ПЪРВИ КЛАС - тема 5

• 54 862
  • 749
  •   1
Отговори
# 375
Cidonia, прецени си според градината и предучилищната в училище. Градината ти е ясна, иди и разгледай каква е ситуацията на място в училището. Малкият го преместих на 6 години в училище, въпреки че имаше много добри учителки в градината. При него основният фактор бяха тренировките следобед, просто градината вече не ме устройваше. В училище обаче обстановката също беше много добра - чудесна учителка, малко деца, много играчки, достатъчна подготовка.
Големият си тръгна в първи клас директно от градината, беше отлично подготвен. Никакви трудности не е имал нито с адаптация, нито с материал, хем и той е в края на годината роден. Така че си е и дете основно. Няма гаранция, че ако е бил в училище подготвителна група, ще се справя по-добре отколкото, ако е бил в градината. Както и няма кой знае какво значение дали е в началото или в края на годината родено детето. Другаде според мен се крие ключът от палатката, а именно какво е дадено като основа вкъщи, в семейството.

# 376
  • София
Така че си е и дете основно. Няма гаранция, че ако е бил в училище подготвителна група, ще се справя по-добре отколкото, ако е бил в градината.
Това го подкрепям напълно. Моите деца иамт 4 години разлика, малката завърши ДГ в групата на батко си - при същите учителки. Само дето преди 1 клас той четеше свободно, смяташе и над 20, само не обичаше да оцветява /не му стига търпение/, но пък рисуваше много добре. Малката едвам научи буквите преди 1 клас, затрудняваше се да брои над 10, от 10 надолу /наобратно/, да сравнява числа, за събиране и изваждане се справяше само с 1 и 2. Аз бях удебена, че учителките ни в ДГ са супер покрай "много подготвеното си за първи клас голямо дете", а сега се оказа, че малкото ми не са го подготвили, ама никак...ха де...
Както и няма кой знае какво значение дали е в началото или в края на годината родено детето.
Това също, едното ми е октомври, другото декември. Но пък декемврийчето е и физически по-дребно от останалите. Когато отбележа, че е декемвройче и че наскоро навърши 7 обикновено ми обясняват как еди-кой-си тръгнал на 6 и се справял съвсем добре. Да, но за да тръгне на 6 явно детето наистина е било готово за училище - на ниво, на които моето на 6год и 9м /през септември/ не беше стигнало...

.. Другаде според мен се крие ключът от палатката, а именно какво е дадено като основа вкъщи, в семейството...
С това, обаче, не съм съвсем съгласна. С малкото ми дете работим откакто е навършила 1 година. Проговори много късно, има дефект на "задно небце" - работи с ортодонти, логопеди от години. Сега вече само с логопед. Започнахме работа заради чисто физическия дефект, а се оказа, че детето се развива по-бавно от "стандарта". В къщи прави упражнения, с логопедката работят по програма паралелно с това, което се учи - т.е. докато беше в градината учиха букви, цифри, сравняване на числа. Но тя не можеше да свърже 2 букви в сричка. Имаше домашни постоянно, ние буквално  всеки ден работим и сме работили по нещо - повече упражнения за мускулатурата на устата, за дишане. Вече логопедката ни е по-скоро ресурсна помощ, но продължава. Ако не бяхме работили през тези години може би щеше да е още по-назад в развитието, не знам, но някак не е достатъчно само да се работи - то е все едно да й преподавам сега висша матетматика. Ако детето не е готово да възприеме една информация няма как да стане. Ако е готово и няма кой да му я поднесе - това е друго...

# 377
Аз пък твърдя, че е до дете, не до възраст. Броенето на два месеца го намирам по-скоро за успокоение и оправдание.
Както и твърдя, че и самото пребиваване на детето в подготвителна група в училище, носи много повече ползи от седенето в ДГ.

