Бихте ли се върнали в България?

• 204 647
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 795
Не се връщат, но и не говорят вероятно така унизително и негативно за Италия..и никой не те кара детето ти да прекара в България живота си, но това не означава, че не бива да познава родината на единия си родител,...

Какво да й познава на моята родина ?
Аз не познавам белгийската история, защото въобще не ме интересува.
За твое сведение, в твоята любима България ....
Не става въпрос дали ми е ЛЮБИМА или не, това просто е нашата родна страна.....срамува ли се човек от страната, от която произлиза говори и за това, какъв е самият той, каквато страната, такива и гражданите й  Simple Smile, жалко и за това, че си имал такива приятели....аз такива хора в моето обкръжение съм нямала и нямам Naughty Родата не си избираме, но приятелите ДА! Много странно, че където и да живееш, ти не се интересуваш от история, традиции и т.н. така, че ще се чувстваш добре навсякъде и никога нищо няма да ти липсва Simple Smile

# 796
В кои държава са свекърите ти? В България?

Значи все пак и там е позната думата "наследство" и синове и внуци се сдобиват с наследствени имоти.
Тук къща в Смолянско доста трудно се продава и с разликата от парите не се покриват старините... Стари полупорутени и неподдържани къщи, нуждаещи се от основен ремонт...  Постройката рядко струва нещо. Виж, ако от мястото се заинтересува някой с пари или с мерак за вила в Родопите, евентуално бабата и дядото биха имали късмет. Леля ми имат един наследствен апартамент в Ловеч. Вече 5-а година не могат на никого да го продадат. Казаха, че само първата година е имало около 3-4 огледа и горе-долу интересът тотално е спрял и замрял. Добре, че си имат жилище в София, защото, ако разчитаха на това апартаментче в Ловеч да им подпомогне старините....

Не, не са в България.
И абсолютно подкрепям Тулумбата. Всичко е до човек, а не до народност и местоживеене. 

# 797
  • Там,където се събуждам щастлива.
Разбира се, че и тук се наследява и то не по- малко от колкото в България. И млади, необвързани хора живеят с родителите си и баби и дядовци гледат внуци, и зрели хора помагат и се грижат за възрастните си родители. Няма кой знае какви различия.

Живеят, докато са на 20 (е, някои и до 25), но еквивалента, който е в България е мноооого рядко явление. Някои хора взимат родителите си, когато станат нуждаещи се от обгрижване, но това са също много редки случаи. Баби и дядовци се грижат за внуци максимум 2 дена в седмицата (едни и същи). Лелите ми се побъркаха от тичане...
Намирам големи различия между Холандия и България.

# 798
Не става въпрос дали ми е ЛЮБИМА или не, това просто е нашата родна страна.....срамува ли се човек от страната, от която произлиза говори и за това, какъв е самият той, каквато страната, такива и гражданите й  Simple Smile, жалко и за това, че си имал такива приятели....аз такива хора в моето обкръжение съм нямала и нямам Naughty Родата не си избираме, но приятелите ДА! Много странно, че където и да живееш, ти не се интересуваш от история, традиции и т.н. така, че ще се чувстваш добре навсякъде и никога нищо няма да ти липсва Simple Smile

Нито се срамувам, нито се гордея нещо особено с родината ми.
На нас тука ни е малко неудобно да ходим чак до България, още повече че никой не ни чака там. Жена ми го развежда синчето на по-близки места. Водила го е 2 пъти в Холандия, 2 пъти в Германия, почти всяка година го води и в Париж и околностите. Миналата седмица бяха 5 дена в Лондон. През август ще ходят в Швейцария.
С какво пък България да му е приоритетна за посещение на сина ми ?
През 2008г., като го водихме там, не го пуснаха да се качи на самолета на връщане, щото го хванала варицелата. А от София до Белгия с влак е пътуване с дни, нещо не е подходящо като за малко дете, не мислиш ли ? Та ни накараха тези дето не ни пускат да се качим на самолета, да доплатим още 300 евро за да се приберем след една седмица с друг полет. Нищо че сме си ги платили вече билетите, в България било така, според оная на гишето.
Значи докато не е пораснал синът ми да може да издържи да се прибере с влак или автобус, до София няма да ходи. Както се казва – Парен каша духа.

