Бихте ли се върнали в България?

• 204 995
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 2 160
  • Canada
Аз не виждам нищо лицемерно във вливането на пари в икономиката.

# 2 161
Аз също съм против плюенето на България, защото в крайна сметка това е родината ни и където и да отидем, си оставаме българи. Обаче и аз нищо лошо не виждам в харченето на пари в страната, точно обратното. Освен това много хора се прибират, за да се видят с роднини, а не защото умират да си харчат парите точно там.

Nik, дано някой отговори на въпроса ти. Аз не мога да помогна. Иначе ми е любопитно от коя държава се прибираш и защо, ако не е проблем да споделиш.

# 2 162
Ох, много се забавлявам с тази тема.
Не виждам кой ще ми ограничи правото да коментирам положително или отрицателно която и да било държава, с която имам опит.
Ако си харчим парите в Бг, сме лицемерни. Ако не ги харчим, сме забравили род и родина.

N_ik, за вас ще е почти като нова държава, само че знаеш езика. Със сигурност и ти ще се сблъскаш с културни различия.

# 2 163
И аз това се чудя как хората питат да се връщат или не... това няма кой да каже, зависи какви са ви професиите, перспективите за работа, капиталът, с който ще стартирате новия живот, наличие на жилище тук, деца/ на каква възраст, защото ако трябва да се прехвърлят да учат тук ще е по сложно ако не говорят добре езика и т.н. и т.н..
Отделно зависи и какъв живот оставяте там....в коя държава сте и т.н. Няма кой да го реши вместо вас, а и само вие знаете защо искате да се върнете и какво очаквате от живота си тук, съответно какво не ви е допаднало и прогонило от там. Предполагам сте наясно, че се връщате в най-бедната държава в ЕС! Щом сте го решили, значи сте обмислили плюсовете и минусите.

Последна редакция: чт, 20 юни 2019, 19:32 от mimi.7299

# 2 164
  • Canada
Той не пита дали да севръща, а как е минала адаптацията. Сигурна съм, че си е направил сметка щом се връща. Пък и не е задължително да е за постоянно.

# 2 165
Той не пита дали да севръща, а как е минала адаптацията. Сигурна съм, че си е направил сметка щом се връща. Пък и не е задължително да е за постоянно.
Адаптацията също ще мине различно при всяко отделно семейство с оглед изброените по горе неща! Peace

# 2 166
  • Canada
Заболяха ме очите от толкова удивителни.

# 2 167
Заболяха ме очите от толкова удивителни.
Така по-добре ли е? hahaha

# 2 168
Ще ми е интересно ако някой се е връщал в БГ след дълъг престой в чужбина да сподели съвети относно адаптацията.

Няколко познати в ИТ сферата се върнаха, т.к. си взеха с ипотека жилище в новите затворени комплекси в София и да, много по-евтино е. Бебето ви е на 6 месеца и наличието на детски ясли/градини (ако успеете да се класирате след година-две) е много голям плюс.
Не съм чула за проблеми с адаптация (различни периоди на престой в чужбина), все пак са млади хора и много по-лесно се нагаждат.
Успех!

# 2 169
  • MI
Как някой може да каже вашата адаптация как ще мине? Всичко е индивидуално, познавам няколко човека, които се върнаха и повечето пак заминаха, но има и останаха довлни. В едното семейство пък само единия се адаптира, затова пак заминаха. Друго, смесено, пък се разпадна заради промяна в нашето момче като се върнае, други си живеят супер. Важното е и двамата да са доволни, не само единия, май това е основното.

# 2 170
Nik, дано някой отговори на въпроса ти. Аз не мога да помогна. Иначе ми е любопитно от коя държава се прибираш и защо, ако не е проблем да споделиш.

Връщам се от ЮК, където живея от над 10 години. Иначе съм живял и в други страни.

Причините са комплексни.

На първо място, имам син от предишен брак. Той се роди в Лондон, но след като се разделихме майката се върна в БГ. Заради него си летях в БГ на всеки 3 месеца през последните години, но ми се ще да го виждам по-често.

Друг силен момент е раждането на втория ми син преди 6 месеца. Да чукна на дърво, имам добри за английския стандарт доходи и за това можем да си позволим детегледачка. Но това е само началото. След време ще има и други разходи - уроци, курсове и т.н. Също, жилището ни в момента е ОК, но ако имаме друго дете определено ще бъде тясно. А Лондон е много скъп град за абсолютно всичко. В БГ всичко това е много по-евтино.

А и, да си призная честно, малко съм уморен от Лондон. Това е идеален град ако си на 20-25 - т.е. студент или в началото на кариерата си. Но да имаш семейство тук - не, благодаря. Много от хората тук (включително лондончаните) в момента в който се появят деца се изнасят в близката провинция и пътуват всеки ден с влака до работа. И аз го обмислях. Но стана друго - от известно време имам възможност да работя от вкъщи. Доколко дълго ще е това не е ясно. Но реших, че си струва да опитаме да видим как е в София.

