Бихте ли се върнали в България?

• 204 919
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 2 355
Англия.
Основният учител обяснява на всички отпред (до дъската застанал). Друг учител-асистент е между децата и съдейства.

Това ми се струва малко неправдоподобно. Или е някакъв частен случай. Преди години приятелката ми беше англичанка, която преподаваше музика в начално училище. Не си спомням да е имала асистент или тя да е била асистент.
Истина е. В начален етап (праймъри). В малко градче в Англия.
Учителката по музика няма неин (по учебния предмет ) асистент. Но в класната стая са минимум трима учители.

Извинявай, но не мисля, че е така. Доколкото си спомням от време на време ми е казвала, че е имала "observation" - т.е. открит урок, което за учителя е доста стресово защото го наблюдават и оценяват. За други случаи на присъствие на други учители не е ставало дума. Извинявай, но живях с тази жена почти година и щях да го чуя ако е имала асистенти. Щото през свободното време тя все за работата си говореше. Обичаше си работата. Но нищо не е споменавала за асистенти.

Доколкото знам асистенти присъстват при деца със специални нужди.

Имах по-късно връзка с друга учителка, която преподаваше в 6th form college. Тя също не е споменавала за асистенти.

Не искам да кажа, че лъжеш, но това което твърдиш просто не е вярно в общия случай.

Допускам, че може да има някакви разлики на регионално ниво - защото системата в Англия е доста раздробена именно на регионално ниво и т.н. Local School Authority имат доста големи правомощия. Но категорично твърдя, че това, което споменаваш не е вярно за Англия като цяло. Учителката по музика преподаваше в Есекс, а другата в Лондон. В техните училища такива "екстри" явно няма.

По принцип мисля, че средното английско училище е по-добро от средното българско. Така, че не е нужно да си измисляш неща (или да правиш подвеждащи обобщения) за да доказваш тази теза.

Но не мисля, че елитните български училища отстъпват кой знае колко на елитните английски такива. Още повече, че в ЮК на практика почти няма държавни елитни училища. А частните струват страшно много.

Последна редакция: пт, 28 юни 2019, 01:48 от N_ik

# 2 356
  • Там,където се събуждам щастлива.
За мен най-фрапантния случай за, че нещо не е наред с ред, закони, манталитет и т.н,

Кметът живее в Арбанаси, знае какво става с музиката и фойеверките всеки уикенд, знае за това как се чува, знае колко пари са се наляли в представлението. Всичко знае...И нищо не прави.
Няма как да направи. Точно този закон влиза в сила мисля след месец....и текат протести срещу него.
Оооо, много може да направи. Не е въпрос на закон, а на желание за не облагодетелстване на своя джоб, защото там заведенията играят с хора с власт, включително и полиция. Да не знаем как стават нещата в Родината, че да си хортуваме с розовите очила.

Наглостта на хората с власт ( не само политическа, ами дори на някакво просто гише) е нещото, което ме отвращава в Родината. Всичко мога да преглътна, дори да живея с него, ако ми се наложи, но това... Бррр..

Последна редакция: пт, 28 юни 2019, 02:00 от Kalinka

# 2 357
  • София
Става много дълго с цитирането, затова пиша направо.
Описаното от мен е истина. Дъщеря ми е в едно държавно начално училище, аз работя в друго такова. Може да е от региона, не знам навсякъде как е.

Последна редакция: пт, 28 юни 2019, 02:05 от hrupka

# 2 358
Ник,

. Number of teachers, teaching assistants and support staff

There were 456,900 full-time equivalent (FTE) teachers in state-funded schools in England in November 2015. There were 263,000 FTE teaching assistants and 232,000 FTE support staff. Over 1.4 million people (0.95 million FTE) work in state-funded schools.

Source: School workforce in England: November 2015 Department for Education, 30 June 2016

Като гледам FTE-Та бая хора работят това. И не вярвам за 3 години да са изчезнали като професия.

(Ти имаш слабост към учителки, май? Wink )

# 2 359
Ник,

. Number of teachers, teaching assistants and support staff

There were 456,900 full-time equivalent (FTE) teachers in state-funded schools in England in November 2015. There were 263,000 FTE teaching assistants and 232,000 FTE support staff. Over 1.4 million people (0.95 million FTE) work in state-funded schools.

