ВТОРИ клас - 3 тема

• 35 348
  • 752
  •   1
Отговори
# 105
  • София

Ами тя е за кило и половина по принцип... Месенето и втасването хубаво - така де, аз прясна мая не съм ползвала (освен, за да я ям както си е), само суха бутам в машината... прясната трябва да й се бае нещо и... ами, последния път, като се опитвах да й бая - което беше първия опит за хляб с резултат бойно оръжие - я посварих леко...  Blush Трябвало да се разтваря в топла вода. И аз, като виден химик, я бутнах във вряла - щото химичните реакции по-добре вървят колкото е по-горещо... да де, ама маята е жива, не химически набухвател - ма то кой да се сети, като иде от фризера, че нещо живо може да има там... Направо съм си бедствие в кухнята, и си го признавам без бой...  Embarassed Ама... обичам козунаци, мамка му. И то като онези на баба, не като тези в магазина.  Crossing Arms

# 106
Не виждам какво е второто на снимката на Морена, но адвент календарът е много хубав. Дано има още да взема и аз.

Кати, аз правя козунаци в машината. Хватката е да сложиш всичко без олиото. То се сипва на тънка струйка, докато се меси тестото. После оставяш машината да прави месенето и втасването. Преди да започне да пече (не трябва да започва да пече!!), вадиш тестото, плетеш го, може да сложиш вътре плънка. Плънката се слага, като разтелиш малко фитила и го загърнеш после (ама че думи).
После пъхаш във фурната и нагласяш на 40-50градуса и оставяш пак да втаса за трийсетина мин. Мажеш с жълтък, ръсиш захар. После печеш на 150 май беше. По някое време задължително покриваш с хартия. Изглежда пипкаво, но всъщност машината е свършила почти всичко.

# 107
  • София
Да, ама при мен при след тази процедура цялото нещо се разлива / разстила из цялата тава и вместо да се вдигне нагоре, както се полага на всеки уважаващ се козунак, става едно голямо и тънко... нещо. Sad Иначе в машината докато е си изглежда чудесно, и бухнало, и всичко, но после - пълен провал.

# 108
Ама слагаш ли го във фурната пак да втаса след оплитането?
Освен това съдът трябва да е по-висок от тестото, за да не изкочи при печенето.
Най-добре е тесен и висок. Да не би тавата да ти е по-широка от тестото и то да не покрива дъното преди последното втасване?

# 109
  • Sofia
Дъждец, второто са джобчетата отблизо, които са на 1вата снимка.

Кати, суха или свежа мая също няма значение,
Скрит текст:
въпрос на избор/предпочитание. Само имай предвид сътотношението на суха: свежа  е 1:3.
Моята ТСМска машина има само програма "Тесто", която споменах в предния пост - за 15мин. Има и програма "Месене и втасване" - 20мин. меси с почивки и час васване - общо 1и20мин.
Стафиди и др. суш. плодове се поставят след 1вото втасване и се премесва тестото с тях.  Може и в началото, но след първото втасване е по-лесно да се работи с тестото.
Във фитилите се слагат мокри или не толкова плънки - които се мажат.  
Печенето на горен и долен реотан на 2ро ниво (от 5) и на 160гр. и не покривам изобщо.
В блога ми ги има тези обяснения.  Simple Smile

Да, ама при мен при след тази процедура цялото нещо се разлива / разстила из цялата тава и вместо да се вдигне нагоре, както се полага на всеки уважаващ се козунак, става едно голямо и тънко... нещо. Sad Иначе в машината докато е си изглежда чудесно, и бухнало, и всичко, но после - пълен провал.
Излиза, че ти е доста меко тестото.  Thinking
Скрит текст:
Тогава наистина е добре да е във висок и тесен съд.  Това ми е такова меко/мокро тесто - с повече течност спрямо брашното.  Втасало и намазано за печене.

и изпечено:

А тези са печени без форма - свободно в тавата на фурната. Тестото е нормално, каквото описвах да бъде в предния пост.

# 110
  • София
Ама слагаш ли го във фурната пак да втаса след оплитането?
Освен това съдът трябва да е по-висок от тестото, за да не изкочи при печенето.
Най-добре е тесен и висок. Да не би тавата да ти е по-широка от тестото и то да не покрива дъното преди последното втасване?

