ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 10

• 79 269
  • 752
  •   1
Отговори
# 660
Вярвай!, извинявай, аз просто не съм те разбрала. Лабораторията е една варненска, нарича се "Статус Лаб". Мисля, че в почти всички лаборатории правят изследвания за уреаплазми и микоплазми в урина. Може и трихомони, но трябва бързо да се занесе пробата, защото до 30 минути умират и изследването би било фалшиво отрицателно.
Дори във Варна в Света Марина могат да направят PCR тест на урината за уреаплазми, но пък при този тест няма антибиограма.
Ако си от София направи така както SAB-f - в НЦЗПБ (Националния център по заразни и паразитни болести) - явно там лабораторията е най-добра.
Има и разни анаеробни гадинки, които могат да доведат до течения. Обикновено се изследван аеробните, а анаеробните по-трудно се хващат - трябва специално да се търсят, за да се хванат.

SAB-f, и при двамата ми партньори изследванията за уреаплазми, микоплазми, хламидии и т.н. бяха отрицателни. Аз моите ги повтарях: не само PCR тест, но и с посявката (нормалните тестове) - винаги отрицателни. Стигнах дори до кръвни изследвания за друг вид микоплазма - пнеумонае и т.н. просто за да изключа и този вид.

От Плевен уж бяхме изследвали всичко (в самото начало), а само графата за уреаплазми при мен - празна - няма информация (?!?!). Толкова много се заблудих тогава, че уж е отрицателно. И поради тази причина след време повтарях после и потретвах изследванията. От пълният набор изследвания при мен и при бившият ми мъж само тази уреаплазма и само при мен не била изследвана ... Има нещо съмнително там. Вече от позицията на времето го казвам.

А стафилококус ауреус бях заподозряла от преди около 3 години, в момента в който цялостно смених логическият подход и си казвам - ок, ако това не са алергични реакции към антибиотици, а просто лекарите са ми давали грешни антибиотици и имунната система е реагирала на това? И се започна едно ровене: кои антибиотици спрямо кои патогени са подходящи; с какво съм се сблъсквала през целият си живот (а не съм боледувала много). И в крайна сметка стигнах до извода, че съм носител на стафилококус ауреус. Но отхвърлих тази идея като прекалено налудничава..... Дори споделих теорията си с доц. Щерев и го питам, ако имам съмнение, че съм  носител на стафилококус ауреус (но не е метицилин-резистентния щам) от къде мога да го изолирам, за да докажа или отхвърля тезата, защото няма кръвно изследване за него (т.е. не е разработено изследване, което да тества антителата спрямо този патоген, има за стрептококи, но за стафилококи няма). И му дадох пример: ако съм носител (здрав носител на този патоген) и ако ми дадат слаб антибиотик от сорта на пеницилин или тетрациклин (крайно неподходящи за стафилококус ауреус) - би било в реда на нещата имунната ми система да реагира....

Луда работа ви казвам.... Но пък взе, че се изолира в момент, в който буквално бях забравила горните си разсъждения. Като пусках урина логиката беше: започвам от начало с всички фундаментални изследвания в медицината: кръв, урина (вкл. и в контекста на уреаплазми, микоплазми, трихомони), СУЕ, CRP.

Не ми беше най-великото удоволствие на света да се правя на лекар и дори да ми се налага да се съмнявам в генерални постулати в медицината, но когато човек е притиснат до стената прави дори и невъзможното.

# 661
Здравейте момичета,
В началото на годината минах 3 месечен курс с лукрин депо. Последната инжекция беше на 17 февруари, цикъла ми се възстанови в началото на май. Тази седмица реших да си пусна профилактично изследване на хормоните и се оказа повишена функция на щитовидната жлеза - Т3 и Т4 са повишени, както и МАТ. ТСХ е 2.Намерих листовката на лукрина - пише, че е възможно уголемяване на щитовидната жлеза. Някоя от вас имала ли е такива наблюдения?

# 662
Да, за сега са добри Simple Smile - ЧХГ 1765 (на 14-ти ден след трансфер на 5-дневни) - това явно ми е третата тема, в която се хваля  Joy
Без вливания на нищо. Просто стимулацията беше различна.

Маги, чудесна новина.  Hug newsm44

протокола е от голямо значение. за съжаление не при всеки може да се улучи правилния протокол от първия път.

# 663
Здравейте, момичета! Бих била много благодарна, ако ме насочите към добър специалист в София - диагностик и хирург, за да разбера в крайна сметка, как са при мен нещата и какви действия трябва да предприема?

# 664
  • София
Маги, представа нямаш колко се радвам!!!!! За следене на бременност горещо ти препоръчвам доктор Сигридов.

Lidisa, за добър диагностик и оператор ти препоръчвам доктор Калчев в Малинов. На мен той ми откри ендометриозата и ми направи трансвагиналната лапароскопия.

Аз преди няколко месеца нали се похвалих, че съм забременяла. Нещата не са били писани да бъдат докарани докрай. Генетичните изследвания показаха, че яйцеклетката е била оплодена от 2 сперматозоида едновременно и плода се разви до 8ма сецмица само, в 10та го изхвърлих. Но все пак бях щастлива, че изобщо се е получило.

