Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 40

• 87 782
  • 741
  •   1
Отговори
# 75
Привет момичета,
Исках да се прибера до вкъщи да си погледна резултатите, ама много ме напъва вече да питам.
Преди три месеца ме диагностицираха с АИТ с
ТСХ 8,4, при реф /... - 4,2 /
ФТ4 0,94  при реф  /0,93 - 1,27/
МАТ >600 при реф <34

ФТ3 и ТАТ в норма. И ми предписаха еутирокс 25, селен. Пих си ги като пич три месеца, добавки други - магнезий, омега 3, омега с Q10, витамини В комплекс и онзи ден контролен

ТСХ 9,45, при реф /... - 4,2 /
ФТ4 0,76  при реф  /0,93 - 1,27/

Изследванията ги правих на едно и също място...

Shocked
Чакам да направят графика на ендото, че да я питам що така, бе Миме, но междувременно - на вас колко време ви отне да ви уцелят дозата, и как така си пия тироксина, ама положението се влошава. То, верно, че е "бебешка доза" по думите на едното, но все пак.

Иначе намалих тестени, захарни, движа се повече, спокойно ми е. От симптомите имам качени килограми - 10 за година/, проблеми с паметта, но нищо кой знае колко страшно.

Та така, ще се радвам, ако се включите с мнение.
 Hug

Последна редакция: чт, 26 ное 2015, 12:29 от Rainy day

# 76
Rainy day, спазваш ли интервала за пиене на еутирокса - половин час без ядене и пиене? Освен добавките нещо друго пиеш ли? За мен не е обяснимо, то все едно не си била на лечение  newsm78

# 77
Да, половин час и после кафе... Не пия други лекарства.  newsm78

# 78
От сезона ще да е. При повечето болни ТСХ зимата скача и вероятно е това. Дозата трябва да се увеличи. 25 по начало е малко за стойностите на ТСХ и ФТ4, които имаш. Да, почваш на 25, но после според мен е трябвало да увеличат дозата плавно. Не че нещо си направила грешно. Предния път си била с "летни" стойности, сега вече макар да не е студ, стойностите са скочили и не е нещо необичайно според мен.

# 79
със сигурност ще ти увеличат дозата, но аз мисля, че интервала след хапчето трябва да е 1 час, поне на мен така ми казаха. А и е странно, че са ти казали да си направиш контролно изследване след 3 месеца, трябваше да е след около 40 дена. Аз успях да си смъкна ТСХто май за около 3 месеца, обаче гушата продължава да ме боли от време на време, така че следващото ми контролно няма да е след 6 месеца (както си му е реда), а по-скоро...

# 80
Благодаря ви за мненията.  Hug

И лекарката каза, че ще се увеличава дозата най-вероятно, но въпреки всичко даде "бебешката" и дълъг период. И въобще така лежерно се изказа -оо, ако знаеш колко тежки случаи има, едва влизат през вратата. И не чети в интернет.

Обичайните служебни приказки  Grinning
Classie, да, от днес взех да  пия хапчето по-раничко, час преди кафето, да видим това дали ще помогне.

# 81
И въобще така лежерно се изказа -оо, ако знаеш колко тежки случаи има, едва влизат през вратата. И не чети в интернет

Тия доктори направо  #2gunfire

# 82
И въобще така лежерно се изказа -оо, ако знаеш колко тежки случаи има, едва влизат през вратата. И не чети в интернет

Тия доктори направо  #2gunfire

Гинекологът, при когото ходех, пък казваше, че щом още шавам, няма страшно, всичко ми било от ЕГН-то, а аз едвам навършила 30 г. Шегуваше се все пак  Wink

# 83
  • София
    Здравейте, незнаем в коя тема да пиша и реших във вашата bouquet
    От една година при стрес и притеснение(а те не бяха малко) се случва да ме стяга гушата. Но това лято започнах да имам проблеми с гърлото- нон-стоп съм болна, изпих 3 антибиотика. Много често ме болеше гърлото и често нямах глас или имах дрезгав глас. А от както преди месец  четох за ползите от морската сол и започнах да консумирам такава усърдно, започна пак да ме стяга в областта на гръкляна, а от 2 седмици и да ме боли, особено при говорене. Сега спря, само стягането остана понякога. За капак откакто започнаха тези болки се чувствах като парцал, все ми е студено, чувствах се много странно емоционално. Трудно е за обяснение Confused Бях на УНГ преди 10 дни, той каза, че имам малко проблеми с гласните струни, но , че въпросното стягане не е от там, а най-вероятно от щитовидната жлеза. Та така реших да си пусна изследвания преди да посетя ендокринолог и резултатите излезнаха днес:
ТSH       2.12       µIU/ml   
FT3       4.22       pmol/l     мъже 2.16-6.47; жени 2.16-6.47; бременни 2.77-6.47   
FT4       2.02       ng/dl     мъже 0.8 - 2.0 ; жени 0.80 - 2.0 ; бременни 0.76 - 2.24   
Anti-Tg (TAT)       112.46       IU/ml     (-) отрицателен 50 - 100,0 ; (+) положителен над 100,0   
Anti- TPO (MAT)       12.20       IU/ml     (-) отрицателен 7,00 - 39,0; (+) положителен над 39,0
    Въпреки че виждам референтните стойности, не мога да си обясня какво точно означава този резултат. ТДоколкото виждам ТАТ и TSH  са малко високи(нали ТСХ-то трябваше да е под 2). Със сигурност ще отида на лекар- може ли да ми препоръчате някой, който няма да ме претупа? Не съм се шашнала или нещо такова, просто усещането на стягане и болка в гърлото е меко казано неприятно и ми се иска да спре  Simple Smile Също така си искам гласа и здравето Simple Smile Предварително благодаря за съветите  bouquet

# 84
Крис, добре си решила да отидеш на ендокринолог. В София предимно при доктор Начев ходят момичетата, които пишат тук. Не че няма и други доктори, но е предпочитан специалист. Координати има на първа страница на темата.
Ехографията ще изясни до голяма степен нещата. Хормоналните изследвания са добри. ТАТ е леко завишен, може да се касае за автоимунен процес, но при всички положения на база тези хормони не налага лечение (поне така се процедира). Ехографът ти е най-важен сега, да се види дали има причина за стягането в гушата (възел, киста, увеличена жлеза), или е на нервна основа.
След прегледа може да се "огледаш" в интернет, а и тук да питаш, за добавки. Но нека първо прегледът да мине.

# 85
  • София
Благодаря, Merelenda. Ще си запиша час Simple Smile

# 86
И да знаеш, че цените за преглед при доктор Начев май не са актуални. В смисъл, малко по-високи бяха и различно взима в двата кабинета, доколкото си спомням от споделено тук. Да си подготвена финансово.

Не знам дали не е добре следващия път да ги махнем тези цени от първа страница, че да не се подвеждат хората.

# 87
  • София
 Признавам си, че си помислих, че тези цени са много народни Laughing Вече не срещам преглед при добър лекар под 50- 60лв, особено в комбинация с ехограф. Но благодаря, защото все пак като се настроиш за 40, а поискат 70 е доста специфично усещането Wink Благодаря пак Simple Smile

# 88
Здравейте момичета,

Моите изследвания излезнаха,  няма промяна от последните. Доктората ми каза, че имам недостиг на Вит. Д, въпреки че аз си го пия постоянно. Надявам се, че ще се оправи и този показател.
Четох някъде, че имало значение как да се пият добавките,  тъй като някои от тях неутрализират действието на другите, когато се пият заедно. Аз до скоро ги пих заедно. Сега пия една по една с разстояние между тях час или два, тъй като не знам как е правилно. Знаете ли, къде мога да намеря подробна информация?
Също така линка да витамините и добавките на първа страница не се отваря. Има ли някой копие от тях? Ще бъда благодарна да ми ги изпрати.

Вижте на каква статия попаднах. Някой знае ли дали наистина може да помогне тази рецепта?
Имa oбщoyĸpeпвaщo дeйcтвиe

Eндoĸpинoлoгът д-p Hиĸoлaй Бoтyшaнoв твъpди, чe cтpecът e caмo пpeдпocтaвĸaтa, ĸoятo oтĸлючвa бoлecттa нa щитoвиднaтa жлeзa, ĸoятo тaĸa или инaчe би ce paзбoлялa.