Аз не съм си избирал къде да се родя. Нито съм избирал страната в която живея.
Ако ми паднат 1 милион евро от небето, ще си купя една къща във Франция и тогава ще съм избрал аз къде искам да живея. При сегашното положение сме доста кофти зависими от един оазис наречен Люксембург, та не можем да се отдалечим от него, чак до пенсия.
В живота има възможни неща и други които са трудно осъществими.

# 799
Интересно ти защо не ходиш с тях по екскурзий,май жена ти ти е стъпила на врата и затова детето и бг език не знае и до България не си ходи.

# 800
Интересно ти защо не ходиш с тях по екскурзий,май жена ти ти е стъпила на врата и затова детето и бг език не знае и до България не си ходи.
Кому беше нужно това?! Човекът може да си има служебни ангажименти, които да не му позволяват да пътува толкова. Може да имат финансови ограничения, но да не искат да лишават сина си от преживявания.

Това, че възрастните хора си отиват в старчески домове е много тъжно. Остават сами, изолирани, ненужни... Толкова е жестоко западното общество към хората, дали целия си живот, за да поставят основата, на която стоим...

# 801

Това, че възрастните хора си отиват в старчески домове е много тъжно. Остават сами, изолирани, ненужни... Толкова е жестоко западното общество към хората, дали целия си живот, за да поставят основата, на която стоим...
Чукай на дърво да не ти се налага да правиш някои избори, че то отстрани е много лесно да решаваш чуждите проблеми, но като му дойде на човек до главата разбира, че не е толкова просто.

Изобщо, за пореден път, ако хиляди хора правят едно и също, то най вероятно има причина за това и тя е достатъчно смислена, без значение какво ви се струва на вас.

# 802
Понякога причината хиляди хора да правят нещо е, защото са видели, че и другите го правят. Нарича се масово съзнание.

# 803

С какво пък България да му е приоритетна за посещение на сина ми ?
През 2008г., като го водихме там, не го пуснаха да се качи на самолета на връщане, щото го хванала варицелата.
Ей това ми е странното, в България не го пуснали ooooh!....да не мислиш, че ако летеше от друга държава щяха да го пуснат....нали ти е ясно, че и в къщи да си си щом си болен от варицела къщата ти е под карантина, никой не идва у вас, какво остава за самолет, където летят толкова хора.....това за здравни изисквания и не зависят от "тоя" на гишето......по същия начин могат да се разнесат не само варицела но и много доста по тежки болести, предизвикващи световни епидемии....да не изброявам, че точво в подобна област работя....

# 804
Кому беше нужно това?! Човекът може да си има служебни ангажименти, които да не му позволяват да пътува толкова. Може да имат финансови ограничения, но да не искат да лишават сина си от преживявания.

Работя в такъв дом за възрастни хора и мога да ти кажа,че никак не са зле.Децата им почти всеки ден са при тях,вземат ги за празници ,водят ги на почивки.А и домовете за възрастни не са като нашите.Персонала се грижи за тях.А и културата им е такава.Нито децата,нито родителите виждат нещо лошо в това.

# 805

Ами не си права за старческите домове, както са ти казали първо ги посещават децата и второ защо мислиш има тук клуб на пенсионера? Защото хората търсят дружки на техните си години и с  подобни интереси, и шанса да ги намерят в дом, където има много такива е много по-голям отколкото ако живеят в една панелна стая, ама със семейството си. В Щатите даже имат цели "пенсионерски" градове, където е забранено да живееш ако си под 60 и деца нямат право да гостуват повече от 90 дни в годината, за да не шумят на съседите Laughing И там се местят съвсем доброволно, никой не ги кара на сила старите хора.  Peace

# 806
Не ви го пожелам на вас двете умници, да не ви пратят и вас на дърти години в старчески дом, та да видите колко е гот. Всички старци, които съм виждал, които децата им ги пратиха в старчески домове, много бързо се споминаха.

