за постигане. Simple Smile Глад - може би не е това, щом наддава добре и се храни добре, но си струва да опиташ да дадеш малко повече мляко за няколко дни и да видиш как се чувства детето. А да, може да се окаже и твърде много мляко наведнъж.. Има деца с по-чувствителен стомах, които се чувстват по-добре с по-малки количества мляко на по-често.

Поза, в която слагаш детето да спи... Препоръките са детето да се слага по гръб, но не на всички деца им харесва, защото естествената поза не е тази. Ето ти още една причина, поради която да не успява да спи добре през деня. Синът ми беше така. Ми, слагах го на страни, а когато малко поотрасна и по корем. И сега заспива по корем надупен като костенурка.

Иначе за съня:

Детето може да е преуморено - колкото по-преуморени са бебетата, толкова по-трудно запсиват, толкова по-лошо спят и толкова по-преуморени стават... Порочен кръг. Следиш внимателно за признаци, че на детенце му се доспива - търка очи, прозява се, дъра си ушите, притихва, заглежда се в една точка за дълго време и прочее... Видиш ли някой такъв признак, отнасяте се в тиха и затъмнена стая, и много кротко и както сте свикнали се приспивате. За синът ми това беше 20 минутно дундуркане на ръце и разхождане из стаята, докато не преминаха колкиките. Тъй че приготви се психически и физически.

"Доприспиване" - заради коликите синът ми се будеше по 1-2-3-4 пъти на всяка дрямка. Доприспивах го самоотвержено, докато не му минаха коликите. После почнаха зъби... и сега се случва да доприспивам. В началото това значеше още дундуркане на ръце, сега влизам и давам залъгалката или си държа малко ръката на гръбчето му.  Вечер да не ти говоря - час-час и половина на будене не ми мърдаше. Е, това поне след коликите го забравихме. Идеята ми е, че не всяко събуждане означава, че детето се е наспало.

Тъмно/светло - използвай тъмнината (затъмнена стая) като подсказка за бебето, че е време за сън. Когато е будно, дръж светло, по възможност дневна светлина. Така му помагаш да се настрои за будуване и сън.

Режим - важен е, но според мен най-важно е да гледаш детето. В случая със съня - следиш за признаците, които ти изброих по-горе. Видиш ли ги, не се бавиш, не провеждаш 2 бързи разговора по телефона и т.н., действаш, защото момента отминава. Изпуснеш ли го, детето се разсънва, но става по-нервно, неспокойно и ... преуморено. Аз се водих изцяло от детето, т.е. докато не минаха коликите, режим нямахме. Да, спеше първо 3 пъти, после 2 на ден, но по кое време точно и колко дълго - различаваше се всеки ден. Ориентир ми беше по-скоро колко дълго издържа буден, след като е спал и се водех от това + признаците за сънливост. А колко дълго издържа преди да му се доспи, разбираш със следене на детето и добиване на малко опит.

Прекалено стимулиране - какво правите, когато бебка е будна? Особено, непосредствено преди времето за сън (теоретичното поне, щом не спи по цял ден). Бебетата се превъзбуждат много лесно - от видяно, чуто, от 5 роднини надвесени над него да го лигавят, от една единствена баба, която не спира да му говори, да го гъделичка и какво ли още не, докато изведнъж не се разреве (сигурен признак, че му е дошло твърде много на детето). Може да са всякакви неща. Контакта с очи, дори с родител, за твърде дълго време, също може да е прекалено стимулиращ. Зависи от детето просто. Моят син е много чувствителен на подобни стимули, дори и сега, и гледам да го "дозирам" много внимателно. На година и половина е - дори телевизия не гледа, освен ако не режа ноктите.. Simple Smile

По-ранен час за лягане вечер - доказано е, че повечето деца се чувстват по-добре с по-ранен час на лягане вечер. Говорим за часове от рода на 19:00 - 19:30. Противно на схващанията, децата спят повече, когато си лягат рано и не е вярно, че се будят по-рано след това. Само трябва да им дадеш няколко дни да свикнат с новия режим и да се нагодят, преди да решиш, че не се получава. Това доказано работи при моя син. В началото си лягаше в 19:00 някъде (все пак не беше на твърд режим), в последствие взе да измества към 19:30-20:00. Когато минаваше от 2 на 1 дрямка през деня, се случваше да го сложа и в 18:30-19:00 да спи - когато беше спал само веднъж и прекалено рано през деня. Тъй че трябва да си гъвкава. Сега си е твърдо на една дрямка и си ляга в 21:00-21:30. Водя се изцяло от детето и това мога да ти препоръчам най-горещо.