# 378
Разбира се, че е до дете. Това за положената основа в къщи особено не го приемам. Дала съм и на двете си деца еднакво. Родени са по едно и също време на годината, с разлика 10 години. Т.е. са тръгнали на училище точно на 7 години и двамата. Разликата е, че едното е момиче, другото момче. На едното му се случваха лесно нещата, на другото - по-бавно. Като че имаше нужда още да узрее. Склонна съм да си мисля, че ако беше карал предучилищна в училище, сега щеше да се справя по-лесно. Двете години предучилищна група в градината за него бяха непълноценни. Макар че аз не знам как се провежда предучилищната подготовка в училищата. Може би това, че биха били по-малко деца, е достатъчен плюс за по-голямото внимание, което би се обръщало на всяко дете. Thinking
Последните дни ме радва, защото започна да "чува" буквите от думичките, които досега му убягваха при диктовка. Тренировки му е майката.

# 379
  • около Варна
Добре де, нали учебните програми са едни и същи, независимо в градината или в училище. Различна е обстановката и режимът.Ако спазват учебния план трябва децата да излязат еднакво подготвени.

# 380
  • София
Аз пък твърдя, че е до дете, не до възраст. Броенето на два месеца го намирам по-скоро за успокоение и оправдание.
Както и твърдя, че и самото пребиваване на детето в подготвителна група в училище, носи много повече ползи от седенето в ДГ.
Аз написах, че сравнявам моето дете със самото него сега и преди 8, 9 месеца. Разликата е ОГРОМНА.

# 381
Добре де, нали учебните програми са едни и същи, независимо в градината или в училище. Различна е обстановката и режимът.Ако спазват учебния план трябва децата да излязат еднакво подготвени.

Сигурно са същите. И все пак си мисля, че в училище може да се стараят повече преподавателите с по-малко деца. Нашите учителки в детската градина са доста хвалени като цяло. Но с над двайсет деца няма как да се обърне внимание на всяко, и особено на най-нуждаещите се.

# 382

Същите са, разбира се, но като била учител в подготвителен клас в училище и сега в детска градина, макар и не в трета или четвърта група, усещам напълно осезаемо разликите.  Самата постановка и на децата, и на родителите, и на учителите (разбира се, без излишни обобщения на едро) са едни такива по-лежерни в ДГ, отколкото в училище. Ако щеш и изискванията са по-различни. При мен, на откритите уроци в училище, идваше методист начална педагогика. Първите два открити урока имахме търкания по въпроса за методиката и нежеланието да се разбере, че има разлика в методиката на преподаване в ДГ и в училище.
Отделно, аз бях в целодневен клас- от 8 до 17 и 30 часа. Децата не спяха, съответно учехме, и също така съответно кой поддал- поддал, но към средата на май имах компактна маса първокласници, не подгответа.

# 383
.... са едни такива по-лежерни в ДГ....

Смело бих заявила, че са много лежерни дори. Whistling

# 384
  • София

Каси, само ако знаеш колко съм съгласна с теб  Peace
На 100 % ...
И най-най ... учителките в ДГ не успяват да подготвят децата, така, както в ПГ в училище.
Правя уточнение - зависи от детето, и изключение - учител  Peace

Последна редакция: сб, 12 дек 2015, 12:56 от ninnann

# 385
  • София

В нашата ДГ изобщо не бяха лежерни. А децата бяха 30+

# 386

Е, случили сте. То цял живот разчитаме да случим на нещо, на някой. На учители, на началници, на съпруг/а.....Аз още не знам дали детето ми сега случи на учители. За занималнята знам, че не е. Whistling Иначе в детската градина си бяха с авторитет и двете госпожи. И въпреки това не ми подготвиха детето.