# 665
Воайорче, природата си знае работата! Стискам палци следващия път да стигнеш до ревлив финал!  bouquet
Подкрепям мнението ти за д-р Калчев и д-р Сигридов!

# 666
Воайорчето, благодаря ти!

Споменаваш, че си правила генетични изследвания. Би ли ми дала повече информация какви и къде ги прави?

След като веднъж се е получило, пак ще се получи забременяване. Стискам палци.

# 667
Здравейте, момичета! Бих била много благодарна, ако ме насочите към добър специалист в София - диагностик и хирург, за да разбера в крайна сметка, как са при мен нещата и какви действия трябва да предприема?
Добри отзиви има също така и за д-р Попов, Ненов и Нецов. Не смея да давам оценки, тъй като нещата са много индивидуални.

# 668
Пускам линк към един от скорощните постове на Др Бреверман.

http://www.preventmiscarriage.com/Literature-Review-Blog/2016/Ma … ly-high-succ.aspx

Също така понеже не бях се ровила отдавна из сайта му, се поразгледах и попаднах на листа с лекари с които той работи - има в Гърция и Турция. В случай че информацията е от полза на някой.

http://www.preventmiscarriage.com/About-Us.aspx

Здравейте. Благодарение на изчерпателната и незаменима информация давана от Alinea за всички тези години относно новите тенденции в медицината за борба със стерилитет вследствие на ендометриоза, станах пациентка на турския доктор от горепосочения линк, който сбъдна мечтата ми от един единствен IVF опит. Приложен ми беше имунологичен протокол (къс) заради ендометриоза и високите CD56 клетки в кръвта. Приемах стероиди, омега 3, ресвиретрол, селен + вливки имуновенин и интралипид, и приложих временен безглутенов режим на хранене. Още преди започване на опита бяха диагностицирани всички имунолагични фактори които биха повлияли негативно на една бъдеща бременност и бяха лекувани своевременно. Макар и с много трудности, родих и износих едно здраво дете, което е на година и половина в момента.

Вече не следя форума редовно, но има още много майки от пишещите преди, които има с какво да се похвалят. Така че успех на всички  Hug

# 669
  • София
Мерси, момичета!

Маги, генетичните изследвания на ембриона бяха направяни в клиника Малинов.
Иначе д-р Сигридов ми назначи тромбофилия и способността да усвоявам фолиевата киселина. Тези изследвания направих в Геника, но може да бъдат направени и на други места.

# 670
Здравейте,
за първи път се включвам и пиша във форума.
Моля тези от Вас които са имали диагноза ЕНДОМЕТРИОЗА да споделят с мен своя опит!
Момичета как сте открили заболяването, имали ли сте обичайните симптоми, веднага ли направихте лапароскопия на кой лекар сте се доверили, успяхте ли да забременеете след това?

# 671
при мен симптомите бяха: нередовен цикъл, много силни болки по време на менструация и при дефекация, често задържани фоликули и формиране на “шоколадови“ кисти, установено при преглед удебеляване на единия яйчник.
лапароскопия (първо диагностична) правих в св. софия (частната болница) при д-р димитров. дадоха ми запис от изследването на диск и го занесох за второ мнение, което за съжаление се потвърди (при лекар от мд). след това насрочиха същинската лапароскопия. информацията ми е доста стара, от преди 6 години.
забременях спонтанно, без процедури. след бременността ем рецидивира на втората година, симптомите бяха същите като преди.

# 672
Трима независими лекари ( двама, от които доценти ) ми бяха поставили диагноза ендометриоза. Изпитвах ужас и отлагах операцията като краен вариант в случай, че имам проблеми със забременяването. Един прекрасен ден отидох на профилактичен преглед и кистата просто я нямаше! Лекарката около 20 минути се взираше в екрана и не знаеше какво да каже. Само като си помисля, че можеше да ми направят ненужна операция изтръпвам. Ендометриозата е диагноза, която много често лекарите поставят без да са напълно сигурни, а 100 % резултат може да се даде едва след като кистата се извади и се направи хистологично изследване. Симптоми като болезнен и нередовен цикъл може да се дължат на много други неща. Към днешна дата имам детенце, като не съм имала никакви проблеми със забременяването. Моят съвет е да не се доверявате лекомислено, защото в днешно време лекарите много обичат да правят лапароскопски операции, но всичко си остава за ваша сметка.

# 673
е, то не е някаква много тежка коремна операция,основният разрез е около 2 см, а вторичните разрези са около 0.5 см (ако се правят). престоят в болницата - 48 часа. единственото гадно нещо според мен е общата упойка. на мен секциото ми се видя ужасно гадно на фона на лапарото.

# 674
Операцията изобщо не ми се стори лека. Да, почти незабележими белези имам. Но се чувствах ужасно - повръщане (многократно) без да съм яла нищо от 15 часа, много силни болки, много изнемощях от системите. При мен не беше ЕНДОМЕТРИОЗА, а киста 6.5 и операция по спешност. Хистологията беше чиста, за щастие яйчникът си остана цял.
Не знам дали бих се подложила само с цел изследване.

Общи условия

Активация на акаунт