Бихте ли се върнали в България?

• 205 221
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 1 905
  • Bristol
В Англия по същия начин здравеопазването за деца е безплатно, независимо от къде са. Българската система в началото е взаимствана от NHS. За съжаление и тук са цъфнали и вързали финансово. Чака се много за специалист, но веднъж приемат ли те, си има изградена пътечка и правила, по които се работи.
Аз съм със съвсем пресен опит от българската здравна система. За съжаление март месец ми се наложи да се прибера, за да помогна до колкото мога на много близък за мен човек, живеещ и плащал редовно данъците си в България, който мина през химио и лъче терапия. Първата седмица буквално изживях културен шок, от почти 15 години не съм имала взимане даване с нашата здравна система. Няма никакъв ред и процедури изградени, които да се следват. Пациентите се държат в пълно информационно затъмнение какво точно следва да се прави, кога и тн. Непрекъснато трябва да ходят, питат и ръчкат лекарите за информация. Лекарите все бързат и с ченгел думите им ги вадиш. Съответно това натоварва и лекарите и ги изнервя. Не може лекар да е в операция и ти да му звъниш на мобилния, за да питаш, каква е следващата процедура и кога да ходиш. Той да ти каже примерно дата след два месеца, но да му звъннеш пак седмица преди датата, за да му напомниш и да ти запише час! За това трябва да има администрация. Отделно пред кабинетите е лудница и чакане с часове. Преди три дни приключил с химио и лъче терапия, седиш и чакаш два часа пред кабинет с други пациенти за кардиограма. Едно младо момче толкова зле беше, пребледняло, баща му го сложи да полегне на пейка, докато му дойде реда. А редът не е даден час или номерче от регистратурата, където си минал преди да отидеш пред кабинета, а е на принципа, който беше като бях дете. Отиваш, питаш кой е последен и чакаш. Появяват се нахалници след теб, които застават на вратата и те избутва. Пациентите започват да се карат, защо еди кой си ги е изпреварил, докторите се карат на пациентите, защо се карат 😜
Престоят в болница, дори по каса, се заплаща. И тъй като изписването беше в събота, а касата не работела уикендите, трябваше да се отиде пак, за да се плати лично сметката. Това на пациента с лъче и химиотерапия, отслабнал с над 20 кила, едвам седящ на краката си се случва. Отидох аз и платих престоя в понеделник. От касата мърморят, че трябвало две копия на документ от отделението да им занеса, не едно. Дават ми друга бележка, която да върна обратно в отделението, където пациентът е лежал. Търча по стълбите аз от едно крило в друго и разнася документи за подписи и печати. Иначе сме много горди, че имаме един от най-бързия интернет. Ролята на интернета я играх аз.
Съжалих ги всички, като се започне от пациентите и се мине през целия персонал в болницата, не само лекарите. Липсата на процедури, които да се следват, разказва играта на всички!
През това време четях блогът на англичанин с подобно заболяване. Всичко точно и ясно, след като го диагностицираха се знае кога, къде каква процедура следва. Не като муха без глава да се лашка безпомощно и да заляга от изтощение пред кабинетите на докторите.
Две седмици в Родината бях, но много горчив привкус ми оставиха 😔

# 1 906
  • Там,където се събуждам щастлива.
Merry, звучи много познато, въпреки че обикалях с мама за други заболявания. Колко часове прекарах пред кабинетите. Колко нерви изхабих. И никой не обяснява, а се сопват, че питаш. Все едно си завършил медицина.
И аз не успях да си обясня защо няма номерца и записвания. Да не споменавам, че ако на три различни доктори отидеш, всеки предписва различни лекарства и не гледа дали са съвместими с другите.

Преди две години в Св.Анна в София главната сестра в урологията носеше шкафчета и монтираше лампи. Бяха завършили ремонта на отделението и тази задача беше дадена на нея. Плащането на сметката беше също търчене по етажи за печати и най-изморяващо то, че не знаеш точно къде трябва да си и обикаляш като луд.

