По колко основни ястия готвите за вечеря?

• 30 711
  • 412
  •   1
Отговори
# 165
Дам. Това е една от причините да не навиждам модела от моето детство - всичко на гърба на мама.

# 166
  • София
НСЧ,
Скрит текст:
Много отместихте темата, тя всъщност няма нищо общо с готвенето, затова слагам в скрит текст...
Скрит текст:
А колко боб да се готви на 1 път newsm78
Ние не сме претенциозни, ако остане дояждаме, но да сготвим за 3 дена боб няма да стане.
Не повече от 10 мин. отнема нарязването на нещата и слагането на печката. Докато човек се изкъпе и оправи е готово. Но през седмицата пак гледаме да е нещо по-бързо. Месо със салата е съвсем ок за нас.
На 3 дни правим супа за обяд, която за 2 и 3 ден детето я яде на крем супа.
Сега работя от вкъщи и готвя през деня, но преди го правехме след работа. Единият влиза директно в банята, другият започва готвенето, като излезе изкъпаният прави салата и довършва манджата. Макс час ни отнемаше.
Ако вечер няма време, сутрин.
Ако обаче всичко е на ръцете на един човек е трудничко. Не бих си правила и аз труда при липса на желание от другите вкъщи, поръчка на готово ядене в този случай.

Как готвиш боб за 1 хранене - 1 л вода и 1 шепа боб? И това къкри 2-3 часа???

# 167
  • Пловдив
Имам една приятелка готви по 6 чушки - две за нея, две за мъжа, една за детето и една за всеки случай. Честно казано така и аз мога да готвя по 2-3 яденета. Един картоф, един морков, един домат - ей ти супа. Зависи какво се разбира под "готвене". За мен да сложа в тава пържоли от магазина не е готвене, и това 90% го върши моя мъж. Или да сложа пиле да се пече - хващам, вадя от опаковката, измивам, слагам в тава, малко олио и сол, ако съм аз слагам и подправки, ако ли не моя мъж само с олио и сол и става чудесно. Това отнема... 5, хайде 10 минути. После то си се пече аз ровя форума.

# 168
Добре де, а нужно ли е всяка вечер да готвя капама, примерно или ястия с нейната сложност? Ми печено пиле, ориз със зеленчуци, супа, нещо друго печено - всичко отнема 20 мин. миене и рязане на месо и зеленчуци, и другото си ври/пече. На боба и лещата също няма какво да им се деверува. Не мога да си усложнявам живота и всеки ден да готвя нещо сложно.

# 169
  • София
Скрит текст:
Имам една приятелка готви по 6 чушки - две за нея, две за мъжа, една за детето и една за всеки случай. Честно казано така и аз мога да готвя по 2-3 яденета. Един картоф, един морков, един домат - ей ти супа. Зависи какво се разбира под "готвене". За мен да сложа в тава пържоли от магазина не е готвене, и това 90% го върши моя мъж. Или да сложа пиле да се пече - хващам, вадя от опаковката, измивам, слагам в тава, малко олио и сол, ако съм аз слагам и подправки, ако ли не моя мъж само с олио и сол и става чудесно. Това отнема... 5, хайде 10 минути. После то си се пече аз ровя форума.

Много е важно какво се разбира под готвене - и аз пържоли, кюфтета и бъркани яйца не ги слагам в сметката.
В ежедневното готвене при работеща жена хич не ми харесва, че отпада огромното меню от задушени и бавно готвещи се манджи - точно тези, които според мен са най-полезни и питателни и за деца и за възрастни.

Не е нужно да е капама всяка вечер, но освен техническото време да сложиш нещата в тавата/тенджерата, то яденето трябва и да се сготви. Не знам кой картоф ще се обели и свари за 20 мин. Изниква ми въпросът в колко часа сядате да вечеряте? За мен лично след 19:30 не е никак добре. Не че не се случва понякога, но се старая да избягвам късното хранене - най-малкото децата, освирепели от глад, ще ометат всевъзможни сандвичи преди това.

