ПЪРВИ КЛАС - тема 5

• 54 862
  • 749
  •   1
Отговори
# 195
Не съм специалист, но разделянето на думата на звукове е различно от четенето на срички - проблемът при четенето е образуването на сричката, предвид факта, че децата се учат на буквите с Ъ отзад - всички учим азбуката - А, БЪ, ВЪ и т.н. Затова и има проблем после с писането на Ъ, понеже те си мислят, че то е неразделна част от буквата  Peace
Много точно казано, поне според мен. Голям зор е да образува сричката, най-вече когато сричката се състои от три и повече букви. Иначе с разделянето на срички и правенето на звукови модели няма проблеми. Днес със зор я накарах да прочете три реда от учебника по бълг. език и то голяма мъка беше.
Пише диктовка, после чета целият текст, за да си го провери и най-странното е, че сама си намира грешки. И накрая, като я накарам тя да ми прочете какво е написала, не може Shocked Не съвсем, но по-дългите думи(повече от четири букви, две срички) много трудно ги прочита.
Сега преди да заспи и прочетох една страничка от нейна книжка и сама каза, че нищо не разбрала. Прочетох втори път, пак нищо. Започнах изречение по изречение и да обяснявам, тя ме гледа така  Shocked и след второто изречение изгуби интерес и ме помоли да спра ooooh!

# 196
  • Варна
Пише диктовка, после чета целият текст, за да си го провери и най-странното е, че сама си намира грешки.
E нали при проверката трябва да го прочете, за да види, че има грешка  newsm78

Да не би да е под напрежение детето и просто да "изключва"? Чак нищо да не разбира от детска книжка не ми се вярва.

# 197
Не знам как го прави, но при проверката на диктовката си намира грешки като: два пъти написана една и съща буква, една след друга; име написано с малка буква, слепена малка думичка като е,му,ми... Е някои грешки не ги намира разбира се, но е факт, че някои си ги открива сама, докато аз чета.

За текста, сериозно Peace Затруднява се да следи мисълта. Разбира, но само отчасти и не може да схване идеята и темата на целия текст(под текст разбирайте максимум страничка от книжка малък формат). А после да ми каже какво съм прочела, абсурд Crazy Дори и със задаване на въпроси не става Peace

Изобщо четенето и обработката на информация от текст, хич, ама хич я няма. Най-лошото е, че осъзнава, че не се справя и въпреки това, няма никакво желание да се упражнява, а напротив, дори се изнервя и става супер раздразнителна на темата. Когато някой надпис по телевизията или в списание я заинтригува, първата асоциация е "Мамо прочети ми тук", като откажа и тя се отказва от интереса си и дори не прави опит да го прочете Crazy

Та мисълта ми беше да се ориентирам как е при вас с четенето. Явно повечето деца сричкуват без проблем. Още повече, че ние четем от учебика/буквара и само с буквите които са взели до момента. Ще трябва да намеря някакви техники и похвати и да наблегнем на четенето. Едно време, аз съм се учила да чета с едни такива шаблончета, които разделяха думата на срички. Може би, да пробвам с нещо такова или аз да и закривам сричките Peace

# 198
  • Варна
amarinova А досега как е била с разбирането на текст? Не си ли ѝ чела приказки като по-малка?

# 199
  • София
Доста от децата, когато нещо им е трудно, просто се отказват. Те не са възрастни, да осъзнаят, че това така или иначе ще трябва да се свърши, пък и обичат да се харесват и да могат, затова се отказва детето - когато не може предпочита да не го прави, отколкото да се опита да го направи. Ей, че обяснение треснах, дано ме разбереш.

Данеби да прекаляваш с вниманието върху четенето? Говори с учителката й и виж нейното мнение, защото тя може да се притеснява от теб и да изключва. Поговорете и какво да направите по въпроса, ако детето има проблем.

# 200
Amarinonova, да не би де се заслушва повече в гласа ти и затова да й бяга смисъла? Пробвай с някоя забавна аудио приказка дали ще й привлече вниманието.

# 201
Приказки почти не съм чела, защото тя няма никакво желание за това. Ако ли пък почна да чета, изобщо не ме слуша. До сега не съм намерила нещо което да и хване интереса и да се заслуша, да иска да разбере за какво става дума. Има и продължавам да купувам най-разнообразни книжки, но вниманието е главно върху картинките, като почна да чета и тя започва да ме моли да спра Crazy Издържа най-много страничка и почва да пита кога свършва приказката, колко още има до края Whistling Пробвала съм и с аудио приказки, със същия успех. Още в градината ни бяха акцентирали върху това, че след като се прочете нещо, тя не може да го възпроизведе и да каже с нейни думи за какво става въпрос Peace Мислих, че просто не може да се изкаже с нейни думи, докато вече осъзнавам, че тя изобщо не слуша Rolling Eyes До сега, докато не започна да не може/не иска да се занимава с четене, не мислих че има някакъв проблем, но вече сериозно се замислям за това Thinking

През идващата ваканция мисля да наблегна главно на това Peace Ще видия как ще ни се получи Peace

# 202
  • Майничка
Според мен е необходимо да се консултираш с логопед за евентуален начин на действие. Все повече деца са ориентирани към визуалното или комбинирано аудиовизуално възприемане, за сметка на чисто слуховото, съответно придружено със създаване на въображаема картина.

# 203
  • Варна
Според мен е необходимо да се консултираш с логопед за евентуален начин на действие. Все повече деца са ориентирани към визуалното или комбинирано аудиовизуално възприемане, за сметка на чисто слуховото, съответно придружено със създаване на въображаема картина.

Подкрепям съвета. При така описаната ситуация трябва консултация със специалист.

