Майчинството счетоводно-67

• 39 016
  • 736
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте момичета,
Имам няколко въпроса или по- скоро се нуждая от вашето мнение за да знам дали правилно мисля и правилно съм разбрала как се смята болничен за общо заболяване и как се изчислява болничен за майчинство. Терминът ми е 11.06.2016г. Планирам някъде към средата или края на януари 2016, когато ще съм 20 седмица живот и здраве да изляза в болничен. Интересувам се каква сума ще получавам.
Например: Ако съм  в болничен от 4.01.2016г., той ще води – болничен за общо заболяване и първите 3 дена от него ще са изчислени като 70% от брутното ми възнаграждение, но не повече от нетното  за 18 месеца назад /от 01.07.2014г до 31.12.2015г/, и ми ги плаща  работодателя, а останалите /до 45 – дневния болничен за бременност и раждане/ ще са изчислени като 80% от брутното ми възнаграждение, но не повече от нетното, които ще са ми изплатени от НОИ. Така ли е? И ако съм в болничен от 22.01.2016г. той пак ще бъде изчислен по същата схема за същия период назад /от 01.07.2014г до 31.12.2015г/. Т.е. няма значение дали януари месец няма да съм на работа нито един ден или ще съм почти месец на работа, но обезщетението ми ще се изчислява на една база назад във  времето от 18 месеца както следва от 01.07.2014г до 31.12.2015г/?
И последно: Ако болничният, споменат по- горе / за общо заболяване / ми е непрекъснат до самото раждане, обезщетението ми за бременност и раждане на каква база  назад ще ми е изчислено- 90% от брутното възнаграждение, но не по високо от нетното за 24 месеца назад като периодът за изчисление е от 01.01.2014г до 31.12.2015г или от 01.04.2014 до 31.03.2016?
Предварително благодаря за отговорите и се извинявам за дългия пост.

# 91
  • В полите на Пирин планина
keisi_besi, разсъжденията са ти точни.  Peace

# 92
Благодаря много Lady Brinne, но не мога да си отговоря на последния въпрос за периода на обезщетението за бременност и раждане и най- вече за периода ако от януари съм в болничен ......според мен трябва да е от 01.01.2014 до 31.12.2015г. нали така?

# 93
  • В полите на Пирин планина
Благодаря много Lady Brinne, но не мога да си отговоря на последния въпрос за периода на обезщетението за бременност и раждане и най- вече за периода ако от януари съм в болничен ......според мен трябва да е от 01.01.2014 до 31.12.2015г. нали така?

Това съм го пропуснала.
Периодът-база за обезщетението за бременност и раждане е 24 месеца преди излизане в болничен 45 дни преди термин, а не преди първия болничен за общо заболяване.

# 94
  • София
Здравейте,
След изтичане на първата година майчинство, ще се връщам на работа. Трябва ли да подавам някакви документи към работодателя?
Благодаря предварително!

# 95
  • София-Младост
Здравейте,
След изтичане на първата година майчинство, ще се връщам на работа. Трябва ли да подавам някакви документи към работодателя?
Благодаря предварително!
Прил.4 за 50% от обезщетението, защото няма да ползвате отпуска за отгл. на малко дете до 2г. възраст.

# 96
Дами,
отново се пльоскам тук с вероятно тъп за знаещите въпрос, но съм толкова неориентирана..
Чета, че за изплащане на майчинството се гледат последните 12 месеца осигурителен стаж,
но ми се мяркат из редовете и някакви 24 месеца, и 18 месеца.. Та съвсем се обърках.
Най-простичко казано,
ако към момента на раждане имам само и единствено 12 месеца трудов и осигурителен стаж да кажем на 700 лв,
майчинството по какъв начин ще се изчисли - 90 % от тези 700 лв или как?
 Peace

# 97
  • София-Младост
Дами,
отново се пльоскам тук с вероятно тъп за знаещите въпрос, но съм толкова неориентирана..
Чета, че за изплащане на майчинството се гледат последните 12 месеца осигурителен стаж,
но ми се мяркат из редовете и някакви 24 месеца, и 18 месеца.. Та съвсем се обърках.
Най-простичко казано,
ако към момента на раждане имам само и единствено 12 месеца трудов и осигурителен стаж да кажем на 700 лв,
майчинството по какъв начин ще се изчисли - 90 % от тези 700 лв или как?
 Peace
За да имаш право на болничен за бременост и раждане трябва да имаш 12 месеца осигурителен стаж за този риск, без значение кога във времето придобит и при колко работодателя.
Само обезщетение се изчислява на база 24 календарни месеца назад считано от месеца предхождащ този на издаване на болничния лист.