Лятото половинката се наложи да ходи на физиотерапевт. Мили хора и стараещи се да помогнат, но намиращи се на втория етаж, без асансьор. Не искам да си спомням как се изкачваха хората, които едвам вървяха.
Бившият ми падна от скеле през август и направи страшно натрошаване на глезена. Трябваше кмета на Търново да се обади на лекарите, за да му обърнат внимание.

Въобще....само трагедии...И най-тъжното ми е, че много малко се подобрява. А, ако се подобрява, то не след дълго е на стартова позиция.
Понякога съм си мислела, че мога да съм много полезна на нашите български деца. И като чувам от братовчедка ми как биват третирани колегите ми....ами изтрезнявам набързо.

Имам голямо уважение към хората, които живеят в България. За мен, нещата опират до психическото ми оцеляване (да не споменавам причината за заминаването ми, която се нарича бившо ченге на Държавна сигурност) и физическото оцеляване на мама.

# 1 907
  • SF
Esmee, пак ще ти напиша (за последен път) - примерът с неграмотността в Англия не е от значение в случая, тъй като не се обсъжда дали ще ходим в Англия. Обсъжда се дали бихме се върнали в България и евентуално аргументи в подкрепа на отговор 'да' и в подкрепа на отговор 'не'. Твоите отговори са в стил сина ми - като го питам за поредната забележка от училище, той започва да ми обяснява кой какви забележки бил получил. Мен ме интересува ситуацията в България, защото имам отношение към страната, не изключвам възможността някой ден да се върна и в този случай ситуацията ще има отражение върху мен и детето ми.

Така че спокойно с удивителните.

Дано да е за последен път, защото на мен пък не ми се чете. Много ме уплаши!
Твоето писане е в стила на баба, която забранява, заплашва и направлява. Щом не сме по темата за връщането от чужбина, отхапи разговора за необразованите българи.
Няма как в обществен форум да кажеш, че българите са необразовани, неграмотността ни е институционализирана и  с това да не кривнеш от темата. Не обсъждаме дали ще ходим да живеем в Англия, а дали е вярно това, което пишеш.
Казах, че явлението не е българско, не е и английско, нито китайско, а е масово напоследък в цивилизования свят. Дали защото на всякакви въпроси отговаря Сири, но вече никой не се опитва да запомни даже и един телефонен номер. Запетайки нито ние, нито тези вашите слагат. За съжаление. И хич не ми ги хвали, щото им е трудно на нещо дълго 84,3 mm и  да добавят по 0,15 mm от двете страни Simple Smile И въобще.... Ако няма да се върнеш в България заради това, че сме необразоваи или зле образовани, тогава бягай и от там, където си. Същата работа!

И само леко да ти напомня, че понеже са ни много калпави лекарите, и българите в България, но и българите извън България, се лекуват в България. Дали е само защото струва няколко долара по-малко?
Идвате за 2 седмици и имате достъп до специалист - това в цяла Европа си е уникат!

И когато някой издиша откъм аргументи, започва да подканя "я по-спокойно!", "я не ми се карай!", "повече няма да повтарям!".... Ми не повтаряй и не карай и другите да ти повтарят.

# 1 908
  • The QC to be!!!
Австрииците масово ходят да си правят зъбите в Унгария. Стоматологичните клиники им осигуряват хотел и обслужване на немски. Това е здравен туризъм.
Скрит текст:
Аз като ск ходя в София посещавам зъболекар защото съм в отпуск и разполагам с време, по-лесно общувам на майчиния си език и използвам възможността да си харча парите в България. Това, когато търпи отлагане. Ако случая е по-спешен, отивам тук. Здравен туризъм не практикувам. Така или иначе здравната ми осигуровка покрива всичко (както и на децата ми).
И немски здравни каси предлагат подобни пакети, имат сключени договори с унгарски, чешки и словенски клиники. Целта е немските здравни каси да спестят.

как може в България здравната система да е на нивото на една "западно европейска" страна ? сумата която се заплаща в България за здравно осигуряване е смешна, а това е последица от ниските доходи. за  съжаление дори българи с високи доходи се осигуряват с ниски здравни вноски. такава система е обречена.
съвсем неверни твърдения. Не е само въпрос на приходи, въпрос е и на разходи и не, много високоплатени служители се осигуряват както е по закон, защото в техните фирми няма двойно счетоводство, не се укриват $ на които трябва да се плащат данъци! Проблема е, че преди време всички болници са ги превърнали в ЕООД-та! Проблема е, че се разрешава на лекари да работят и в частната и в "държавната" - за по доходосните процедури, операции и т.н. те карат пациентите си да ходят в частните им клиники и болници, а получават за това приходите си от здравната каса. По недоходоносни процедури остават за държавните болници и поликлиники и съответно те са нон-стоп на загуба и съответно няма пари никога за нищо! Но това е една добре замислена и функционираща система за пренасочване на държавни пари към определени среди и е изцяло замислена и изпълнена така, че лекари да могат да имат доходи даже за завиждане сравнено с техни колеги в много частни болници по западния свят!

Материалната база в българските болници и поликлиники е много зле. Липсва съвременна техника и удобства за пациента. Има добри специалисти, но те струват скъпо.
Като отида тук по клинична пътека не са ми искали нито цент за прегледи, изследвания, манипулации. Максималната цена, която се плаща за медикаменти по рецепта е 5,55 €. А в България навсякъде са ми искали пари, нищо, че съм здравно осигурена. И за какво- грубо отношение и липса на адекватна диагноза.
Да, а на много места където в Бг беше закупена съвременна техника, така направиха, че тя отиде в нечии частни ръце като отделиха част от функциите в една страда за частна дейност и я продадоха за жълти стотинки! Да не говорим, че даже и да има на места съвременна техника, е пълно с некомпетентни лекари които не знаят как да я ползват, некомпетентни специалисти и персонал които даже нямат желание да се обучат как правилно да я ползват и поддържат! "материала" на човешките ресурси в Бг е под всякаква критика!

липсата на прогресивен данък не влияе положително на икономиката. целта беше да се привличат чуждестранни инвестиций, но и това се случва ограничено до колкото знам.
не, плоския данък беше за да може определени хора и кръгове да натрупат по бързо капитала си! Не бъдете наивни! В Бг. има малко чуждестранни инвестиции поради политическата обстановка и безобразие което вършат определени чуждестранни марионетки.

# 1 909
  • Най-красивата страна
В частните клиники в България има модерна техника,има удобства и добри специалисти.
Но за това се плаща.Някои не работят въобще със здравната каса.
Или пък,ако работят със ЗК,трябва да се доплати.
Зъболекар-има частна клиника,като хотел-намира се близо до морето.
Има и денонощен зъболекар.

# 1 910
всеки има поглед върху нещтата от своя гледна точка. аз не бих си позволила да твърдя че чужди мнения са неверни. със сигурност живеем в различни страни. определено моя поглед върху нещата не е наивен.
@ Baby: вие лекарка в българия ли сте ?

Последна редакция: сб, 06 апр 2019, 12:43 от bubanka

# 1 911
Това, което пише Baby e напълно вярно. Всичко го знаят, но лошото е, че е започнато да се приема за нормална норма.
Същото е и за колегите, които агале-агапе си вършат работата, а масово дават частни уроци на учениците си от училище.
Корупцията е чудовищна. Лобирането за частни интреси с финансова цел още по-чудовищна. Не знам кка се излиза от това положение.

# 1 912
  • München, Deutschland
Когато ми се е налагало да ходя на държавен лекар в България (докато още живеех там), отивах и чаках. Отделях си часове наред, щото беше по реда на отиването, както беше обяснено по-горе. Майки с деца минаваха винаги напред, ккато и бременни, което представляваше около 1/3 от пациентите, а чакането за всички останали се удължаваше безмерно. Човек не можеше да си планира деня, не можеше да каже колко отпуска взима и т.н. Както дойде и какъвто ти бил късметът... За добрите лекари се чакаше по 6-8 часа пред кабинета...

Тук, където живея, мога за всеки лекар да си запиша час. Да, при ортопед минават изпочупени хора с предимство, например, и съм ок с това, но няма предреждащи се майки с деца, записват си час като всички останали и си изчакват. Може часът за профилактичен преглед да е след 3 месеца, но знам, че отивам и до час-час и нещо (зависи и колко е прегледът) съм си тръгнала. Планирам си отсъствията от работа, служебните срещи и конференции най-вече, няма предреждане, няма караници.

Толкова ли е трудно?

В България дори за профилактични прегледи не можех да си запиша с час в държавни поликлиники, болници, независимо след колко време. Едно време имаше и някаква пациентска такса - и тя само в брой се плащаше, не знам как е в сега. Изобщо, всякакви неудобства.

По частни кабинети в България и преди, и сега, е друго. Има адекватни хора, има ЧАСОВЕ (о, чудо!), има обслужване, място за сядане, чисто е, най-човешки ти предлагат напитка или чаша вода, ако навън е 30°... Но наистина, с вноски по 60-100-200лв (спомена се макс вноска от 240-260лв някъде по-горе), държавно здравеопазване няма как да има...

# 1 913
  • ENGLAND
Чудовищна- два пъти е твърде пресилено. Да, има корупция, но тя е на ниско ниво и затова я виждаме.На запад също има корупция, но на много високо ниво и в много големи размери, затова и не я виждаме, само отвреме на време се появява нещо за това. Да не мислите, че Брексит е само гордост на англичаните, и тук са замесени не милиони, а милиарди, затова и Мей стои като пън и не мърда от поста си. И както казват в България, досега тя трябваше 100 пъти да си е подала оставката.
Здравеопазването колкото и да го плюете е много по-ефикасно макар и плащането и мизериите тук и там. Но разполага с много добри лекари, можеш веднага да се прегледаш, доста имат супер техника. Почти всеки частен кабинет има т.н видиозон, тук където съм в град с 230-250 хил. жители скан има само в болницата, отделение специално за това и се чака с месеци, само да не си спешен случай. Дори и в модерното им спешно отделение няма скан, ако сментнат че си те разхождат по коридорите.  Да не си разказвам и аз историите от тук, че ще стане роман.

Да не зачеквам и образованието тук, с Калинка сме колежки, но колкото и да си обичам професията си търся начини да излезна. За последните няколко месеца на два пъти хвърляха столове по мен, прибирах се цялата в синини, опитваш се да ги научиш на нещо, а срещаш стена от тотална незаинтересованост. Да не говорим, че думата расизъм се използва масово срещу белите учители.
Спирам до тук. Но грозно е да се обвинява цялото здравеопазване, образование, чиновници и прочие заради  единични случаи, и в България живеят хора, които повечето са доволни и не искат да я напускат.
И нека не зачекваме пенсионерите, има които живеят в мизерия, но съвсем малко, останалите си правят сметките и не се оплакват., оплакват се роднините им от чужбина. И помислете си защо?

# 1 914
  • The QC to be!!!
Скрит текст:
всеки има поглед върху нещтата от своя гледна точка. аз не бих си позволила да твърдя че чужди мнения са неверни. със сигурност живеем в различни страни. определено моя поглед върху нещата не е наивен.
@ Baby: вие лекарка в българия ли сте ?
не, но работя с лекари в българия. Знам лично как стоят нещата!

Мда, чудно защо в 1 след обяд лекар хyz приема частни пациенти в частната си клиника (където трябва да заплатиш 50 лева за преглед само, и ако се наложи талон да ти издаде, ти го издава на секундата), която е на 50 метра от държавната, като трябва да е до 2 на работа в държавната?! И после няма часове - разбира се, че няма да има! Изобщо толкова е мафиотско!

И не, не само частните клиники имат нова техника! Има в много държавни клиники нова техника! Това, че ще ви правят снимки ли друго на техника която е купена вчера, съвсем не я прави нова! Тя може да е инсталиран вчера, но да е технология от по старите. Или още по лошия вариант - хубава, нова технология, но те не знаят как да я използват пълноценно, и изобщо нямат желание да се научат!

