За и против тръгването на училище от 6 години

• 56 366
  • 485
  •   1
Отговори
# 360
Децата в някои страни тръгват повечето на у-ще на навършени 4 или 5 и няма такава драма както у нас дали на 6 или на 7 ,защото е фиксирано и няма място за питанки.  Peace
Ами то и тук е така. Чисто теоретично децата тръгват на училище на пет, ако са в ПУК. Доколкото в ПГ се учи същото като в ПУК, значи и там са един вид ученици.

# 361
  • София
малката и голямата предучилищна си имат различна програма с различни учебни тетрадки и хич не учат едно и също.

# 362
малката и голямата предучилищна си имат различна програма с различни учебни тетрадки и хич не учат едно и също.
Кой твърди, че учат едно и също? Просто ПГ е в детска градина, а ПУК е в училище. Казвам само, че формално погледнато, в България също тръгват на училище на пет.

# 363
  • София
аха, сега разбрах какво си имала предвид.

# 364
  • София
Кой твърди, че учат едно и също? Просто ПГ е в детска градина, а ПУК е в училище. Казвам само, че формално погледнато, в България също тръгват на училище на пет.
Така е. Дори смея да твърдя, че в нашата предучилищна учат доста по-сериозно от "учениците" "на запад".

# 365
същите, които и ти.
Тук при кадърни учители, децата в двете предучилищни групи си имат учебни часове и си карат по определена програма с всички предмети като български, математика, околен свят и т.н.
Не мисля.

В Англия се тръгва на Reception class целодневно в у-ще с униформи, обяд в столова, самостоялно придвижване в у-ще и самообслужване в тоалетна, с учене на четмо и писмо, обръщения на 'Г-жо' и под строй на 4 навършени години. В Канада се започва същото на 5 навършени.
А в първи клас са съответно на 5 и на 6.

Така е. Дори смея да твърдя, че в нашата предучилищна учат доста по-сериозно от "учениците" "на запад".
Това бих имала самочувствието да го твърдя след прекарани години в съответните страни и след по-задълбочено сравнение на системата им.  Peace

# 366
Това бих имала самочувствието да го твърдя след прекарани години в съответните страни и след по-задълбочено сравнение на системата им.  Peace
Ти самата често коментираш българската образователна система без да имаш пряк досег с нея. Защо за останалите да е по-различно?

# 367
Ти самата често коментираш българската образователна система без да имаш пряк досег с нея. Защо за останалите да е по-различно?

Защото аз съм учила в нея поне. А и майка ми отново преподава в Б-я като начален учител след като се завърна от Англия и споделяме постоянно.  Peace

# 368
Защото аз съм учила в нея поне. А и майка ми отново преподава в Б-я като начален учител след като се завърна от Англия и споделяме постоянно.  Peace
Нещата доста са се променили от времето, по което ти си била ученичка, а това че майка ти е учител е по-скоро нещо от рода на ЕЖК, защото съдиш за системата по нещо, което някой друг ти е казал.
Да не говорим, че в момента текат промени, за които е твърде възможно майка ти хабер да си няма.
От друга страна, може пък на Андариел сестра й да е учителка в Канада и тя също да има непрекъснат достъп до информация.
Предлагам да не издребняваме и да не правим опити да се надцакваме.

# 369
Дидева, само уточнявам, че тя работи в момента като учител и е наясно с промените.

Другото, че аз лично рядко се изказвам за българската система и говоря предимно ,ако ли не и изцяло и само, за системите, в които сме в момента.

А относно опити за надцакваме и издребняване то просто няма какво да коментирам.
Не мога дори да си представя да говоря за образов. система в Германия или Франция примерно без никога да съм се сблъсквала с нея катоп родител или да съм учила в нея лично като студент. Просто ми е абсурдно.

# 370
  • София
Не било втора група в ДГ, най ти ми било рисепшън. Не ми било първи ограмотителен период, най ми било четмо и писмо. Не ми било обяд в ДГ или училищната лавка, най ми била столова. Госпожата си я има и на двете места. Не е като да нямаме съвременни комуникационни средства, включително интернет, та да не видим какво се учи в по вашите географски ширини. В общи линии е същото, но ако толкова държиш да придаваш важност на вамошната образователна система за предучилищнтата, дето там й викат училище, ок.

Мога точка по  точка да ти кажа какво учат 4-годишните и двете предучилищни групи по нашенско. И 4-годишните учат четмо и писмо - запознават се с букви и цифри, количествени отношения и т.н. А иначе, така, както го представяш, ще взема да повярвам, че английските и канадските 4-годишни са по-развити от нашенските 4-годишни, ама друг път! Каквито криволици ги правят тамошните, такива ги правят и нашенските. Сигурно ще кажеш за четенето - ми, нищо ново, късите думи и тук децата ги научават да ги "четат", то е по-скоро разпознаване като цялостна картинка, глобално. Иначе ще излезе, че тамошните деца ще пренапишат нормите на деското развитие.

И какво казва майка ти по случая?

# 371
Дидева, само уточнявам, че тя работи в момента като учител и е наясно с промените.
Моите преки впечатления са, че точно голяма част от действащите учители не са много наясно какво точно се случва в момента в образователната ни система.
В момента ти си точно толкова далеч от българската образователна система, колкото си и от немската.
Това, че майка ти е практикуващ начален учител не променя този факт.
Вероятно не го осъзнаваш, но от доста твои мнения лъха чувството на превъзходство над българските родители в една или друга посока.

# 372
  • София
Може майка й сега да работи и да разказва на Контесата и тя да ни разказва нейната интерпретация, а аз го виждам какво учат децата в градината и в училище, защото ми трябва, нищо, че не съм учител. Учителят мисли за своята група и за своя клас, а аз имам поглед върху различни деца от различни групи и класове.

# 373
  • София
1. Учила съм във френско училище лично в периода 2-5 клас.
2. Брат ми живее в САЩ от 1991 година. Двете му дъщери са родени и учат там. Знам каква им е системата и там. Имам и сериозно количество книги със задачи от там, на които пише за каква възраст са.
3. Относно БГ - наистина си зависи от директора и учителите в ДГ. В тази на моите деца се учеше изключително сериозно в 3-4 група.

# 374
  • София
За мен  тръгването на 6 години на у-ще е нормално.
Самата аз съм тръгнала на 6 и 7 месеца.

Децата в някои страни тръгват повечето на у-ще на навършени 4 или 5 и няма такава драма както у нас дали на 6 или на 7 ,защото е фиксирано и няма място за питанки.  Peace

hahaha
Училище...  Joy

Училище:

Personalized Nap Mats designed in a way to keep the  child secure  while sleeping.These nap mats are perfect for little one’s rest time at school.

Училище:

На онова, първото, у нас му викаме "детска градина". Само дето осигуряваме истински легла за малките дечица, а не ги караме да спят по пода като улични кученца на постелката пред вратата...  Rolling Eyes

ПП
Един интересен експеримент... Дъщеря ти е тръгнала на училище 2 години преди нашите деца тук, нали? Значи би следвало да се движи с 2 години напред в познанията си - защо не я тестваш със миналогодишните задачи от Черноризец Храбър за 5ти клас? Ще ни е интересно да споделиш как се е справила. Ако не се получи, кажи ни какви резултати е постигнала на задачите за 4ти клас и за 3ти - така ще имаме доста по-ясна представа колко точно струва по-ранното тръгване на "училище" от англо-американски тип... и дали си заслужава лишаването от 2 години безгрижно детство.

Последна редакция: сб, 01 окт 2016, 00:34 от katiABV

Общи условия

Активация на акаунт