Майчинството счетоводно-67

• 39 068
  • 736
  •   1
Отговори
# 105
  • София-Младост
Ами то всъщност аз съм на свободна професия, тоест самоосигуряваща се, значи за да се изчисли майчинството ще гледат 24 месеца назад, от които аз ще имам само 12 осигурени. В смисъл ако имам 12 осигурени месеца по 700 лв /примерно,/ а гледат 24 месеца, средно ще се падне по 350 лв на месец, така ли се смята? И ще взимам 90 % от тези 350 лв?
Или ако сметките ми са тотално грешни, бихте ли ми казали как се изчислява, при положение, че ще имам 12 месеца осигурителен стаж на 700 лв, който ще е валиден и към датата на излизане в майчинство / тоест ще си плащам осигуровките до последния ден/
Вие добре ще се осигурявате на 700лв, но после в ГДД е добре този зоход да бъде доказан. Иначе сметките излизат криви.
Обезщетението за бременост и раждане не може да бъде под МРЗ. Т.е. каквито и сметки да правите, знаете че под МРЗ няма да получавате.
Ами то добре да бъде доказан, но аз не мога да разбера как едно самоосигуряващо се лице първоначално може да гадае какъв ще му е реалният доход, та да избере правилния праг на осигуряване? Аз може да изкарам 2000 лв, може да изкарам и 200. Как да знам предварително? Затова съм избрала нещо осреднено като сума на осигуряване - не е минималното, не е и високо. Но вероятно като не разбирам нещата, нещо ми убягва.
Пуснах тема във финансовия раздел, но понеже никой не ми е отговорил, ще се пробвам и тук - Бихте ли ми препоръчали добър и обясняващ на човешки език счетоводител от Пловдив, с който да направя консултация по въпросите за майчинство, стаж, регистрация и тн?
Благодаря! Peace
Няма как да се гадае наистина. Затова самоосигуряващите се имат право да избират да внасят вноски от минималния до максималния размер. Просто след подаване на ГДД се вижда какъв реално е дохода и или се довнасят осигуровки, или се връщат. И се преизчислява обезщетението в зависимост от дохода, може лицето да има да връща, а може да има и да взима.

# 106
  • София
Много Благодаря, Ала- Бала bouquet

# 107
  • София
Здравейте, моят казус е следния: в момента използвам 6 месеца неплатен отпуск за гледане на дете до 8 годишна възраст, детето ми е на 2,6г. Не съм се връщала на работа след изтичане на полагащото ми се майчинство. Въпросът ми е, ако се наложи използване на болничен той ще бъде ли изплатен, ако "да" каква ще бъде базата за изчислението му и ако се наложи да използвам такъв какво става с неплатения отпуск, който използвам в момента - предполагам той се прекъсва?

Благодаря ви предварително Hug

# 108
  • Пловдив
Въпросът ми е, ако се наложи използване на болничен той ще бъде ли изплатен, да  ако "да" каква ще бъде базата за изчислението му 18 м назад  и ако се наложи да използвам такъв какво става с неплатения отпуск, който използвам в момента - предполагам той се прекъсва? болничният го прекъсва.след болничния пак може да продължиш с неплатения,като пуснеш съответната молба

# 109
Здравейте, имам въпрос за неплатен отпуск за гледане на дете до 8-годишна възраст. Мога ли да ползвам само един месец от него или не може на части?
Ако мога да ползвам един месец, то като продължителност 30 дни ли означава един месец?
От работата ми дадоха обикновен бланка молба за отпуск да попълня, други документи нужни ли са?