Да си призная не съм голям фен на София. Аз съм провинциалист и най-добре се чувствам в по-малки градове. А и София големината не и е най-големият кусур - ако разбирате какво имам предвид. Но, както и да е, по ред причини ще е София.

Като питам за адаптацията имам предвид банални неща - като примерно детски градини, джи-пи-та. Ние в началото ще сме под наем така и че и за това нямам опит как стоят нещата в София. Примерно, писах тази седмица на няколко агенции за конкретни жилища и се оказа, че се дават само за дългосрочен наем - поне година. Което за мен е малко необичайно - в ЮК 6 месеца е стандартната продължителност. И т.н. Т.е. дребни битови детайли, които тепърва ще ги разучавам.

# 2 171
N_ik, за вас ще е почти като нова държава, само че знаеш езика. Със сигурност и ти ще се сблъскаш с културни различия.

Да си призная честно, малко съм нащрек именно поради тази причина. Всеки път като съм в БГ ми трябва около ден-два да свикна с обстановката. Ама аз до сега съм бил с манталитета на "не съм от тук и съм за малко". Как ще е като съм (почти) всеки ден там - не знам.

Но живял съм в 3 чужди страни, все някак ще се оправя и в БГ.

От друга страна, винаги мога да се върна в ЮК - или да отида другаде. Така, че няма страшно.

# 2 172
  • Bristol
Аз бях писала преди, март месец се наложи да се прибера за две седмици в България, за да подкрепя мой близък човек. Обикалях покрай това по болници и институции и определено си беше културен шок, но с времето си припомням нещата и не мисля, че ще имам проблем да вляза в час. То не че NHS е цъфнал и вързал, но подходът в България към пациента примерно е различен.
Детски градини държавни, до скоро трудно се намираха места в София, частните вече не знам как са. Преди 20 години бяха ок и много напомняха по подход pre-school и reception class в Англия. В Англия цената за childcare е май най-високата в Европа, а манчинството/бащинството най-кратко. Скоро излезе една статистика по този въпрос.
Жена ти ако е чужденка, определено ще има много изненади, но от характерът й зависи, дали ще успее да се нагоди и колко бързо. Има англичани, които се кефят на нашия стил на живот и са готови да направят промени в рутината си, а има й такива, които ако за закуска им сервираш мекици, а не фул инглиш, ще те обявят за дивак 😂 🤪 но то това не само за англичаните се отнася, всички хора сме така. Някои са отворени и гъвкави към промени, даже сами ги търсят. Други ще се поболеят, ако рутината им се наруши.

# 2 173
Жена ти ако е чужденка, определено ще има много изненади, но от характерът й зависи, дали ще успее да се нагоди и колко бързо. Има англичани, които се кефят на нашия стил на живот и са готови да направят промени в рутината си, а има й такива, които ако за закуска им сервираш мекици, а не фул инглиш, ще те обявят за дивак 😂 🤪 но то това не само за англичаните се отнася, всички хора сме така. Някои са отворени и гъвкави към промени, даже сами ги търсят. Други ще се поболеят, ако рутината им се наруши.

Не е англичанка. И не сме женени. Последното създава донякъде проблем защото не е гражданин на ЕС и, респективно, и трябва виза за БГ. Но май има чалъм за това - ние този въпрос го решихме в ЮК защото тя трябваше да си сменя английската студентска виза за семейна, когато реши да прекъсне следването си заради раждането на сина ни. Има законодателство на ЕС, което засяга този въпрос - родители на европейски граждани, които самите те не са граждани на ЕС. В БГ смятаме да действаме по същата схема, но знаейки българската администрация това е лек повод за безпокойство. Но така или иначе правото на ЕС е на наша страна - така, че въпросът ще се реши.

И аз леко се безпокоях как на нея ще и подейства преходът в БГ. Опитвам се да я подготвя психологически. Дори през април бяхме за 2 седмици в БГ. На нея това и беше първото посещение. Мина учудващо гладко. Най-големият проблем се оказаха нашите, но това е друга тема.

Слава богу, София, а и по-големите градове в провицията, вече не изглеждат толкова изолирани от света. Има маса чужди вериги. Дори и храната се оказа, че не е проблем. Тя е ОК с БГ кухнята така или иначе защото нашата детегледачка е българка и от време на време готви. Но се оказа, че в София има и сравнително добра азиатска кухня, а тя е свикнала именно с такава.

После имах и леки притеснения заради това, че детето ни е от смесена раса. Но поне засега по-скоро виждам обратното - позитивен интерес. Минувачи се спираха да му се радват. Така, че и това май не е проблем.

А иначе по отношение на NHS в ЮК имаме доста смесени чувства и двамата. Така, че здравното обслужване в БГ може и да не се окаже толкова страшно. Ще видим. Или, по-скоро, надявам се да не ни се налага да видим.

Последна редакция: сб, 22 юни 2019, 11:52 от N_ik

# 2 174
Уф, колкото повече пишеш, толкова повече взех да се притеснявам за нея 🙄
Много смела жена явно.

Общи условия

Активация на акаунт