# 387
  • София
Но се оказва, че са по-скоро изключение, а и много зависи от децата, ама много. Не от "децата" като цяло - масовката в групата, а от конкретното дете. Сега, постфактум, осмислям, че тези учителки, които така добре подготвиха сина ми, реално са се занимавали с него, като "податливото дете" - кой има най-голяма роля в постановката за Коледа - той и още 4-5 деца, кой има за домашно нам-си-какво - той, кой чете приказка на групата - той, кой пише на дъската задачи - той. Работели са с детето, което е възприемало без особени трудности. А аз съм си мислила, че те полагат неимоверно усилие да го учат...С малката беше точно обратното, но аз сляпо вярвах, че те много добре подготвят децата. Тя се оказа детето, което не познава буквите - следователно не й дават нам-си-какво домашно /то няма смисъл, тя няма да усоее да го направи/, няма отделна роля в постановката за Коледа - тя няма да запомни повече от 1 абзац, не участва в четенето на приказки на групата - нали не може да чете, няма смисъл да решава задачи - тя не може. Това е много общо казано, разбира се, но идеята е, че в ДГ /а може и в много предучилищнни в училище, това не мога да знам/ се работи повече с децата, които са по-напред, а другите остават малко фон - каквото напиша-напишат, каквото научат-научат. А после на родителите се обяснява как няма проблем, че не сричкува, тя нали затова тръгва на училище, да се научи  Whistling

Дискусията тръгна от въпроса на cydonia дали да предпочете училище пред ДГ за предучилищна. Аз ако бях по-проницателна навремето щях да предпочета училището пред ДГ, конкретно за по-несправящото се дете, но е лично мнение.

# 388
Мандаринка, съгласна съм с всяка твоя дума. За жалост намирам, че си права. И понеже пак ще се обади някой, изключения винаги има. Кой на каквото случил.
Винаги съм била против ранното тръгване на училище. Обаче като попрепатихме, си затвърждавам мнението, че е по-добре предучилищна в училище.

# 389
Здравейте, следя ви с интерес от началато на учебната година. Много интересни теми обсъждате. Ние сме от децата без предварителна подготовка и определено сега много съжалявам. В градината нищо не учеха, вкъщи успяхме поне азбуката да научим. По принцип още си е много детенце и все и се играе. Не исках да я насилвам и се надявах, че като тръгне на училище ще прояви интерес и там ще я научат. Но не, интереса ни все още е нулев, едвам успяваме да удържим нивото на материала, даже леко изоставаме по БЕЛ. Вкъщи много работя с нея, но това не си личи. Пример минала седмица имаха огромна домашна, диктовка в размер на 8страници, написахме я под диктовка както трябва, четохме няколка пъти текста и накрая се оказа, че тя не си е предала домашното. Освен това на всеки урок в буквара пише "ускори четенето". Вкъщи имаме от старите букварчета и всяка вечер четем от него, а в почивните дни от това по което учат. Когато вземат нова буква, вкъщи в упражнителна тетрадка пишем по 1ред от всички възможни срички, като я карам двубуквените срички да ми ги казва на изуст. И пак й е много трудно да чете на срички, чете си бавно на букви и често губи смисъла на думата, а за изречение и текст да не говорим. Понякога бърка буквите, но може би вечер е вече много уморена и почивните дни сутрин е най-продуктивна. Замисляла съм се да я спра за известно време от занималня и да си учим вкъщи, в момента съм бременна и в болнични. Но от друга страна не ми се иска да я отделям от децата, а аз все пак си работя пак от вкъщи. По математика засега сме добре, даже утре е на състезание. Но вече почнаха десетиците и очаквам трудности и там. Приемам всякакви съвети как да я науча да сричкува и как да ускорим пустото му четене?
 И при нас забелязвам масовата практика да се работи с напреднали деца. Щерката е с очила и от ниските /втора отзад в редицата по физическо/ и от първият чин малко по-малко стигна на третият, а отпред седят децата, които могат да смятат и четат. Като видях това бременните ми хормони така се разбушуваха, че и аз незнам как се удържах. Но пък съм измисля как ще я върна напред без да ставам лоша и злобна майка.

Общи условия

Активация на акаунт