Бихте ли се върнали в България?

• 204 745
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 2 505
  • на острова на мечтите
Ето и нашият опит с интернет услуги в зона без каквото и да е покритие. Големите компании са доста неискрени в големите си обещания и особено в цените на услугите. На работното място на мм ми сменихме вече трима оператори( и трите компании са едни от най- големите за страната,в случая Италия). Голямата брадва идва след като откриеш, при първото известие за плащане, че има доста добавки към сметката ,за които операторът не те е уведомил. После започват и други неприятни изненади и от фиксираните по договор 100€ сме плащали до 178€. Когато започнеш да рекламираш, след дълго набиране и търпеливи опити да говориш с оператор, си признават,че не казват цялата истина, при първият контакт с клиента. Т.н. зарибяване е само розово и безметежно обещание. За дома се обърнахме към малък местен оператор. Като за начало, всичко е добре. Мога да се свържа директно с техника за евентуални проблеми и да не натискам безкрайни бутони, докато се свържа с оператор. Дано не ме разочароват и те! Но са млади, ентусиасти и експедитивни и това ми дава надежда за добро обслужване.
Ако не бяхме.обвързани с договор за определен период, бих сменила и служебният интернет оператор. Колкото са по- големи фирмите, толкова по- малко се грижат за дребният потребител.
N_ik, дано не се откажеш да се завърнеш в България! Аз не бих питала толкова много. Всеки си има свое мнение, лични убеждения и основания. Така че, споко! И давай смело! Няма начин да няма начин.  Накрая всичко ще си дойде на мястото. Иска се търпение. Дори за да се завърнеш у дома.

Последна редакция: вт, 02 юли 2019, 15:45 от danilu

# 2 506
danilu, за него това не е у дома, той не е българин като гражданство и по голямата част от живота си го е изкарал по чужбина!
Без да искам да го обидя или да се заяждам се чудя как въобще е решил да живее тук, с тук не го свързва нищо! Може би щеше да му е по лесно да вземе голямото детенце при себе си в Англия...тук животът за него ще е доста странен и далечен от всичко познато му и рутинно. За приятелката ще е още по тежко.

Последна редакция: вт, 02 юли 2019, 15:25 от mimi.7299

# 2 507
Не смятам, че за него е завръщане в дома, мисля си че е поредната емиграция. Дори не бих го нарекла емиграция, защото при емиграцията си работиш в съответната държава. Той се опитва с английската заплата да живее в България. В последното няма нищо лошо. Проблемът е че той и семейството му са с неизяснен статут.

N_ik, проверих за корпоративните апартаменти и тук, никъде няма цени. Така, че дали това е по български е много спорен въпрос.

# 2 508
Темата много се разводни. Не мога да разбера, защо трябва да се сравнява България с други страни било то в Европа пък за други континенти да не говорим. Несравнимо е и не, че  България е толкова зле, че къде сме тръгнали да я сравняваме, не! Просто това са различни светове, култури, закони. Ник, като си решил да живееш в България не се възмущавай толкова ами по-скоро намери начин , за да приемеш нещата такива каквито са. Това да се върнеш там е лично твой избор и мисля, че си бил наясно какво те очаква.

# 2 509
Защо трябва лична карта за гражданин на ЕС? Българите, които идват в Холандия само трябва да извадят нещо като ЕГН номер, за да им вървят здравните и изплащат заплатите, както  и да се регистрират на адрес, но местен документ не вадят с години (дори никога, ако не променят гражданството си.)

Благодаря за постинга ти.

Трудно е да обясниш на хора дето не са живели трайно извън БГ, че подобно изискване е дивотия. Хеле пък за да сключиш договор за интернет.
Това са правилата на страната, която сте избрали за да живеете. Предполага се, че се започва със спазването на правилата и узаконяването.

Също както дадени страни не позволяват двойно гражданство и се съобразявате с този факт, то така и България има правила,  с които ще трябва да се съобразите.

Иначе много непланирана емиграция и прибързани решения без информация.
 Две малки деца, две жени, местене с чужденка без език и документи и въобще каша.
 Успах и дано повече се вслушвате, вместо да пишете наизуст как е в Б-я..

# 2 510
  • Там,където се събуждам щастлива.
Tо хубаво правила, но една от целите на ЕС е еднакви правила за страните. А, явно, има разлика.

# 2 511
  • The QC to be!!!
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕ нахапахте го човека! Сещам се аз как се чувствах при всяка смяна на държави в ЕС (а пък за огромните разлики от щатите и страните от ЕС - няма да споменавам, че ще ме сдъвчете на пюре направо) и как все нещо някъде ми се струваше абсурдно и все мрънках (и сега си мрънкам, но по малко)!

В Бг. за да може чужденец да подпише договор за Интернет (което не е проблем и няма нужда от българска лична карта за тази цел) е необходимо да покаже т.н. Сertificates of residence of foreigners from the EU on the territory of the Republic of Bulgaria. Този документ се получава при регистрацията. За да се получи регистрацията, ще искат да видят документ за наем съответно (или закупено жилище). Но предполагам, влиза в магазина/офиса на Интернет доставчика г-н който говори на български, без акцент и казва, че иска да сключи договор. Резултата е, казват му "лична Ви карта моля" - служителя/те в магазина/офиса са направили презумпция, че този човек е български гражданин и като такъв трябва да има л.к.

Tо хубаво правила, но една от целите на ЕС е еднакви правила за страните. А, явно, има разлика.
има рамки за уеднаквяване, но не всичко е задължително да е еднакво във всички страни от ЕС, и мисля това никога не е била целта на ЕС. Има лимити в това уеднаквяване.

