За и против тръгването на училище от 6 години

• 59 897
  • 485
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Хаха, пак с обобщения.... Щастливка съм да знам  ИДЕАЛНО през какво е минала учителката на детето ми. Преди 12-13 години нямаше задължителна предучилищна. Но в училището на дъщеря ми такава група си функционираше от години. Нямаше официално и позволение за провеждане на  тест за училищна готовност,  но някои училища си го правеха. Това на децата ми също. И в колебаниетони какво да правим, как да подходим, водени от опасението да не сгрешим, се допитахме именно до учителка от комисията - бъдещата класна до 4 клас на детето ми. Интересно пък защо  двете (в тандем с колежката й от предучилищната група, имаща целогодишни наблюдения над детето (далеч не само свързани с учене), не ме спряха, а  напротив -  дадоха ми зелена светлина...  В 1 клас детето ми никога не е ставало от чина, не се е разхождало, не е ревало и не се е тръшкало. И знам, че ако на учителката четирите години с детето ми са й стрували повече  от допустимото като усилия и нерви, щях да знам. Но не е било така, на драго сърце 4 години по-късно прие и малките ми деца в класа си. И хоп, изненада...Малките тръгнаха на 7 навършени, но й създаваха повече главоболия. Mr. Green

Последна редакция: сб, 11 юни 2016, 22:02 от пенсионирана русалка

# 166
Не разбра ли, че проблемът е детето през какво е минало? Учителката ще се главоболи с бебе малко повече от нужното. Недостатъчно, че да говори с родител. Пък и какво ще му каже? "Детето е малко за първи клас". Няма смисъл, то болните амбиции заслепяват и заглушават.

Малко учители ще ти кажат да изчакаш, защото има малко педагози, които разбират какво означава незряло за нивото дете да тръгне с потока на това ниво.

# 167
  • София
веднъж минало предучилищна група няма никакъв смисъл да повтаря, защото пак ще минава през същия материал. Дадено ли е веднъж с предишния набор в ДГ, няма връщане назад.

# 168
веднъж минало предучилищна група няма никакъв смисъл да повтаря, защото пак ще минава през същия материал. Дадено ли е веднъж с предишния набор в ДГ, няма връщане назад.

А с каква цел е дадено?
Пак до майката опираме.

# 169
  • София
Не разбра ли, че проблемът е детето през какво е минало? Учителката ще се главоболи с бебе малко повече от нужното. Недостатъчно, че да говори с родител. Пък и какво ще му каже? "Детето е малко за първи клас". Няма смисъл, то болните амбиции заслепяват и заглушават.

Малко учители ще ти кажат да изчакаш, защото има малко педагози, които разбират какво означава незряло за нивото дете да тръгне с потока на това ниво.

Тъкмо обратното, масово си казват, че са против. Wink

И пак казвам, не познаваш хората, не можеш да говориш за болни амбиции, без да си наясно  с обстоятелствата, довели до дадено решение.

И как една и съща учителка ще мълчи като става дума за шестгодишно и ще се въздържа от коментари, мислейки, че няма да срещне разбиране от заслепените, амбициозни родители, а спокойно ще споделя и най-дребните си притеснения със същите тези родители няколко години по-късно, но за навреме тръгналите им на училище деца. Тезата ти нещо издиша..

# 170
И как една и съща учителка ще мълчи като става дума за шестгодишно и ще се въздържа от коментари, мислейки че няма да срешне разбиране от заслепените, мбициозни родители, а спокойно ще споделя и най-дребните си притенения със същите тези родители няколко години по-късно, но за навреме тръгнали деца. Тезата ти нещо издиша..
Ти през първата година познанство с някого споделяш ли му неща, които му споделяш след шестата, седмата година приятелство?

Не споменах ли някъде, че изброените бебешки прояви няма смисъл да бъдат обсъждани с родителя на детето? Може и там също да се крие причината, не само във факта, че с първото дете майката и учителката още не са се познавали добре. Аз лично не говоря с родители за такива дреболии. Пуснали са си детето, то си е незряло, каквото и да обсъждаме, нищо няма да се промени, нито ще я преместят, че да я стресират допълнително, нито нещо добро ще излезе от разговора, нито е достатъчно сериозно, за да се обсъжда.

# 171
  • София
И как пък разбра, че познавам учителката от тогава?  Laughing  А и какво, ако човек познава от  сравнително скоро учителката на детето си, да не очаква последната да споделя евентуални негативи, така ли? Мерси от такава учителка. Най- успешно работещият модел е сътрудничеството между родител и учител, вървенето в една посока... Ако преподавателят не споделя, как ще стане това?

Въобще си говориш на база случаите около теб... Ама има и други. И точно затова се издразних на замаха, с който обобщаваш. Иначе всеки е свободен да изрази мнението си, нали за това е темата.

Последна редакция: сб, 11 юни 2016, 22:27 от пенсионирана русалка

# 172
ИВъобще си говориш на база случаите около теб... Ама има и други.
Разбира се, че говоря на тази база. Всеки човек базира мнението си на това, което е видял, чул, усетил и разбрал. Разликата е само в това, че ти си видяла едно 6-годишно в първи клас, и то не на фона на 7-годишни, а на фона на по-малките му братчета вкъщи, а аз съм видяла и продължавам да виждам няколко дузини деца както на 6, така и на 7, както в ПГ, така и в 1 клас... и мога да направя съпоставка.

# 173
пенсионираната русалка, радвай се, че детето ти се е оправило , защото да го пратиш на няма и 6 години в училище си е жива безотговорност и болна амбиция. Никой не може да ме убеди, че дете на  5 и половина ще има същата зрялост като  тези на 7- 7.5 год.
В тази възраст и месеците си личат понякога , ти ми говориш ,че година и половина не си е личала.
Хубаво , че си вярваш.

# 174
  • София
Първо се научи да смяташ, Елена Ди, и после окачествявай хората с лека ръка. Дете, напълващо 6 години през август, няма как да е тръгнало на 5 и половина  на училище. Най-прости сметки показват, че е било е на 6 години и месец.

AfterShock, продължаваш в същия дух. Откъде знаеш  с какво се занимавам, какво виждам ежедневно, какво сравнявам?

# 175
Все пак решението да започне училище е взето няколко месеца по- рано,  нали?
Тоест , ти на 5 и 7-8 месеца прецени, че детето е готово?!
Никой не може да ме убеди, че  емоционално и академично, това дете е било равно с година и кусур по- големите.
Ето , и начална учителка ти го казва, говори на база много наблюдавани деца.

# 176
  • София
Все пак решението да започне училище е взето няколко месеца по- рано,  нали?
Тоест , ти на 5 и 7-8 месеца прецени, че детето е готово?!
Никой не може да ме убеди, че  емоционално и академично, това дете е било равно с година и кусур по- големите.
Ето , и начална учителка ти го казва, говори на база много наблюдавани деца.

Чудно ми е как знаете кой кога е взел решение..Написах изрично, че преди 12-13 години нямаше задължителна предучилищна, децата масово си повтаряха по две години в нея. Тестът за училищна готовност се провеждаше в началните дни на септември, непосредствено преди началото на учебната година.. Та как стигнахте до заключението кога съм преценила?

# 177
Като чуя , че му се отнема детството направо #Cussing out
Тази глупост я чувам от хора които хал хабер си нямат от развитието на децата им.

# 178
Напротив. А твоята глупост пък се повтаря от свръх амбициозни родители, убедени в гениалността на децата си.

# 179
Съвсем се сдухахте в темата...детето ми ще играе и на 8 и на 9 и на 10 и на 11.
Седенето и бъркането в носа щото на мама и татко им е най-лесно няма нищо общо.

Юна...не детето ми аз съм тази дето е тръгнала на 6 преди маса години. Преди да има индигови и кристални деца. Децата отдавна нямат общо с безумните стандарти. Като седенето на едно място. Що ли Никитин е направил цяла система. Що ли аз уча най - лесно като се движа. Та няма общо с амбици има общо с еволюция.

Общи условия

Активация на акаунт