Скоро имаше една статия как с помощта на бивш министър на здравеопазването е закупен скенер в държавна болница на цена почти двойна, но скенера е много по нисък клас сравнено с това какво е би могло да се закупи с тези пари! И какво сега - имаше една статия! Е и? Нищо! Просто някой успя да си напише няколко параграфа, и след това е едно голямо нищо! А пациентите ще се оплакват, че няма часове!  Докато някои си вкарват в джобовете стотици хиляди и милиони, и както винаги няма никакви наказания! Толкова пари се крадат от управниците, просто е същото като в държави от третия свят където е една масова корупция и човешкия живот няма никакво значение. И всичкото това с благословията на държави от т.н. бял свят - те са тези които в замяна на определени услуги лансират и са оставили бг. мафиотските марионетки да си правят абсолютно каквото си искат за лични финансови облаги!  Wink

Скрит текст:
Чудовищна- два пъти е твърде пресилено. Да, има корупция, но тя е на ниско ниво и затова я виждаме.На запад също има корупция, но на много високо ниво и в много големи размери, затова и не я виждаме, само отвреме на време се появява нещо за това. Да не мислите, че Брексит е само гордост на англичаните, и тук са замесени не милиони, а милиарди, затова и Мей стои като пън и не мърда от поста си. И както казват в България, досега тя трябваше 100 пъти да си е подала оставката.
Здравеопазването колкото и да го плюете е много по-ефикасно макар и плащането и мизериите тук и там. Но разполага с много добри лекари, можеш веднага да се прегледаш, доста имат супер техника. Почти всеки частен кабинет има т.н видиозон, тук където съм в град с 230-250 хил. жители скан има само в болницата, отделение специално за това и се чака с месеци, само да не си спешен случай. Дори и в модерното им спешно отделение няма скан, ако сментнат че си те разхождат по коридорите.  Да не си разказвам и аз историите от тук, че ще стане роман.

Да не зачеквам и образованието тук, с Калинка сме колежки, но колкото и да си обичам професията си търся начини да излезна. За последните няколко месеца на два пъти хвърляха столове по мен, прибирах се цялата в синини, опитваш се да ги научиш на нещо, а срещаш стена от тотална незаинтересованост. Да не говорим, че думата расизъм се използва масово срещу белите учители.
Спирам до тук. Но грозно е да се обвинява цялото здравеопазване, образование, чиновници и прочие заради  единични случаи, и в България живеят хора, които повечето са доволни и не искат да я напускат.
И нека не зачекваме пенсионерите, има които живеят в мизерия, но съвсем малко, останалите си правят сметките и не се оплакват., оплакват се роднините им от чужбина. И помислете си защо?

100% съгласна! Peace

# 1 915
Doret, не е плюене. Ти от години го използваш този глагол, но поне за мен това, което пиша е казано с мъка на сърцето. България може да е едно добро място за живеене за всички хора, но не е. А искам моята родина да е добро място за живот. Не, не е перфектно тук. И в Бали не е перфектно. Няма перфектни места. Има места, където се чувстваш сигурен и места, където всичко можеш да очакваш и където думата сигурност е доста несигурна.

Да, има и корупция навсякъде. Но аз предпочитам да приема общество, където все пак има грижа за обикновените хора, а корупцията е на друго ниво. Предпочитам общество, където ако има закони, които се спазват. Общество, където ако ми се наложи медицинска интервенция, няма да се чудя колко милосърдни хора ще отделят левче, за да ме спасят. Общество, където имам някаква защита в професията си. Съжалявам да го кажа, но българското общество не е такова. И е тъжно. Може и английското да не е такова, което е също тъжно.

Столове се хвърлят от ученици по учители във всички части на света. И в България. По-важното е как се реагира на подобно деяние. Избрала съм да работя на място, където това не се толерира и веднага имам защита на ръководството. Извършителят се наказва. Това, което чувам от колеги в България е, че нямат право да наказват ученици. Няма правила, които да се изпълняват. Много колеги се чувстват несигурни. И несигурността не е само за подобни прояви.
Братовчедка ми е младо момиче, което има безброй прекрасни идеи за по-различен вид образование. Да ти кажа ли как всеки ден й режат крилата? Все още се инати, но докога ли ще издържи?
Проблемите за мотивация, развитие и постигнати резултати на младото поколение е както тук, така и в България. (Тук съм съгласна с написаното преди мен). Разликата е, че един неграмотник и незнаещ тук,няма как да вземе димплома за дадена специалност. В България в момента се взимат дипломи за висше образование с тройки, защото изкуствено се поддържат бройки на студенти, за да има този огромен брой висши заведения. Ако само знаещите и кадърните вземат дипломи, то бройката студенти драстично ще намалее. Ще е смешно, ако някой го отрече. И тези хора са тези, които трябва да ни лекуват, управляват и т.н.