Зaбoлявaниятa нa щитoвиднaтa жлeзa ca aвтoимyнни и дopи пpи нaй-мaлĸия диcбaлaнc в имyннaтa cиcтeмa, бoлecттa вeчe e нaлицe.
Tpyднo e дa ce oпpeдeли ĸoй или пo-тoчнo ĸaĸвo дoзиpa cтpeca, тъй ĸaтo нe мoжeм дa oтpeчeм, чe зa eдни xopa няĸoи нeщa ca пo-знaчими, a зa дpyги – нe ca oт знaчeниe.

Д-p Бoтyшaнoв твъpди, чe cтpecът игpae пo-гoлямa poля пpи бoлecттa нa Xaшимoтo, ĸoeтo пpeдcтaвлявa xипoфyнĸция нa щитoвиднaтa жлeзa и мнoгo пo-мaлĸa poля пpи Бaзeдoвaтa бoлecт, ĸoятo пpeдcтaвлявa xипepфyнĸция нa щитoвиднaтa жлeзa.
Taĸa или инaчe oбaчe имeннo cтpecът e тoзи, ĸoйтo oтĸлючвa бoлecтитe нa щитoвиднaтa жлeзa, ĸoитo пpeдcтaвлявaт aвтoимyнни зaбoлявaния.

Toзи лeĸ имa мoщнo oбщoyĸpeпвaщo дeйcтвиe зa щитoвиднaтa жлeзa
Kaтo ocнoвнaтa пpичинa зa бoлecтитe нa щитoвиднaтa жлeзa cпeциaлиcтът пocoчвa гeнeтичнaтa eĸcпoзиция. Чacт oт гeнитe нe paзпoзнaвaт coбcтвeниĸa cи ĸaтo cвoй и oбpaзyвaт aнтитeлa зa yнищoжaвaнeтo мy.

Cъщecтвyвaт мнoжecтвo лeĸoвe зa щитoвиднaтa жлeзa, нo пъpвo тpябвa дa ce yвepитe, чe имeннo тoзи e вaшият. He e пpeпopъчитeлнo дa пpибягвaтe дo caмoдиaгнocтиĸa и лeчeниe, тъй ĸaтo мoжe дa ce oĸaжe oпacнo нe caмo зa здpaвeтo, a и зa живoтa ви.

Πpeoблaдaвaщa чacт oт дoмaĸинитe изпoлзвaт яйцa в ĸyxнятa cи и c лeĸoтa изxвъpлят чepyпĸитe, бeз дopи дa пpeдпoлaгaт ĸaĸвo cъĸpoвищe ca тe в дeйcтвитeлнocт.
Чepyпĸитe oт яйцa ca cтpaxoтeн лeĸ зa щитoвиднaтa жлeзa.

Зa дa cи гo пpигoтвитe ca ви нeoбxoдими cлeднитe пpoдyĸти:

чepyпĸитe oт oceм яйцa
2 лимoнa
1 л. paĸия
1 ĸг. мeд

Измийтe дoбpe яйчeнитe чepyпĸи и ги ocтaвeтe дa изcъxнaт. Cлeд тoвa ги cмeлeтe нa пpax и дoбaвeтe coĸa oт двaтa лимoнa. Oбъpĸaйтe cъcтaвĸитe и ги ocтaвeтe в xлaдилниĸa зa 3-4 дни. Πpибaвeтe мeдa и paĸиятa и ocтaвeтe cмecтa дa пpecтoи eднa ceдмицa в xлaдилниĸa, cлeд ĸoeтo e гoтoвa зa yпoтpeбa. Πpиeмa ce пo eднa c.л. oт двa дo чeтиpи пъти нa дeн, cлeд xpaнa пише doctorbg.net.

# 89
Моите изследвания излезнаха,  няма промяна от последните. Доктората ми каза, че имам недостиг на Вит. Д, въпреки че аз си го пия постоянно. Надявам се, че ще се оправи и този показател.
Четох някъде, че имало значение как да се пият добавките,  
Може би е добре да хвърлиш едно око и на тази тема:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=431279.msg32070858#new

Peace

Общи условия

Активация на акаунт