Ами... Тавите към фурната ползвам, не трябва ли? И кифлички в тях слагам...  Embarassed и си стават...

# 111
  • София
Дъждец, второто са джобчетата отблизо, които са на 1вата снимка.

Кати, суха или свежа мая също няма значение,
Скрит текст:
въпрос на избор/предпочитание. Само имай предвид сътотношението на суха: свежа  е 1:3.
Моята ТСМска машина има само програма "Тесто", която споменах в предния пост - за 15мин. Има и програма "Месене и втасване" - 20мин. меси с почивки и час васване - общо 1и20мин.
Стафиди и др. суш. плодове се поставят след 1вото втасване и се премесва тестото с тях.  Може и в началото, но след първото втасване е по-лесно да се работи с тестото.
Във фитилите се слагат мокри или не толкова плънки - които се мажат.  
Печенето на горен и долен реотан на 2ро ниво (от 5) и на 160гр. и не покривам изобщо.
В блога ми ги има тези обяснения.  Simple Smile

Излиза, че ти е доста меко тестото.  Thinking
Скрит текст:
Тогава наистина е добре да е във висок и тесен съд.  Това ми е такова меко/мокро тесто - с повече течност спрямо брашното.  Втасало и намазано за печене.

и изпечено:

А тези са печени без форма - свободно в тавата на фурната. Тестото е нормално, каквото описвах да бъде в предния пост.

Моите в тавата на фурната се разтичат и заемат цялата площ - а докато са си в машината изглеждат наред, и на пипане са добре, и не маже под бъркалките като меси...

# 112
Здравейте!
В първи клас всичко беше толкова лесно и някак леко, че сега се чувствам неподготвена за многото домашни, многото тетрадки и помагала, и сборници, и не знам си още какво. Синът ми все нещо е загубил, за което се ядосвам, но на мен ми е трудно да запомня всичките му вещи и да ги подреждам, камо ли на него. Той се справя чудесно сам с домашните, не му представляват особена трудност, но понякога не му стига времето в училище да ги довърши и вечерното писане у дома е мъка за всички, защото сме изморени и имаме нужда от време за нас самите, за да си говорим, споделяме, играем. Имам нужда от ваканцияяяяяяяяяя!
Много мислих дали да разкажа на Д. за случилото се в Париж, за първи път усещах, че трябва да му кажа. Отбрах няколко кратки изречения и му преразказ. Той разбира се, не разбра всичко, питаше ме "Мамо, какво е бомба? А автомат?" Напоследък много мисля за това, колко е трудно да отгледаме добри деца в този извратен свят....
И последно - някои има ли отзиви за Баховата терапия?

# 113
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
проверявам тетрадките му редовно - в смисъл, че проверявам за подпис/забележка от госпожата и подписвам.
Скрит текст:
преди няколко дни проверих тетрадката по математика и се ужасих. грешно решени задачи; задачи, които явно не е разбрал, защото алгоритъмът за смятане не е спазен; грешки от всякакъв вид и тип ...
накарах го да реши наново всичко сгрешено и да препише всичко, което е написал грешно.
криво ми е - ходи на занималня за да упражнява ученото в клас и за да си напише домашните, как ще стане това, като никой не проверява какво прави и какво е разбрал.
класната не проверява някои работи, защото са правени в занималнята и се предполага, че са проверени от госпожата там, а те не са.

снощи проверих и тетрадката по български. сами можете да се сетите какво е  Tired

ще трябва да търся друга занималня.  ooooh!

и да питам нещо. в тетрадката му има задача, която госпожата е поправила и е разписала с използване на Х. в учебника няма такива задачи, нямам спомен да са решавали задачи с неизвестни и прехвърляне на числото от другата страна на равенството с обратен знак.
 ooooh! аз ли нещо съм пропуснала?

# 114
Моят син каза, че дете от класа му има роднини в Париж и е разказало. Но и самият той вече знаеше, гледахме новините.