Не, не е плюене всичкото, което пиша. Иде ми да вия. За обикновените хора, които са около мен в България. Не всички са прислойката: къща в Бояна, ваканция на Бали и последен модел кола в гаража. За обикновените хора ми е думата.

# 1 916
Калинка, така е! Съгласна съм. В България още от 11-ти клас са ги приели в 3-4 ВУЗа и като се дипломират, ще станат безработни в голямата си част! Затова и поемат към чужбина!
Знам от приятелка, чиято дъщеря, за съжаление, остана след катастрофа  инвалид, и понеже имаше здравни осигуровки в Германия, от няколко години е там в дом за инвалиди. Недопустимо е даването на рушвети на лекарите в Германия, дори и да си много благодарен, не приемат! Много трудно вземат кутия шоколадови бонбони. Всички операции се поемат от здравните осигуровки! Професионализъм пълен! Приятелката ми е ходила там на преглед за собственото си здраве и е поразена от това, че никой, нито чакащите пред кабинета пациенти, нито лекарите не бърборят и не клюкарстват, всеки си гледа работата!

# 1 917
Нещата зависят от самите нас, докато сме склонни да използваме връзки, да даваме рушвети, ще е така. И не само в здравеопазването, а навсякъде. Докато плащаме толкова малко като данъци ще е така.
И т.к. Говорим за корупция в ЗК, да кажа какво изнесоха за Една от провинциите в Канада... председателя на здравната им каса ( която се оказва нонпрофит) е с заплата 1 мил долара...докато болните от левкемия например за да стигнат до специалист чакат 9 месеца. Стига се до там, че личният лекар казва на пациента оплаквания и с тези оплаквания се ходи в спешното... е да там се чака някакви си 9-10 часа, н9 те са несравними с 9 месеца... а да и няма частни кабинети, ако искаш мреш ако не частни лекари в чужбина бол.  Пример за социално здравеопазване.
Пример за САЩ, плащаш скъпо и прескъпо, но... имаш достъп до специалист веднага.
Кое е по-доброто? Спорен въпрос, но получаваш персонално отношение. Между другото такова персонално отношение получаваш във всяка частна здравна клиника по света.

За образованието аналогично. Държавните училища са пълна скръб. Отношението към учителите също, но пък и отношението на учителите също. Оправдания от рода “ имам 3 годишно дете в къщи”... ами и аз имам, но не съм позволила да влияе на качеството на работата ми.

# 1 918
По самата тема - да обмисляме и евентуално ще се върнем след известен брой години. Както някой по-горе каза чужбина дава, чужбина взема. Като сложа нещата на кантар поне за мен все си ме дърпа към България.
И тъй като тази тема в момента ми е на преден план бих искала да попитам хората, които са взели вече това решение да се приберат в родината - лесно ли си намерихте работа или аз гледам през розовите очила и си мисля, че с международен стаж и що годе сносен чужд език ще си намеря работа бързо? Говоря за хубава добре заплатена работа.

# 1 919
Titina, и това с рушветите не зависи от нас. Ние отказахме преди години да дадем и резултата е, че ни съсипаха, а аз съм в чужбина в резултат на системен психически тормоз с цел купуване на имота ни. След това пак отказахме и понеже искаме всичко да е по закон, пет години не мога да използвам имота си пълноценно, защото не мога да построя една кирлива  баня и тоалетна извън къщата, която е Паметник на културата. В същото време “мили” сънародници не само събориха паметници на културата, но и построиха палати. Много болна тема ми е!

Общи условия

Активация на акаунт