За и против тръгването на училище от 6 години

• 59 933
  • 485
  •   1
Отговори
# 135
...
Да, тука няма майка на която дъщерята да се притеснява, че на всичките й съученички цикъла е дошъл и имат гърди, а тя е с фигура на дете. Няма и майки, чийто синове се срамуват, че са по- ниски, по- слаби и с набождащи мустаци , а съучениците им са млади мъже.
Но в реалността има.
Моят син и сега изглежда най- голям в класа си. Тази сутрин се засякохме - аз, отивайки пешком на работа, а той- с няколко "деца" от класа, отърчали за закуска в междучасието. Пак си казах "Добре, че тръгна с тия, че със следващите съвсем на даскал щеше да го докара на вид." Той и в по- горните два класа може да мине за едно от най- якичките рано възмъжели момчета.
За фигура и цикъл 6 месеца не хвърлят никак. Размерът на "дарбите" и времето на сподобиване с тях си е повече генетика, по- рядко се дължи на няколко месеца разлика.  Simple Smile А и това е несериозен довод. Да оставим, че е неустановен факт.
Цитат
В гимназията имах двама съученици 6 - годишни- момиче и момче. Момичето си дойде доста асоциално , въпреки,че беше пълна отличничка. Момчето имаше огромно желание да се впише и донякъде успя, но с цената на много подигравки от страна на класа, заради по- късното му физическо развитие.
Най- асоциалните типове от ученическите ми години са бивали големите батковци и каки - дългогодишни повтарячи, няколко хора с вродено слабоумие /не ги обиждам, терминът си е легален и си ги има и ги е имало винаги/, някой друг поразлигавен повечко вкъщи /въобще не е до възраст това пък/. Всичко останало се вписваше малко или много в колектива.  Laughing
Всичко това са си някакви лични конкретни примери, каквито всеки може да извади от джоб според както си му хареса и да си ги разказва.
Лично аз не съм запозната с научно задълбочено изследване по въпроса. А само на такова бих хванала вяра донякъде. Останалото са си просто приказки на едни хора, видели едни неща, от които са си направили едни изводи. Които не е задължително изобщо да са общовалидни и/или поне верни.

# 136
  • София
Същото като Джуди тръгнах да пиша... Гаранция Франция кога ще й дойде цикълът на една  девойка, кога ще й пораснат гърдите и въобще дали ще й пораснат толкова, колкото на някое по-развито момиче.....  Със същата успеваемост  по тези праграфиможе да се комплексира и дете, тръгнало с набора си. И явно Елена Ди четеш диагонално, щом пишеш, че тук нямало майки, минали през това... Само няколко поста назад написах не за себе си, а за дъщеря си, която миналата година завърши 12 клас на 17 години  и 9 месеца. Peace И нищо, че в целия си курс на обучение е била по-малка от някои  свои съученички с година и нещо, винаги е била сред по-високите, достатъчно добре развити и в никакъв случай не беше последната сред тях в очакване на цикъла. Та тези неща не са само до възраст, има си структура, ген...

# 137
Ти явно не разбираш какво четеш.
Върни се и прочети изречението , което се опитваш да ми цитираш.

# 138
  • София
Ясно, само ти разбираш, всички други грешат, нищо че имат опит със собственото си дете, не с чуждите. Mr. Green

# 139
Не, само вие разбирате, всичките 90% от населението, които си пращат децата с набора си и онези, които са решили, че училище се почва в годината, която навършиш 7/ а те са били експерти, със сигурност/ нищо не разбират.

# 140
  • София
Има обстоятелства, има индивидуални особености, има разни фактори - няма универсалност. Ако бяхте чели внимателно (пак го казвам), щяхте да видите, че имам и две деца, тръгнали на 7 с набора си. Тоест аз най-малко обобщавам един вариант като правилен. Но не приемам някой страничен назидателно да ми обяснява, че не виждам по-далеч от носа си и не гледам в перспектива, когато става дума за собстеното ми дете..

# 141
  • София
Ами, то си има научни изследвания и неколкократно писах, че около 7-годишна възраст се получава качествен скок в когнитивното и емоционалното развитие на децата. Обемът, разпределеността и насочеността на вниманието са най-големият напредък в когнитивното развитие на тази възраст. На прост език това означава, че детето може да слуша учителката в клас, в същото време да обработва дълги инструкции, да превключва вниманието между това, което казва учителката и задачата, върху която мисли, и когато започне да решава конкретна задача, да може да задържи всички компоненти в работната памет, за да ги обработи. Един от най-сериозните проблеми на децата е вниманието. Това, на което западняците му казват училище, си е чиста детска градина. Четенето не е показател, защото много от децата четат, но все още не успяват да разберат точно смисъла, и то от типа метафора, поука от приказката, проследяване на връзките между обектите в текста и т.н.
Въпреки всички критики, повечето развитийни теории се припокриват, че именно около 7-годишна възраст повечето деца са готови да се справят с училищното обучение. Просто едни изследователи наблягат на когнитивното, а други на психо-емоционалното.

# 142
Ами, то си има научни изследвания и неколкократно писах, че около 7-годишна възраст се получава качествен скок в когнитивното и емоционалното развитие на децата. ...
Предлагам да ги видим, тогава.  Peace
Най- интересно е да се установи какъв е точният изказ и точните изводи, които са направени.
За "около"-то ски говорим цяла тема тук. Плюс, минус няколко месеца си влизат точно в този диапазон.  Laughing Точно заради него и законът допуска да е "около", а не "на".

# 143
  • София
Отиваш в някоя научна библиотека, искаш си трудовете на Пиаже, Госвами и четеш - там всичко си е описано, заедно с експерименталните постановки. Има и доволно количество нашенски изследователи на българската популация. Има и инструменти за диагностика, но диагностиката е трудоемка и никой няма да ти я направи във форума, все едно е врачка и гледа на кафе. Аз в ситуация от типа "що си с шапка - що си без шапка" не влизам. Именно заради нагласа като твоята "точно", а не "около". Точно и ЯМР не може да ти даде!

Да, в тази наука е "около"! Това не е като да продаваш сирене. Обучението струва труд и пари, а твоето поведение в момента е грозно. Достатъчно добронамерено предлагам информация, която съм синтезирала след сериозно обучение, така че няма да търпя поведението ти! Ако смяташ, че знаеш и разбираш повече - ок! Препоръчвам ти да се ограничиш в сферата на своята професионална компетентност.

# 144
А, значи пак са общи приказки.
Благодаря.
Помислих, че има конкретни аргументи и тъкмо ми стана интересно.
Нямало.
За "околото" няма спор. Аз тази идея именно подкрепям - че това е правилното.  Peace Даже в закона околото е по- точно дефинирано.
Кой докъде ще се се ограничи си е личен избор. Аз не определям чуждия. Има си тема- пишем си в нея, всеки с еднакви права.
Общите приказки на един тежат точно колкото общите приказки на друг.

# 145
  • София
Отиваш, плащаш си за диагностика и получаваш конкретно мнение относно справянето на детето си с тестовата батерия към момента! Това е! Нататък решението си е твое. Ти какво искаш?

# 146
Когато аз се позовавам на нечие чуждо мнение или разпоредба, то съм тъй добра и я цитирам.

Какво да искам?  Rolling Eyes Питах нещо. Не получих отговор. Направих изводи и толкоз. От теб няма какво да искам.  Hug

# 147
  • София
Е, тук няма разпоредби и се налага да го приемеш.  Затова при обследване се дават резултати към момента на провеждане на изследването. Както писах, това не е като да продаваш сирене или да цитираш наредби.

Вече те насочих към предостатъчно литература. Твоето си е чисто заяждане и то на лична основа. Очевидно всичко си знаеш и всичко си можеш, та нЕма нужда аз да ти обяснявам.

# 148
  • София
Andariel, в случая не те разбирам. Защо се засягаш на компетентност? Темата не е да си мерим компетентността, а да споделим опита си. Но между споделям и налагам има разлика. Не виждам никой, който е пуснал детето си на 6, да налага избора си  тук като универсално правилен. Взел го е за детето си и споделя набюденията си от 1 лице. Но в ответ  му размахват пръст и му обясняват колко безотговорно и недалновидно е подобно решение. Освен това така смело критикуващите чуждия избор  как знаят на кого е правена диагностика, на кого не, кой е взел решение само на своя глава и кой преди това се е консултирал със специалисти?Или си говорим принципно, ей така лаф да става?

# 149
  • София
Ето, Джуди иска числа, останалото било общи приказки! Все едно да срещне лекар в коридора и да поиска от него на база нищо да й каже диагноза. И ако не й "гледа на кафе" с точни дати и събития, значи говорел общи приказки! Сигурна съм, че ако някой предяви нейните претенции към нея самата от типа "коридорна консултация", ще "насочи" човека към библиотеката.

Направих си труда да опиша основните неща. Който е чел, може в ролята си на родител да се ориентира горе-долу как се ориентира детето. Зрелостта за училище има още един компонент - детето да е способно да изпълнява задачи дори в моменти, в които задачите не са му интересни или вместо в клас им се иска да са на двора, и това е системно. УЧителките в градините общуват с децата по цял ден, там си имат учебни занятия и много добре виждат дали и как детето се справя в часа - дали се изморява лесно, дали се разсейва, дали разбира инструкциите, дали може да работи самостоятелно и т.н. Друг въпрос е дали са готови да го кажат в прав текст и дали родителят е готов да чуе нещо различно от "о, супер е". Затова нито едните питат, нито другите отговарят.

Общи условия

Активация на акаунт