Алчна зълва

• 43 260
  • 636
  •   1
Отговори
# 360
О, Уиш, много интелигентни хора се оставят да бъдат манипулирани или просто не им се занимава, или не си дават сметка колко бързо може да се промени финансовото им състояние, или имат илюзии за положението на другите хора... Прагматизмът и интелигентността са две различни понятия, умните не винаги са прозорливи и т.н.
Обвиненията, че авторката е меркантилна и завистлива са нелепи и смешни, но едно е вярно - каквото и да кажем ние, няма как да променим ситуацията, тя е тази, която или трябва да приеме нещата, или трябва да измисли съответната стратегия.
Апропо, аз също съм склонна да дам немалко пари на хора в нужда (въпреки че нямам излишни хилядарки), но на мързеланковци  - не.

Последна редакция: нд, 29 ное 2015, 17:14 от Румцайс

# 361
Защо пък да е олигофрен! Само олигофрените ли дават пари на близки и познати, когато им поискат Simple Smile
Човекът явно е добряк, изкарва хубави пари и наистина вярва, че не ощетява семейството си. Това, че сестра му непрекъснато го крънка за глезотии, не го счита за нередно и не възприема като използване. А може и просто да не може да й откаже. Със сигурност е научен от мама и татко, че винаги трябва да помага на сестричката си. От друга страна сестричката явно е хитра, използвачка и нахална. Тя пък е научена, че во веки веков ще е ортак на парите на брат си, дори и когато той има собствено семейство, жена и дете. Дори наличието на съпруга още повече подклажда искането - нали  сестрата е близката, "кръвта, дето вода не ставала", бла-бла..., а съпругата - чуждата (примери за подобен начин на мислене има много, дори и в темата се заявиха съвсем недвусмислено). И съответно си намира непрекъснато поводи да преточва от братовите пари към себе си и своето си семейство.
Авторката няма много полезни ходове. Или да се примири с отглеждането на кака, батко и сватко и да стиска палци финансовото благополучие на мъжа й да не секва никога; или да насочи повече от изкараното в техни си сметки и планове - за имоти, за образование на детето, за други инвестиции за бъдещето.

Абсурт, не си права. Още в първия пост са казани ясно нещата. Отиди и го прочети! Става дума за  постоянни давани малки суми (малки, малки -колко малко е по 100-200 редовно!?) + еднократни 5000 заем уж, сега искане за нови 5000. Сестрата просто си смята, че парите на брата са и нейни! Не знам коя ще е тази съпруга, която ще се зарадва на подобно дебелоочие. Е, като изключим тукашните щедри моми, които БИХА давали, ако имат...  Wink Но които, тъй като нямат, засега вероятно само получават Mr. Green

Последна редакция: нд, 29 ное 2015, 17:27 от птица

# 362

Скрит текст:
В началото се започна с 50, 100 лева, покриване вноските на кредитните й карти, самолетни билети, и достигна суми по 5000. Този месец отново й се внесоха поредните 5000,

Absurt, не ми звучи като еднократно. А последният коментар, че той тегли от спестяванията за апартамента? И това не е съвсем безобидно. Продължаваш да не правиш разлика, между помагам на човек в нужда и храня двама търтеи.
Ами, не звучи никак, почвам да си мисля.............
Започна се с цифрите ангро, което остави впечатление, че всеки месец се внасят тия прословути 5000лв.
После сама обясни, че веднъж годишно се внасят, като има обещание да се връщат, ама нищо не се прави по въпроса.
Кой коментира, че той теглел от спестявания за апартамент?
Авторката ли, която писа, че не иска да отвори сметка за образованието на детето, щото и нея щял да обслужва мъжът ѝ, и пак ще има за сестра си? Mr. Green
И че имат да обзавеждат жилище в България, но не е на дневен ред, защото не мислят засега да се връщат?
На мен вече почна да ми става забавно! Mr. Green
ПП Пак казвам, правя разлика между помощ и хрантутене, но истината дори и да е една, има толкова лица, на колкото души е.
Тук имаме само тази, на авторката, където сумите бележат нарастване с всеки пост, а мен това не ме прави по- доверчива.... Peace