# 115
  • Перник
st. Dobri, при нас все още не за използвали Х.

За Париж - аз научих от майка ми в събота сутрин - в петък гледах само централните новини на БТВ, през деня бях научила кофти новина и ми беше гадно. Та в събота сутрин майка ми звъни да чуе как сме и ми казва "а пък в Париж какво става...". Аз бях там преди месец и половина - точно на Площада на републиката... И след това разказах на Калоян. Не съм сигурна, че разбра всичко - питаше какво е "атентат", заканваше се на лошите хора. Но накрая каза "ти нали повече няма да ходиш там".

# 116
  • Sofia
с използване на Х. в учебника няма такива задачи, нямам спомен да са решавали задачи с неизвестни и прехвърляне на числото от другата страна на равенството с обратен знак.
Добри, та това си е просто задача от първи клас като например - Празно квадратче +5=14
Нашите не са учили с "Х", но в домашното помагало имаше такава, та аз преди 2-3 дни го обясних на Гушкан. За малките е празно квадратче, вече са по-големи и вместо него слагаме произволна буква, което все така означава, че се търси липсващото/неизвестното число.
Не е ли така?!  Thinking

# 117
Кати, моите ги слагам в такава тясна тава като за руло стефани. Мен също ми се разтичат ако са в широка тава.

Солей, и аз бях в потрес в началото от броя на тетрадките. При нас всичко стои в училище и моята в много случаи носи много малко, защото е заплес, което ужасно ме дразни. Учебниците по български и математика изобщо не съм ги виждала.
Аз съм ползвала спорадично Бахови есенции. Даже ги имам всичките вкъщи.

Добри, при нас смятат с Х. Не знам как са им го обяснили за прехвърлянето, но го прави правилно.
То най-объркващо е, когато неизвестното е умалител.
Щерката пък не прилагаше алгоритъма за вадене с преминаване. Двеста пъти обяснявах, че се смята отзад напред, че се слага точка върху десетиците. Като магаре на мост беше. Смятала си ги по нейн си начин. По едно време заподозрях, че в училище не са им го обяснили, но тя потвърди, че госпожата го обяснявала. Била казала само който иска да пише едно под друго числата и тъй като моята маймуна не искала, си смяташе както й падне. А не е толкова добра, че да й е супер лесно и като станат по-големи числата със сигурност щеше да има проблем. Сега уж се вразуми.

# 118
  • Варна
Добри, и аз мисля като Морена, че буквичката не би трябвало да ги тревожи вече, особено акое обяснено, че замества празното квадратче. Отделно, те не са учили да прехвърлят с обратен знак, но пък ползват правилата: "Неизвестно събираемо се намира като от сбора извадим известното" и т.н...
За Париж Мартина разбра от новините. Плака. Успокоявах я. Не пита дали и тук няма да стане така (а го очаквах), но пита дали тези хора са имали деца, кой ще се грижи за дацата им и ще ги води на училище... Спи неспокойно от няколко дни (баща й е в командировка и съм я взела при мен). Не знам дали е в следствие на конкурса, атентата или смърта на роднина миналия уикенд, но определено нещо я тревожи на сън. През деня си е същия заплес, но поне горе-долу успява с домашните в занималнята и у дома само оцветява (покани за тържеството, довършва рисунки).
Днес съм решила да поговоря с класната, да ми каже как са нещата в клас, че след 10-ина дни сме при психолог и сигурно ще пита как е в училище, трябват ми подробности Rolling Eyes

# 119
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
с използване на Х. в учебника няма такива задачи, нямам спомен да са решавали задачи с неизвестни и прехвърляне на числото от другата страна на равенството с обратен знак.
Добри, та това си е просто задача от първи клас като например - Празно квадратче +5=14
Нашите не са учили с "Х", но в домашното помагало имаше такава, та аз преди 2-3 дни го обясних на Гушкан. За малките е празно квадратче, вече са по-големи и вместо него слагаме произволна буква, което все така означава, че се търси липсващото/неизвестното число.
Не е ли така?!  Thinking

не съвсем  Peace
беше нещо от рода на:
(Х + 18 ) - 12 = 23
довечера ще снимам  Peace

няма такива в учебника - проверих веднага; няма и на друго място в тетрадката.
попадна ми и задача от рода на 43-18=? та набързо обяснявах и за вземането на десетица ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт