ПЪРВИ КЛАС - тема 5

• 54 862
  • 749
  •   1
Отговори
# 555
  • Варна
В нашия клас са 30 деца. 25 деца да дойдат - това в прекалено голяма масовка. Въобще не ми допадат такива големи рождени дни. Каним винаги най-близките приятелчета, а не просто съученици и познати.
Забелязвам, че в класа вече са се оформили групи приятелства, без да има конфликти. Децата са се "надушили" един друг. Няма как дъщеря ми да се почуства обидена, ако не е поканена на РД на дете, с което не е близка приятелка.

# 556
  • На брега на реката
Как ли пък ще се кани целия клас. Абсурдно е! Та нали си има и приятели извън училище, то стана бетер сватба. Или по няколко рождени дни се правят. Никой не може да ми наложи как ще празнувам рождения ден на детето ми. Толкова е дразнещо това, чак се вбесих от идеята!

# 557
Никога не съм харесвала РД с деца от градината/класа.

# 558
  • Майничка
Щом на 4-5 години могат успешно да разберат понятията "ограничения в бюджета или в мястото" и "дискретност", не виждам проблем и за 6-7 годишните. Повечето имат достатъчно опит от детската градина. Ясно, че ако детето тръгне да разпределя в клас "теб ще поканя, теб - не", може и да възникнат драми, затова е за предпочитане поканата да бъде дадена на родител в момента на вземането или воденето на училище или предадена по телефона /както обикновено се случва в градината/.
Пък да разчитам дали някой да се откаже, та да се поберем или в резултат на масово канене и отказване да причиня на едно-две непознати момченца кошмара на многобройно кудкудякащо момичешко воинство /или обратно/ - не, благодаря! Когато класът се напасне - ок, но специално в първи клас повече се канят приятелчетата от площадката или бившата група в градината, не толкова съученици.

# 559
  • София
Когато започвахме уч. год. ни казаха, че на РД се кани или целия клас или никой.
Ти сериозно ли  Shocked
Тези деца на градина не са ли ходили? И там се празнуват РД. А ние имаме и семейни приятели освен съучениците, айде сега когото познавам - да го поканя, да не се обиди, ако разбере, че съм празнувала  ooooh!
Относно раздаването на покани - наистина трябва да се обясни на детето да бъде по-дискретно с обявяването на тържеството, все някога трябва да се научи на това, а на 7г е напълно възможно, само при желание на родителя.
Е, издънки могат да станат, но нищо фатално няма в това моето дете да разбере, че съученичка е празнувала РД и не я е поканила. Ще й обясня, че и тя не кани на нейните празници всичките си познати. Май навлизаме в темата от кой момент нататък е вредно децата да живеят с представата, че са център на вселената  Whistling

# 560
  • Варна

Е, издънки могат да станат, но нищо фатално няма в това моето дете да разбере, че съученичка е празнувала РД и не я е поканила. Ще й обясня, че и тя не кани на нейните празници всичките си познати.

Именно. Моята дъщеря приема нормално факта, че не я канят на някой рожден ден. Близките ѝ приятелки винаги я канят, както и ние тях, та това, че не е поканена от някого извън приятелския кръг хич не е беда.

# 561
  • София
Именно. Моята дъщеря приема нормално факта, че не я канят на някой рожден ден. Близките ѝ приятелки винаги я канят, както и ние тях, та това, че не е поканена от някого извън приятелския кръг хич не е беда.

+1  Peace

мандаринка Hug И ние сме имали подобни драми, но в по-лек вариант, обикновено с "уговорки" за излизане навън. "Той/тя ми каза, че ще се видим днес на двора" - и се започва едно чакане и притеснение независимо от опитите ми да обясня ситуацията.

Касита, не бях чувала за подобен случай на отказана покана от страна на канещите, честно! ooooh!

# 562
  • София
Когато започвахме уч. год. ни казаха, че на РД се кани или целия клас или никой.
Ти сериозно ли  Shocked
Тези деца на градина не са ли ходили? И там се празнуват РД. А ние имаме и семейни приятели освен съучениците, айде сега когото познавам - да го поканя, да не се обиди, ако разбере, че съм празнувала  ooooh!
Относно раздаването на покани - наистина трябва да се обясни на детето да бъде по-дискретно с обявяването на тържеството, все някога трябва да се научи на това, а на 7г е напълно възможно, само при желание на родителя.
Е, издънки могат да станат, но нищо фатално няма в това моето дете да разбере, че съученичка е празнувала РД и не я е поканила. Ще й обясня, че и тя не кани на нейните празници всичките си познати. Май навлизаме в темата от кой момент нататък е вредно децата да живеят с представата, че са център на вселената  Whistling

Не е нужно да се дава гала вечеря, ако бюджета е по-малък. Може скромно да се почерпят всички деца от класа. /децата в нашия клас са 14 и е по-лесно/.

# 563
  • около Варна
Аз не виждам защо някой трябва да крие, че има празник, децата после така или иначе си коментират. Всеки си кани най-близките приятелчета, чак пък да се разстройва някой, че не е поканен пресилено ми се вижда.

# 564
да сте попадали на хубави сборници със задачи за първокласници?

# 565
Ето този сборник имаме - http://www.book.store.bg/p32089/sbornik-po-matematika-za-1-klas- … etia-kajkova.html .

На мен ми допада, има няколко типа основни задачи, които са в отделни теми за всяко число от 1 до 10 и до 20.

# 566
  • София
да сте попадали на хубави сборници със задачи за първокласници?
Мечо и Медунка, на просвета един червен за ЗИП, но най-добре си тегли задачите от предните години за състеания и ги давай да решава. Може да си изтеглите --  "Малки стъпки в голямата математика" - http://dox.abv.bg/files/listtree;jsessionid=7AB4C3EDBF70087F42A5 … 39B7182919D.dox01; и сборниците на Kim Freeman - http://gen.lib.rus.ec/search.php?req=Mighty+math&lg_topic=li … =1&column=def.

# 567
  • Пловдив
Ти сериозно ли  Shocked

Какво общо има градината тук?Моето дете не е ходило и какво?Зле възпитано ли е?Трябва ли градината или училището да измества родителя?Човекът наистина е стадно животно,но в стадото има семейство ,което възпитава и учи детето си.

# 568
  • София
Как не е ходила детето ти на градина? Двете подготвителни години не са ли задължителни? Хайде, едната може и в училище, но 3-та група не е ли също задължителна вече? А и не знам защо така подскачаш, като мандаринка никъде не е споменала за лошо възпитание, камо ли свързано с децата, които не са посещавали градина.

# 569
Всъщност от началото на първи клас точно стадният прицип ми прави впечатление, че се правят опити да бъде наложен. За да избегнат родителите отговорите на трудни въпроси, не за друго.

Общи условия

Активация на акаунт