ПП. Анонимен, защо чакаш отговор от мен за това, дали могат или не, дали искат или не, да работят в чужбина хора, които не познавам? newsm78
Хипотетично, мога да ти дам отговор, ама каква е ползата?
Пак се измъкваш затова ще ти задам въпроса формулиран по следния начин:
Смяташ ли, че е по-правилно мъжа на зълвата да не отиде У чУжбината за 1-2 месеца да ги изкара тия 5 бона и да си покрие кредита? По-правилно ли е да лентяйстват със зълвата и да цоцат наготово? Като пък толко лесно се изкарват пари извън БГ, според някои от вас?
Така по ясен ли ти/ви е въпроса, които както казах е към всички защитнички на зълвата, не е само към 'абсурд'.
Друг въпрос към  защитничките на зълвата: Намирате ли за нормално едните да работят и да изкарват пари, а другите да лентяйстват по тяхно желание и да смучат кинти от първите? - това е основния проблем на авторката. Едните работят, другите от мързел не работят ама харчат за глезотии.
Ами и аз бих помогнала в нужда, ама да хрантутя лентяи дето не искали шеф на главата си - не! Stop

Скрит текст:
Защо пък да е олигофрен! Само олигофрените ли дават пари на близки и познати, когато им поискат Simple Smile
Човекът явно е добряк, изкарва хубави пари и наистина вярва, че не ощетява семейството си. Това, че сестра му непрекъснато го крънка за глезотии, не го счита за нередно и не възприема като използване. А може и просто да не може да й откаже.
Със сигурност е научен от мама и татко, че винаги трябва да помага на сестричката си.
Скрит текст:
От друга страна сестричката явно е хитра, използвачка и нахална. Тя пък е научена, че во веки веков ще е ортак на парите на брат си, дори и когато той има собствено семейство, жена и дете. Дори наличието на съпруга още повече подклажда искането - нали  сестрата е близката, "кръвта, дето вода не ставала", бла-бла..., а съпругата - чуждата (примери за подобен начин на мислене има много, дори и в темата се заявиха съвсем недвусмислено). И съответно си намира непрекъснато поводи да преточва от братовите пари към себе си и своето си семейство.
Едва ли. Авторката писа, че зълвата е искала и от родителите си, /коита са родители и на мъжа на авторката/, то те не им дават, а имат финансова възможност. Съвсем е и логично да не дават на порасналата си дъщеря и зет, който е направил семейство с нея.

# 363
  • тук-там
Вземи обясни на съпруга ти, че прави мечешка услуга на сестра си.
Ако иска да и помага - купете си един апартамент, там където живее тя. С парите, които и давате - ще си покривате вноските по ипотеката. На нея и дайте право да го дава под наем и каквото си изкара да е за нея.
Хем ще влагате парите в нещо ваше, хем ще и помагате, хем и тя да се потруди. Peace

# 364
Ако авторката сподели какъв е начинът на комуникация между мъжът й и зълва й ще й дам много ценна идея.

# 365
Вероятно през новия смартфон който и е купил брата. Joy

# 366
Цитат
Едва ли. Авторката писа, че зълвата е искала и от родителите си, /коита са родители и на мъжа на авторката/, то те не им дават, а имат финансова възможност. Съвсем е и логично да не дават на порасналата си дъщеря и зет, който е направил семейство с нея.

Това съм го пропуснала Laughing

# 367
Да, чрез новия смартфон купен със спешните пари уж за погасяване на кредит. Чрез Вибер си обменят банковите сметки; скайп, фейс, телефон и т.н. Лице в лице не са се виждали от години.

# 368
Цитат

Това съм го пропуснала Laughing

Ето:
Кой каза че не иска от родителите си? Иска! И те имат, но не и дават. Предполагам няма нужда да обяснявам защо.

Съвсем логична и нормална реакция от родителите!

# 369
Дори за една седмица да ги изкарват тия пари, какво, това не е труд ли? Нали с работа са изкарани? Откъде накъде трябва да се даряват без опция за връщане за смартфона на сестра му, която си клати краката? И за която това не е първата подобна поискана сума, а поредната.

На мястото на авторката бих премислила, ако е възможно, тъй наречените излишни пари да се инвестират по някакъв начин - я в имоти, я в акции, нещо чрез което да се трупат за черни дни. А такива има за всяко семейство и аз не бих разчитала на помощ от сестричката, когато дойдат.

# 370
   Грешиш. Смятам, че много малко тук одобряват подобен вид дарителство, но уважават правото на непишещия съпруг да има определено мнение по въпроса, дори да не са съгласни с него. Съпругът отказва да се съобрази с авторката, подчертаването колко не е прав какво променя за нея?

Значи да издържаш 2-ма търтеи +детедецата им, защото ги мързи да работят /търтеите не децата/  е вид дарителство? Съвсем друго е занчението на думата дарителство и то се прави за хора неможещи по ред причини, а не за можещо, но неискащи да работят! Като гледам коментарте си личи кои са с мисленето на зълвата.
     Дали не пропусна думичките "подобен вид" пред "дарителство"? Може ли да не правиш нечестни опити да изопачиш думите ми чрез лингвистични хватки? Не ти се получава, колкото и препинателни знаци да сложиш.
     Дали ще го нарека "дарителство", "хрантутене" или каквито там синоними ти дойдат на ум, все не го одобрявам. Продължавам обаче да зачитам правото на един непознат мъж да има мнение и да не е във всеки случай съгласен със жена си, дори когато аз мисля като нея.
     В много отношения съм съпричастна с авторката, просто не виждам да има полезен ход. Дори в съветите на Уиш и останалите, които биха приложими при определен тип хора, виждам риск - за нейното спокойствие и на цялото семейство. Не познавам мъжа на авторката, може да е умен, да се усети какъв капан му залагат и да ѝ вгорчи живота, заради хватките, които му прилага. Поискала е да спре, отказал ѝ е. Ако толкова няма друго, заради което си струва да стои с него, да вдига скандали щом я влече, или да се развежда. Моят разум и начин на мислене обаче, не ми позволят да я насърчавам в подобни начинания. Много други в темата достатъчно усилия полагат за това. "Не" също е отговор, човекът не я мотае и не ѝ замазва очите. Като сме се женили, никой не ни е обещавал винаги да чуваме "да, добре", ние самите също не казваме винаги "да, добре".

# 371
Жено, хакни вайбъра!  Twisted Evil Прикачи неговият към второ устройство, аз ли да те уча как се прави?
(Блокирай сестрата, няма да разбере какво се случва.
Блокирай я в мейлите. Wink  )

И когато имаш свободно време, седни на телефона на съпруга си и напиши на сестра му, всичко което би искала той да й каже. Но преди това го обмисли добре.
 Може да напишеш на сестра му от неговия телефон и от негово име.
 "Сестра ми, имам много големи проблеми и напрежение в семейството, защото ти помагам с финанси. Имам огромни скандали, вече не издържам. Идва ми да се гръмна. Много ми е тежко. Разбери ме, не мога повече. Няма ли начин да започнете да се оправяте сами, и да не искате нищо от мен, защото много държа на семейството и детето си, обичам съпругата си, но съм много нещастен. Съсипвам се да работя извънредно, за да имам възможност да ти изпращам тези пари. Детето ми плаче, че нямам време за него, нервно е , крещи. Аз страдам от това, но трябва да работя извънредно, аз да имам да ти пратя пари на теб.
 Детето беше болно, но аз нямах възможност да му купя достатъчно добри лекарства, за да имам да пратя на теб.
 Аз самият имах нужда от лекар и лекарска помощ, но стиснах зъби, за да не дам излишни пари, които трябва да пратя на теб.
 Сестро, ако ме обичаш, моля те, започни да се справяш с живота си сама. Не издържам психически, сърце не ми дава, да спра да ти пращам пари и да ти помагам, но не мога да гледам и как семейството ми изнемогва.Идва ми да се гръмна....Обичам семейството си, но се разкъсвам. Искам да съм лоялен към семейството си, искам да  бъда щастлив. Моля те, позволи ми да бъда щастлив."

