Бихте ли се върнали в България?

• 204 974
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 2 310
Никога в живота не ми е трябвал косинус, синус и дори сега нищо не си спомням от тях.

# 2 311
Синуси имаш на носа, а иначе е елементарно - една окръжност с диаметър 1, чийто център е началото на координатната система. Представи си двете оси и от центъра - окръжност.
На всяка точка от окръжността ординатата (това, дето е отвесно) е синус, а абцисата (това, дето е хоризонтално) е косинус. Тоест на ъгъла, който се образува, като прекараш лъч през тази точка. Това е всичко.
И вярно, че никога за нищо не ти трябва, освен ако не си учител по математика. Щото даже и да работиш нещо друго, свързано с математика, тези неща или автоматично са сметнати, или софтуера ги смята:)

Той и Шерлок Холмс не знаел, че Земята се върти около Слънцето и Уотсън бил шокиран, като разбрал, че не знае; а Холмс му казал, че сега ще гледа по-бързо да забрави това, след като Уотсън му го е казал. Нямал той излишно място в мозъка да го пълни с факти, които са му непотребни, много по-важно му е да знае по какво се различават 250 вида пепел от угарки, отколкото че Земята се върти около Слънцето.

# 2 312
  • Там,където се събуждам щастлива.
Учителка в Холандия ли си?

Да. В гимназия.

Научно е доказано, че математиката помага за развитие на различни умения в мозъка, като логика, свързване на информация и т.н. Масово на хората им трябват прости практически неща, като колко боя ми трябва, за да боядисам стаята, примерно. Сложните неща за хората с технически умения и амбиции. За другите е мъка.

# 2 313
В училище при нас се преподава фундамента на всяка наука. Не знания от практиката. Математиката се изучава, за да развива логично мислене, съобразителност и т.н. Всеки предмет си има своето значение, недопустимо е да не знаеш географски континентите и техните държави, историята на света, най известните световни и български автори. Това дава обща култура, мироглед, веднага си личи кой какво образование е получил, по изказ, разсъждения, умение да общуваш на различни теми. Смешни са ни сега Златките дето не знаят столицата на Великобритания...! А тия от САЩ не са чували за държава Унгария и казват, че няма такава! Образованието ни беше чудесно и това, което съм научила тогава го помня и до днес! Не ми се налага да се червя и питам къде беше Амстердам?

Последна редакция: чт, 27 юни 2019, 13:17 от mimi.7299

# 2 314
Мими, да, основата на всички знания са важни. Обаче, химически формули на високо ниво за някой, който никога няма да се занимава с химия са напълно ненужни. Затова и идеалното образование е полагане на основа до 9 клас и след това профилиране (но не да се учат всички предмети, а тези, които ще трябват за по-нататъшно развитие.)

Обща култура е другото, което не се учи в училище,а предимно в семейството. Моето мнение е, че ние сме последното поколение с по-голяма обща култура (родените 70-80 те години). След нас, както в България, така и в чужбина нещата са се променили.

# 2 315
Мими, да, основата на всички знания са важни. Обаче, химически формули на високо ниво за някой, който никога няма да се занимава с химия са напълно ненужни.
Е какви толкова сложни формули се учеха, аз поне не помня, учехме групите хим. елементи, органичните вещества и с какво взаимодействат! То и за това сегашните не различават киселина от основа, което се ползва в битовата химия всеки ден и правят взривоопасни смески като чистят тоалетната! Simple Smile
И да, обща култура се получава И в училище,...защото за столиците ще прочетеш и сам, но основните природни и физични закони, по които функционира света трудно ще разбереш сам. Ние сме хора, именно, не животни и все пак трябва да имаме бегла представа за света, който обитаваме! Едно време неграмотните и невежите мислеха земята за плоска! Simple Smile

Последна редакция: чт, 27 юни 2019, 13:19 от mimi.7299

# 2 316
Мими, има голяма разлика между обща култура и академични знания.

Пример за въпрос отнасящ се до обща култура: Как се казва уреда, с който се измерва силата на вятъра?
Пример за въпрос отнасящ се до академични знания: Каква е формулата за изчисление на силата на вятъра?

Общата култура се придобива предимно с преживяване на неща (посещения на музеи, примерно), пътувания, четене, гледане на специализирани предавания, разговори .т.н. Ролята на родителя е много важна, за да напътства и стимулира децата да трупат този вид знания.
За академичните неща имаш нужда от някой, който да ги обясни, за да ги научиш трябва да ги разбираш и прилагаш в практика. (Да решаваш задачи, примерно.)

# 2 317
Естествено, че общата култура я развива и семейството, родителите....но и училището, не е академично знание вече да знаеш, че земята е кръгла, колко планети има в слънчевата система, в коя галактика живеем, това е обща култура! Това в български музей или от реалити шоутата не можеш да го научиш....!По нашата телевизия рядко има такива предавания...за това и отдавна не гледам телевизия....! Макар, че в Денвър и по скоро в околностите му имаше точно такъв музей...за природните явления, космоса, вселената, физичните закони. В България няма! Не може в 21 век да се смята за академично знание такива елементарни неща! Или както казваше една тук като щяхме да ходим в Швеция дали няма да ми е страшно да летя през океана! Rolling Eyes
Да не говорим, че и академичните знания ни се налага да развиваме родителите ooooh!.... колко учихме по биология и химия с детето щото в клас не са предали.... Whistling

# 2 318
Ох, темата пак заби в друга посока.
Както и да е, някой пита назад от кой тип хора съм - дали аз заговарям или те мен. Ами според зависи от ситуацията, заговарям аз ако видя , че човека насреща е предразположен, а това в повечето случаи си личи. Ако е все забит на телефона си няма да го заговоря. Обикновено един човек показва дали иска или не да бъде заговорен. По рд на децата съм общувала с доста родители, но на мен ми идват скучни. Сега мислим за второ дете и аз изпадам в див ужас какво ли майчинство ще карам тук като знам как ще си умирам от скука по цял ден. В България нямаше скука, роди се бебето и навън с още 3-4 майки по цял ден, кафета, градинки. Страхотно майчинство си изкарах.
А това, че не искаш да си избиеш България от главата и все сравняваш всичко - ами не знам до колко е нормално и до колко не, при всички положения съм живяла 33г в България и изведнъж отивам на края на света при съвсем друг манталитет и живот, нормално е да сравнявам поне в началото. Има си хора дето стават за емиграция, други не толкова. Аз съм някъде по средата. Кеф ми е и тук , но ме дърпа и към България. Ако има едно средно положение най-добре.

# 2 319
  • Canada
Аз съм икономист, но работя като анализатор. Мецан е прав, че за всичко си има софтуер и отчети. Единственото което си смятам на ръка са проценти. Аз бих казала, че може да ни ми трябват знанията за Аспарух или Крум, но е срамота да не си знаеш историята. Литературата също. Има произведения, които трябва да  се прочетат от всеки българин.
Във Варна има планетариум, има обсерватории, големият телескоп в Рила, ако не се лъжа...

# 2 320
Има си хора дето стават за емиграция, други не толкова.
Аз не ставам, знам си го и не се и напъвам! Стремя се тук доколкото е възможно да се устроя добре, на другия край на света няма никога да замина, освен ако не ми се налага за да се изхранвам и преживявам ! Whistling Защото много мои познати тук имаха добър стандарт, да не кажа повече от над средното ниво и заминаха....щом не се връщат явно там са щастливи и удовлетворени! Wink

# 2 321
То много зависи от началната и крайната точка. На мен не ми беше трудно със смяната на държавата толкова, колкото от голям град в мъничък такъв. Отне ми години да се приспособя и много експерименти с нови занимания, за да запълвам качествено деня си. Причината естествено е, че за децата тук е по-добре. Образованието е горе-долу на нивото на българското, качествено висше трудно ще получат тук и вероятно ще е в трета държава.

В стремежа си за висока обща култура, май доста се прекалява напоследък. Има и от системата, и от родителите да се натъпка максимално количество информация за минимално време и почти винаги ефектът е обратен. Накрая нищо трайно не остава като знания. Налагало ми се е "да превеждам" уроци от учебник за 4-ти, 5-ти клас на децата ми, защото са написани на доста по-научен език от този подходящ за тяхната възраст.

Последна редакция: чт, 27 юни 2019, 18:03 от Мαрия

# 2 322
Чудя се защо повечето хора смятат щастието като материална придобивка newsm78?
Щастие за мен е да се чувствам свободна по дух, да нямам предразсъдъци, да имам деца, да чувствам че доставям удоволствие на мъжа си и децата си и прочие.
Какво значи добър стандарт? Това, че имаш добра работа, или имаш апартамент не те прави удовлетворен или щастлив.Това ти дава да водиш един нормален съвременен живот, цивилизован.
Но, да...права си...човек се чувства добре там, където му е хубаво, било то да емигрира или да си стои в България.

# 2 323
  • Bristol
И аз си мислех, че не ставам за емиграция, но мъжът много напираше. Реших да пробвам, бях се поболяла само от мисълта, че няма да живея постоянно в България, сънувах кошмари преди да заминем. Година и половина по-късно, реших че всъщност ми харесва и може да поостанем Simple Smile и така 18 години вече. Та мисълта ми е, докато не се пробва, не може да се каже със сигурност дали ще си ок или не.

# 2 324
  • Canada
Чудя се защо повечето хора смятат щастието като материална придобивка newsm78?
Щастие за мен е да се чувствам свободна по дух, да нямам предразсъдъци, да имам деца, да чувствам че доставям удоволствие на мъжа си и децата си и прочие.
Какво значи добър стандарт? Това, че имаш добра работа, или имаш апартамент не те прави удовлетворен или щастлив.Това ти дава да водиш един нормален съвременен живот, цивилизован.
Но, да...права си...човек се чувства добре там, където му е хубаво, било то да емигрира или да си стои в България.

Защото е трудно да си щастлив, когато мислиш как ще изкараш месеца. Когато си материално осигурен си спокоен, а оттам нататък ти остава време да мислиш как да си доставиш удоволствие. На себе си, и на семейството си. Предразсъдъците обикновено трудно се изкореняват. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт