Дискова херния - 12

• 171 409
  • 742
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте!Искам да напиша мнение за операция на дискова херния.Спешно се наложи моя близка да влезе в болница, линейката ни насочи към Софиямед, защото по спешност с радикулит не приемат.Д-р Емил Кръстев-неврохирург,слезе за консултация и веднага поиска да направим ЯМР платено-320лв.,за да постави диагноза.Оказа се дискова херния-Л3-Л4,доктора ни каза,че това е възможно най-благоприятната херния ?? и ще я оперира и вс ще се оправи.За съжаление,операцията беше неуспешна, жената оставена в страшни болки да се мъчи с временно обезболяване.Никаква информация не получихме, бяхме безкрайно объркани!!
Взехме изследванията от регистратурата на болницата и бяхме на консултации при проф.Габровски в Пирогов и проф.Романски в Иван Рилски.И двамата потвърдиха от скенера след операцията,че хернията е интрафораменална и въобще не е стигнато до нея,достъпа е труден!!По препоръка на проф.Романски се свързахме с доц.Каракостов,завеждащ отделение Гръбначномозъчна хирургия към болница "Иван Рилски" и уредихме преместване с частна линейка за втора операция там.Това за нас беше голям стрес,сами да се оправяме,без адекватна информация какво се случва от д-р Кръстев. Пътека 205 ( около 1800лв.) беше използвана от Софиямед,в епикризата бяха описали рецидив!!,а в Иван Рилски трябваше да използват по-евтина пътека и да свършат работа,доплатихме за избор на екип......В крайна сметка втората операция беше успешна,нашата близка се възтановява!!
Пиша това с цел да ви предпазя от нашия горчив опит! Не ходете в неврохирургия на Софиямед, малко персонал, недружелюбен, подценяване на случаи, липса на информация, безобразно отношение от д-р Емил Кръстев, който не пое отговорност да каже, че не се е справил.

# 586
Аз също имам много добри отзиви за доц. В. Каракостов. Peace

# 587
  • гр. София
Не си правете експерименти, доцент Каракостов в болница Иван Рилски е най-добрия избор!  След 7 месеца мъки след първата ми операция във ВМА, той прие много присърце проблема ми и оправи кашата. Втората ми операция беше на 22 януари тази година. Смея да твърдя, че сега съм мноооого по-добре. Отделно, че на 14 март отидох за мнение как се развиват нещата при мен, държа се страшно човечно и мило и не пожела да вземе пари, въпреки, че одавна са минали 30 дни от изписването ми. Който се интересува от физиотерапия и рехабилитация - с две ръце съм за ВМА , там лежах от 29 февруари од 15 март. Чудесна обстановка и страхотно внимание. Имат и много добри кинезитерапевти и съм страшно доволна.

# 588
  • София
ppk_e, може ли малко инфо относно операцията - ендоскопска и класическа, с гел/без гел, колко дни престояхте в болница... Казвате, че на 22/01 сте направили операция, а физиотерапията от 29/02 до 15/03 пак ли беше съпроводена с болничен престои и може ли неопериран да прави рехабилитация?

# 589
  • гр. София
Операцията беше класическа, но разреза е на 2/3 ти от този, с който ме бяха оперирали във ВМА. Поставиха ми гел, цената му е 1860 лв, за което издават фактура. При мен втората операция беше да оправят кашите от първата ( имах оставен фрагмент от хернията, не ми е поставен гела, който е трябвало и имах много сраствания, които в комбинация с фрагмента компресираха отново нерва и от там зверски болки в левия крак и кръста ). Приеха ме на 18-ти януари, насрочиха ми операция за 22 януари, изписаха ме на 27 януари. Всеки конкретен случай си е различен. Зависи от изследвания, от сложност на операция и т.н. за кога ще насрочат. Моята операция беше единствена за деня, имаше дни и с по 2 операции, от много неща зависи. Поне до колкото на мен ми е известно ендоскопски правят само в Света София и в Гръбначен център, но не препоръчвам нито едно от двете места, имах нещастието да ги обиколя и тях и са най-грешно дадените ми пари и още загубено време и болки!
Относно рехабилитацията - да, не е нужно да сте оперирана за да отидете. Не работят с приходящи, т.е. с направление 3. Аз лично бях доволна на варианта да си лежа там, защото е хубаво след процедурите да си полегне човек. Отделно щях да губя по час и нещо в посока, което хич нямаше да е добре. Условията им са чудесни - по 2 легла в стая, като леглата имат функция да се надигат от към главата или краката. В ситуации като моята, това с надигането е супер удобно и комфортно, защото така си почива кръста. Има си телевизор, не е нов, малък е, но е безплатно. Има си малък хладилник, собствен санитарен възел... Е, храната не става като навсякъде, но това да е проблема.  В зависимост от назначените процедури може да се правят на място в клиниката или да ви пращат в голямата сграда, но не мисля, че и това е проблем, поне за мен не беше. За престоя издават болничен ( ако имате нужда от такъв, аз съм вече през ТЕЛК и не ме касаеше) Изкарах толкова време, защото си ползвах и двете пътеки 244 и после 241, защото при мен нямаше как да има подобрение за 7 дни, прекалено малко са и иначе, а за след 2 операции за такъв кратък срок съвсем.

# 590
  • гр. София
и още нещо важно за хората с такива проблеми. Там, пак ввъв ВМА в една оранжева сграда до голямата сграда на болницата ( входа откъм комина) има на 2 етаж шивачи ( ОРТО ЛАБ) , които шият колани " лумбостат". Мерите и коригират на място. Цената е 30 лв. Смятам, че е ценно като инфо, защото моят си го купих след мнооооооооооого обикаляне, докато намеря малък размер, взех най-евтиния вариант и пак е 70 лв. разликата е огромна. Предлагат в бяло и черно, мой съвет е да си вземете черен. Първо материала е много по-добър и стегнат и второ няма да се цапа толкова много Simple Smile

# 591
Доста подробна информация, благодаря ppk e. Искам да те питам полага ли се рехабилитация по каса (по принцип) и дали са ти правили контролен ЯМР след операцията, съответно той полага ли се по каса. Знаеш ли дали гелът е използван вътре в диска при теб. Рехабилитацията, какво представлява?

Последна редакция: чт, 17 мар 2016, 23:38 от Azkor

# 592
Рехабилитацията се полага по каса, по принцип, но  пациентът трбва да се  насочи от неврохирурга, без контролнен ЯМР Simple Smile.
ПОлзването на двете клинични пътеки една след друга е някакъв, да го нарека лукс, тъй като е необходим едномесечен интервал между дехоспитализация, и повторна хоспитализация. Споделената информация мога да определя като подвеждаща за пациентите, обаче явно някъде минава номерът  Grinning

Последна редакция: чт, 17 мар 2016, 20:13 от Дренка

# 593
  • гр. София
Доста подробна информация, благодаря ppk e. Искам да те питам полага ли се рехабилитация по каса (по принцип) и дали са ти правили контролен ЯМР след нея, съответно той полага ли се по каса. Знаеш ли дали гелът е използван вътре в диска при теб. Рехабилитацията, какво представлява?
След рехабилитация няма нужда от ЯМР. След първата операция, когато вместо по-добре станах по-зле, невроложкота прати запитване към здравна каса и ми разрешиха ЯМР. За гела - видях си оперативния протокол, имаше залепен стикер от гела, едва ли не е поставен... За рехабилитация слид опероция е пътека 244. Направление и етапна епикриза от личен лекар , както и епикриза от операцията. При засегнати коренчета/нерви е пътека 241 и се изисква ЕМГ на не повече от 6 месица. Отново направлениетое от личен лекар. Плаща се единствено по 5,80 болншчен престой, но ако вече имате платени 10 дни през тази година, без значение в кое лечебнж завединие, носите да покажете фактурите и не си плаща нищо.
Процедурите зависят от това за какво сте постъпили, какво е състоянието ви и от лекуващия лекар естествено. Задължително и независимо от останалото има кинезитерапия, но не новсякъде. По принцип са 3 ел. процедури по пътека и лфк, но в моя случай ми назначиха 4, а през втората седмица и червен лазер.

# 594
При рехабилитация след болнично лечение (дали операция или консервативно лечение), не е необходима етапна епикриза, а само тази от болницата и направление 7.
Напомням, че от 01.о4 се очаква рехабилитацията след оперативна интервенция да се извършва по основен пакет здравни дейности, до един месец след операцията.

# 595
  • гр. София
Рехабилитацията се полага по каса, по принцип, но  пациентът трбва да се  насочи от неврохирурга, без контролнен ЯМР Simple Smile.
ПОлзването на двете клинични пътеки една след друга е някакъв, да го нарека лукс, тъй като е необходим едномесечен интервал между дехоспитализация, и повторна хоспитализация. Споделената информация мога да определя като подвеждаща за пациентите, обаче явно някъде минава номерът  Grinning
Първо не е нужно да те насочва неврохирург Simple Smile Второ май не четете всичко?Аз съм след втора операция с интервал м/у двете 7 месица. Имам си показания и за двете пътеки и нямах никакъв проблем нито с направленията, нито с използването. И понеже се опитвате да ме изкарате, че подвеждам, а това не е така, ще допълня, че имаше дама от друг град с три операции, при която също нямаше проблем с двете пътеки, направления и т.н.

# 596
  • гр. София
При рехабилитация след болнично лечение (дали операция или консервативно лечение), не е необходима етапна епикриза, а само тази от болницата и направление 7.
Напомням, че от 01.о4 се очаква рехабилитацията след оперативна интервенция да се извършва по основен пакет здравни дейности, до един месец след операцията.

Ммм дам, явно съм сънувала какво са ми искали:D А да попитам, какво точно ще се прави до 1 месец? Стандартно след първа операция се започва след 20 дни, след всяка следваща лекинко се удължава началото...

# 597
Може и да са ви искали, но не е било необходимо, защото си имате епикриза от отделението.
Нима 20-я ден, не е в рамките на месец след операцията ?! Simple Smile
И все пак, някой (в случая хирурга) трябва да обясни на пациента, че му е необходима рехабилитация след оперативното лечение, освен ако не е прочел в бг-мама. В този смисъл се насочва,  като се  упоменава и в епикризата Wink

# 598
Момичета, малко неясно съм се изразил  newsm78 имах впредвид контролен ЯМР след операция дали се полага, а не след рехабилитацията  Laughing Grinning Laughing За гелът нямам съмнение, че е използван, а просто се чудя дали са го натъпкали в диска, което явно е практика в бг, но неговото предназначение не е такова?

Последна редакция: чт, 17 мар 2016, 23:42 от Azkor

# 599
Няма такова нещо като да ти се полага ЯМР.... То предоперативно си го плащаш по ценоразпис, че след това ли...
Мъжът ми 2 пъти се снима постоперативно за прегледите, но само КТ, като тях също си ги заплаща.

При консултация в Токуда и в Пирогов преди да го оперират, не му препоръчаха гела, при все, че изрично питахме.

Общи условия

Активация на акаунт