И стой та гледай! Hug

Последна редакция: нд, 29 ное 2015, 20:51 от Анонимен

# 372
  • Куциндрел
 Mr. Green
Греда, след този мейл от "брата" направо закопа авторката. Но пък нека го прати, но после да напише какво е станало.

# 373
Скрит текст:
Жено, хакни вайбъра. Laughing
Блокирай сестрата, няма да разбере какво се случва.
Блокирай я в мейлите.

И когато имаш свободно време, седни на телефона на съпруга си и напиши на сестра му, всичко което би искала той да й каже. Но преди това го обмисли добре.
 Може да напишеш на сестра му от неговия телефон и от негово име.
 "Сестра ми, имам много големи проблеми и напрежение в семейството, защото ти помагам с финанси. Имам огромни скандали, вече не издържам. Идва ми да се гръмна. Много ми е тежко. Разбери ме, не мога повече. Няма ли начин да започнете да се оправяте сами, и да не искате нищо от мен, защото много държа на семейството и детето си, обичам съпругата си, но съм много нещастен. Съсипвам се да работя извънредно, за да имам възможност да ти изпращам тези пари. Детето ми плаче, че нямам време за него, нервно е , крещи. Аз страдам от това, но трябва да работя извънредно, аз да имам да ти пратя пари на теб.
 Детето беше болно, но аз нямах възможност да му купя достатъчно добри лекарства, за да имам да пратя на теб.
 Аз самият имах нужда от лекар и лекарска помощ, но стиснах зъби, за да не дам излишни пари, които трябва да пратя на теб.
 Сестро, ако ме обичаш, моля те, започни да се справяш с живота си сама. Не издържам психически, сърце не ми дава, да спра да ти пращам пари и да ти помагам, но не мога да гледам и как семейството ми изнемогва.Идва ми да се гръмна....Обичам семейството си, но се разкъсвам. Искам да съм лоялен към семейството си, искам да  бъда щастлив. Моля те, позволи ми да бъда щастлив."
И стой та гледай! Hug

Мнооого умно и после като разбере мъжа и да има пълното основание да се разведе с нея и да обвини нея за грубата намеса в отношенията им и накрая авторката да излезе лошата.
Спореде мен трябва да насочи вниманието на мъжа си към осъзнаване на факта, че с всеки лев да ден на сестрата ощетява семейството си и детето си, дори и да им осигурява всичко. По-горе някой даде идеялен пример да и помогне и да си има и за него:
Вземи обясни на съпруга ти, че прави мечешка услуга на сестра си.
Ако иска да и помага - купете си един апартамент, там където живее тя. С парите, които и давате - ще си покривате вноските по ипотеката. На нея и дайте право да го дава под наем и каквото си изкара да е за нея.
Хем ще влагате парите в нещо ваше, хем ще и помагате, хем и тя да се потруди. Peace

# 374
За мен най-приложимо е да си измисли два три фонда, в които да се слагат пари. Да се постави вето на тези сметки. Сядаш и съвсем спокойно споделяш идеите си. Разбирате се, че например тази сметка е за образование и не се пипа за нищо друго, другата е за апартамент и не се пипа за нищо друго, третата за... и т.н. Не споменаваш в никакъв случай зълви, лели, стринки и прочие. Поставете си ясни цели на парите и не ги пипайте, освен за целта. Ако се съгласи , то няма как да пипа от сметките повече. Винаги ще можеш да поговориш с него, при следващо искане на сестра му. Казваш му имаме сделка, сметките не се пипат. Ако можеш с други пари не от сметките да дадеш си съгласна. Важното е хем да му покажеш, че си съгласна и нямаш нищо против, хем да прибираш една голяма част от бюджета, за да си спокойна. И няма да е лошо тези сметки да ги направиш на твое име, за да не пипа. Това са фонд еди какво си и не се пипа, точка. Важното е да подходиш приятелски с желание за идеите, за да се зарази и да е по-благосклонен на съгласие, че сметките няма да ги пипате за друго.

Общи условия

Активация на акаунт