# 110
  • Варна
Молбата е достатъчна,може и един месец да е периода Simple Smile
Незнам дали за календарен или работен месец искате отпуска за да ви насоча какво да пишете Simple Smile

# 111
  Grinning Понеже в нашите бланки се иска описание на дни от дата до дата и се зачудих, като ще ползвам един месец от неплатен отпуск за гледане на дете до 8-годишна възраст то този месец всъщност 30 дни ли представлява newsm78

# 112
  • Варна
30 календарни дни  Peace

# 113
  • София
От Март 2014 съм в болничен за бременност и раждане.
От Май 2015 съм в отпуск за отглеждане на дете и взимам по 340 лв.
Какъв доход ще ми сметнат за месеците 12.2014 - 04.2015 при подаване на декларация за детски? Чистата сума, която съм получила от НОИ по банковата сметка ли?
От Май 2015 смятам по 340 лв. на месец нали?

От социалните ми казаха, че работодателя ще ми даде служебна бележка с нули и те служебно ще вземат данните от НОИ. Затова искам да знам каква сума дават от НОИ.

Благодаря предварително!

# 114
  • София
Въпросът ми е, ако се наложи използване на болничен той ще бъде ли изплатен, да  ако "да" каква ще бъде базата за изчислението му 18 м назад  и ако се наложи да използвам такъв какво става с неплатения отпуск, който използвам в момента - предполагам той се прекъсва? болничният го прекъсва.след болничния пак може да продължиш с неплатения,като пуснеш съответната молба
Благодаря, Elfita Hug само едно последно питане. Тези 18м. включват ли 6те м. неплатен отпуск или преди излизането в такъв?

# 115
  • София-Младост
От Март 2014 съм в болничен за бременност и раждане.
От Май 2015 съм в отпуск за отглеждане на дете и взимам по 340 лв.
Какъв доход ще ми сметнат за месеците 12.2014 - 04.2015 при подаване на декларация за детски? Чистата сума, която съм получила от НОИ по банковата сметка ли?
От Май 2015 смятам по 340 лв. на месец нали?

От социалните ми казаха, че работодателя ще ми даде служебна бележка с нули и те служебно ще вземат данните от НОИ. Затова искам да знам каква сума дават от НОИ.

Благодаря предварително!
Да, трябва да си опишеш самото получено обезщетение, в месеца в които са ти го превели. Това и ще им "даде" НОИ при проверка.

# 116
  • Пловдив
Благодаря, Elfita Hug само едно последно питане. Тези 18м. включват ли 6те м. неплатен отпуск или преди излизането в такъв?

Да,включва ги.За месеците в неплатен ще ти вземат МРЗ

# 117
  • София

Да,включва ги.За месеците в неплатен ще ти вземат МРЗ

Още веднъж благодаря  Hug

# 118
  • Пловдив
Здравейте, скъпи помощнички на майките, с проблеми и казуси в счетоводството, около очакване на най-скъпото им..
Имам един въпрос, на който се надявам да намеря решение.
Казусът ми, е следният:
Майка съм на две съкровища! Живот и здрве, бременна съм, очаквам третото ни през юли.
На 30 години съм. Записах най-сетне така желаното ми следване и постфактум забременях.
Много се зарадвах на това, че поне за третото ни съкровище ще имаме по-нормални доходи, след живот и здраве появата му, имайки предвид помощта за майки-студентки, в размер на 2880лв.
Работеща съм.. Осигурявам се и плащаме осигуровките, от което произлиза правото ми за проследяване на бременността по ЗК.
Вчера обаче разбирам, че през юли е прието условие, майките-студентки да не са осигурени и работещи, за да получат тази "помощ".

Последна редакция: пт, 04 дек 2015, 21:32 от kseniq

# 119
  • В полите на Пирин планина
kseniq, трябва да не си работеща към момента на кандидатстване за помощта и да си редовен студент. Започнеш ли да получаваш обезщетение за бременност и раждане, което става от 45 дни преди термин до изтичане на 410 дни изплащането му не се спира, дори и да прекратиш договора си. Не знам дали след изтичане на 135 дни, които са с болнични листове може да подадеш декларация за помощта от 2880 лева, т.е. тогава да не си на договор и след подаване на декларацията да сключиш договор и да подадеш декларация за остатъка до изтичане на 410 дни  newsm78 Нека и колегите да се изкажат ...

Общи условия

Активация на акаунт