Бихте ли се върнали в България?

• 204 664
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 780
Satelit  според мен гледайки и осъждайки нещата така категорично ти се поставяш, а поставяш и децата си в зависимост от връзката с Белгия . Според мен това е голямо ограничение.

Аз съм роден в едно българско село, обаче още преди да съм проговорил, майка ми заминала за София. Еми никога не ми е идвало на ум да се върна да живея в родното ми село.
Преценил съм, че за детето ми ще е по-добре да си прекара живота далече от България.
В Белгия има 451 825 италианци, които не се връщат да си живеят в Италия.

# 781
Накрая синът ти ще вземе да замине за Нова Зеландия, например, и хич няма да те пита ти къде си решил, че е по-добре за него. Simple Smile

# 782
Satelit  според мен гледайки и осъждайки нещата така категорично ти се поставяш, а поставяш и децата си в зависимост от връзката с Белгия . Според мен това е голямо ограничение.

Аз съм роден в едно българско село, обаче още преди да съм проговорил, майка ми заминала за София. Еми никога не ми е идвало на ум да се върна да живея в родното ми село.
Преценил съм, че за детето ми ще е по-добре да си прекара живота далече от България.
В Белгия има 451 825 италианци, които не се връщат да си живеят в Италия.
Не се връщат, но и не говорят вероятно така унизително и негативно за Италия..и никой не те кара детето ти да прекара в България живота си, но това не означава, че не бива да познава родината на единия си родител,..където и да съм била по света, дори и в Америка, никога не съм се срамувала, че съм българка...напротив....многократно сме доказали, че и НИЕ имаме ЦЕНА и се справяме в много сложни ситуации.... Naughty Naughty

# 783
Накрая синът ти ще вземе да замине за Нова Зеландия, например, и хич няма да те пита ти къде си решил, че е по-добре за него. Simple Smile
Peace hahaha Joy

# 784
Мими, за него Бългрия е равна на нещастно детство и юношество. Няма как човек, който явно е имал не особено здрава семейна среда да бъде позитивно свързан с топоса, където е била тази среда. Голяма част от хората, които имат такива взаимоотношения с родното си място (не само българи), всъщност са имали проблеми и не особено добри връзки в семейството.

# 785
Мими, за него Бългрия е равна на нещастно детство и юношество. Няма как човек, който явно е имал не особено здрава семейна среда да бъде позитивно свързан с топоса, където е била тази среда. Голяма част от хората, които имат такива взаимоотношения с родното си място (не само българи), всъщност са имали проблеми и не особено добри връзки в семейството.

да, много са сложни хората. като гледам темата със спомените е пълно с хора, които са щастливи в постсоца, нари4ат го капитализъм или западна демокрация (а няма нищо общо), плюят по соца и се оплакват, оплакват, оплакват от миналото си   ooooh!  ooooh!  ooooh! ходи разбери какво има в предвид 4овека Simple Smile

Satelit ти разбира се живей където си щастлив. Аз просто в разказа ти по4увствах зависимост от Белгийската връзка и си помислих, 4е ограни4енията не са хубаво нещо.
Разбирам оба4е 4овек като се сърди и не се обръща назад когато нещо го е обидило .

# 786
А ти като пишеш на кирилица, няма начин да нямаш буквата "ч", каква е тази ужасна шльокавица да слагаш четворки вместо нея. Вземи да слагаш и 6 вместо "ш", та да бъде идилията пълна.
Ти ще кажеш, че сегашната ни действителност в България, която явно визираш с термина "постсоц", нямала нищо общо със западната демокрация. Действително не е идентична, но приликите са много повече от разликите. И да, много много по-хубаво от соца е.

# 787
Не се връщат, но и не говорят вероятно така унизително и негативно за Италия..и никой не те кара детето ти да прекара в България живота си, но това не означава, че не бива да познава родината на единия си родител,...

