За и против тръгването на училище от 6 години

• 59 823
  • 485
  •   1
Отговори
# 225
Според мен на учителите им е тегаво с по-малки деца и затова масово са против по-ранното тръгване на училище.
Абсолютно. Три пъти по-често се налага да се изричат неща като "не си смучи пръстите", "не се катери по чина", не подскачай до парапета", въобще "дръж се като на 7..." ама как да се държи като на 7, като не е на зрелостта на 7-годишно.

Децата отдавна нямат общо с безумните стандарти. Като седенето на едно място.
Тук не разбрах изобщо какво имаш предвид. В училище се стои мирно на чина, колкото и да е неприятно това за децата. Защо смяташ, че за едно 6-годишно дете е най-добре да стои мирно на чин по-цял ден, вместо да прави каквото и да било друго?
Абсолютно. Времето в седене на чин не е изгубено за повечето, които седят на тоя чин, но за 6-годишно, според мен, е изгубено. Вместо да си играе с куклите и да си спи обедния сън, то седи и се мъчи да пише и чете...

Колкото до амбициозността, изобщо не съм от амбициозните и най-редовно я пращах без домашни на училище, защото през делничните дни е на училище от 8 до 18:30 и не исках и в събота и неделя да не може да се почине.
Ето... не стига, че детето е по-малко, ами и без домашни и подобни, и то родителят го позволява. После учителите се чудим как да наливаме в главата на по-малко дете, чието място изобщо не е на нивото на съответния клас, което не се е упражнявало. То от малко свиква, че да пишеш домашни не е нещо задължително... пфу.
Не всяко дете е за всяко училище. Като частните училища изтощават детето, премести го в държавно, това е. Или нека се изтощава. Няма златна среда тук - хем да е в частно, хем да не си мръдне пръста събота и неделя да напише домашно, и да се очакват добри резултати. А то, ако не искаме кой знае какви резултати, за какво ги пращаме по частните?
Разбира се, после учителката е виновна, че Марийка не знае елементарни неща и изкарва тройки и четворки в най-добрия случай. Въобще...

# 226
Много прибързани изводи си правиш. Написала си страхотни глупости.
Не знам според теб кой не е на нивото на класа, но дъщеря ми има много по-високи резултати по състезанията от съучениците си, нищо, че са по-големи. По всички предмети.
Това, което не може да издържи, е да седи на чина 9 часа и да пише като ненормална през цялото време, защото изобщо не е нужно да повтаря по толкова много пъти всяко нещо, схваща го и от много по-малко повторения.

Ако още не си разбрала, че в главите на децата нищо не можеш да налееш против волята им, значи много от скоро си учителка.

# 227
И още нещо ми направи впечатление. Слагаш знак за равенство между проблеми с дисциплината и проблеми с материала, а това са тотално различни неща, зависят от ралични характеристики на детето и много често някой може да е много добър в едното, а да се справя зле с другото (и обратно). Ако си работила с достатъчно деца, тази разлика със сигурност трябва да си я забелязала.

# 228
  • София
AfterShock, не се ли умори да пишеш за спорта и на едро? Mr. Green Как пък разбра детето на Юна как се справя, та си позволи да коментираш? Честно казано не бих искала детето ми, шест или седмгодишно, да попада на учител като теб, който изначално има някакви нагласи, които видно няма да се променят  и в зависимост от индивидуалните качества на тръгналия по-рано ученик. Заклеймен е като лигаво и несправящо се бебе и край, няма мърдане. Лепва му се етикет и готово. Сега е ред да ми върнеш "жеста", казвайки ми, че и ти не би искала подобен на мен родител. Тогава ще въздъхна от задоволство, че взаимно сме се разминали по трасето. И аз доволна, и ти Simple Smile

Последна редакция: ср, 15 юни 2016, 01:01 от пенсионирана русалка

# 229
Пак не казахте какво печели детето като завърши по-рано?
Родителските амбиции не ме вълнуват, ясни са.
Учителите имат различно мнение по въпроса.
Моята майка също е начален учител и никога не е поощрявала тръгването на 6.
Затова питам,  има ли някой от темата, който е тръгнал по-рано и да е спечелил нещо жизнено важно от този факт? Thinking
Голям зор да завършват училище...

Аз моята дъщеря съвсем сериозно мислех да я отложа, въпреки, че можеше и да чете и да смята, просто защото е недоносена. Ама тя пък и на кг беше ОК, та нямаше за какво да се хвана. Sunglasses

# 230
Мога да кажа аз какво съм спечелила....
Не съм стояла в ДГ с деца които не са имали тези знания и умения като мен. Тоест не съм имала една година в която да нямам тренировка на мозъка. Добила съм съзтезателен дух, поради факта че учителите като най-малка са очаквали по-слаби постижения. Имала съм страхотна мотивация. И в ден днешен ако обясните на един първокласник , че задачата
 □+1= 2  е същата задача която решават в 7 клас. Само че там □ го заместват с Х. Сами ще видите как първокласниците ще решават и още и още такива задачи.
Понеже бях в езикова гимназия реално завърших с набора си.
Жизнено важно няма е и да пуснем децата на училище на 8 или 9 години. Но мозъка е като всички други мускули. Ако не го тренираш закърнява, ако го тренираш с едни и същи упражнения те спират да му действат.

