Бихте ли се върнали в България?

• 205 224
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 1 890
как може в България здравната система да е на нивото на една "западно европейска" страна ? сумата която се заплаща в България за здравно осигуряване е смешна, а това е последица от ниските доходи. за  съжаление дори българи с високи доходи се осигуряват с ниски здравни вноски. такава система е обречена.

А колко да са здр.осигуровки....50% от заплатата ли?

страната в която живея пенсионното осигуряване + здравна застаховка са около 40-50% (при висок доход) от заплатата. изтеглят се автоматично от заплата. какво да отговоря на въпроса "защо при вас здравеопазването е на такова високо ниво?"
всяко нещо което е качествено си има своята цена.

# 1 891
  • София - Рим и обратно
Е, да, това е една основна национална черта - искаме най-доброто, ама ако може да е без пари.

# 1 892
В България здравната вноска е  8% от осигурителния доход, но повечето хора си мислят, че е само 22 лв.на месец, каквато е минималната за перманентно безработните. Но работещите хора плащат доста, от 2019 г. вече има хора, чиято вноска стана 240 лв. месечно.

# 1 893
липсата на прогресивен данък не влияе положително на икономиката. целта беше да се привличат чуждестранни инвестиций, но и това се случва ограничено до колкото знам.

# 1 894
  • Там,където се събуждам щастлива.
Titina, не негативно, а реалистично. Това е положението в България. Ако някой го отрича, то си е купил доста добри розови очила. Колко живота там зависят от доброволчески акции на хората? Безброй.
И тук има понякога, но са за алтернативно лечение, което не се покрива от застраховката. Иначе съседът ми тук не разчиташе на добри хора, когато му се наложи да премине лечение на рак за суми с по шест цифри. В България масово се умира от неговата диагноза, защото няма достъпни лекарства и подобни терапии.
Сгрешени диагнози има навсякъде.
Плащане за линейка тук няма.

Да, познавам и млади, здрави, добре осигурени хора. Хубаво е, че ги има, но са малък процент. Другите млади и здрави, които познавам са извън София и оцеляват със заплата от 400-500 лв. И се молят да са здрави.

# 1 895
Аз се моля за здраве и когато досега съм била болна, обикновено се оправям от само себе си, не от лечение. Въобще не вярвам в супер лекарите, дето все ги изтъкване по форумите. По цял свят деца и възрастни умират от рак и други болести. Чудя ви се как вярвате, че там където сте, сте защитени от здравната система. Не знам нарочно ли го пишете това или си вярвате. Иначе не съм против човек да емигрира и да живее добре, но да почне да ми хвали конвенционалната медицина, като тя е против здравето, ставате абсурдни. Здрав ли си, си здрав навсякъде, болен ли си, няма оправия където и да си.

# 1 896
Christina80, постарай се да четеш с разбиране. Никой не е казал, че чужбинските здравни системи предпазват от болести. Хората твърдят, че получават по-добър достъп до лечение и грижи, а не че ще бъдат излекувани от рак само защото са в друга държава.

При първото ни прибиране в България синът ми беше на осем месеца. Тъй като кашляше, го заведохме на педиатър завеждащ детско отделение в една много страхотна софийска болница. С връзки, разбира се. Тя ни предписа едно безобидно (по нейните думи) сиропче Проспан, от което след 3 дни гърдите на сина ми се задръстиха, започнаха да свирят и навръх Великден се озовахме в спешното на една друга страхотна частна софийска болница. Там ни казаха, че детето е за болница, че е страшно зле и ще остане поне седмица, но ако решим да си тръгнем по-рано, ще трябва да им платим, защото иначе здравната каса нямало да плати. Подчертаха, че трябва да сме благодарни, че детето е с българско гржданство, иначе трябвало да платим някакви си хиляди левове. Изобщо разговорът в спешното се въртеше около парите, а не състоянието на детето. Аз, разбира се, бях съгласна на всичко само и само детето да се оправи. За седем дни престой единственото нещо, което правиха на детето, бяха инхалации (всъщност само пълнеха инхалатора) и слагаха венозно урбазон. Никой не си направи труда да направи изследвания, никой не се запита защо въпреки всички инхалации и урбазона детето продължава да е с хрипове. Изписаха ни с хрипове - след една седмица инхалации през 4 часа, включително през нощта. Когато се прибрахме в Белгия, педиатърката на сина ми се хвана за главата, като видя как и с какво са го блъскали. Тогава научих, че сироп на бебета не се дава, защото не могат да отхрачват - в Белгия са забранени до 6-годишна възраст. Та педиатърката ни пусна всякакви изследвания и се оказа, че детето всъщност е с рефлукс, няма никакви алергии и урбазонът е бил крайно излишен. Мога и за условията в болницата да кажа  - детско отделение, в банята има само душ кабина, не е ясно как да изкъпеш осеммесечно бебе сам, ядене, памперси, мляко за бебето няма (трябва да ти носи някой отвън, а ако няма кой?!). Да не говорим, че плащах по 85 лева на вечер за самостоятелна стая. Другият вариант беше с още 3 майки и 3 бебета. За отношението на персонала няма да казвам, че стана дълго, но на моменти лошотията им избиваше. Та след тази седмица не желая да чувам повече за българско здравеопазване.