N_ik- продължавай да си документираш шоковете, ще бъдат полезни на други!  Peace Попътен вятър с местенето и адаптацията - заредете се с много търпение, и се радвай, че знаеш езика на държавата в която емигрирате. Това е невероятен плюс. Другото ще го научите с времето. Лятото е хубав сезон за местене. За интернета - попитайте съседите дали биха се съгласили да шервате интернет и съответно да ги компенсирате за това (на първо време докато оправите статута и регистрацията), или другия вариант който беше споменат - хазяхте да направят договора и вие на тях да им плащате. Аз бих избрала последния.

Последна редакция: вт, 02 юли 2019, 19:50 от Baby*

# 2 512
  • MI
Кслинка, рамката от ЕС я постнах горе и всъщност България я е изкопирала почти 1:1. Това че някоя държава е решила да сложи по-облекчен режим не значи нищо. Rolling Eyes Изрично си пише че трябват документи за трудов договор/обучение, самонаето лице/пенсионер за регистрация. Който има оплаквания, моля към ЕК, не към посочващия ги. Всеки е длъжен да познава законите и непознаването им не оневинява.

# 2 513
  • Там,където се събуждам щастлива.
Ясно за правилата, но се оказва, че българите, които се местят тук са по-облекчени откъм някои неща. За тях има друг проблем, който е свързан с намирането на жилище, защото много маймунки станахме на клона. Simple Smile

На мен са ми интересни нещата написани от Nik, защото понякога се чудя дали аз съм се излежила или трябва да е по трудната. А съвсем естествено е да се сравнява. Не знам, обаче, дали бързо се свиква от някакви удобности към по-сложното.

# 2 514
  • София - Рим и обратно
Нещо, което не бих заменила в България е свободата да изляза и да купя мляко и в 23.00 вечерта, ако няма за закуска. Свободата да изляза ей сега и за 10 мин пеш да съм в гората на парка и да слушам птички, все едно съм в планината. Ако ме стегне шапката, мога да звънна на някоя приятелка в квартала и да изпия едно кафе на пейката, без да сме се уговорили от миналата седмица. Мога да изпратя детето да си купи сладолед на две преки или да отиде до някоя приятелка наблизо. Това в Италия няма как да стане, и да - това ме кара да се чувствам тук доста по-свободна. За мъжът ми е същото, макар че си е италианец.

# 2 515
  • ENGLAND
Калинка, нама никакви сложности. България не е Англия и е крайно време да се разбере, че не трябва да искаме всичко да е както в Англия, Холандия или където и да е. Всяка страна си има своите предимства и недостатъци, правила и начин на живот. След като не ги приемаш се местиш в страна в която всичко ти е ОК.
И аз като се местих в ЮК имаше правила и чинно си ги спазвах, и бяха доста по строги от българските.
Нека спрем с това; в България е много зле, това не е като в Холандия, това не е като ЮК. В България живеят хора, които са преценили, че им е добре и добре си живеят. И няма нужда живеещите извън границите да ги обиждат.

# 2 516
Нещо, което не бих заменила в България е свободата да изляза и да купя мляко и в 23.00 вечерта, ако няма за закуска. Свободата да изляза ей сега и за 10 мин пеш да съм в гората на парка и да слушам птички, все едно съм в планината. Ако ме стегне шапката, мога да звънна на някоя приятелка в квартала и да изпия едно кафе на пейката, без да сме се уговорили от миналата седмица. Мога да изпратя детето да си купи сладолед на две преки или да отиде до някоя приятелка наблизо. Това в Италия няма как да стане, и да - това ме кара да се чувствам тук доста по-свободна. За мъжът ми е същото, макар че си е италианец.
Точно по същия начин се чувствам и аз....! 😍 А най обичам да стана в 8,00 и в 8,50 да тръгна за работа! Започвам от 9,00! Също обичам в 17,30 да се върна от работа, да се кача на колелото и да отида да карам край морето! Невероятно е!

# 2 517
  • MI
Калинка, да - явно в Холандия са по-облекчени тези правила в сравнение със средното за ЕС. Но със сигурност има други, които са по-рестриктивни от българските. ЕС не е една държава, има сходни но не еднакви законодателства. Затова е хубаво човек преди да се мести да проучи поне това, което пряко го засяга, а не после да плюе ожесточено че не е както е мислел. Особено пък като в голяма част от Европа е така. Че има проблеми е ясно, но такова отношение е крайно дразнещо.

Кафе, в момента ми пеят пилета, а съм вкъщи. Кооперация, в града, н на село.  Ако сляза в парка, който е на 10 мин има стотици птици, повече от в родния ми град, камо ли София. Wink А бившите ми колежки в София масово не пускаха сами децата до 12 години поне, казваха колко е опасно и че по закон е така. Grinning Това съвсем сериозно. Та всичко е индивидуално, важното е да се чувстваш добре където си.

# 2 518
Точно по същия начин се чувствам и аз....! 😍 А най обичам да стана в 8,00 и в 8,50 да тръгна за работа! Започвам от 9,00! Също обичам в 17,30 да се върна от работа, да се кача на колелото и да отида да карам край морето! Невероятно е!
А защо мислите, че това е невъзможно в чужбина? Възможно е и много хора живеят така и навън, но връщането в Б-я би било заради други причини. Заради семейството, рода и принадлежността най-вече, иначе всичко друго си го има и навън.

# 2 519
А защо мислите, че това е невъзможно в чужбина? Възможно е и много хора живеят така и навън, но връщането в Б-я би било заради други причини. Заради семейството, рода и принадлежността най-вече, иначе всичко друго си го има и навън.

Аз не мисля, че навън го няма....аз съм тук, защото се чувствам така и ми е добре! Wink

Общи условия

Активация на акаунт