Какво да й познава на моята родина ?
Аз не познавам белгийската история, защото въобще не ме интересува.
За твое сведение, в твоята любима България имаше една отвратителна диктатура, по времето на която милиционерите са ме наблюдавали сериозно, какво правя, с кого се срещам, какво говоря. И по едно време ме викнаха в районното управление, под претекст че съм бил казал че един черен не го пускат да се качи при приятеля му в общежитието без паспорта му, защото е чужденец. Това им беше само повода за поканата. Щото те за друго ме краха да им пиша обяснения. Представи си, един цивилен офицер милиционер, да те кара да пишеш обяснение защо имаш гадже гъркиня. А сега де ?
И понеже аз много му лазих по нервите, като се правех на паднал от небето, оня по едно време извади една папка и почна да ми чете доноси за мен. Егати кефа, направо не му пукаше че се сещах кой може да ги е писал. Голям майтап беше, като ме пита що съм бил искал да бягам в САЩ. Аз му викам че няма такова нещо. Пък той ми вика че съм бил знаел английски ( и това разбрали милите). Да де, ама аз пак се сетих това пък кой му го е казал, щото само един го бях лъгал по определен начин. Казах му на милиционера че лошо са го информирали, защото в Канада е много по-добре за новодошли имигранти, отколкото в САЩ. И му казах че климата е най-мек във Ванкувър, да си го знае. Казах му и че познавам негър живял в Канада и друг негър живял в Англия. И оня се отказа от версията му че съм бил искал да бягам в САЩ. Така беше при диктатурата, всеки доносник пише каквото му мине през главата и милиционерите му вярват после.
Е, как да искаш да живееш сред бивши доносници ?
А доносници са били всякакви хора, приятели, колеги, роднини даже.
Единият от доносниците ми обяснява 2012г., че искал брат ми да му даде адреса ми в Белгия щото жена му ходила командировка и той покрай нея да не плаща хотел си купил билет за самолета. Пък аз си му го казах право в очите, че съм бил разпоредил на никого да не го дават адреса ми моите родители, защото е имало доноси срещу мен в милицията и най-сигурният начин да нямат повече никаква информация милиционерите е била никой да няма връзка с мен.
Те така, да си го знае човека, че съм разбрал че е писал доноси.

# 788
ч се променя на различните програми и никога не го запомням къде точно е . Затова го копирам в думите.
Татко Мецан  постсоца и западната демокрация са две различни неща. Има много разлики. Във форума няма смисъл да се спори на темата, защото никой никого не изслушва , а пише първосигнално. 
Мога да ти напиша едно наблюдение например. Ти със сигурност ще скочиш да ми обясняваш кой за какв ое виновен, от което полза няма защото факта ще си остане.
В България е пълно с хора с наследствени , а и придобити имоти всякакви. За поддръжката на повечето нямат възможност  (време/разстояние/пари/ако са по-възрастни и нямат кола и децата се емигррали пък съвсем) ... та може човек да живее в пълна мизерия при положение че притежава няколко къщи в различни села или апартаменти в градове. В Германия например, за да се снабди човек с къща се задължава и то с десетки години (1/4 от кредитите не са изплатени при влизане в пенсия) и хората не могатда си представят някой да има апартамент & къща на село & вила & ниви някъде си по наследство & нкоя част от ливада & някоя част от лозе & някоя част от гора ... и да пищи че е беден и да живее в със минимални пари.
Също много, които пищят против соца , защото са по-добре в псотсоца не си дават сметка, че на запад не би им било така лесно .
Но това е само пример. И както казах от 10 кладенеца вода може да се извади и 100 виновни да се намерят за това и онова . Няма голям смисъл. 
Аз напоследък като я гледам западната демокрация изобщо не съм във възторг от нея. Но какво да се прави.
Satelit и преди и сега все е имало корумпирани, доносници и какви ли не . Просто няма какво да прехвалваме.

# 789
  • SF

В Германия например, за да се снабди човек с къща се задължава и то с десетки години (1/4 от кредитите не са изплатени при влизане в пенсия) и хората не могатда си представят някой да има апартамент & къща на село & вила & ниви някъде си по наследство & нкоя част от ливада & някоя част от лозе & някоя част от гора ... и да пищи че е беден и да живее в със минимални пари.

Добре де.. А като се снабди човек с къща и отгледа 3 деца в тази къща, пенсионира се и почине, децата му не наследавят ли същата трудно и дълго изплащана, но все пак изплатена къща?
Скоро един познат от Франция ми обясняваше същото - как тук всички наследяват имоти. Колко ли е важно да наследиш имот в село в Смолянско, колко ли лесно ще го шитнеш срещу прилична сума и ще си оправиш постсоциалистическия живот. А във Франция родителите къде си носят апартаментите, когато станат на по 80-100 години? Щото аз имам връстници там с баби на тази възраст и ги виждам скорошни наследници. А и те вече си изплащат собствените им жилища, та ще си имат по 2. И после тези 2 остават за тяхното дете, не за моето, нали.