Source: School workforce in England: November 2015 Department for Education, 30 June 2016

Като гледам FTE-Та бая хора работят това. И не вярвам за 3 години да са изчезнали като професия.

(Ти имаш слабост към учителки, май? Wink )

Ами тези числа в общи линии подкрепят моята теза. Щото на всеки 2 учителя се пада един асистент. Ако това дето hrupka го пише е вярно за всички училища, то бройката трябва да е поне 1 към 1. А тя твърди дори, че има по повече от един асистент в занятията. Това просто няма как да е вярно - поне не в общия случай.

Ще е интересно hrupka да каже за кой град или регион става дума. Възможно е просто да има късмет в това отношение.

А за учителките - май така излиза. Или те си падат по такива като мен. Като се замисля и сегашната ми приятелка преподаваше (но на студенти) преди раждането на сина ни. То що ли се изненадвам - аз самият преди години преподавах, но на докторанти. Така, че не изглежда толкова странно - краставите магарета се надушваме Simple Smile

Последна редакция: пт, 28 юни 2019, 03:36 от N_ik

# 2 360
Хубаво сравнявате, нека погледнем малко инфотмация  (на картинки чуждата трева е по-зелена). Примерите са от снимките на Калинка:
Билет за Боянската църква - 10 лв.
Британския музей- цените започват от 24 паунда

Аквариум Варна - възрастни - 4 лв.
Аквариум Барселона - 24 долара

И очаквате да изглеждат по един и същи начин.

Стандарта е различен.Нека не се заблуждаваме.

# 2 361
Nik, жената обясни, че асистентите помагат на деца с някакъв проблем. Едното беше глухо,другото...забравих. Със сигурност не във всеки един клас в Англия има по две-три деца с подобни нужди и съответно асистенти. Може и да не е за всеки предмет. Аз съм чувала за тези асистенти, но само за основното училише. Ако са предимно там съсредоточени, сметката още повече излиза.

Hrupka, има ли и ги в средното?

# 2 362
При нас ги има в primary и все повече деца имат нужда....

# 2 363
  • София
Nik, жената обясни, че асистентите помагат на деца с някакъв проблем. Едното беше глухо,другото...забравих. Със сигурност не във всеки един клас в Англия има по две-три деца с подобни нужди и съответно асистенти. Може и да не е за всеки предмет. Аз съм чувала за тези асистенти, но само за основното училише. Ако са предимно там съсредоточени, сметката още повече излиза.
Hrupka, има ли и ги в средното?

Да, в основното училище са. За среден курс не знам, но Мери спомена, че няма.

Бях написала в първия пост учители, защото за мен всички педагози, щом работят с децата в училище, са учители. Конкретно може да е на позиция учител-асистент, но всеки има важна роля в обучението и в индивидуалната подкрепа. Така класът не цикли и всяко дете участва адекватно и равностойно с останалите в групата.

Детайлното ми обяснение беше в защита на българския учител и е упрек към образователната ни система. Не припадам по английската такава. Но всичко се прави с мисъл за децата.

# 2 364
Мисля, че Мими е права, и е част от общата култура човек да има представа и от химически формули дори. Спомняте ли си в началото на демокрацията още как журналисти, май че бяха от тогавашното предаване "Ку-ку", спираха депутати и ги питаха, че било установено, че във водата на София имало 2/3 водород и какво мислят за това, какво да правим. И всички как обясняваха колко тревожно било това, как щели да вземат мерки, ще сезирали тоя и оня и въобще излагацията беше пълна. Само Иван Костов се усети и каза - я чакайте малко, ми формулата на водата е Н2О, значи два атома водород и един кислород, ми 2/3 водород има, съвсем нормално, какво? А другите се изложиха като...Пък да не говорим един дето цяла държава Нубия измисли, взе да говори за дипломатическите отношения с нея и т.н., остана си му прякор Нубиеца и туйто...а то няма такава държава;-D
Или както един ден портиерът на Румънската академия на науките звъни на шефа притеснен и казва - "тук една другарка иска да влезе, твърди, че е докторката на химическите науки Елена Чаушеску, ама откъде да знам тя ли е?" Академикът казал - "питай я коя е формулата на водата". Портиерът след малко - " Питах я. Не я знае". Академикът казал - "Значи е тя. Пусни я."