# 231
  • София
Това с хикса и седмокласниците ме уби. Наистина ли си наясно какво решават седмокласниците?
А мозъкът е като всички други мускули? Верно?

# 232
Според теб уравнение с какво се изписва?
За мускулите почети повечко.....

# 233
Аз ще ти кажа моята причина. Дъщеря ми можеше да чете и пише, както и да смята. Изкара предучилищна в училище, където пишеше по няколко страници с ченгелчета, а в същото време можеше да прочете  книга от 50+ страници, ходеше на Забавна математика със сборна група от 1-ви и 2-ри клас, където освен събиране и изваждане, решаваха задачи и с умножение и деление.
Когато завърши предучилищната, имах избор дали да я запиша отново да повтаря още една година или да тръгне в пъри клас. Помислих си как двете години предучилищна + още една в първи клас ще пише ченгелчета и лулички и чак в края на третата такава учебна година ще е взела цялата азбука... Това повторение  ми се струваше пълна загуба на време. Защото тогава си въобразявах, че в училище ще научи повече неща, отколкото вкъщи, което не беше вярно.

Все пак се оказах права донякъде. В първи клас не научи нищо, което да не знаеше преди това. В същото време се оказа с недостатъчно развита мотивация за неподвижно и безмълвно/пасивно седене по цял ден и повтаряне на монотонни и ненужни откъм количество упражнения. Почти съм сигурна, че ако беше по-голяма, този момент щеше да ѝ е много по-лесено. Нямаше да мине чак безпрпблемно, но щеше да е далеч по-лесно.

Не съм мислила за това какво ще прави като завърши, на колко години ще завърши и дали това ще е някакъв проблем. Както казах, аз самата съм тръгнала на 6 и завърших много рано. Имах съученичка с година и 4 месеца по-голяма от мен и не мисля, че реализацията ми в професионален план е по-лоша от нейната. Като гледам класа си, всички са се справили сравнително добре и разликата във възрастта не е показател за това кой е по-напред и кой по-назад. Всеки се е ориентирал към това, което го влече. Имаме успешен музикант, актриса в театър, бизнесмен в енергийния сектор, няколко учителки, help desk и кол център персонал, един медик, адвокат, няколко компютърни специалисти и т.н.

# 234
Изписва се с Х, но това се учи още във втори клас. Не знам защо си излъгала детето, че е в седми.

# 235
  • София

И каква е връзката с мозъка и тренирането на мускулите? Последно, мозъкът "като всички други мускули" ли е? Последно като четох за мускулите, мозъкът не беше сред тях.  Joy

# 236
Имам усещането че идеята на темата  е дай да спорим безсмислено.

Юна в 7 клас с какво се изсписва? Никой никого не е лъгал -примера беше за мотивацията. Която твоето дете е загубило. Не за това в кой клас започва заместването.

Andariel мисли си, че си оригинална...седни и чети вместо само да пишеш.
Добавките които пият децата аутисти най-вероятно им ги дават за развитие на мускулите на краката.

Успех на всички 6 годишни в първи клас!

# 237
  • София
Сериозно ли? А за какво ги дават добавките на децата с аутизъм - за мускула, наречен мозък? Я, дай го този учебник, в който пише, че мозъкът е мускул, да взема да го прочета! Това ще да е уникално издание.

# 238
Учителите имат различно мнение по въпроса.
Моята майка също е начален учител и никога не е поощрявала тръгването на 6.
Хората, които имат досег и опит с деца, не поощряват тръгване в първи клас на 6. Хората, които са се втренчили в единственото си отроче, което им се вижда гениално, и в университет ще го пуснат на 7, ако законът позволи... Stop
Иначе ние сме лоши, да, че мислим разумно.

Последно като четох за мускулите, мозъкът не беше сред тях.  Joy
То не всеки се интересува от неща, които не използва.

# 239
Ето темата дава отговор колко се вслушват в мнението на педагозите родителите.
Колко учители и деца на учители казаха, че са против тръгването на 6, нито един не каза ,че е ЗА, но майките освен да ги обиждат друго не правят.
Как ще смее учителка в ДГ да каже, че детето трябва да остане с набора си?! Нали ще я вдигнат във въздуха , че е некомпетентна.

Общи условия

Активация на акаунт