ПЪРВИ КЛАС - тема 5

• 54 862
  • 749
  •   1
Отговори
# 585
Моя пише ужасно грозно. По негови думи най-грозно в целия клас, в което аз не се съмнявам никак. И хич няма желание да пише, ако се навие, го прави някак припряно, нестарателно колкото да се води, че нещо е правил. Ще  се пробвам и аз събота и неделя да работя с него. Грешки прави рядко, но краснописа....Решил е, че иска да пише ситно, бута всички букви една в друга, една наклон  дясно, друга наклон  ляво  ooooh! В интерес на истината, аз очаквах да е и по-зле, той никога не е обичал да пише, рисува, оцветява.

# 586
  • Варна
Тонка И моята щерка обича диктовки и преписи. Обича и да ми диктува, аз да пиша (нарочно с грешки) и после да ми ги поправя. Много е строга и повече от 2+ не мога да изкарам. Grinning Но гледам вече да избягваме тази игра, че да не запомни грешно.

# 587
Моята на диктовка винаги има по някоя грешка, но не се притеснявам, защото в повечето случаи грешките са такива - "сваДба, жераФ, фуДболист, дъжТ". Пише едро, но почеркът й е доста приличен.

# 588
Ние пишем вярно ,красиво  и без грешка, на диктовките имаме отличен. Но не искаме да пишем -все с уговорки и молби Sad

# 589
  • Пловдив
Аз лично не държа детето ми да пише красиво,а вярно.Виждам ,че и учителката ни е на това мнение.
Ще си позволя да изразя и друго лично мнение.
Какво значи красиво?Тези неразбираеми ченгелчета ,които са образец в тетрадката ли?
Не знам дали са красиви,възприятието за красота е различно за всеки човек,но за мен са неразбираеми.Лично на мен ми коства усилие да разгранича тези букви.На мен не ми харесва,въпрос на възприятие е.Да,децата трябва да имат образец ,който да следват,но само след година -две ще пишат с разделени букви както повечето от вас.Не слагам себе си в това число,защото съм лекар и аз самата не си разбирам какво пиша. Joy
Искам да ви споделя ,че скоро бях за 10 дни в Англия и хазайката на голямата ми дъщеря  е начална учителка.От любопитство за системата говорих с нея и разгледах домашни.Там правилото е щом е вярно всичко е ок.Думата къща беше написана на ред и половина и детето имаше похвала.

# 590
Аз лично не държа детето ми да пише красиво,а вярно.

А аз държа и на двете, защото едното не изключва другото. Да не се заблуждаваме - една красиво написана страница оставя съвсем различно впечатление у четящия, а оттук нататък предстои доста да им четат творенията. Ако сега не се научат да пишат старателно, докато завършат няма да може сами да си разчитат. А едва ли образователната система в следващите 10-ина години ще претърпи революция, за да не им се налага да пишат на ръка. И тъй като много добре знам колко усилия и труд изисква постигането на красив почерк (извън нищожния процент, на който им се получава от самосебе си) - изисквам поне старателно изписване на всяка буква и цифра.

# 591
  • Варна
Вярно е, че след няколко години вече ще си изработят почерк, който най-вероятно няма да има нищо общо със сегашния стил. Но също така е вярно, че тези, които пишат красиво сега, ще си измислят най-вероятно красив почерк. Много е важно освен да е вярно написаното, да е и четливо. А обикновено грозният почерк е нечетлив. Напълно съм съгласна и с първоначалното впечатление. Някак си съвсем естествено е като видя красиво написан текст да очаквам да е и верен.Обикновено така и става. Затова много държа дъщеря ми да пише красиво - добре подравнени букви, с еднакво разстояние между думите, еднакъв наклон, без задрасквания и прочие. Разбира се, не ми е фикс идея и не я тормозя излишно, още е рано и има време да се научат, пък и тя като цяло пише доста прилично.

# 592
  • при моите любими
И аз да се включа в темата с диктовките. Аз вкъщи не правя. В тетрадките имат много диктовки и преписване за домашно, но всичко се пише в занималнята. Напоследък в почивните дни сме постоянно в движение и единственото, което може да упражнява е четенето, защото си носи книжки. В тетрадките има много малко грешки, предимно с пропуск на точка и съответно главна буква. Най-обърканата дума беше ОТДОЛУ, написана ОДОЛО. Но и на мен ми се стори сложна дума, която според мен е нормално да обърка.

# 593
  • София
Вярно е, че след няколко години вече ще си изработят почерк, който най-вероятно няма да има нищо общо със сегашния стил. Но също така е вярно, че тези, които пишат красиво сега, ще си измислят най-вероятно красив почерк.
Ох, не знам. Моите големите пишеха страшно красиво към края на първи клас, а сега е просто ужас. Настоящият шестокласник не може сам да си разчете. Идея нямам как му разчитат писмените работи. /опит явно, горките учители/. Почеркът му, между другото, е едно към едно с този на баща му. Той също не си разчита.  ooooh!
Малкото в началото пишеше доста грозно, вече пише красиво. Докога ли?  Thinking
Аз май не съм виждала дете да не пише красиво в края на първи клас, всъщност. Което няма нищо общо с почерка после.

# 594
  • Пловдив
Напълно права си-не ги изключва.И не -аз изобщо не се заблуждавам-разбира се ,че ми е приятно да видя красив почерк.Но пак казвам ,това което е красиво за мен,може да не е красиво за друг.И понеже аз наистина пиша красиво,но нечетливо дотам, че аз понякога не знам какво съм написала,искам от детето вярно и четливо.А като гледам голямата ми дъщеря как пише сега-не виждам  ефект от това ,че изписваше буквите като калиграф.
Аз не разчитам тези свързани буквички ,но изискванията са такива.Друг е момента ,че не одобрявам това унифициране на децата.Но детето ми учи тук и се съобразявам със системата.
Ирина,писали сме заедно.Това имам предвид и аз.

# 595
При нас единствения проблем с диктовките е когато "Ъ"-то е в края на думата . Ако трябва да напише "път" е ок,но ако трябва да е "бобът" го изпуска! Иначе пише с голямо нежелание!
За краснописа- нашата госпожа много държи, късам листове и прави преписи на ново!

polin_a, правилно си обяснила ,че при препис трябва да прочита думата, освен това следенето с пръст също много помага!

# 596
Може ли някой да ми каже в изречението "Румен е мил. " колко думи има?

Буквата "е" брои ли се за дума ? newsm78

# 597
Брои се "е"-то, защо да не се брои, това е глаголът "съм". За мен би било странно глаголът да не се брои. Броят се и "в/във", "с/със" и т.н

# 598
Как обяснявате задачите от типа 20-16= или 20-7=…?

# 599
  • около Варна
В училище се учат така:едното число се представя като сбор от десетици и единици,16=10+6, 20-10=10, 10-6=4, звучи сложно, но го разбират, после събирането и изваждането с преминаване се автоматизират. Ние още сме на 10.

Общи условия

Активация на акаунт