# 98
Ами то всъщност аз съм на свободна професия, тоест самоосигуряваща се, значи за да се изчисли майчинството ще гледат 24 месеца назад, от които аз ще имам само 12 осигурени. В смисъл ако имам 12 осигурени месеца по 700 лв /примерно,/ а гледат 24 месеца, средно ще се падне по 350 лв на месец, така ли се смята? И ще взимам 90 % от тези 350 лв?
Или ако сметките ми са тотално грешни, бихте ли ми казали как се изчислява, при положение, че ще имам 12 месеца осигурителен стаж на 700 лв, който ще е валиден и към датата на излизане в майчинство / тоест ще си плащам осигуровките до последния ден/

# 99
Здравейте, искам да попитам, уж чета пък все неразбирам, Аз съм в болнични от началото на бременността и се притеснявам за тези 180 дни,какво може да се направи по въпроса?

# 100
За месеците без осиг.доход се взима МРЗ.
Вземете си ПИК код от нои и проверете колко ще ви излезе гори долу майчинството.

# 101
  • София-Младост
Ами то всъщност аз съм на свободна професия, тоест самоосигуряваща се, значи за да се изчисли майчинството ще гледат 24 месеца назад, от които аз ще имам само 12 осигурени. В смисъл ако имам 12 осигурени месеца по 700 лв /примерно,/ а гледат 24 месеца, средно ще се падне по 350 лв на месец, така ли се смята? И ще взимам 90 % от тези 350 лв?
Или ако сметките ми са тотално грешни, бихте ли ми казали как се изчислява, при положение, че ще имам 12 месеца осигурителен стаж на 700 лв, който ще е валиден и към датата на излизане в майчинство / тоест ще си плащам осигуровките до последния ден/
Вие добре ще се осигурявате на 700лв, но после в ГДД е добре този зоход да бъде доказан. Иначе сметките излизат криви.
Обезщетението за бременост и раждане не може да бъде под МРЗ. Т.е. каквито и сметки да правите, знаете че под МРЗ няма да получавате.

# 102
  • София
Здравейте, имам седния казус:
Терминът ми беше на 30 август 2015, а родих на 04 септември 2015 т.е преносих 5 дена.
Сега ми започнаха 410-те дни, но виждам, че са до 29,08,2016 т.е трябва да се върна на работа няколко дни преди годинката.
Въпросът ми е това правилно ли е?
Благодаря  bouquet

# 103
Вие добре ще се осигурявате на 700лв, но после в ГДД е добре този зоход да бъде доказан. Иначе сметките излизат криви.
Обезщетението за бременост и раждане не може да бъде под МРЗ. Т.е. каквито и сметки да правите, знаете че под МРЗ няма да получавате.
Ами то добре да бъде доказан, но аз не мога да разбера как едно самоосигуряващо се лице първоначално може да гадае какъв ще му е реалният доход, та да избере правилния праг на осигуряване? Аз може да изкарам 2000 лв, може да изкарам и 200. Как да знам предварително? Затова съм избрала нещо осреднено като сума на осигуряване - не е минималното, не е и високо. Но вероятно като не разбирам нещата, нещо ми убягва.
Пуснах тема във финансовия раздел, но понеже никой не ми е отговорил, ще се пробвам и тук - Бихте ли ми препоръчали добър и обясняващ на човешки език счетоводител от Пловдив, с който да направя консултация по въпросите за майчинство, стаж, регистрация и тн?
Благодаря! Peace

# 104
Сестра ми е самоосигуряващ се, когато беше по майчинство се получи точно това непокриване на осигурителния доход, но го оправих в следващата година с корекция на таблицата за осиг.доход от предходни години.

Общи условия

Активация на акаунт