Не отричам, че имаме прекрасни лекари и специалисти, но системата е гнила. Не може хем да си здравно осигурен, хем да си плащаш допълнително. Не може да се прилага лечение само защото така е по клинична пътека, при положение че то не дава резултат. Не може да вземаш в болница, без това да има добавена стойност и просто да даваш лекарства. И у дома можехме да правим инхалации. Та в този смисъл се радвам, че синът ми не живее в България. Не че нямаше да оцелее, но щеше да бъде много тежко и за него, и за мен.

Последна редакция: пт, 05 апр 2019, 21:38 от Nedinka

# 1 897
Много точно казано. Такива са и моите впечатления, за жалост от първо лице....
Не е и заради парите толкова според мен, просто на българинът не му се работи. Мързи го. Та и 100% от заплатата ми да отива за осигуровки, отсреща ще е същото отношението....

# 1 898
  • Там,където се събуждам щастлива.
Аз съжалявам честните български лекари, които са принудени да работят в подобни условия. Стринка ми е сестра в държавна болница (психиатрията в София) и разказите й са като филм на ужасите. И в частна болница допълнително работи, където е друго, но пациентите от държавната никога няма да са отзоват в частната. Да не говорим как няма персонал и работят до припадък. В същото време преди месеци търсех човек, който да се грижи два пъти на ден за сестра на приятелка, която прекара операция от мозъчен тумор. Стринка ми кого ли не пита, но...никой не се намери. Момичето много малко се възстанови, защото сестрата няма финансовата и физическа възможност за адекватна терапия. А е само на 32.
В същите месеци позната тук беше на прага на смъртта, но я спасиха и вече година е в процес на ревалидация, където правят чудеса за нея.

Да, и в България може да е така, но докато няма нормална политика за развитие на здравеопазването и докато приоритетите се свеждат до честото купуване на мощни и скъпи автомобили на хората, от които зависи да се изгради тази политика и тяхното често пътуване навън....няма надежда. Никаква даже.

Кражбите и липсата на визия за развитие, както и  честни хора с власт погубва България.
Следя какво се случва във Велико Търново и безумията там по отношение на “развитие” на града. Положението е меко казано трагично. И ужасно тъжно,

Последна редакция: пт, 05 апр 2019, 22:05 от Kalinka

# 1 899
При първото ни прибиране в България синът ми беше на осем месеца. Тъй като кашляше, го заведохме на педиатър завеждащ детско отделение в една много страхотна софийска болница. С връзки, разбира се.

Да те попитам, как неосигурено лице ползва държавна болница в България. Казала си го с връзки.... в държавата , в която живееш, как ходи лице, гражданин на друга държава. Плаща си.

Искаш ли да ти кажа около какво се въртят разговорите в спешното в Германия, Канада и САЩ. Ако не си постоянно пребиваващ там си плащаш.А да и разговорът за пари започва от влизането ти. Личен опит.

# 1 900
Ми то за пари тръгва разговора и с осигурените...разлика няма. Все си искат...

# 1 901
При първото ни прибиране в България синът ми беше на осем месеца. Тъй като кашляше, го заведохме на педиатър завеждащ детско отделение в една много страхотна софийска болница. С връзки, разбира се.

Да те попитам, как неосигурено лице ползва държавна болница в България. Казала си го с връзки.... в държавата , в която живееш, как ходи лице, гражданин на друга държава. Плаща си.

Искаш ли да ти кажа около какво се въртят разговорите в спешното в Германия, Канада и САЩ. Ако не си постоянно пребиваващ там си плащаш.А да и разговорът за пари започва от влизането ти. Личен опит.

Синът ми е български гражданин. До 18-годишна възраст е с безплатно осигуряване в България. Връзките бяха, за да се доберем до готината лекарка на следващия ден. Болницата беше частна, не държавна. А това, което не го покри, българската здравна каса, го покри моята чужбинска здравна каса, която сама се разправяше с българската болница. Аз само получих известие, че сметките са оправени.

Що се гневиш толкова?

# 1 902
Не се нервя, обяснявам само връзките какво правят...а после плюем България, но не виждаме как ние самите действаме. Значи си използвала връзки, отишла си в частна болница, те не са си свършили работата....после в държавна, където са открили проблема.
И ти си недоволна, че в банята има само душ....ами колко ти специално си внесла в тази система? Николко, но претенции много.
Ако не го схващаш, много е тъжно

# 1 903
Мацка, постът ми беше за съвсем друго. Спирам да се обяснявам.

Представи си пък, че с нещо съм допринесла за България?! 🤔

# 1 904
какво общо имат личните нападки с тъжната действителност в БГ. факт е че положението е отчайващо.

Общи условия

Активация на акаунт