Пък формулата за етиловия алкохол всички я знаят: С2Н5ОН, т.е. "цапни му две; ха още пет, охааа!"

# 2 365
  • Canada
Това не е обща култура, а нещо, което си учил в училище и би трябвало да го знаеш. От обща култура може да знаеш имената на гръцките богове или, че Леонардо е бил и изобретател, например.

# 2 366
Кефът е да си живееш тук на готиния климат, не в Англия, Дания, Холандия, Канада, Германия, да си работиш на английска заплата, да си летиш, където си поискаш по чужбина, но винаги да се завръщаш "у дома"! Ник, дано имаш точно такъв живот...макар, че се чудя как ще го понесе азиатката! Дано се чувства добре...! И ти в София няма да си точно у дома, но ако не ти хареса винаги има опция за връщане обратно в UK!
Точно това си мислим и ние някой ден да правим, но все още не сме измислили как да стане. Моята работа абсурд - не позволява да се работи дистанционно, може би друга работа - да, но не тази. При мъжът ми има тази опция, но евентуално не сега, а след някоя друга година да понатрупа малко стаж и тогава. Първоначалната ни идея беше да си стягаме багажа след 3г и да се прибираме на обратно, но после преценихме, че прекалено много труд и енергия сме вложили да градим живота тук и имаме един доста сносен, спокоен живот, малко скучен, но на нас не ни пречи. После преценихме, че ако можем летата да сме в България всички заедно (не искаме да се делим), това може би ще бъде най-добрият вариант. Детето е ваканция от края на Юни до началото на Септември, кажи речи 2 месеца и половина можем да седим стига да можем да работим дистанционно.

# 2 367
Така са ни обучили в училище, че даже имаме затруднение с някои обикновени термини. Хубавото е, че всеки ден се учим. Simple Smile

Collins Dictionary
“ General knowledge is knowledge about many different things, as opposed to detailed knowledge about one particular subject.“

# 2 368
  • Bristol
Nik, асистентите са в началните училища и не са само за деца с проблеми, а за всички. Основната учителка им дава наставления какво да правят, те са като допълнителна помощ. Всяка седмица примерно трябва да седнат и да слушат всяко едно дете от класа как чете и какво е разбрало от прочетеното или да решават определен вид задача за упражнение. Ако забележат проблем, трябва да информират учителката. Ако учителката забележи, че дете се затруднява с материала, асистентката се притичва на помощ, за да му отдели 1:1 внимание и да му помогне, докато учителката продължава занятието с целия клас. Благодарение на тези асистенти уроците са доста гъвкави, динамични и подходящи за деца работещи на различни нива.

В гимназиите вече такъв тип асистенти няма, там вече са само за деца с някакви проблеми, липса на дисциплина, лошо поведение и тн. А класовете пък ги делят и мешат на нива по основните дисциплини. Примерно, ти си в А клас, но по математика работиш със съученици от други класове на ниво 2, а по английски със съвсем различни деца, на ниво 1. Клас А го виждаш само като имате час на класния, религия и тем подобни предмети. Дори и по физическо ги делят на нива.
Така е в Англия. В Шотландия, Ирландия и Уелс може да има разлики.

То има и закон, отношение деца към учители, за деца до 7 години. Така че най-малкото заради този закон, до Y3, освен класния трябва да има и определен брой помощник учители, в зависимост от броя на деца в класа.

Последна редакция: пт, 28 юни 2019, 17:33 от Merry

# 2 369
  • Canada
Така са ни обучили в училище, че даже имаме затруднение с някои обикновени термини. Хубавото е, че всеки ден се учим. Simple Smile

Collins Dictionary
“ General knowledge is knowledge about many different things, as opposed to detailed knowledge about one particular subject.“

General knowledge, в смисъла, който си цитирала е по-скоро 'общи познания' , за разлика от 'задълбочени познания'

Common knowledge is knowledge that is known by everyone or nearly everyone, usually with reference to the community in which the term is used. Common knowledge need not concern one specific subject, e.g., science or history.

Последна редакция: пт, 28 юни 2019, 17:46 от Polar bear

Общи условия

Активация на акаунт