# 204
  • около Варна
Въпреки всичко не мога да се съглася, че четенето и писането/не преписването/ не са взаимообвързани процеси. Никога не съм виждала дете, което не може да чете с отлична диктовка, не казвам, че няма, обратният случай е често срещан.
Ето нещо по въпроса: "Трудностите и грешките в четенето не са изолирани, а винаги се съпътстват и от трудности и грешки в писането.Двата процеса може да са засегнати в различна степен при едно и също дете: при някои четенето е по-трудно, докато при други грешките в писането са повече. Не е възможно обаче да се нарушава само единият процес, а другият да е напълно запазен". повече тук: http://logopedcenter.com/komunikativni-narusheniya.html?layout=edit&id=76

# 205
  • София
Тук ходеше щерката на логопед и съм много доволна, обаче те не са специалисти в такива нарушения - тяхната сила е говорни дефекти  Peace /препоръчвам ги с две ръце за проблеми с произнасянето на букви - на щерката изкараха р-то за 3 месеца, а 6 месеца след старта на работа с нея тя го вкара в говора и повече проблеми с него не е имала. Вярвам, че работата с тях й помогна и да започне да чете, понеже аз не съм я учила да чете, тя се научи сама.

За другото няма да споря - доста деца около мен стартираха с писане, а четенето се появи на по-късен етап. Да, писането не беше под диктовка, но ако детето иска да запише мислите си, това също е един вид диктовка. Не говоря за преписване, преписването е нещо като прерисуване в по-малка възраст и не е необходимо изобщо детето да разбира, за какво става въпрос  Peace

# 206
  • София
Моя син пише, чете и сричкова с логопедката. Но сте прави, че това не е основното им направление. Във всеки случай е в помощ за детето.

# 207
Моето дете е от изключенията - първо се научи да чете - на 4 г и чак след това да пише. При писането в самото начало също имаше проблеми с буквата ъ, която се чете със съгласната буква, за това спокойно можеше да бъде изпусната, но бързо схвана тази работа. В началото четенето и при двете ми деца мина през следните етапи:
1. буква по буква
2. срички
3 замисляне и казване на цялата дума
4 четене бавно думичка по думичка изреченията, като точката не е ясно за какво стои там
5. четене и разбиране на написаното (става въпрос за осмисляне на написания текст).

Малката е на този етап. До скоро ми обясняваше, че като чете тя, не разбира какво се иска примерно в задачата или пък какво точно е описано в разказчето, а като й чета аз, всичко е ясно. Обясних й, че това е нормално, но си иска практика и скоро като чете повечко ще почне да осмисля текстовете и сама почна да си търси книжки и да чете. Все още й е трудно всичко да е ясно от прочетеното, но съм сигурна че този процес ще мине и ще се справя все по-лесно и по-лесно. За задачи по математика ще мине време. Там си е различно. По някога и възрастен да си е необходимо да прочетеш една задача за да разбереш какво точно е дадено и какво точно се иска.

Писането пък мина така:
1. Писане и разпознаване на буквите на мама, тати и т.н. др. близки хора.
2 . Писане на думички с печатни букви
3. Научаване на ръкописните
4. Писане и преписване с ръкописни букви.

Все още прави грешки, когато сама си съчинява текста - кога да е с главна буква и кога се прибавя и ъ-то. В преписването е бомба, макар да видях един път че от невнимание не е преписала две думички правилно, но пък ги е съчетала. Не помня точно, но беше нещо такова - "хубава мома", а тя да е написала "хубави моми" (т.е. спазила е числото). Но това по-скоро ми прилича на недоглеждане.

# 208
Моето чете като казва думите буква по буква до средата и после я казва цялата. В началото си мислех, че просто се сеща коя е, но откакто го прави много бързо и на по-дълги текстове установих, че не бърка думата със сходни, включително я казва правилно по род, число и с все членуването накрая. Преди успяваше да ме приспи с една страничка, защото четем вечер преди лягане, а вече не й стига времето. Освен това и се пазари тя да чете, колкото чете и после аз още толкова. Laughing

# 209
  • София
Моята щерка мина на етапа, в който чете първите букви и наглася думата. Затова по някога й се получава да прочете момчета вместо момичета примерно, защото е решила, че става въпрос за момчета... Иначе на пролет беше на етапа - аз чета, но не знам, какво съм прочела. Помня, че четеше обявление за лагер на вратата на детската, прочете го /тя имаше голямо желание да чете/ и ме пита - какво пише там, мамо. Отговорих й - нали го прочете, ти ми кажи. А тя - Ама аз четох, не мога хем да чета, хем да запомням, какво съм прочела. После започна да чете повече, лятото беше на лятна занималня с по-големи деца и там четяха следобяд по един час книжки - и тя с големите - там се научи да чете на ум... и така. Няма проблем с четенето, но най-вероятно това е защото започна преди първи клас и никой не я е юркал да се научи да чете сега и веднага. С писането има по-голям проблем - още пише аС, Ъ-тата ги пропуска от време на време и каквото е рогато, отказва да прилага парвилото за намиране на последната съгласна - чрез множествено число... Ще се научи. Брат й пишеше много правилно в първи клас, обаче като почнаха да учат представки и надставки и стана страшно... и до сега по някога обединява си, ми и др. с думата...

Иначе за сега силната й страна се очертава математиката - днес мъчех брат й с едни задачи за лице на трапец, в които му липсват а+b и съм му написала на листа формулата за лице на трапец и известните му неща - 42 = a+b+20 /беше му дадена обиколка и сбора от двете бедра/, за да разбере, че не са му нужни двете основи по отделно... и докато големия мигаше на парцали, малкото мина и рече - a+b е 22... онемях, като знам, как се мъчехме с брат й на задачите с Х...

Последна редакция: нд, 29 ное 2015, 17:46 от Дзвер

Общи условия

Активация на акаунт