# 170
Добре де, а нужно ли е всяка вечер да готвя капама, примерно или ястия с нейната сложност? Ми печено пиле, ориз със зеленчуци, супа, нещо друго печено - всичко отнема 20 мин. миене и рязане на месо и зеленчуци, и другото си ври/пече. На боба и лещата също няма какво да им се деверува. Не мога да си усложнявам живота и всеки ден да готвя нещо сложно.
Peace
Под готвене разбирам всяко нещо, което води суровата храна до вид, вкусен за ядене.
Полуфабрикати не употребяваме.

rori4,
Скрит текст:
1 чаша 200 мл боб ни стига точно за вечеря. Вечерта преди да си легнем го слагаме в тенджера с вода и 1 супена лъжица сол. Отнема 1 мин., може и дете да го прави. На следващия ден следобед или вечерта е готов за готвене. Време от слагането на котлона до махането - 1 час, в него влиза смяна на 1 вода и запръжка.
2-3 часа абсурд да се хвана на правя нещо. В почивните дни мъжът ми си играе по негови странни рецепти от по 3 часа, които е изровил, но в повечето случаи става дума за някакво месо. За боб 3 часа - айде нема нужда  Mr. Green

# 171
Боб по три часа готвя през уикенда в гювеча. Слагам го сутринта да си ври на бавен огън, по някое време слагам пипер, сол, чубрица и мазнина и изключвам.

# 172
Пак ще подчертая- не е до готвенето.

С бившия си мъж имах едни такива епизоди- готвя аз нещо с подбрано, леко месо и точно тая вечер решава, че ще става вегетарианец, че и лекция ми чете как месото е вредно.

Минавам на постни рецепти, той почва да си пазарува салами, щото "имам нужда от месо".

Неприятното е, че дори за аламинут може да си изцапаш кухнята доста.

# 173
  • София
НСЧ,
Скрит текст:
Цитат на: Не се сърди, човече link=topic=886030.msg32053126#msg32053126
[b
rori4,[/b]
Скрит текст:
1 чаша 200 мл боб ни стига точно за вечеря. Вечерта преди да си легнем го слагаме в тенджера с вода и 1 супена лъжица сол. Отнема 1 мин., може и дете да го прави. На следващия ден следобед или вечерта е готов за готвене. Време от слагането на котлона до махането - 1 час, в него влиза смяна на 1 вода и запръжка.
2-3 часа абсурд да се хвана на правя нещо. В почивните дни мъжът ми си играе по негови странни рецепти от по 3 часа, които е изровил, но в повечето случаи става дума за някакво месо. За боб 3 часа - айде нема нужда  Mr. Green

Какъв е тоя боб дето увира за 1 час! Сподели си доставчика, плс. Случвало ми се е да седи накиснат и 2 дена, щото не съм стигнала до него, и пак си има нужда от 2-3 часа, иначе дрънка

# 174
Скрит текст:
Не е някакъв конкретен, какъвто дойде  Rolling Eyes
Ако искате пуснете тема в Кулинарния, нека не разводняваме тази  Peace

# 175
  • София
Стига вече с рецептите, де. Има цял раздел, за който иска да мъдрува върху боба и пържолата.

марго, и на мен това ми направи най-силно впечатление, но тук някак мимоходом се отбеляза. Нелепо е, че жената се чувства длъжна да угажда на мъжа си, а всекидневното тристепенно меню краде от времето й с детето  Tired

# 176
  • София
Със сигурност готвенето и домашната храна не бива да изместват времето за внимание на детето... Поне такова е моето разбиране. Обичам да готвя и когато знам, че имам достатъчно време да сготвя и да обърна внимание на детенце, да си поиграя с него го правя с удоволствие. Ноооо когато знам, че имам час, час и половина до неговото заспиване, готвенето моментално отива на заден план и се хапва аламинут или нещо набързо. Не знам, може и да не е правилно, но този един час занимавка и игра с детето ме разтоварва по невероятен начин и няма по - ценно от това.  Hug

# 177
То хубаво, че домашно приготвеното е по-здравословно и се готви преди да се консумира,
но тази вечер за пореден път констатирах, че на всеки в чинията има различно ястие.

Причината е, че никой не яде това, което другият обича.
Затова обикновено готвя 3 различни основни. За малкия дори салатата е отделна от нашата, че има все още зеленчуци, които "хапят"  Wink Mr. Green и им се мръщи.

Понякога ми се завива свят, докато подготвя/сготвя всичко, а и всеки е свикнал с часа на вечерята.
Няма мърдане! Знаете какво е гладен мъж... ooooh!

Аз ли съм изпуснала нещата или и при вас е така?

Да бе, ей сега. Едно основно има и то  не всяка вечер. Понякога през седмицата за вечеря приготвям нещо набързо аз, понякога мъжът ми.
 Надявам се, че не ходиш на работа, щом имаш време за тия екстри.

А пък гладен мъж, знае къде е хладилника...

# 178
Ходи, писала е, че готви след работа и няма време да обърне внимание на детето.

# 179
  • София
Което прави ситуацията още по - абсурдна и тъжна...  Confused

Общи условия

Активация на акаунт