И накрая, ако  нищо не помогне... стискай зъби, наистина отминава и дори започва да ти се струва маловажно. Но да, говоря от позицията на човек, който малко или много е превъзмогнал този етап.  bouquet (Сега се филмирам на други детски теми и вече ми е ясно, че оттук нататък все ще е така.. Simple Smile )

# 42
Здравейте ..благодаря за всички мнения.  Мога да ви кажа че сме пробвали почти всичко от изброените някои отметодите като возенето в кола помага за 30тина минути ..а спре ли колата на 2рата минита тя е будна ..така е и с количката .. на ръце се унася докато я сложа в количката и усети ли се че не е в мен отново се започва с рев.. А за храненето ..не изглежда гладна не търси нито биберон нито нищо(а като е гладна го прави) роди се  3.300 на изписването беше  3.150 а сега е 4.670 без памперс  и всичко друго.  Добре надава има разбира се и изключения когато след хранене иска още но ако качва твърде бързо няма да я издържат костите и ще развие рахит и затова не увеличаваме допълнително не ни е нужна по голяма беля.като ревне гледам памперс ада не се е схванаща пък я обръщам на другата страна да лежи но не и не Почти всяка седмица сме при педиатърката и колкото пъти я преглежда казва че е напълно здрава. Говоря за обстоен преглед уши нос гърло преслушва я теглене мерене обръщане по корем държи си главата исправена и всичко. Вкъщи не япревъзбуждаме само с таткото сме не и викаме или да увеличаваме телевизор..няма такива неща.не виждам разлика в развитието вече се усмихва като и се говоривсъщо и гука
Явно просто ще сме по активни видимо само аз се изморявам  Grinning

# 43
  • Sofia
Имам близнаци, вече са големи мъже. Когато бяха бебета, единият спеше, но не се хранеше добре и когато беше буден ревеше постоянно. Другият беше най-спокойното, усмихнато и щастливо бебе на света, но не спеше през деня повече от половин час между 14 и 16 часа. С израстването ревльото се укроти и стана чудесно детенце, а при спокойното бебе се изяви хиперактивност с дефицит на вниманието и леко изразена дислексия. В никой случай не казвам, че с вашето бебе положението е същото, но тук адекватен съвет няма да намерите. Поговорете с педиатъра си и ако той сметне за необходимо, ще ви насочи към специалист.

Бижу, отдавна темата не ми е актуална, което обаче не пречи да продължава да ме вълнува.
Твоят пост ми беше много полезен и държа да го знаеш. Благодаря ти  bouquet

Да са ти живи и здрави юнаците  bowuu  Hug

# 44
  • Варна
Здравейте ..благодаря за всички мнения.  Мога да ви кажа че сме пробвали почти всичко от изброените някои отметодите като возенето в кола помага за 30тина минути ..а спре ли колата на 2рата минита тя е будна ..така е и с количката .. на ръце се унася докато я сложа в количката и усети ли се че не е в мен отново се започва с рев..

Това с 30-те минути ми е до болка познато. Първото доприспиване на сина ми се случваще винаги на 30-тата минута. Но след това успяваше пак да заспи.
А за това, че се буди, като усети, че те няма... Имах накъде 2-3 седмици, долу-горе на същата възраст, на която е бебка, когато синът ми спеше през деня единствено и само, ако е гушнат в мен. Е, имах късмет, че мъжът ми си беше в къщи и можеше да ни обгрижва, докато аз ща не ща, се търкалях на дивана с бебе и или спях или четях.. И това мина. След това лека полека успявах да го оставя на дивана, а аз да се измъкна. Накрая вече можех да го оставя и в леглото му в спалнята. Но всичко стана постепенно.

Общи условия

Активация на акаунт