С подобни интереси търсели. Т.е. за вас ако е стар един човек, интересите му могат да бъдат само да играе табла или да си говори за плетки, а примерно интелектуалните занимания и пълноценния социален живот са запазени само за вашата възраст.

Ама да не си мислите, че ще бъдете вечно млади? И вие ще одъртеете и да видим тогава колко ще ви бъде гот вашите деца да разсъждават така по отношение на вас, както вие разсъждавате сега.

# 807
Не ви го пожелам на вас двете умници, да не ви пратят и вас на дърти години в старчески дом, та да видите колко е гот. Всички старци, които съм виждал, които децата им ги пратиха в старчески домове, много бързо се споминаха.

С подобни интереси търсели. Т.е. за вас ако е стар един човек, интересите му могат да бъдат само да играе табла или да си говори за плетки, а примерно интелектуалните занимания и пълноценния социален живот са запазени само за вашата възраст.

Ама да не си мислите, че ще бъдете вечно млади? И вие ще одъртеете и да видим тогава колко ще ви бъде гот вашите деца да разсъждават така по отношение на вас, както вие разсъждавате сега.

Ставаше дума за домове за старци на запад, не тук. Тук е ясно, че има доста какво да се желае. След като там доброволно се местят в общности, където всички са им набори, значи така са си преценили. Не ги "изпращат" децата, те са възрастни хора , които могат да решават сами за себе си (не говорим за случаи на деменция или други ментални проблеми). И точно това ги дразни - отношението на децата им, все едно са нефелни и неспособни да се грижат и да решават сами за себе си, което в много случаи не е вярно.  На теб социалния ти живот да не би да включва общуване с хора в училищна възраст? Обикновено приятелите и познатите ти са горе-долу на твоите години.

# 808

Ставаше дума за домове за старци на запад, не тук. Тук е ясно, че има доста какво да се желае. След като там доброволно се местят в общности, където всички са им набори, значи така са си преценили. Не ги "изпращат" децата, те са възрастни хора , които могат да решават сами за себе си (не говорим за случаи на деменция или други ментални проблеми). И точно това ги дразни - отношението на децата им, все едно са нефелни и неспособни да се грижат и да решават сами за себе си, което в много случаи не е вярно.  На теб социалния ти живот да не би да включва общуване с хора в училищна възраст? Обикновено приятелите и познатите ти са горе-долу на твоите години.

Мога да ви препоръчам една друга тема (коя ли беше???), където обширно обсъдихме този проблем преди време.

Има и домове, които не са точно старчески домове, а резиденции, тоест, блокове, които са с приспособени за възрастни. Има и цели квартали, които са за "възрастни". Това тук, при нас.

# 809
Понякога причината хиляди хора да правят нещо е, защото са видели, че и другите го правят. Нарича се масово съзнание.
Мда, точно за това иде реч в случая. А състояния като Алцхаймер, деменция и т.н. са просто масова пропаганда Rolling Eyes

То е ясно, че се развиват пожелателни теории, нямащи нищо общо с действителността.

Никой здрав и независим няма как да бъде заставен да живее там, където не иска, пък дори и от децата си. Така че или е там по собствено желание, или е там, защото има нужда от грижи. И поне в Европа, тези грижи не са никак евтини, така че хората, които могат да се възползват от тях, са сред привилегированата част от обществото. Изключително ми е тъжно, че поради страха какво ще кажат хората България в това отношение не е част от Европа и няма адекватни грижи нито за хора с увреждания, за хронично болни деца и възрастни, и в резултат се случват ужасни неща, които са далеч не само от социален живот, ами от елементарно човешко достойнство.

Скоро под една статия в местен вестник на тема имиграция един от първите коментари беше- помислете си какво ще правите с родителите си, когато имат нужда от грижи- специализираните домове са скъпи и местата в тях крайно недостатъчни, и единствения начин е чрез болногледачките от Източна Европа.

Последна редакция: чт, 07 апр 2016, 18:02 от Рокси

Общи условия

Активация на акаунт