ПЪРВИ КЛАС - тема 5

• 54 862
  • 749
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Да  Peace
От скоро и с косата се справя добре. Иначе помагах за нея. Но тялото мие сама отдавна.

# 61
Благодаря за отговорите за екскурзията,може би ми е малко притеснено,за първи път ще ходи.

Къпе се сам,от както родих малката,вече 3г,само му правя водата и напомням някои неща,той се справя дори и с главата сам.

# 62
  • около Варна
Къпе се сама, но изхабява  един бойлер вода,затова често се намесвам:)

# 63
И моята се къпе сама вече втора година, като с косата също се оправя сама, но от този септември (все пак е дълга и е малко по-сложно).

# 64
Къпят се сами вече повече от 2 години. До скоро заедно, от известно време поотделно, защото понякога се карат в банята.

# 65
  • при моите любими
Нона се къпе сама, но с косата и помагам, защото винаги остава пяна. Освен това и слагам после балсам, че иначе няма разресване. А аз малко да си помрънкам. Става въпрос за четенето. Като цяло тя не е учена да чете, в смисъл аз не съм го правила целенасочено, естествено знаеше буквите и можеше да срича преди да тръгне на училище, дори и изречения е сричала. Реших да я препитам за урока с буквата Л, който и е от днес и знам, че го е чела и се справи добре. Със сричане на някои места, но все пак добре според мен (аз много не съм наясно какви са изискванията, като знам, как много деца четат цели книги преди да са тръгнали на училище  Rolling Eyes). Реших да я препитам със следващия урок, който е непознат, с буквата Р. Така и не стугнахме до там. Зачете сричките, ра, ро, ръ и така нататък, чудесно, гладко. И на димуте, блокаш. Думата РЪМИ, не може да я прочете. РЪ - МИ, по отделно ги казва, закривам едната сричка, закривам другата и като трябва да ги слее, казва, РИМИ, РИНИ? и подобни. Прочете следващите, добре, но тази не може и не може. 20 пъти поне я накарак, аз се изнервих, тя се разплака. Ужасна майка съм. Каза ми, че я мъча и че не иска вече да чете и подобни. Аз се ядосах на себе си, после си поговорихме, накарах я пак да я прочете, не може и това е. Влязох в някакъв филм, че има затруднения в обучението. Дано утре да ми е излязла тази мисъл от главата. Олекна ми. Извинете, че стана дълго.

# 66
  • Майничка
Не се притеснявай, с Ъ-то е сложно, най-вече заради произнасянето на буквите на български, където след всяка съгласна слагаме Ъ. Т.е., детето си отчита веднъж РЪ, пропуска чинно Ъ-то, като на другите съгласни и не се сеща да добави гласната Ъ. Въпрос на навик и упражнение. Ако думата започва с Ъ, обикновено нямат такива проблеми.

На въпроса за банята - къпе се сама, но често я връщам заради неотмит я шампоан, я балсам. Да не казвам на какви расти се върна след двуседмично море с баща й. А косата й е до раменете, далеч е от Рапунцел.Laughing

# 67
Къпе се сам, но винаги някой трябва да седи с него в банята и да му дава зор. Някак не ми се нрави и много  самото измиване, то по-скоро е някакво леко мазане с пяна...абе не мога да разчитам, че ще се изкъпе добре ако не му виси някой на главата. Малко е и нестабилен, като мие главата примерно и залита тръгва да се хваща за батерията и често, а така знаете може да тръгне врялата вода.

# 68
  • Mars Hotel
Къпе се сама, но и аз помагам за косата.

Довечера имаме родителска среща, час и половина.  Tired Не изприказвахме ли общите приказки вече?

# 69
  • София
cydonia, недей да назорваш детето. Има неща, които е по-добре да бъдат обяснени от учителя, отколкото от теб. Не всички майки можем да обясним на децата си правилно, а по някога когато сме и много настоятелни, те изключват. Няма да завърши първи клас, без да може да чете, спокойто. Подкрепям gargamela за Ъ-то - много е сложно на децата, понеже буквите принципно се произнасят с Ъ накрая. После при писането също се изпуска много в началото. И не гледай другите деца - голяма работа кое, кога се е научило да чете - когато - тогава.