Освен това е много различно да наследя апартамент/къща някъде из Франция, отколкото апартамент/къща някъде из България. За вида и състоянието на сградата говоря, както и за облагородеността на района. Сега не се хващайте за примери с овчарски отшелнически колиби, в които няма ток, вода и интернет. Говорим за средностатистически онаследяем дом в населено място.

# 790

В Германия например, за да се снабди човек с къща се задължава и то с десетки години (1/4 от кредитите не са изплатени при влизане в пенсия) и хората не могатда си представят някой да има апартамент & къща на село & вила & ниви някъде си по наследство & нкоя част от ливада & някоя част от лозе & някоя част от гора ... и да пищи че е беден и да живее в със минимални пари.

Добре де.. А като се снабди човек с къща и отгледа 3 деца в тази къща, пенсионира се и почине, децата му не наследавят ли същата трудно и дълго изплащана, но все пак изплатена къща?
Скоро един познат от Франция ми обясняваше същото - как тук всички наследяват имоти. Колко ли е важно да наследиш имот в село в Смолянско, колко ли лесно ще го шитнеш срещу прилична сума и ще си оправиш постсоциалистическия живот. А във Франция родителите къде си носят апартаментите, когато станат на по 80-100 години? Щото аз имам връстници там с баби на тази възраст и ги виждам скорошни наследници. А и те вече си изплащат собствените им жилища, та ще си имат по 2. И после тези 2 остават за тяхното дете, не за моето, нали.

Освен това е много различно да наследя апартамент/къща някъде из Франция, отколкото апартамент/къща някъде из България. За вида и състоянието на сградата говоря, както и за облагородеността на района. Сега не се хващайте за примери с овчарски отшелнически колиби, в които няма ток, вода и интернет. Говорим за средностатистически онаследяем дом в населено място.

Много често хората продават къщата/апартамента, за да финансират старините си, защото само с пенсия не се живее. Или си заменят семейното жилище за по-малко, за с остатъка от парите живеят.
Моите свекъри, напримери, си продадоха голямата къща и я замениха за доста по-малка, която обаче е значително по-удобна за тях. Парите им са в банка, като един ден, вероятно ще ги наследят внуците. Също и къщата.

# 791
  • SF
В кои държава са свекърите ти? В България?

Значи все пак и там е позната думата "наследство" и синове и внуци се сдобиват с наследствени имоти.
Тук къща в Смолянско доста трудно се продава и с разликата от парите не се покриват старините... Стари полупорутени и неподдържани къщи, нуждаещи се от основен ремонт...  Постройката рядко струва нещо. Виж, ако от мястото се заинтересува някой с пари или с мерак за вила в Родопите, евентуално бабата и дядото биха имали късмет. Леля ми имат един наследствен апартамент в Ловеч. Вече 5-а година не могат на никого да го продадат. Казаха, че само първата година е имало около 3-4 огледа и горе-долу интересът тотално е спрял и замрял. Добре, че си имат жилище в София, защото, ако разчитаха на това апартаментче в Ловеч да им подпомогне старините....

# 792
Разбира се, че и тук се наследява и то не по- малко от колкото в България. И млади, необвързани хора живеят с родителите си и баби и дядовци гледат внуци, и зрели хора помагат и се грижат за възрастните си родители. Няма кой знае какви различия.

# 793
Разбира се, че и тук се наследява и то не по- малко от колкото в България. И млади, необвързани хора живеят с родителите си и баби и дядовци гледат внуци, и зрели хора помагат и се грижат за възрастните си родители. Няма кой знае какви различия.
С цялата условност на обобщенията има, най в отношението към домовете за възрастни хора. Нали, без и аз да обобщавам, има хора и хора, ситуации и ситуации.

Есмее, ако те интересува наистина за някоя конкретна страна можеш да се поровиш и да видиш статистиките за това какъв % от хората имат собствен дом например, както и какви са разходите по него и данъците върху наследствата, респ. да си оформиш някаква представа каква част от хората наследяват и какво.
Изобщо с най добри чувства и към Мецан, и не само, ако нещо масово се случва и се изтъква като разлика, значи наистина го има, без значение колко зелена изглежда комшийската трева.

# 794
Разбира се. Казала си го много точно- хора и хора, ситуации и ситуации. Има всякакви.

Общи условия

Активация на акаунт