Майчинството счетоводно-67

• 38 802
  • 736
  •   1
Отговори
# 75
  • В полите на Пирин планина
Подготвям си заявлението за ползване на майчинство и не съм сигурна, как да сметна датите за ползване. Последния болничен (от педиатъра до 135 дни) е до 24.12.2015 г. включително. От коя дата следва да започне майчинството и съответно до кога?

От 25.12.2015 броиш 275 дни / 410 - 135, които вече си ползвала /.

# 76
Благодаря  Hug

# 77
  • Велико Търново
Здравейте! Моя случай е следния. Бременна съм и ми предстои раждане през януари. Това ми е втора бременност. След първото раждане бях по майчинство от 09.2012г до 09.2014г. Като ми свърши майчинството започнах работа при друг работодател, не на старата си работа. Та... вчера ми звъншха от НОИ да ми искат тел. номер на бившия ми работодател и ми съобщиха, че от 01.2014 до 09.2014г. бившия ми шеф не ми е внасял осигуровки. Какво ще се случи в този случай с майчинството ми? Това действие на шефа ми подсъдимо ли е? Много неприятно ме изненадаха по никое време.

# 78
  • Варна
Щом е подавана декл.1 невнасянето на осигуровки е проблем на работодателя ти а не твой Simple Smile

# 79
  • Велико Търново
Аз всъщност не можах много да разбера, дали само осигуровките липсват или изобщо не е подавал тази декларация, което е много вероятно. В такъв случай какво става?

# 80
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
От НОИ няма да ти звъннат, защото не са платени осигуровките, а по-скоро за неподадената декл.1, макар че пък как си получавала майчинство.Провери с ПИК в сайта на НОИ имаш ли осигуряване през тези месеци и после се свържи със старото счетоводство/работодател да ти ги оправят.

# 81
Здравейте отново от мен! Преди дни зададох въпроси във връзка със започване на работа при нов работодател по средата на майчинството ми. Мястото по европроект през Бюрото по труда вече го имам. Трябва да подпиша средата на януари, живот и здраве. Предстои ми да дам предизвестие на стария работодател. Какво се случва с платения ми отпуск - ще ми го изплати ли в рамките на този месец или за да ме освободи ще трябва да стоя още 1 месец и нещо, през който ще ми тече отпуската? Проблемът е, че преди крахът на Корпоративна търг.банка, получавах заплатата си през нея, а след това започнаха да ми дават парите на ръка. Как да докажа, че парите не са ми били изплатени, ако откажат да ми ги изплатят?

# 82
  • Варна
Ако парите ви се плащат касово трябва да сте се подписвали на ведомостите за работна заплата
Отпуска може да бъде ползван в периода на предизвестието или изплатен на основание чл.224 ал.1 от КТ,той не удължава предизвестието

# 83
Здравейте дами,
бих искала да попитам колко месеца е задължителният стаж за самоосигуряващи се майки?
И как точно става изчисляването на майчинството, ако съм самоосигуряваща се? При трудов договор знам, че майчинството е конкретен процент от заплатата, а как е при самоосигуряващите се - фирми, свободни професии?
Благодаря!

# 84
Няма особена разлика с трудовите правоотношения. Самоосигуряващите се трябва да имат общ осигурителен стаж и да са осигурявани за фонд общо заболяване и майчинство 12 месеца.
Особеното е, че нетното възнаграждение е равно на избрания осигурителен доход за авансовите вноски (с ОЗМ) и няма как да е по-ниско от 90% от осиг.доход.
Разбира се към момента на излизане в отпуск по брем.и раждане самоосигуряващото се лице трябва да е осигурено за ОЗМ.

Последна редакция: нд, 29 ное 2015, 00:54 от amini

# 85
Благодаря много, amini!  Peace

# 86
Здравейте ! Имам въпрос . Предстои ми прекратяване на майчинство и започване на нова работа . От старата фирма ще ме освободят без проблем,тъй като бях по заместване. Малката ще я пускам на градина . Та въпросът ми е трябва ли да нося някакви документи в нои след като запиша детето на ДГ. И кой номер беше заявлението ,което да подам към Нои за 1/2 майчинство и къде трябва да го дам в счетовосството на работодателя или в нои лично ?

# 87
  • Пловдив
Здравейте ! Имам въпрос . Предстои ми прекратяване на майчинство и започване на нова работа . От старата фирма ще ме освободят без проблем,тъй като бях по заместване. Малката ще я пускам на градина . Та въпросът ми е трябва ли да нося някакви документи в нои след като запиша детето на ДГ. И кой номер беше заявлението ,което да подам към Нои за 1/2 майчинство и къде трябва да го дам в счетовосството на работодателя или в нои лично ?

В градина ходят деца над 3 г,а ти казваш,че взимаш майчинство.Нямаш лентичка,за да се види възрастта на детето.На ясла ли ще ходи?
В старата фирма попълваш прил 12.Те ще го представят в НОИ.В новата фирма ще попълниш прил 4 за 170 те лв майчинство.Те го носят в НОИ.Детето може да ходи на ясла.Приемам,че си в периода 1-2 г на майчинството

# 88

В градина ходят деца над 3 г,а ти казваш,че взимаш майчинство.Нямаш лентичка,за да се види възрастта на детето.На ясла ли ще ходи?
В старата фирма попълваш прил 12.Те ще го представят в НОИ.В новата фирма ще попълниш прил 4 за 170 те лв майчинство.Те го носят в НОИ.Детето може да ходи на ясла.Приемам,че си в периода 1-2 г на майчинството
Извинявам де допуснала съм грешка . За ясла става на въпрос ☺ Благодаря за отговорите  bouquet

# 89
Майчета, във връзка с отказаното предложение за обвързване на втората година майчинство, група майки решиха да организират протест пред парламента.
Заинтересованите нека заповядат.
Утре от 11ч. пред Парламента е единия протест.
Организирахме го така, защото утре се гласува бюджет 2016г.
Трябва да сме около 20 майки по възможност с децата си.
Втори протест ще се организира на 10.12.2015г. от 10ч. отново пред Парламента.
Вярвам, че заедно, обединени можем да постигнем промяна.
 https://www.facebook.com/events/145436609150951/

Общи условия

Активация на акаунт