Къпе се сама, но трудно влиза в банята - едно увещаване е, едно молене... обаче влезе ли в банята няма излизане, добре че сме на ТЕЦ и горките комшии, че е едно пеене в банята... Косата я мия аз - много е голяма и не успява да я измие. Лятото имах проблем с пръста и не трябваше да го мокря около два месеца, та участваше активно и в миенето на косата - не й се получава за сега. Но пък прави опити да се реше сама, както и да се връзва сама - не винаги се получава качествено, но косата й е толкова жилава, че аз трудно успявам да я среща и вържа, какво остава за нея.

# 70
  • София
Май само аз още я къпя моята Sad Така съм по-сигурна че ще излезе чиста от банята. Обикновено ги вкарвам с малката заедно и наведнъж и двете.

# 71
  • София
Момичета, вашите деца къпят ли се сами вече?
Абсолютно невъзможно й е на дъщеря ми да си измие косата. Вижда се от снимката в подписа ми за какво иде реч. Почти до кръста й е. То не е само миене, но и намазване с балсам и разресване.

# 72
От лятото се къпе сама, от-до, глава, всичко. Справя се. Е, понякога поизточва бойлера, но разтегляме времето за къпане на семейството и наваксва със затоплянето на водата.
На състезанието не я пратих, точно поради споменатите по-горе обстоятелства.
На занималня не ходи, пише сама, справя се прилично, зор не давам, допълнителни занимания също, големи домашни за събота- неделя няма. Има лека тенденция към размотаване, поради което трябва някой просто да подканя, докато се свърши работата.
Да споделя за моите  терзания.
Вчера са раздали листчета с предложено Коледно тържество в МОЛ Люлин, лазерни игри и дискотека. Тръгват от училището с автобус, връщат ги с автобус, времетраене от тръгване до завръщане 6 часа. Цена 27лв Shocked, като в нея не се включва никаква храна, никаква вода, "никакви лични разходи"!
Дадено е на децата, уведомени са добре за какво иде реч, без да дадат шанс на родителите да се запознаят с предложението, преди да е презентирано пред децата. Съответно те са зарибени, тръшкат се "искам, искам", "другите ще ходят, само аз не" и се започват едни индивидуални разговори във всяка къща поотделно. Така ли трябва според вас? Така ли правят и във вашето училище?

# 73
Май само аз още я къпя моята Sad Така съм по-сигурна че ще излезе чиста от банята. Обикновено ги вкарвам с малката заедно и наведнъж и двете.

О, хайде стига! Да се гръмна ли, че го къпя? Сега зимата бих го оставила да се натърка сам с гъбата, но лятото аз трудно се справям с мръсните крака....Под надзора ми би се справил с косата, но не го оставям. Освен това често се къпе заедно с баща си. Ще му дойде времето и сам да влиза в банята.

# 74
  • Пловдив
Не е само твоята.И моята не се къпе сама.За мен сам значи сам да влезе и сам да излезе.А аз стоя там и помагам-е не се къпе сама.Първо в основната баня сме с вана и лесно може да се утрепе, защото е абсолютна блейка.Второ половината и коса е с пяна ,а тя вече е сложила половин шише балсам,което се налага да отмия пак с шампоан понякога.Трето след прекаран пиелонефрит преди години съм особено внимателна как се мие.А краката дори не ги коментирам-просто мажем.Тъй че не мога да й имам доверие как ще свърши всичко.Стоя си чинно в банята,мрънкам,викам и накрая помагам.Но моята си е блейка.Вчера тръгна на училище без торбата с домашните.Днес стигна до колата по домашни чехли.Като знам,че кака й беше същата съм се отказала да се надявам,че скоро ще се променят нещата.От поне две седмици си е измислила и прякор и много се забавлява със себе си.Прякорът е шматколина от шматка. JoyТо не че е смешно ,ама какво ли не пробвах и с добро и с лошо и с игнориране.Е НЕ!Със всичко е така -и с храненето ,и с обличането.И аз се оплаках.

Общи условия

Активация на акаунт